Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CÃUTAT DE AUSTRIECI, GÃSIT ÎN ÎNCHISOARE

CÃUTAT DE AUSTRIECI, GÃSIT ÎN ÎNCHISOARE

• un tînãr de 26 de ani este acuzat de infractiuni de violentã si spargeri de locuinte în Austria • pe 21 decembrie anul trecut a smintit în bãtaie un bãrbat pentru a-i fura bijuteriile • la mijlocul anului 2003 a intrat prin efractie în mai multe locuinte în scop de jaf • de fiecare datã pietreanul a fost ajutat de complici • bãrbatul cãutat de austrieci a fost descoperit în Penitenciarul Bacãu • între timp si-a schimbat numele • el va fi predat în Austria dar se va întoarce în tarã pentru executarea pedepsei din care a fost întrerupt •

Procuratura Viena a emis pe numele lui Constantin Lesanu, fost Zamfir, de 26 de ani, din Piatra Neamt, un mandat european de arestare. Deoarece tînãrul nu mai era pe teritoriul Austriei, documentul a fost remis autoritãtilor române sã-l punã în aplicare, respectiv Curtea de Apel Bacãu. El nu este chiar usã de bisericã si a fost descoperit de oamenii legii în Penitenciarul Bacãu unde executã o pedepsã de 3 ani de închisoare pentru furt calificat, faptã sãvîrsitã în anul 2006. Mai are la activ cel putin o condamnare, deoarece s-a adresat judecãtorilor pietreni cu o cerere de contopire a pedepselor. Lesanu este acuzat de autoritãtile judiciare strãine de mai multe fapte petrecute în Austria. Mandatul a fost emis pentru o infractiune de violentã care a avut loc în Viena, la finele anului trecut, respectiv pe 21 decembrie 2007. Conform actelor de la dosar, împreunã cu un alt complice, Lesanu l-a atacat pe Pal Lekaj, l-a imobilizat si prin violentã i-au luat mai multe bijuterii din aur. Nu se precizeazã dacã atacul a avut loc pe stradã sau în locuinta victimei, cert fiind faptul cã totul a fost premeditat. Uzînd de violentã cei doi i-au luat pãrtii vãtãmate mai multe bijuterii, lucruri de valoare, prejudiciul nefiind determinat. Pentru a-si însusi valorile, cei doi au smintit cetãteanul strãin în bãtaie provocîndu-i o vãtãmare corporalã gravã. Victima s-a ales cu fracturarea piramidei nazale, i-au fost sparti mai multi dinti, a suferit contuzii profunde la încheieturile ambelor mîini, precum si multiple zgîrieturi si escoriatii la nivelul fetei si a mîinilor. Aceasta este fapta pentru care Lesanu a ajuns în atentia procurorilor vienezi, însã pe parcursul urmãririi penale a fost descoperit ca fiind autorul mai multor spargeri de locuinte din capitala Austriei, rãmase pînã acum cu autor necunoscut. În perioada iulie - august 2003, pietrenul împreunã cu un alt complice a comis mai multe spargeri de locuinte. În sarcina sa au fost retinute 5 atacuri de acest fel sãvîrsite asupra a tot atîtea locuinte din Austria. Prin efractie a intrat în casele pe care le filau dinainte si au luat mai multe bunuri. Prin aceste infractiuni a creat un prejudiciu care depãseste suma de 3.000 de euro. Pe 26 august 2008 solicitarea de punere în executare a mandatului european de arestare emis în Viena a fost înregistratã pe rolul Curtii de Apel Bacãu. Imediat magistratii au dispus identificarea, retinerea si prezentarea în instantã a persoanei solicitate.

Infractorul a fost gãsit dupã gratii

Efortul pentru cãutarea nemtenului a fost unul de birou si nu de teren, în sensul cã oamenii legii nu au trebuit sã facã prea mari eforturi ca sã dea de el, deoarece Lesanu era deja în Penitenciarul Bacãu. Acesta executa o pedepsã privativã de libertate pentru sãvîrsirea infractiunii de furt calificat, pronuntatã de Judecãtoria Piatra Neamt la data de 18 iulie 2007. ÃŽntre timp bãrbatul a apelat la un artificiu si si-a schimbat numele de familie. Dacã în dosarul de furt calificat, din Neamt, el figureazã cu numele de Zamfir, în actele emise de austrieci este cu numele de Lesanu, fost Zamfir. Din penitenciar a fost adus în fata judecãtorilor din judetul vecin unde i s-a adus la cunostintã situatia în care se aflã si i-a fost prezentat mandatul emis de Procuratura Viena pe 10 iunie 2008. La finele sedintei de judecatã tînãrul si-a dat acordul pentru a fi predat autoritãtilor austriece în vederea efectuãrii urmãririi penale si a judecãtii. Predarea lui Lesanu se va face de cãtre politisti în termen de 10 zile. Totusi, dupã ce îsi va termina „vizita“ în Austria, nemtenul se va întoarce acasã pentru terminarea pedepsei privative de libertate din executarea cãreia a fost întrerupt. „Solicitã autoritãtilor austriece ca dupã finalizarea afacerilor judiciare a persoanei solicitate, sã dispunã predarea acesteia statului român pentru continuarea executãrii pedepsei de 3 ani închisoare pronuntatã de Judecatoria Piatra Neamt. Dispune comunicarea hotãrîrii de consimtire la executarea mandatului european de arestare a persoanei solicitate Lesanu Constantin (fost Zamfir), autoritãtii judiciare emitente, Ministerului Justitiei - Directia de Drept International si Tratate si Ministerului Internelor si Reformei Administrative - Centrul de Cooperare Politieneascã Internationalã - Biroul National Interpol“, se aratã în sentinta Curtii de Apel Bacãu din 15 septembrie 2008.
Conform bilantului Politiei Neamt pentru primul semestru al acestui an se aratã cã am devenit exportatori de criminalitate în statele Uniunii Europene, acesta fiind unul din principalele riscuri identificate pentru perioada urmãtoare.

Articol afisat de 2127 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective