Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VIN PUHOAIELE!

VIN PUHOAIELE!

• în Roman si zonã s-a instituit codul rosu hidrologic • Siretul putea depãsi debitul de 1.180 de metri pe secundã • cîteva sate si un cartier din oras erau în zona de risc maxim • ministrul Mediului si-a anuntat prezenta la Roman • SGA din mai multe judete au trimis mii de saci cu nisip • nu se excludea evacuarea populatiei •

Comunele Tãmãseni, Doljesti, Gîdinti, Sagna, Horia, Ion Creangã, Icusesti si Secuieni, precum si Cartierul Nicolae Bãlcescu din Roman sînt în mare pericol de a fi înghitite în întregime de ape, pe rîul Siret fiind anuntatã, prin cod rosu, cea mai mare viiturã întîlnitã pînã acum. Oamenii sînt sfãtuiti sã nu intre în panicã, în conditiile în care autoritãtile s-au gîndit, deja, la „ce este mai rãu“ si au luat mãsuri în acest sens. Siretul, oricum cea mai mare ca debit dintre apele interioare, a început sã reprezinte, de ieri searã, 25 iulie, un pericol maxim, avertizãrile hidrologice fiind clare. Urmare a precipitatiilor abundente din nordul tãrii si din Ucraina se astepta, în jurul orelor 19, depãsirea a 1.180 de metri cubi pe secundã, debit înregistrat în 2005, cînd digurile de protectie abia au rezistat. Prefectul judetului Neamt, Toader Mocanu, alãturi de seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) „Petrodava“ Neamt, colonelul Ioan Niticã, si responsabilii Sistemului pentru Gospodãrirea Apelor (SGA) s-au întrunit, în sedintã de urgentã, ieri, la ora 14, la Detasamentul de Pompieri Roman, cu autoritãtile locale si factorii implicati în gestionarea situatiei. Au fost de fatã atît primarii comunelor traversate de Siret, cît si cel al Romanului, dar si comandantii Politiei, Jandarmeriei si Garnizoanei Municipiului. „Trebuie fãcutã diferenta între codul de avertizare meteo si cel hidrologic. Codul rosu înseamnã depãsirea cotelor de pericol pe ape. De aici trebuie începutã discutia“, a afirmat prefectul de Neamt. Acesta a cerut primarilor si celorlalti factori implicare maximã, în orice circumstantã. „Ne gîndim la ce e mai rãu. Cotele rîului trebuie supravegheate, iar, în caz de nevoie, vom trece inclusiv la evacuarea populatiei. Totodatã, oamenii trebuie sã fie constienti de riscuri. Primãriile trebuie sã instituie permanenta, asa cum si noi vom proceda, la Roman, în douã spatii, unul de la pompieri, iar celãlalt de la SGA“, a mai afirmat reprezentantul Guvernului în teritoriu. De altfel, ministrul Mediului, Attila Korodi, era asteptat sã soseascã ieri searã la Roman, pentru a fi cît mai aproape de zona maximã de risc, inspectatã ieri si de autoritãtile judetene.

Ce poate fi mai rãu?

Scenariul cel mai dramatic ar fi, conform oficialilor, ruperea digului Roman - Rãchiteni, unde existã o serie de puncte „nevralgice“. Acestea au fost localizate la Adjudeni si în apropiere de Lutca. Tot aici, podul rutier, subdimensionat, era deja supravegheat de politisti, care aveau ordin sã opreascã circulatia la cel mai mic semn de pericol. Si portiunea din malul Siretului, de lîngã Cartierul Nicolae Bãlcescu, este destul de „subredã“, pericolul extinzîndu-se spre zona Recea - Icusesti. „Vor sosi, în cursul acestei zile, 10.000 de saci cu nisip, de la SGA Mures si altii 5.000 de la Buzãu. ÃŽn plus, am început distribuirea a 5.500 de alti saci în zonele cu cel mai mare pericol. Directia Apelor Pitesti ne-a mai promis un dig gonflabil, de un kilometru, care va fi montat, la nevoie, în zona Rãchiteni“, au precizat oficialii SGA Neamt. Astfel, începînd de ieri, la toate primãriile din zona Romanului a fost afisatã avertizarea de cod rosu. „Primarii trebuie sã se îngrijeascã inclusiv pentru cazarea oamenilor, în caz de nevoie. Sperãm sã nu se ajungã pînã aici, dar populatia trebuie avertizatã, iar noi sã fim informati permanent cu privire la zonele de risc. ÃŽn caz de nevoie stim cã putem conta inclusiv pe sprijinul Armatei. Este instituitã starea de alertã“, a precizat colonelul Ioan Niticã, seful ISU Neamt. ÃŽn cursul zilei de vineri, a fost întrunit si Comandamentul pentru situatii de urgentã din cadrul Primãriei Roman, de cãtre primarul municipiului Roman, Laurentiu Dan Leoreanu, pentru ca efectele anuntate de codul rosu hidrologic pe Siret sã fie minime. ÃŽncã de la primirea avertizãrii hidrologice de cod rosu, factorii de decizie din cadrul administratiei locale au luat mãsura de a avertiza posibilii agenti si localnici care ar putea fi afectati de viiturã. Vineri, la orele 15, stînile si animalele de pe malul Siretului erau deja puse la adãpost. „Vineri searã, Siretul poate afecta localitãtile Adjudeni - Tãmãseni, Sagna, Podul de la Lutca, Gîdinti, Ion Creangã, Horia, Secuieni si Basta - Icusesti. Pentru Roman, viitura ar putea provoca pagube în Cartierul Nicolae Bãlcescu, în zona podului dinspre Gîdinti. Am luat mãsurile de a-i avertiza pe localnici si agentii economici din zonã. ÃŽi sfãtuim pe romascani ca, pînã la suspendarea codului, sã evite malul Siretului. Se anuntã una dintre cele mai mari viituri“, a declarat primarul Laurentiu Leoreanu. La Primãria Roman, pentru situatiile de urgentã si nu numai se oferã asistentã permanentã. Persoanele aflate în dificultate din cauza calamitãtilor naturale pot cere ajutor autoritãtilor la numerele gratuite de telefon 0800.800.802, pentru Roman, sau la 112.

Articol afisat de 2888 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T. CIOBOTARU, C. MATEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de angelica la data 27.07.2008 17:47
CUMPLIT
Astazi am mers la podul de peste Siret si am vazut o ,,bucatica de mare".Siretul a depasit cota de inundatie.Am vazut oameni disperati,masini cu militari,oamenii primariei[obositi de nesomn]si multi,multi romascani care priveau ingandurati,aproape fara comentarii.PRAPADUL S-A MUTAT SPRE ROMAN!CE NE MAI ASTEAPTA IN NOAPTEA ASTA?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective