Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 23 Februarie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Precedentul UE

Precedentul UE

Cei care trag semnale de alarmă după momentul de la Pristina se referă în exclusivitate la precedentul pe care l-ar putea constitui independenta Kosovo pentru ca si alte teritorii să ajungă în această situatie. Putini sînt cei care se referă si la un alt înteles al cuvîntului precedent. Si anume la faptul că provincia Kosovo a obtinut independenta fără o Rezolutie a Consiliului de Securitate, urmare exclusivă a vointei unei forte, Uniunea Europeană, care nu poate fi izvor de drept international în cazul Kosovo: Serbia nu face parte din Uniunea Europeană. E drept, ea face parte din continentul european. Uniunea Europeană e însă o asociere de tări membre definită pînă acum prin două caracteristici:
1) N-are vocatie de imperiu, ca să-si permită a impune solutii de fortă, nici măcar în interiorul UE, d-apoi în afara ei.
2) Nu cuprinde toate tările de pe continentul european.
Serbia e însă membru al ONU.
În aceste conditii, ONU a putut trimite o fortă de supraveghere (MINUK) în Kosovo în virtutea Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate. Indiferent că a vrut sau nu, Serbia, ca tară membră a ONU, a fost obligată să se supună Rezolutiei. Cu de la sine putere, Uniunea Europeană a decis să se implice în sprijinirea independentei Kosovo prin trimiterea unei forte alcătuite din jandarmi, juristi si politisti (Eulex) pentru a lua locul MINUK. Transferul de fortă protectoare n-a fost însă stipulat de o Rezolutie a Consiliului de Securitate. Dacă Serbia accepta prezenta acestei forte chiar si după independenta Kosovo (pentru a proteja enclavele sîrbesti si monumentele sîrbesti), n-ar fi fost nici o problemă. În absenta atît a Rezolutiei Consiliului de Securitate, cît si a acceptului Serbiei, actiunea Uniunii Europene e o gravă încălcare a dreptului international. Traian Băsescu a sustinut în cîteva discursuri (de la întîlnirea cu corpul diplomatic acreditat la Bucuresti), 23 ianuarie 2008, de la conferinta organizată la Bruxelles în 31 ianuarie 2008 de „The German Marshall Fund of the United States“ că proclamarea independentei Kosovo încalcă „numele de drept international care sînt baza ordinii internationale de astăzi“. Diagnostic corect.
Numai că si trimiterea Eulex în Kosovo încalcă normele de drept international prin asumarea de către o putere regională (UE) a pretentiei de a face ordine în spatiul său geopolitic. Asemenea UE si Rusia, China, Japonia ar putea interveni într-un conflict în afara granitelor lor pe motiv că respectivul are loc în sfera lor de influentă. Acceptînd să participe cu 175 de politisti si jandarmi în Eulex, România acceptă de facto independenta Kosovo. Cîtă vreme Serbia nu recunoaste independenta, Kosovo apartine Serbiei. Si, în consecintă, fără acceptul Serbiei pe acest teritoriu nu pot fi trimise forte străine, indiferent de natura lor. Cazul Kosovo se constituie astfel într-un precedent periculos. Nu numai pentru dreptul international, dar si pentru imaginea Uniunii Europene. END

Articol afisat de 1164 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective