Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iunie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mii de pelerini la canonizarea sfintilor nemteni

Mii de pelerini la canonizarea sfintilor nemteni

• slujba de Înăltare a fost oficiată de Patriarhul Daniel, IPS Teofan, noul Mitropolit al Moldovei si majoritatea membrilor Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe • au participat si oficialităti ale vietii politice nemtene • premierul Tăriceanu nu a mai ajuns la Neamt •

Mănăstirea Neamt a devenit, ieri, loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi din toate colturile tării. Pe lîngă prăznuirea hramului asezămîntului monahal, sărbătorit în fiecare an de Înăltarea Domnului, s-au petrecut si alte evenimente de o înaltă încărcătură spirituală. Nouă cuviosi părinti, care au vietuit în mănăstirile din muntii Neamtului, au fost trecuti oficial în rîndul sfintilor, urmînd ca de anul viitor să se regăsească, în zile diferite, în calendarul crestin-ortodox. Este vorba despre cuviosii Ioan de la Rîsca si Secu (care va fi sărbătorit pe 30 august), Simeon si Amfilohie de la Pîngărati (7 septembrie), Rafael si Partenie de la Agapia Veche (21 iulie), Iosif si Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Chiriac de la Tazlău (9 septembrie) si Iosif de la Văratec (16 august). La Mănăstirea Neamt a avut loc doar proclamarea canonizării, ritualurile bisericesti specifice rămînînd să fie îndeplinite de fiecare dintre asezămintele monahale de unde provin cei nouă sfinti nemteni. La ceremonialul religios au fost prezenti, încă de miercuri seara, majoritatea membrilor Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Patriarhul Daniel si IPS Teofan, noul Mitropolit al Moldovei, care urmează să fie înscăunat pe 8 iunie, la Catedrala Mitropolitană din Iasi. De asemenea, au asistat, ieri, la slujbă, prefectul Toader Mocanu, deputatul Marius Rogin, inspectorul scolar general Mihai Lăcătusu, precum si primarii din Vînători si Tîrgu Neamt, respectiv Adriana Petraru si Decebal Arnăutu, si alti invitati. Premierul Călin Popescu Tăriceanu, a cărui prezentă fusese confirmată încă de miercuri, nu a mai reusit să ajungă, fiind retinut în capitală de lucruri intervenite în ultimul moment, ne-a spus staretul de la Neamt, arhimandritul Benedict Sauciuc, precizînd că presedintele Traian Băsescu nu avea cum să onoreze invitatia Patriarhiei, pentru că era plecat peste hotare, în Italia.

Politisti, jandarmi si mii de pelerini

Chiar si în lipsa înaltilor demnitari din conducerea tării, efective importante de jandarmi si politisti au împînzit zona, pentru ca nimic să nu perturbe buna desfăsurare a evenimentelor. Masinile, venite din multe judete, nu aveau permisiunea să intre pe traseul spre mănăstire, pentru a nu se crea aglomeratie, astfel că autovehiculele erau parcate pe lateralele drumului, iar pasagerii parcurgeau restul drumului pe jos. La fel si sătenii din localitătile din zonă veniti în atelaje trase de cai. Zeci de comercianti îsi însiraseră tarabele întesate de felurite produse, sperînd în cîstiguri mari. Se pregăteau si grătarele în asteptarea credinciosilor care doreau să-si potolescă foamea după slujbă. Pe ultima parte a drumului aveau voie să facă comert numai maicile sau călugării care vindeau obiecte bisericesti. Un tînăr ruga oamenii să cumpere o publicatie bisericească, altii cereau bani pentru biserici în constructie, iar cîtiva cersetori îsi expuneau infirmitătile în speranta că vor scoate bani mai multi de la trecători. La ora 8.30 a început slujba de sfintire a apei la aghiazmatar. Oamenii se înghesuiau să-i vadă pe marii ierarhi în vesminte strălucitoare, iar jandarmii se străduiau să tină libere culoarele oficiale. Treptat s-a umplut si curtea mănăstirii unde era amenajată scena din lemn ornat cu cetină de brad, avînd pe fundal icoanele cuviosilor ce urmau să fie canonizati, unii înfătisati singuri, altii perechi, dacă proveneau din acelasi lăcas. În total, sase icoane, despărtite de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ferecată în argint. Cerdacurile erau întesate de lume. Cele din dreapta erau ocupate exclusiv de maici, călugări, seminaristi. La biserica principală, ctitorită de Stefan cel Mare, coada nu se mai termina. Pe tot parcursul zilei, pelerinii au asteptat cu răbdare să le vină rîndul să se închine. Multi erau în zonă de mai multe zile si se opriseră la toate mănăstirile din jur, sperînd că vor fi binecuvîntati de divinitate. Au înnoptat pe unde au putut, doar să fie martori la slujba de canonizare. Pături, perne de burete tinuseră de cald celor care au dormit sub cerul liber.

Freamăt la venirea înaltilor clerici

Ora 9.30. Clopotele încep să bată cu putere, se simte o rumoare prin multime, iar fortele de ordine se agită să elibereze culoarul principal. Sfintii prelati au încheiat slujba de la aghiazmatar si, într-o procesiune impresionantă, intră în curtea mănăstirii, urcînd pe scenă. Viitorul mitropolit al Moldovei, Teofan, este identificat rapid. „E cel cu albastru“, se aud glasuri din multime, si toti îsi îndreaptă atentia spre acesta. Un alt moment de agitatie. O masină neagră, înmatriculată BOR, îl aduce pe Patriarhul Daniel pînă aproape de scenă. Învesmîntat în alb, domină prin statura sa pe restul prelatilor care-i fac loc să treacă. „Schiopătează, că a avut piciorul rupt“, remarcă o femeie în vîrstă. Patriarhul binecuvîntează credinciosii care se înghesuie să-i atingă măcar hainele. Un copilas este ridicat, iar cineva strigă „puneti-i mîna pe cap, Prea Sfintite“. Prea tîrziu, ocîrmuitorul Bisericii trecuse deja. Începe Slujba Sfintei Liturghii. Patriarhul Daniel se asează în jiltul patriarhal, în dreapta scenei. În frunte cu el, sînt pomeniti, rînd pe rînd, toti arhiereii prezenti: IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Bartolomeu al Clujului, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei si Mitropolit ales al Moldovei si Bucovinei, IPS Petru, al Basarabiei, IPS Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale si Meridionale, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Rădăutilor, PS Gherasim, Episcop al Rîmnicului, PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian al Dunării de Jos, PS Lucian, Episcop al Caransebesului, PS Sofronie, Episcop al Oradei, PS Ambrozie, Episcop al Giurgiului, PS Macarie, Episcop al Episcopiei Române a Europei de Nord, PS Vincentiu Ploiesteanu, Episcop vicar patriarhal, PS Marc Neamteanul, Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale, PS Irineu Slătineanu, Arhiereu vicar al Episcopiei Rîmnicului, PS Ioachim Băcăoanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, PS Corneliu Bîrlădeanu, Arhiereu vicar al Episcopiei Husilor.

Slujbă pentru eroii neamului

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul intervine pentru a deslusi întelesurile duhovnicesti din Troparul si Condacul Înăltării Domnului. Se face o liniste mormîntală. Chiar si cerurile, care stăteau gata să plouă, parcă încremeniseră, nu mai era nici o boare de vînt. PF Daniel a binecuvîntat apoi multimea si a vorbit despre importantele momente ale canonizării ce urmau să înceapă. S-a făcut mai întîi o slujbă de pomenire pentru eroii căzuti pe cîmpurile de luptă. Cei prezenti au avut ocazia să urmărească si un spectacol prezentat de ansamblul „Sezătoarea“ de la Vînători, obisnuit de mult cu evolutiile în fata oficialilor de rang înalt. „Putem spune că este o triplă sărbătoare, dacă tinem cont că hramul mănăstirii se suprapune cu sărbătoarea Înăltării Domnului, cu ziua eroilor neamului si cu canonizarea celor nouă cuviosi sfinti nemteni. Toată lumea s-a bucurat de prezenta Prea Fericitului Patriarh Daniel, si a înalt prea sfintitilor mitropoliti. Este o sărbătoare de un simtămînt extraordinar, de o sensibilitate crestinească deosebită. Canonizarea celor nouă sfinti, «încă nouă rugători» după cum i-a denumit Prea Sfintitul Patriarh, este si o mîndrie pentru judetul Neamt. De fiecare dată cînd am ocazia, mentionez faptul că în judetul Neamt avem numărul cel mai mare de mănăstiri“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Articol afisat de 2693 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective