Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

În viatã dupã ce a fost tras în teapã

• un bãtrîn de 77 de ani, din Tîrzia-Brusturi, a cãzut de pe o scarã si s-a înfipt într-o vergea de fier, ce sustinea o tufã de trandafiri • corpul i-a fost strãpuns din zona inghinalã pînã la clavicula dreaptã, fãrã sã-i fie afectate organe interne • bãtrînul nu s-a pierdut cu firea si si-a scos singur vergeaua din trunchi • s-a ales doar cu o leziune pulmonarã, dar medicii sînt multumiti de evolutia stãrii sale de sãnãtate •

Un caz incredibil a fãcut vîlvã la Spitalul Orãsenesc din Tîrgu Neamt, uimindu-i pe medicii care s-au vãzut pusi în fata unui adevãrat miracol. Un bãtrîn de 77 de ani a scãpat cu zile, si fãrã leziuni ale organelor interne, dupã ce a fost tras în teapã, la propriu. Este vorba despre T.S., din comuna Brusturi, satul Tîrzia, care a cãzut de pe o scarã si s-a înfipt într-o vergea de fier ce sustinea o tufã de trandafiri. Vergeaua i-a strãpuns trunchiul din zona inghinalã pînã deasupra claviculei drepte, asa cum e pus mielul la fript în protap. Numai un miracol a fãcut sã nu fie atinse organele interne, de parcã fierul avea trasat anume drumul prin corp, la distante infime de ficat, rinichi, intestine. Dînd dovadã de o tãrie de caracter iesitã din comun, mai ales la o vîrstã atît de înaintatã, T.S. n-a ezitat o clipã. Cînd a realizat ce s-a întîmplat, a tras cu putere si si-a scos imediat vergeaua din corp. Fierul era lung de peste un metru si jumãtate si se îndoise în momentul în care s-a împlîntat în trunchiul omului. L-a scos si din pãmînt, cu ciudã cã l-a lovit un asemenea ghinion. Si-a dat seama cã i-a fost atinsã zona plãmînului drept, pentru cã a început sã respire cu oarecare greutate. S-a dus si i-a spus nevestei pãtania prin care a trecut, iar aceasta a început sã sune la copii si la salvare. Avea masina în garaj, era gata sã se urce la volan, sã meargã singur la spital, dar cei apropiati l-au împiedicat, cã prea îsi forta norocul.
S-au crucit si cei de la ambulantã cînd au ajuns acasã la bolnav, si l-au vãzut asteptîndu-i la poartã, pe picioarele sale, în loc sã zacã lesinat prin grãdinã, pe unde s-a produs neverosimilul accident. Mai mult, nici nu prea sîngera, iar tensiunea si pulsul l-ar fi fãcut invidios si pe un om tînãr si perfect sãnãtos.
Diagnosticul mentioneazã o plagã bipolarã penetrantã abdominalã si toracicã, cu emfizem subcutanat.
Bãtrînul este acum pe patul de spital. Stã întins, cã durerea nu e de neglijat si nici nu e indicat sã facã miscãri obositoare. Leziunea produsã la pleura pulmonarã l-a mai umflat la fatã si la corp, dar niste ace bãgate în piele ajutã la eliminarea aerului de dedesupt. Evolutia pacientului este multumitoare, luînd în considerare prin ce a trecut. Si starea sa de spirit este bunã, nu se lasã doborît cu una cu douã, iar forta interioarã i se resimte în glasul puternic si apãsat.
A acceptat sã ne vorbeascã despre accidentul prin care a trecut, dar a preferat sã-si pãstreze anonimatul, fiindcã este o persoanã destul de cunoscutã în zonã, iar unul diintre fii sãi este prefect într-un judet vecin.
„Joi dimineatã, pe la 9, am luat scara dublã si m-am dus în spatele casei. Aveam acolo niste prune si din cauza lor tot scîrtia tabla. M-am urcat sã le culeg. Scara avea una dintre pãrti pe beton, cealaltã pe pãmînt, pe loc mai moale. Si cum coboram, am cãlcat cu stîngul, s-a dezechilibrat si a cãzut înspre mine, într-o fractiune de secundã. Fierul acela fusese pus de mine, cã aveam niste trandafiri acolo. Iar cînd mã urcam pe scarã, chiar mã uitasem la el si mi-am amintit de un cetãtean din Brãila paremi-se, care cãzuse într-un gard de fier. De unde sã stiu cã o sã cad chiar acolo? L-am scos din corp, intrase cam saizeci de centimetri, l-am scos si din pãmînt, si m-am dus la nevastã si i-am spus cã mi-am spart plãmînul. A venit salvarea si eu eram pe trotuar. Casa mea era mai în spate. M-au întrebat «unde e bolnavul?». S-au mirat si ei cînd au auzit cã eu sînt“, a povestit bãrbatul, surprins si el cã a supravietuit acestei încercãri care putea sã-i aducã sfîrsitul, desi vorbeste cu seninãtate de finalul existentei sale, considerînd cã „si-a trãit traiul, si-a mîncat mãlaiul“. Ceilalti bolnavi din spital îsi fac cruce, si se minuneazã si ei, spunînd cã bãtrînului din Tîrzia nu i se terminaserã zilele lãsate de la Dumnezeu si de aceea a scãpat.
Chirurgul Neculai Avãdanei, în grija cãruia se aflã pacientul, a declarat cã nu s-a mai confruntat cu un astfel de caz pînã acum. „Am mai avut plãgi penetrante, dar nu s-a mai întîmplat sã nu fie lezat nimic în cavitatea abdominalã. Sîntem foarte curiosi si intrigati de acest caz, n-am mai întîlnit asa ceva. A avut un noroc incredibil. Cum s-o fi strecurat fierul fãrã sã atingã ficatul, intestinele, rinichiul… Vergeaua de fier a intrat în corp prin hemiscrotul drept pînã deasupra claviculei drepte. Practic, la examinare am vãzut doar douã plãgi, curate, una de doi centimetri la intrare, si punctiformã, la iesire. Examenele noastre radiologice, ecografiile repetate, aratã cã nu sînt alte leziuni interne, dacã erau, ar fi evoluat si ne-am fi dat seama. Pacientul, în vîrstã de 77 de ani, este de o vitalitate extrem de bunã. L-am întepat cu niste ace în zona toracelui pentru a elimina aerul care se adunã sub piele din cauza leziunii pulmonare. Altfel, s-ar fi umflat ca un balon si n-ar mai fi putut respira. Nu necesitã, cel putin în acest moment, o interventie chirurgicalã, dar vom face, totusi, o tomografie“, a spus medicul Avãdanei. Spitalul din Tîrgu Neamt nu are în dotare un tomograf, investigatiile de acest tip fãcîndu-se la Piatra Neamt. Drumul poate fi obositor pentru un pacient aflat în situatia bãtrînului din Brusturi, de aceea medicii nu au recurs imediat la aceastã investigatie, mai ales cã nu sînt suspiciuni cã ar fi afectate organe interne.

Articol afisat de 1417 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective