Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 23 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Precedentul UE

Precedentul UE

Cei care trag semnale de alarmã dupã momentul de la Pristina se referã în exclusivitate la precedentul pe care l-ar putea constitui independenta Kosovo pentru ca si alte teritorii sã ajungã în aceastã situatie. Putini sînt cei care se referã si la un alt înteles al cuvîntului precedent. Si anume la faptul cã provincia Kosovo a obtinut independenta fãrã o Rezolutie a Consiliului de Securitate, urmare exclusivã a vointei unei forte, Uniunea Europeanã, care nu poate fi izvor de drept international în cazul Kosovo: Serbia nu face parte din Uniunea Europeanã. E drept, ea face parte din continentul european. Uniunea Europeanã e însã o asociere de tãri membre definitã pînã acum prin douã caracteristici:
1) N-are vocatie de imperiu, ca sã-si permitã a impune solutii de fortã, nici mãcar în interiorul UE, d-apoi în afara ei.
2) Nu cuprinde toate tãrile de pe continentul european.
Serbia e însã membru al ONU.
ÃŽn aceste conditii, ONU a putut trimite o fortã de supraveghere (MINUK) în Kosovo în virtutea Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate. Indiferent cã a vrut sau nu, Serbia, ca tarã membrã a ONU, a fost obligatã sã se supunã Rezolutiei. Cu de la sine putere, Uniunea Europeanã a decis sã se implice în sprijinirea independentei Kosovo prin trimiterea unei forte alcãtuite din jandarmi, juristi si politisti (Eulex) pentru a lua locul MINUK. Transferul de fortã protectoare n-a fost însã stipulat de o Rezolutie a Consiliului de Securitate. Dacã Serbia accepta prezenta acestei forte chiar si dupã independenta Kosovo (pentru a proteja enclavele sîrbesti si monumentele sîrbesti), n-ar fi fost nici o problemã. ÃŽn absenta atît a Rezolutiei Consiliului de Securitate, cît si a acceptului Serbiei, actiunea Uniunii Europene e o gravã încãlcare a dreptului international. Traian Bãsescu a sustinut în cîteva discursuri (de la întîlnirea cu corpul diplomatic acreditat la Bucuresti), 23 ianuarie 2008, de la conferinta organizatã la Bruxelles în 31 ianuarie 2008 de „The German Marshall Fund of the United States“ cã proclamarea independentei Kosovo încalcã „numele de drept international care sînt baza ordinii internationale de astãzi“. Diagnostic corect.
Numai cã si trimiterea Eulex în Kosovo încalcã normele de drept international prin asumarea de cãtre o putere regionalã (UE) a pretentiei de a face ordine în spatiul sãu geopolitic. Asemenea UE si Rusia, China, Japonia ar putea interveni într-un conflict în afara granitelor lor pe motiv cã respectivul are loc în sfera lor de influentã. Acceptînd sã participe cu 175 de politisti si jandarmi în Eulex, România acceptã de facto independenta Kosovo. Cîtã vreme Serbia nu recunoaste independenta, Kosovo apartine Serbiei. Si, în consecintã, fãrã acceptul Serbiei pe acest teritoriu nu pot fi trimise forte strãine, indiferent de natura lor. Cazul Kosovo se constituie astfel într-un precedent periculos. Nu numai pentru dreptul international, dar si pentru imaginea Uniunii Europene. END

Articol afisat de 1529 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective