Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Complot împotriva TCE 3 Brazi?

Complot împotriva TCE 3 Brazi?

„Actiune concertatã a Domeniilor Statului“

• conducerea holdingului nemtean considerã cã verificarea la care a fost supusã miercuri are drept cauzã victoria obtinutã la Curtea Supremã de Justitie în fata celor de la Agentia Domeniilor Statului • „Ani de zile au mers pe afirmatii gratuite, pe minciuni sfruntate, pe care justitia le-a dovedit ca fiind neadevãrate. Sînt ca mafiotii în agonie, cãrora nu le iese pasienta“, a declarat Culitã Tãrîtã, presedintele Holdingului TCE 3 Brazi • controlul s-a bazat pe douã ordine de serviciu, unul din 2008 si altul de... anul trecut • inspectorii Consiliului Concurentei au „omis“ sã ia si un aviz judecãtoresc, desi legea de organizare le impunea acest lucru •

„Se certificã prin prezentul (certificat, n.r.) cã aceastã instantã a pronuntat decizia nr. 1841 la 28 mai 2008 în dosarul 26020/3/2005 avînd urmãtorul continut: respinge ca nefondat recursul declarat de reclamanta Agentia Domeniilor Statului Bucuresti împotriva deciziei nr. 493 din 30.10.2007 a Curtii de Apel Bucuresti. Irevocabilã. Pronuntatã în sedintã publicã, astãzi, 28 mai 2008. Se elibereazã prezentul certificat la cererea petentei SC TCE 3 Brazi SRL“, se mentioneazã într-un Certificat eliberat, pe data de 29 mai 2008, de ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Comercialã.
Conducerea Holdingului TCE 3 Brazi considerã cã aceastã decizie a Curtii Supreme de Justitie, care a decis cã arendarea de firma pietreanã a exploatatiei din Insula Mare a Brãilei este legalã, este motivul pentru care miercuri, 4 iunie, societatea a fãcut obiectul unui control inopinat al reprezentantilor Consiliului Concurentei. Control care, dupã cum am relatat în numãrul de ieri al „Monitorului“, a tracasat conducerea uneia dintre cele mai importante societãti comerciale din judetul Neamt. Mai mult, cei de la TCE 3 Brazi sînt nemultumiti cã, dincolo de ziua de cosmar pe care au avut-o, nu sînt încã lãmuriti care a fost obiectul acestui control si ce documente au dorit sã investigheze cei de la institutia guvernamentalã. Pentru a lãmuri acest aspect, TCE 3 Brazi va apela la sprijinul justitiei. Aceasta, mai ales pentru cã, prin procesul verbal de control, reprezentantii Consiliului Concurentei impun Holdingului TCE 3 Brazi sã achite, în termen de 15 zile, nici mai mult nici mai putin decît 0,9% din cifra de afaceri!

„Este o actiune concertatã“

„Este o actiune concertatã. ÃŽn spatele acestei actiuni credem cã se aflã cei de la Agentia Domeniilor Statului. A fost vorba de un control politic. Noi le-am spus cã nu avem nimic de ascuns, de aceea am solicitat si prezenta presei. Legea îi obligã la transparentã. Este trist cã în România secolului 21 se mai întîmplã astfel de chestiuni. Nici Militia sau Securitatea de pe vremuri nu si-au permis încãlcãri flagrante ale legilor statului român, asa cum erau legile pe vremea aceea. Mã astept si la alte controale în zilele urmãtoare. Sînt capabili de orice. Ani de zile au mers pe afirmatii gratuite, pe minciuni sfruntate, pe care justitia le-a dovedit ca fiind neadevãrate. Sînt ca mafiotii în agonie, cãrora nu le iese pasienta“, a declarat Culitã Tãrîtã, presedintele Holdingului TCE 3 Brazi.

Necesitate justificatã prin ea însãsi

Actiunea de control de miercuri se bazeazã pe douã ordine ale presedintelui Consiliului Concurentei, unul din 2 iunie 2008, iar celãlalt din... 23 mai 2007! ÃŽn ordinul din data de 2 iunie se pomeneste de „necesitatea efectuãrii unei inspectii inopinate la sediul SC TCE 3 Brazi SRL“, dar nu se spune nimic despre motivele care ar justifica respectiva „necesitate“. Mai mult, în document nu se pomeneste nimic de existenta vreunor indicii de încãlcare a legislatiei în vigoare, desi Legea 21/1996, care reglementeazã activitatea Consiliului Concurentei mentioneazã la articolul 37 urmãtoarele: „Inspectorii de concurentã cu puteri de inspectie vor proceda la actele de control numai dacã existã indicii cã pot fi gãsite documente sau pot fi obtinute informatii considerate necesare pentru îndeplinirea misiunii lor“.
La aceasta se mai adaugã si faptul cã oamenii de la Consiliul Concurentei nu au prezentat o autorizare judecãtoreascã, desi aceeasi Lege 21 impune si aceastã obligatie legalã: „Inspectorii de concurentã pot proceda la inspectii, în conformitate cu prevederile art. 37, doar în baza unui ordin emis de cãtre presedintele Consiliului Concurentei si cu autorizarea judiciarã datã prin încheiere de cãtre presedintele tribunalului în a cãrui circumscriptie sînt situate locurile de controlat sau de cãtre un judecãtor delegat de acesta. (...) Cererea de autorizare trebuie sã cuprindã toate informatiile de naturã a justifica inspectia, iar judecãtorul sesizat este tinut sã verifice dacã cererea este întemeiatã. Inspectia si actele pe care le cuprinde se efectueazã sub autoritatea si sub controlul judecãtorului care Ie-a autorizat“.

Ordin din 2007, exces de zel în 2008

Celãlalt ordin prezentat de inspectorii de la Bucuresti este emis, culmea!, cu mai bine de un an în urmã. Acesta mentioneazã laconic cã „se dispune declansarea unei investigatii avînd ca obiect o eventualã încãlcare a art. 5 alin. (1) din lege de cãtre agentii economici si asociatiile de agenti economici activi pe piata pîinii din România si pe pietele conexe acesteia. ÃŽn concluzie, se vorbeste de un control „necesar“, bazat pe „eventualitate“ si în timpul cãruia s-a cerut întreaga arhivã si acces la calculatoarele sefilor de la TCE 3 Brazi. Probabil cã doar justitia va putea face luminã în aceastã situatie. Mai ales cã reprezentantii Consiliului Concurentei au evitat sã discute cu cei de la justitie înainte de a face controlul, desi, dupã cum am mentionat, chiar legea de organizare îi obliga sã procedeze în acest fel. Doar un mic viciu de procedurã sau un „atac concertat“ asa cum spunea presedintele Culitã Tãrîtã? Viitorul o va demonstra!

Amendã ciudatã

Conform unui comunicat de presã remis redactiilor ieri dupã-amiazã, Consiliul Concurentei a aplicat o amendã de aproximativ 1.500.000 lei, respectiv echivalentul a circa 400.000 euro, societãtii TCE 3 Brazi care ar fi refuzat sã se supunã controlului institutiei mentionate. De partea cealaltã, Culitã Tãrîtã, presedintele TCE 3 Brazi, a declarat cã a formulat plîngere penalã împotriva sefului echipei de control pentru abuz în serviciu, iar împotriva reprezentantului de la Neamt al Consiliului Concurentei pentru intrare neautorizatã pe o proprietate privatã. „N-avem nimic de ascuns, dar nu mi se pare normal sã ni se cearã în acesti termeni întreaga arhivã fãrã a ni se spune exact ce se doreste sã se verifice“, a mai declarat Culitã Tãrîtã.

Articol afisat de 2220 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de ultimaora la data 06.06.2008 07:03
Jurnalistul e revoltat ca se aplica legea... dar nu zice nimic de incalcarea ei
Domnule jurnalist, de ce nu cititi cu atentie legislatia din domeniul despre care scrieti cu atat spor?! D-zeu ne-a dotat cu creier pentru a-l folosi. Va recomand sa faceti acest lucru.

Cateva remarci pe marginea articolului:
1. Legea prevede clar ca autorizarea judiciara este necesara DOAR DACA SE INTRA IN SPATII PRIVATE (apartinand persoanelor fizice). Pentru a verifica documente ce se afla in spatii apartinand persoanei juridice (agentului economic), NU ESTE NECESARA AUTORIZAREA JUDICIARA.
2. Ordinul din 2007 este de deschidere a investigatiei, cel din 2008 de realizare a inspectiei. Inspectia este un instrument al investigatiei. Investigatiile in domeniu nu se fac de pe o zi pe alta ci dureaza si ani de zile pana cand cazul este bine instrumentat.
3. Actiunea nu este indreptata impotriva SC 3 Brazi si-un cioban SRL ci a vizat intrega piata.
4. Amenda aplicata nu-i ciudata, e prevazuta in L. Concurentei la art.50. In opinia dvs., e ciudat sa fie aplicata legea?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective