Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ANCHETÃ PE LOC, la PERGO PAPER

ANCHETÃ PE LOC, la PERGO PAPER

• de aproximativ un an, anchetatorii nemteni asteaptã ca italienii de la fostul Pergodur sã punã la dispozitie evidenta contabilã • oamenii legii trebuie sã vadã cum a iesit o masinã de hîrtie din tarã • în acest sens se va apela si la ajutorul unor comisii rogatorii • în dosar s-a dispus începerea urmãririi penale fatã de cinci persoane •

Investigatiile în „Dosarul Pergodur“ stagneazã de aproape un an, întrucît italienii care au administrat fosta fabricã de hîrtie sustin cã nu mai au actele contabile. Asa se face cã anchetatorii asteaptã din mai anul trecut ca italienii sã le punã la dispozitie evidenta contabilã. „Noi am solicitat ajutorul celor de la Garda Financiarã Neamt pentru a verifica anumite aspecte privind cele întîmplate acolo. Italienilor li s-a pus în vedere sã punã la dispozitie evidenta contabilã, însã ei afirmã cã nu o au. ÃŽn aceste conditii, li s-a solicitat sã-si refacã documentele. Asteptãm un rãspuns pentru a merge mai departe cu cercetãrile“, a declarat comisarul sef Ioan Pînzariu, seful Serviciului de investigare a fraudelor Neamt.
Constantin Nistor, seful Gãrzii Financiare Neamt, a confirmat faptul cã se fac niste verificãri, specificînd faptul cã administratorii italieni nu au pus la dispozitie evidenta contabilã a societãtii. „Am fost solicitati sã facem o verificare la societatea comercialã Pergo Paper (n.n. - fosta Pergodur) referitor la masina pentru hîrtie, dar nu ne-au fost puse la dispozitie documentele de cãtre reprezentantii firmei. Din cîte stiu, acea masinã a fost dusã în Spania, si apoi în Mexic, dar nu avem evidentele firmei pentru a putea întocmi un raport“, a declarat Constantin Nistor, comisar sef de sectie al Gãrzii Financiare Neamt. Pentru aflarea dedesubturilor acestei afaceri au fost solicitate, de cãtre autoritãtile judiciare române, comisii rogatorii în statele mentionate.

Lichidatori cercetati penal

Ancheta în cazul Pergodur a fost declansatã în urmã cu mai multi ani. În luna mai 2007, politistii de la investigare a fraudelor au dispus începerea urmãririi penale împotriva a trei italieni si patru români (un fost director, contabila si doi lichidatori judiciari). Împotriva acestora, procurorii au confirmat începerea urmãririi penale pentru comiterea infractiunilor de bancrutã frauduloasã, utilizarea bunurilor societãtii cu rea-credintã, împrumuturi sub orice formã de la societate si fals în înscrisuri sub semnãturã privatã. Cei vizati sînt Antonio C., de 65 de ani, Andreea D., de 40 de ani, italieni cu resedinta în Piatra Neamt, Mihai I., de 65 de ani, din Piatra Neamt, Laura T., de 34 de ani, din Piatra Neamt, Giacomo S. de 66 de ani, cu domiciliul în Italia, George G., de 46 de ani, si Viorel S., de 60 de ani, ambii lichidatori judiciari. Cercetãrile politistilor au arãtat cã cei sapte, în perioada 2003-2005, ar fi înstrãinat în dauna creditorilor active constînd în utilaje de fabricare a hîrtiei, mãrfuri si terenuri. Bunurile au fost înstrãinate în favoarea unei societãti italiene, parte a firmei din Piatra Neamt si a alteia din Satu Mare. Dupã ce s-a declansat procedura falimentului, cei doi lichidatori desemnati ar fi înstrãinat activele rãmase cãtre o altã societate din Piatra Neamt, datoriile cãtre creditori însumînd 6 milioane de lei (60 de miliarde de lei vechi).

Masina de hîrtie, scoasã din tarã ca fier vechi, vîndutã în Mexic

Societatea Pergodur, singura fabricã de hîrtie din judet, a intrat în faliment la putin timp dupã ce a fost preluatã de cîtiva oameni de afaceri italieni. A urmat procedura obisnuitã, activele societãtii fiind cumpãrate de alti italieni. Este vorba de familia Della Sante, tatã si fiu, si Cotti Cometti Antonio. La data declansãrii falimentului la Pergodur International, actionari erau Bianchini Enrico, cu 5%, World Import SRL, cu 40%, SC Cartiere Modesto Cordela Spa, cu 10%, SC Centro Servizi Carta Italia, cu 15%, Sivest Spa-9,9%, ultimele fiind societãti de promovare a cooperãrii economice cu tãrile din Europa de Est. ÃŽn aceastã perioadã, societatea Pergodur International avea sã ia o teapã de proportii. Centro Servizi Carta Italia (actionarã la Pergodur International) a primit marfã de la societatea pietreanã în valoare de 646.382 euro. Acesti bani nu au mai intrat niciodatã în vistieria firmei nemtene, motivul fiind cã partenerul italian a dat faliment. ÃŽn luna decembrie 2003, avea sã fie pusã la cale si o „afacere“ extrem de profitabilã... Masina nr. 5 de hîrtie, fabricatã în anul 1986 si închisã imediat dupã ce sectia de celulozã si-a dat duhul, a luat calea Occidentului. Utilajul, dezmembrat bucatã cu bucatã, a iesit din tarã prin Biroul Vamal Piatra Neamt, pretul obtinut fiind de aproximativ 200.000 de euro. Cu alte cuvinte, utilajul a fost vîndut ca fier vechi, îmbarcat în mai multe tiruri si trimis în Spania. Aici a suferit o reparatie capitalã dupã care a fost vîndut unei societãti din Mexic în schimbul fabuloasei sume de 18 milioane de euro. Ca urmare, Pergodur International a intrat, la rîndul ei, în faliment.
END

Articol afisat de 2178 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective