Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 1 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ce a urmãrit Ion Iliescu

La Zig-Zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3, senatorul Serban Nicolae a tinut sã-mi reaminteascã rolul decisiv jucat de Ion Iliescu în reîntoarcerea triumfalã a lui Adrian Nãstase în PSD. Într-adevãr, nici unui comentator, nici mãcar celor care si-au fãcut un crez în viatã din a-l înjura pe Ion Iliescu, indiferent de conditiile meteo, nu le-a scãpat acest adevãr: cã fostul presedinte al României, etichetat de multe colivãrese din presa noastrã atît de independentã drept expirat, a înclinat decisiv balanta în favoarea lui Adrian Nãstase.
Cînd s-a pus problema de a explica aceste fapte, a intrat în joc, în cazul celor de mai sus, fanatismul de tip bolsevic, manifestat de douãzeci de ani în România, tarã vãzutã ca vindecatã pentru totdeauna de bolsevism. S-a vorbit de ponderea uriasã a iliescistilor în PSD, fãrã sã se tinã cont cã, în urmã cu trei ani, la Congresul din 21 aprilie 2005, numãrul adeptilor lui Ion Iliescu era mult mai mare decît acum si, cu toate acestea, fondatorul PSD a suferit un esec drastic. S-a jeluit esecul reformei PSD, fãrã sã se punã întrebarea dacã reforma atît de mult încurajatã de oficioasele Cotrocenilor n-a fost altceva decît un brici pe care Traian Bãsescu l-a întins PSD pentru a se bãrbieri nu numai de pãr, dar si de organele masculinitãtii. S-a vãzut încã o datã enormul avantaj pe care l-a constituit si-l constituie pentru Ion Iliescu abordãrile ovariene ale celor care-l dusmãnesc. Seducãtoare pentru electoratul care-l antipatizeazã pe Ion Iliescu încã din ianuarie 1990, astfel de abordãri nu-l afecteazã pe Ion Iliescu. Dimpotrivã, prin tendentiozitatea lor fãtisã, ele nu fac altceva decît sã-l pãstreze pe fostul presedinte în prim planul atentiei publice. Adeptii lui Ion Iliescu, producãtori si ei de abordãri ovariene, au pus votul din Consiliu National al PSD pe seama Cuvîntãrii lui Ion Iliescu.
Nu excludem disponibilitatea lui Ion Iliescu de a capta auditoriul, presedintele de onoare al PSD avînd talentul de a înflãcãra masele în direct, asa cum Traian Bãsescu e înzestrat cu fortã de a impresiona masele de telespectatori. Cei din salã nu erau însã simpli cetãteni. Erau politicieni hîrsiti, cei mai multi prezenti si în 21 aprilie 2005, cînd si atunci Ion Iliescu a tinut un discurs magistral.
Ion Iliescu a înclinat balanta în favoarea lui Adrian Nãstase nu prin discursul sãu, magistral, de altfel, ci prin cîteva note care au convins pe cei din salã cã sprijinul dat fostului premier îsi are izvorul într-o serioasã cumpãnire politicã:
1) Ion Iliescu a avut curajul sã-l atace pe Mircea Geoanã în plinã reuniune. Mircea Geoanã n-a avut curajul sã-l punã la punct. Sala a identificat imediat adevãratul Lider al PSD.
2) Ion Iliescu a gãsit solutia (chiar dacã nestatutarã) de a nu-l abandona pe adevãratul sãu favorit: Dan Mircea Popescu.
3) Ion Iliescu a stiut sã-si prezinte sprijinul dat lui Adrian Nãstase drept expresie a preocupãrii sale pentru ca PSD sã cîstige confruntãrile electorale din 2008.
Stiind cã Ion Iliescu a avut conflicte si cu Adrian Nãstase, cei din salã au vãzut în îndemnul lui Ion Iliescu semnul unei întelepciuni politice nemãrginite. Ion Iliescu a urmãrit alte scopuri decît cele afisate. În politicã însã conteazã nu ceea ce este, ci ceea ce se crede. Adrian Nãstase va porni ofensiva pentru impunerea ca lider de facto al PSD. Mircea Geoanã va porni si el ofensiva pentru a-l contracara. Fiecare dintre cei doi îsi are oamenii sãi în PSD.
Cele douã grupãri se vor confrunta. Arbitrate, desigur, de Ion Iliescu, înzestrat cu suficientã experientã ca sã-si doreascã anihilarea reciprocã a celor doi tineri care, între noi fie vorba, nu-i stau la inimã: nici unul, nici celãlalt. Si astfel Ion Iliescu va rãmîne Lider al PSD.
END

Articol afisat de 1351 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective