Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gigantul GAZPROM investeste la Mãrgineni!

• „Acest proiect era de fapt reperul pentru înmagazinare subteranã a GAZPROM pentru zona Europei Centrale si de Sud-Est“, a declarat deputatul Iulian Iancu • „Din fericire pentru noi, si vã spun acum în premierã, la Piatra Neamt, am primit confirmarea GAZPROM cã sînt interesati sã reintre în proiect. Deci, se doreste reluarea proiectului, într-un parteneriat direct ROMGAZ-GAZPROM“, ne-a mai spus parlamentarul nemtean •

Deputatul PSD Iulian Iancu e încã putin cunoscut în judet, desi este nemtean de loc. Recent, a tinut capul de afis al stirilor si controverselor de nivel national, dupã care fost invitat de presedintele Bãsescu la o discutie privatã pe tema politicilor si solutiilor pe care România trebuie sã le gãseascã pentru a face fatã crizei energetice. Propunerea sa de concepere a unui nou „cos“ energetic pentru populatie, astfel încît sã nu mai fim „serviti“ doar cu energie electricã si gaze naturale scumpe, l-a si expus. Miercuri si joi, Iulian Iancu s-a aflat la Piatra Neamt, cu ocazia alegerilor pentru sefia PSD Neamt. Prilej de a relua subiectul legat de un mirabil depozit pentru gaze naturale din comuna Mãrgineni. Odatã functional, un asemenea depozit ar solutiona problema alimentãrii cu gaze a Moldovei si ar deschide alte perspective energetice regionale, spre energia electricã produsã în cogenerare de înaltã eficientã. La bazã este o logicã simplã: cumperi gaze naturale ieftine si le înmagazinezi pentru a le folosi cînd sînt scumpe sau ai de fãcut compensãri în sistem.

Reporter: Ce-i de fapt si de drept cu depozitul de gaze sau pentru gaze naturale, de la Mãrgineni, care periodic revine în atentia opiniei publice?
Iulian Iancu: Depozitul de gaze naturale de la Mãrgineni era un proiect de interes maxim pentru partenerii nostri contractuali GAZPROM. Acest proiect era de fapt reperul pentru înmagazinare subteranã a GAZPROM pentru zona Europei Centrale si de Sud-Est.
Rep.: Sã facem o localizare în timp...
I.I.: Ei încã din 1996 si-au exprimat interesul... ÃŽn 2001-2002, noi am reluat negocierile cu GAZPROM în speranta înfiintãrii unei societãti mixte prin care sã realizãm comercializarea directã a gazelor naturale si unul dintre punctele din negociere a fost depozitul pentru care ei si-au manifestat interesul. Si-au mentinut optiunea de a investi la Mãrgineni si, de asemenea, de a realiza acest contract direct. ÃŽn schimb, fiind în fazã de privatizare cu PETROM, au cerut PETROM, ceea ce era imposibil la momentul respectiv. Nu mai putea fi o negociere politicã pentru cã noi eram deja iesiti (cu PETROM - n.a.) pe plan international - consultantã, licitatie etc. Imediat dupã, si ca urmare a ruperii contractului direct - în urma «spargerii» ROMGAZ -, dar si a furtului de gaze din Ucraina si a refuzului ulterior de a ajunge la o negociere pe seama PETROM, a rãmas o ranã deschisã, a rãmas nerezolvatã aceastã relatie contractualã comunã pe seama Mãrgineni-Roman. Din fericire pentru noi, si vã spun acum în premierã, la Piatra Neamt, am primit confirmarea GAZPROM cã sînt interesati sã reintre în proiect. Deci, se doreste reluarea proiectului, într-un parteneriat direct ROMGAZ-GAZPROM! ÃŽnseamnã cã acest punct se va regãsi pe agenda de negocieri a presedintelui României, cu ocazia vizitei pe care o va avea în acestã toamnã la Moscova, si cã va reprezenta un punct strategic de negociere în relatia economicã România-Rusia.
Pentru noi este certitudinea cã, în sfîrsit, în noul context energetic creat în plan european, depozitul de înmagazinare de la Mãrgineni devine un proiect realizabil într-un termen scurt. Pentru noi, ca orizont de timp, ar însemna - ca si initiere a proiectului - anul 2009.
Dacã noi nu vom gãsi aceastã cale de dialog economic cu Rusia, e suficient sã tinem cont cã preturile la gaze naturale se estimeazã cã vor ajunge, în decembrie, la 620 USD pe mia de metri cubi, absolut insuportabil pentru o pãturã importantã a populatiei României.
Rep.: Vorbeati de vizita presedintelui Bãsescu la Moscova. Credeti cã abordeazã problema energiei pentru România sau pentru cã la anul avem alegeri prezidentiale?
I.I.: Agenda de discutii a presedintelui României, în noiembrie, cînd va merge la Moscova, este o agendã nationalã. Acest lucru trebuie înteles de toatã lumea. În urma discutiei pe care am avut-o cu domnia-sa, sînt sigur cã acum o face pentru România. Am simtit si responsabilitate, si îngrijorare din partea sa.

Articol afisat de 2185 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective