Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mii de pelerini la canonizarea sfintilor nemteni

Mii de pelerini la canonizarea sfintilor nemteni

• slujba de ÃŽnãltare a fost oficiatã de Patriarhul Daniel, IPS Teofan, noul Mitropolit al Moldovei si majoritatea membrilor Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe • au participat si oficialitãti ale vietii politice nemtene • premierul Tãriceanu nu a mai ajuns la Neamt •

Mãnãstirea Neamt a devenit, ieri, loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi din toate colturile tãrii. Pe lîngã prãznuirea hramului asezãmîntului monahal, sãrbãtorit în fiecare an de Înãltarea Domnului, s-au petrecut si alte evenimente de o înaltã încãrcãturã spiritualã. Nouã cuviosi pãrinti, care au vietuit în mãnãstirile din muntii Neamtului, au fost trecuti oficial în rîndul sfintilor, urmînd ca de anul viitor sã se regãseascã, în zile diferite, în calendarul crestin-ortodox. Este vorba despre cuviosii Ioan de la Rîsca si Secu (care va fi sãrbãtorit pe 30 august), Simeon si Amfilohie de la Pîngãrati (7 septembrie), Rafael si Partenie de la Agapia Veche (21 iulie), Iosif si Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Chiriac de la Tazlãu (9 septembrie) si Iosif de la Vãratec (16 august). La Mãnãstirea Neamt a avut loc doar proclamarea canonizãrii, ritualurile bisericesti specifice rãmînînd sã fie îndeplinite de fiecare dintre asezãmintele monahale de unde provin cei nouã sfinti nemteni. La ceremonialul religios au fost prezenti, încã de miercuri seara, majoritatea membrilor Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Patriarhul Daniel si IPS Teofan, noul Mitropolit al Moldovei, care urmeazã sã fie înscãunat pe 8 iunie, la Catedrala Mitropolitanã din Iasi. De asemenea, au asistat, ieri, la slujbã, prefectul Toader Mocanu, deputatul Marius Rogin, inspectorul scolar general Mihai Lãcãtusu, precum si primarii din Vînãtori si Tîrgu Neamt, respectiv Adriana Petraru si Decebal Arnãutu, si alti invitati. Premierul Cãlin Popescu Tãriceanu, a cãrui prezentã fusese confirmatã încã de miercuri, nu a mai reusit sã ajungã, fiind retinut în capitalã de lucruri intervenite în ultimul moment, ne-a spus staretul de la Neamt, arhimandritul Benedict Sauciuc, precizînd cã presedintele Traian Bãsescu nu avea cum sã onoreze invitatia Patriarhiei, pentru cã era plecat peste hotare, în Italia.

Politisti, jandarmi si mii de pelerini

Chiar si în lipsa înaltilor demnitari din conducerea tãrii, efective importante de jandarmi si politisti au împînzit zona, pentru ca nimic sã nu perturbe buna desfãsurare a evenimentelor. Masinile, venite din multe judete, nu aveau permisiunea sã intre pe traseul spre mãnãstire, pentru a nu se crea aglomeratie, astfel cã autovehiculele erau parcate pe lateralele drumului, iar pasagerii parcurgeau restul drumului pe jos. La fel si sãtenii din localitãtile din zonã veniti în atelaje trase de cai. Zeci de comercianti îsi însiraserã tarabele întesate de felurite produse, sperînd în cîstiguri mari. Se pregãteau si grãtarele în asteptarea credinciosilor care doreau sã-si potolescã foamea dupã slujbã. Pe ultima parte a drumului aveau voie sã facã comert numai maicile sau cãlugãrii care vindeau obiecte bisericesti. Un tînãr ruga oamenii sã cumpere o publicatie bisericeascã, altii cereau bani pentru biserici în constructie, iar cîtiva cersetori îsi expuneau infirmitãtile în speranta cã vor scoate bani mai multi de la trecãtori. La ora 8.30 a început slujba de sfintire a apei la aghiazmatar. Oamenii se înghesuiau sã-i vadã pe marii ierarhi în vesminte strãlucitoare, iar jandarmii se strãduiau sã tinã libere culoarele oficiale. Treptat s-a umplut si curtea mãnãstirii unde era amenajatã scena din lemn ornat cu cetinã de brad, avînd pe fundal icoanele cuviosilor ce urmau sã fie canonizati, unii înfãtisati singuri, altii perechi, dacã proveneau din acelasi lãcas. În total, sase icoane, despãrtite de icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului, ferecatã în argint. Cerdacurile erau întesate de lume. Cele din dreapta erau ocupate exclusiv de maici, cãlugãri, seminaristi. La biserica principalã, ctitoritã de Stefan cel Mare, coada nu se mai termina. Pe tot parcursul zilei, pelerinii au asteptat cu rãbdare sã le vinã rîndul sã se închine. Multi erau în zonã de mai multe zile si se opriserã la toate mãnãstirile din jur, sperînd cã vor fi binecuvîntati de divinitate. Au înnoptat pe unde au putut, doar sã fie martori la slujba de canonizare. Pãturi, perne de burete tinuserã de cald celor care au dormit sub cerul liber.

Freamãt la venirea înaltilor clerici

Ora 9.30. Clopotele încep sã batã cu putere, se simte o rumoare prin multime, iar fortele de ordine se agitã sã elibereze culoarul principal. Sfintii prelati au încheiat slujba de la aghiazmatar si, într-o procesiune impresionantã, intrã în curtea mãnãstirii, urcînd pe scenã. Viitorul mitropolit al Moldovei, Teofan, este identificat rapid. „E cel cu albastru“, se aud glasuri din multime, si toti îsi îndreaptã atentia spre acesta. Un alt moment de agitatie. O masinã neagrã, înmatriculatã BOR, îl aduce pe Patriarhul Daniel pînã aproape de scenã. ÃŽnvesmîntat în alb, dominã prin statura sa pe restul prelatilor care-i fac loc sã treacã. „Schiopãteazã, cã a avut piciorul rupt“, remarcã o femeie în vîrstã. Patriarhul binecuvînteazã credinciosii care se înghesuie sã-i atingã mãcar hainele. Un copilas este ridicat, iar cineva strigã „puneti-i mîna pe cap, Prea Sfintite“. Prea tîrziu, ocîrmuitorul Bisericii trecuse deja. ÃŽncepe Slujba Sfintei Liturghii. Patriarhul Daniel se aseazã în jiltul patriarhal, în dreapta scenei. ÃŽn frunte cu el, sînt pomeniti, rînd pe rînd, toti arhiereii prezenti: IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Bartolomeu al Clujului, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei si Mitropolit ales al Moldovei si Bucovinei, IPS Petru, al Basarabiei, IPS Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale si Meridionale, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Rãdãutilor, PS Gherasim, Episcop al Rîmnicului, PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian al Dunãrii de Jos, PS Lucian, Episcop al Caransebesului, PS Sofronie, Episcop al Oradei, PS Ambrozie, Episcop al Giurgiului, PS Macarie, Episcop al Episcopiei Române a Europei de Nord, PS Vincentiu Ploiesteanu, Episcop vicar patriarhal, PS Marc Neamteanul, Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale, PS Irineu Slãtineanu, Arhiereu vicar al Episcopiei Rîmnicului, PS Ioachim Bãcãoanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, PS Corneliu Bîrlãdeanu, Arhiereu vicar al Episcopiei Husilor.

Slujbã pentru eroii neamului

Dupã citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul intervine pentru a deslusi întelesurile duhovnicesti din Troparul si Condacul ÃŽnãltãrii Domnului. Se face o liniste mormîntalã. Chiar si cerurile, care stãteau gata sã plouã, parcã încremeniserã, nu mai era nici o boare de vînt. PF Daniel a binecuvîntat apoi multimea si a vorbit despre importantele momente ale canonizãrii ce urmau sã înceapã. S-a fãcut mai întîi o slujbã de pomenire pentru eroii cãzuti pe cîmpurile de luptã. Cei prezenti au avut ocazia sã urmãreascã si un spectacol prezentat de ansamblul „Sezãtoarea“ de la Vînãtori, obisnuit de mult cu evolutiile în fata oficialilor de rang înalt. „Putem spune cã este o triplã sãrbãtoare, dacã tinem cont cã hramul mãnãstirii se suprapune cu sãrbãtoarea ÃŽnãltãrii Domnului, cu ziua eroilor neamului si cu canonizarea celor nouã cuviosi sfinti nemteni. Toatã lumea s-a bucurat de prezenta Prea Fericitului Patriarh Daniel, si a înalt prea sfintitilor mitropoliti. Este o sãrbãtoare de un simtãmînt extraordinar, de o sensibilitate crestineascã deosebitã. Canonizarea celor nouã sfinti, «Ã®ncã nouã rugãtori» dupã cum i-a denumit Prea Sfintitul Patriarh, este si o mîndrie pentru judetul Neamt. De fiecare datã cînd am ocazia, mentionez faptul cã în judetul Neamt avem numãrul cel mai mare de mãnãstiri“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Articol afisat de 3045 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective