Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Septembrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
CĂUTAT DE AUSTRIECI, GĂSIT ÎN ÎNCHISOARE

CĂUTAT DE AUSTRIECI, GĂSIT ÎN ÎNCHISOARE

• un tînăr de 26 de ani este acuzat de infractiuni de violentă si spargeri de locuinte în Austria • pe 21 decembrie anul trecut a smintit în bătaie un bărbat pentru a-i fura bijuteriile • la mijlocul anului 2003 a intrat prin efractie în mai multe locuinte în scop de jaf • de fiecare dată pietreanul a fost ajutat de complici • bărbatul căutat de austrieci a fost descoperit în Penitenciarul Bacău • între timp si-a schimbat numele • el va fi predat în Austria dar se va întoarce în tară pentru executarea pedepsei din care a fost întrerupt •

Procuratura Viena a emis pe numele lui Constantin Lesanu, fost Zamfir, de 26 de ani, din Piatra Neamt, un mandat european de arestare. Deoarece tînărul nu mai era pe teritoriul Austriei, documentul a fost remis autoritătilor române să-l pună în aplicare, respectiv Curtea de Apel Bacău. El nu este chiar usă de biserică si a fost descoperit de oamenii legii în Penitenciarul Bacău unde execută o pedepsă de 3 ani de închisoare pentru furt calificat, faptă săvîrsită în anul 2006. Mai are la activ cel putin o condamnare, deoarece s-a adresat judecătorilor pietreni cu o cerere de contopire a pedepselor. Lesanu este acuzat de autoritătile judiciare străine de mai multe fapte petrecute în Austria. Mandatul a fost emis pentru o infractiune de violentă care a avut loc în Viena, la finele anului trecut, respectiv pe 21 decembrie 2007. Conform actelor de la dosar, împreună cu un alt complice, Lesanu l-a atacat pe Pal Lekaj, l-a imobilizat si prin violentă i-au luat mai multe bijuterii din aur. Nu se precizează dacă atacul a avut loc pe stradă sau în locuinta victimei, cert fiind faptul că totul a fost premeditat. Uzînd de violentă cei doi i-au luat părtii vătămate mai multe bijuterii, lucruri de valoare, prejudiciul nefiind determinat. Pentru a-si însusi valorile, cei doi au smintit cetăteanul străin în bătaie provocîndu-i o vătămare corporală gravă. Victima s-a ales cu fracturarea piramidei nazale, i-au fost sparti mai multi dinti, a suferit contuzii profunde la încheieturile ambelor mîini, precum si multiple zgîrieturi si escoriatii la nivelul fetei si a mîinilor. Aceasta este fapta pentru care Lesanu a ajuns în atentia procurorilor vienezi, însă pe parcursul urmăririi penale a fost descoperit ca fiind autorul mai multor spargeri de locuinte din capitala Austriei, rămase pînă acum cu autor necunoscut. În perioada iulie - august 2003, pietrenul împreună cu un alt complice a comis mai multe spargeri de locuinte. În sarcina sa au fost retinute 5 atacuri de acest fel săvîrsite asupra a tot atîtea locuinte din Austria. Prin efractie a intrat în casele pe care le filau dinainte si au luat mai multe bunuri. Prin aceste infractiuni a creat un prejudiciu care depăseste suma de 3.000 de euro. Pe 26 august 2008 solicitarea de punere în executare a mandatului european de arestare emis în Viena a fost înregistrată pe rolul Curtii de Apel Bacău. Imediat magistratii au dispus identificarea, retinerea si prezentarea în instantă a persoanei solicitate.

Infractorul a fost găsit după gratii

Efortul pentru căutarea nemtenului a fost unul de birou si nu de teren, în sensul că oamenii legii nu au trebuit să facă prea mari eforturi ca să dea de el, deoarece Lesanu era deja în Penitenciarul Bacău. Acesta executa o pedepsă privativă de libertate pentru săvîrsirea infractiunii de furt calificat, pronuntată de Judecătoria Piatra Neamt la data de 18 iulie 2007. Între timp bărbatul a apelat la un artificiu si si-a schimbat numele de familie. Dacă în dosarul de furt calificat, din Neamt, el figurează cu numele de Zamfir, în actele emise de austrieci este cu numele de Lesanu, fost Zamfir. Din penitenciar a fost adus în fata judecătorilor din judetul vecin unde i s-a adus la cunostintă situatia în care se află si i-a fost prezentat mandatul emis de Procuratura Viena pe 10 iunie 2008. La finele sedintei de judecată tînărul si-a dat acordul pentru a fi predat autoritătilor austriece în vederea efectuării urmăririi penale si a judecătii. Predarea lui Lesanu se va face de către politisti în termen de 10 zile. Totusi, după ce îsi va termina „vizita“ în Austria, nemtenul se va întoarce acasă pentru terminarea pedepsei privative de libertate din executarea căreia a fost întrerupt. „Solicită autoritătilor austriece ca după finalizarea afacerilor judiciare a persoanei solicitate, să dispună predarea acesteia statului român pentru continuarea executării pedepsei de 3 ani închisoare pronuntată de Judecatoria Piatra Neamt. Dispune comunicarea hotărîrii de consimtire la executarea mandatului european de arestare a persoanei solicitate Lesanu Constantin (fost Zamfir), autoritătii judiciare emitente, Ministerului Justitiei - Directia de Drept International si Tratate si Ministerului Internelor si Reformei Administrative - Centrul de Cooperare Politienească Internatională - Biroul National Interpol“, se arată în sentinta Curtii de Apel Bacău din 15 septembrie 2008.
Conform bilantului Politiei Neamt pentru primul semestru al acestui an se arată că am devenit exportatori de criminalitate în statele Uniunii Europene, acesta fiind unul din principalele riscuri identificate pentru perioada următoare.

Articol afisat de 1823 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective