Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Religia, obligatorie, dar nu cu de-a sila

• PRM doreste ca religia sã devinã obligatorie în scoli „pentru cã nu putem lãsa la latitudinea copiilor sau pãrintilor sã decidã“, dupã cum a explicat Gheorghe Funar la Piatra Neamt • pãrintii vor actualul sistem: obligatoriu, dar nu fortat • preotii considerã necesar ca fiecare copil sã studieze religia cultului din care face parte •

Religia trebuie sã fie obligatorie în scoli! Este pozitia pe care o adoptã peremistii si vor merge pînã în pînzele albe pentru a vedea materializat acest lucru. Senatorul Gheorghe Funar, secretar general al PRM, venit zilele trecute la Piatra Neamt, s-a pronuntat clar pentru introducerea religiei ca materie obligatorie de studiu. ÃŽn opinia sa, ar ajuta mult copiii si, deci, viitorul neamului românesc. „Pozitia Partidului România Mare este fermã: religia trebuie predatã în scoli. Cînd legile educatiei vor ajunge la Parlament si vor intra în dezbatere paragrafele referitoare la acest subiect, noi, parlamentarii PRM, vom amenda prevederile astfel încît religia sã se predea în scoli obligatoriu. Trebuie sã instituim acest lucru prin lege, pentru cã nu putem lãsa la latitudinea copiilor sau a pãrintilor sã decidã. Este posibil ca acestia sã nu ia cea mai bunã decizie. Noi considerãm cã religia trebuie predatã obligatoriu în scoli avînd în vedere faptul cã sîntem un popor majoritar ortodox, iar românii au cea mai mare încredere în bisericã“, a declarat senatorul Funar. Dupã cum spun cei de la Inspectoratul Scolar, ideile peremistilor nu vor gãsi teren propice în rîndul nemtenilor, avînd în vedere cã foarte multi din ei s-au pronuntat pentru „Doamne-Doamne“ în clasã, însã nu adus cu forta, ci mai mult în conditiile existente în momentul de fatã. ÃŽn prezent, în scoli se studiazã religia în functie de optiunea elevilor, familiilor lor si a cadrelor didactice. Adicã sînt unitãti în care aceastã disciplinã se studiazã la optional, în conformitate cu legislatia actualã. Si din reactiile celor pe care îi vizeazã obiectul de studiu reiese cã nemtenii nu vor sã se schimbe ceva în ceea ce priveste studierea religiei în scoli. Adicã se vrea sã existe în continuare o oarecare libertate în introducerea religiei în orar. „Pe perioada cît a fost supus spre dezbatere viitorul pachet de legi ale educatiei, opiniile persoanelor interesate de soarta acestei discipline au fost ca sã fie pãstratã religia în actuala formã“, a declarat inspectorul general Mihai Lãcãtusu.

Preotii, cu bratele deschise spre catedre

În legea învãtãmîntului, asa cum a fost propusã de ministrul Adomnitei, religia ar urma sã fie obligatorie din clasa I pînã în clasa a IX-a. Obligatorie, dar nu cu de-a sila. Astfel, dacã elevul va dori sã studieze altã religie decît colegii sãi de clasã, poate face solicitare cãtre conducerea scolii, semnatã de pãrinti, si unitatea se angajeazã sã-i asigure un profesor. Dacã scoala nu îi poate asigura un profesor, elevul primeste educatie religioasã de la preotul bisericii pe care o frecventeazã. Acesta îl si noteazã. La fel, cei care nu doresc sã studieze religia deloc, pot solicita derogare, iar media generalã le va fi socotitã fãrã aceastã disciplinã.
Preotul bisericii catolice „Isus Bunul Pãstor“ din municipiul Roman, Francisc Fãrcãsel, a declarat cã este întrutotul de acord cu studierea religiei. „Sîntem un popor crestin si tinerii trebuie formati în acest scop. Din pãcate, tineretul nu mai participã la orele de catehezã (mod de prezentare a dogmei religioase sub formã de întrebãri si rãspunsuri) si atunci este bine sã se formeze o culturã generalã. Sigur cã în forma actualã, dupã cum se studiazã religia în scoli, nu se face catehezã, pentru cã se aplicã stilul didactic. Dar aceastã disciplinã trebuie pãstratã în orar, asa cum sînt pãstrate matematica, româna. Nu toti cei care fac matematicã se fac informaticieni, ci pot ajunge umanisti. Asta nu înseamnã cã matematica le stricã în viatã. Este importantã formarea ca om si crestin. Si e bine sã te formezi în religia ta, obligatoriu. Spun asta pentru cã dacã i-am lãsa pe elevi sã aleagã ce sã studieze si ce nu, mai bine de jumãtate nu ar mai veni la scoalã“. Si pastorul Bisercii Penticostale, Liviu Axinte, este de acord cu studierea religiei în unitãtile de învãtãmînt: „Este bine sã se învete la scoalã despre religie si acest lucru sã fie decis de copii si pãrinti. Sîntem de acord cu disciplina asta, dar consider cã trebuie fãcutã din convingere, în asa manierã încît sã fie studiatã cu plãcere“.

Articol afisat de 1469 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. OSTAHIE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective