Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Procurori la proiectul SAPARD Horia

Procurori la proiectul SAPARD Horia

• procurorii anti-coruptie au verificat, la fata locului, o serie de aspecte legate de executia lucrãrilor la sistemul de canalizare • primãria nu a fãcut receptia finalã, desi lucrarea a fost încheiatã în 2004 si a iesit, deja, din garantie • culmea, dupã descinderea în zonã a procurorilor acestei institutii, a început sã se lucreazã de zor • primarul afirmã cã este tinta unor jocuri politice •

„Se cam îngroasã gluma“ în ancheta procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) la Primãria Horia, care vizeazã proiectul SAPARD prin care a fost realizatã canalizarea în localitate. Zilele trecute, anchetatorii au descins la fata locului. Cu toate acestea, primarul localitãtii, Vasile Baciu, continuã sã sustinã cã nu existã nici o neregulã si cã ar fi victima jocurilor politice. Dar, venirea procurorilor au bãgat autoritãtile „în prizã“, lucrãrile la canalizare fiind reluate. Asta în conditiile în care proiectul a fost finalizat în 2004, a iesit din garantie în 2006, fãrã ca vreun locuitor sã beneficieze de aceastã utilitate. Totul a pornit de la o sesizare fãcutã la Politie de cãtre consilierul PNL, Dumitru Rusu, coleg de partid cu primarul de Horia, care a semnalat o serie de presupuse nereguli. IPJ Neamt si-a declinat competenta cãtre DNA si lucrurile au început „sã se miste“. „Am întrebat în mai toate sedintele de consiliu de ce nu functioneazã instalatia de canalizare si am spus cã mãcar primãria, scolile si dispensarul trebuiau racordate pînã acum. ÃŽn plus, n-am vãzut ca toate lucrãrile sã fie realizate, si asa cã am fãcut sesizãri. Pe la sfîrsitul sãptãmînii trecute, au apãrut anchetatorii, alãturi de reprezentantii SAPARD si, dupã ce au plecat ei, vãd cã firma care a cîstigat proiectul lucreazã de zor. E clar cã sînt nereguli care trebuie remediate“, a declarat Dumitru Rusu. Viceprimarul comunei Horia, Constantin Olteanu, a confirmat si el prezenta anchetatorilor în localitate. „Procurorii au venit sã verifice proiectul de canalizare si statia de epurare. Au controlat dosarul de proiectare initial si s-au deplasat în teren pentru a urmãri calitativ si cantitativ lucrãrile. Dupã ce au plecat, am observat cã a început sã se lucreze, însã nu stiu de ce, pentru cã nu am avut acces la proiect si nu am fãcut parte din comisia de receptie“, a declarat viceprimarul din Horia. ÃŽntr-adevãr, pe strada Plopului, la cîteva zeci de metri de sensul giratoriu, echipe de muncitori care s-au recomandat de la firma ABC sãpau de zor pentru a racorda conducta principalã de canalizare cu gaigerele de pe sosea. Acestia au spus cã doar executã ordinele sefilor, de la fosta societate Romconstruct.

Acuze de dosare „la comandã“

Primarul Vasile Baciu sustine în continuare cã nu a fost audiat, punînd reclamatia pe seama bãtãliei politice. „Este clar cã în ziua de azi se fac dosare la comandã. Au fost, ce-i drept, cei de la DNA pe la noi si mi-au cerut încã o serie de documente. Nu este nimic în neregulã. ÃŽn prezent, se lucreazã pe strada Plopului, deoarece încã nu a fost fãcutã receptia finalã a lucrãrii, iar acest lucru este permis. ÃŽn 2004, cînd s-au încheiat lucrãrile, a fost fãcutã, ce-i drept, o receptie, dar aceasta care urmeazã este cea care conteazã, întrucît vrem sã predãm instalatia cãtre Apa Serv Neamt, iar apoi sã intre în exploatare. Practic, mai trebuia doar conectatã pluviala la statia de epurare“, a declarat primarul Vasile Baciu. Acesta, însã, nu a putut sã explice cum de abia în 2008 va fi fãcutã o receptie pentru o lucrare terminatã în 2004, care de doi ani nici mãcar nu mai este în garantie. Oricum, acesta a precizat cã lucrãrile efectuate în prezent sînt realizate de cãtre constructorul ce s-a ocupat de proiect, pe banii lui.
Reamintim cã Biroul Bacãu al DNA are în curs de desfãsurare o anchetã privind presupuse nereguli în ceea ce priveste derularea proiectului finantat de SAPARD pentru amenajarea retelei de canalizare în comuna Horia. La mijloc sînt miliarde de lei, acuzatia principalã, adusã primarului Vasile Baciu, ordonator de credite, fiind cã au fost efectuate receptii pentru lucrãri neefectuate si achizitii „suspecte“. Totul a pornit de la o sesizare adresatã oamenilor legii, la finele anului trecut. Cele mai mari presupuse nereguli în derularea programului SAPARD de la Horia s-ar referi, în primul rînd, la un generator electrogen de la statia de epurare, pe malul Siretului, care ar figura ca si achizitionat, dar de fapt n-ar exista. Valoarea utilajului în cauzã este de 600 milioane de lei vechi. ÃŽn plus, organele de anchetã trebuie sã verifice si asfaltarea, pe circa 700 de metri, a strãzii din zona sensului giratoriu, dupã încheierea sãpãturilor si dacã pompele care împing apa din gurile de canal existã cu adevãrat. Un alt posibil aspect ilegal se referã la semnarea receptiei lucrãrilor în anul 2004 si alimentarea instalatiilor cu energie electricã abia în 2006. De mentionat cã este vorba despre un proiect în valoare totalã de aproape 40 miliarde de lei vechi, aprobat în 2002 si finalizat cu doi ani mai tîrziu.
END

Articol afisat de 2165 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective