Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Septembrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sinistratii, sinistrati si la tabla pentru case

Sinistratii, sinistrati si la tabla pentru case

• guvernantii au stabilit să se aloce mai putină tablă decît suprafata acoperisului la noile locuinte • oamenii care locuiau în anexe gospodăresti se plîng că au rămas fără adăpost si nu primesc nici un ajutor • prefectul Toader Mocanu a atras atentia că nisipul pentru constructii nu este de calitate • si a fost felicitat de cei care l-au făcut să-si dea demisia • se pare că noul prefect va fi un secratar de stat de la Bucuresti •

Situatie de rîsu’-plînsu în comunele sinistrate din Neamt. Guvernantii s-au dat peste cap să asigure materialele de refacere si reconstructie a caselor distruse de ploi la finele lunii iulie, dar au uitat esentialul: n-au dat tablă suficientă încît să nu plouă pe locatari. Astfel, o bucată de la marginea acoperisului rămîne în bătaia ploii. Ieri, specialisti de la Inspectoratul de Stat în Constructii Neamt si echipe ale firmelor de constructii au experimentat pe viu necesarul de tablă, întrucît tocmai s-a lucrat la acoperirea unei case ridicată în totalitate. Azi se va face un calcul privind necesarul si Prefectura va trimite către Ministerul Internelor si Reformei Administrative o notă de fundamentare cu cîte coli de tablă mai trebuie în comunele calamitate din Neamt. Această situatie a relatat-o ieri, Toader Mocanu, prefect demisionar, în cadrul videoconferintei cu conducerea Ministerului Internelor si Reformei Administrative si cu sefii celorlalte prefecturi din judetele afectate de inundatiile produse la sfîrsitul lunii iulie 2008. La videoconferintă, alături de prefect au mai fost cei doi subprefecti si conducerea Inspectoratului Judetean în Constructii Neamt. „În cadrul videoconferintei a fost analizat stadiul actiunilor desfăsurate la nivelul unitătilor administrativ-teritoriale pentru efectuarea lucrărilor de reconstructie, consolidare si repararea a locuintelor afectate. Pentru judetul nostru, din cele 639 de case de reconstruit - fie de către firme de constructii (471), fie în regie proprie (168) -, 447 se află în diferite stadii de executie, de la săparea fundatiei pînă la realizarea sarpantei. Totodată din cele 640 de case propuse pentru reparat, 247 sînt deja finalizate.
În cinci localităti - Doljesti, Tămăseni, Gîdinti, Horia, Ion Creangă - din cele sapte afectate, sînt instalate, în continuare, 95 de locuinte modulare în care locuiesc peste 300 de persoane. Doar 29 de module sînt dotate cu calorifere electrice“, a declarat Daniela Savu, purtător de cuvînt al Prefecturii Neamt. Prefectul Mocanu, în timpul videoconferintei, a sesizat autoritătile centrale cu privire la cantitatea de tablă cutată alocată unei locuinte, care este mai mică decît necesarul real. Totodată a solicitat urgentarea livrării materialelor de constructii, în special a agregatelor de balastieră - sosite în procent cuprins între 54 si 76% - si a elementelor de zidărie - sosite în procent cuprins între 42 si 51%. La finalul videoconferintei secretarul de stat Victor Paul Dobre a apreciat activitatea de refacere a locuintelor afectate, pentru judetele Neamt si Iasi. După sedintă prefectul a dispus salariatilor institutiei întocmirea unei solicitări către ANRS, în cursul zilei de marti, 16 septembrie, pentru diferenta de calorifere electrice necesare pentru dotarea celorlalte 66 de locuinte modulare. De asemenea a solicitat întocmirea unei adrese către MIRA cu privire la reanalizarea consumului de tablă cutată necesar pentru acoperirea unei case.

Prefectul, felicitat surprinzător

„A fost o videoconferintă de analiză a stadiului de refacere a caselor afectate de inundatii. Am sesizat autoritătile centrale asupra problemelor cu care ne confruntăm efectiv în teren. Nu ajunge tabla cutată. E o problemă cu consumul. Nisipul primit nu este conform cu standardele pentru constructii. A trebuit să ne descurcăm pe plan local, cu nisip din balastierele noastre. Am solicitat să înceapă livrarea usilor si ferestrelor pentru că sînt case care au ajuns la sarpantă“, a declarat Toader Mocanu, încă prefect, care, spre surprinderea celor prezenti la videoconferintă, a primit felicitări pentru cum a coordonat activitatea de refacere a zonelor distruse de ploi. Felicitări pentru acelasi lucru pentru care a fost batjocorit si si-a dat demisia. Ieri, pentru prima dată de cînd ocupă functia la care a renuntat pe 26 august, Toader Mocanu s-a impus în fata sefilor, avînd curajul să le spună că nisipul nu-i bun pentru zidărie, iar Guvernul n-a calculat corect aria acoperisurilor caselor. Azi e sedintă de Guvern. Sînt sanse de măcar 50% ca demisia lui, după trei săptămîni de la înaintare, să intre în discutia guvernantilor. Si cel care va fi numit în locul său să fie anuntat public. Dacă nici azi nu se va întîmpla asta, mai e o singură sansă - săptămîna viitoare, în sedintă de Guvern, pentru că pe 24 septembrie se vor împlini 30 de zile de la anuntarea demisiei si devine „liber de contract“, ceea ce înseamnă că nu îi va mai păsa de ce vor face guvernantii. Se pare că locul său va fi ocupat de către un secretar de stat din Bucuresti.

Sinistrati... invizibili

Sinistrati rămasi fără adăpost în urma inundatiilor de pe valea Siretului nu vor primi nici un sprijin de la Guvern, pentru că locuintele lor nu figurează în evidente ca dependinte. Acesti oameni nu au o casă a lor, ci stau în clădiri aflate în curtea vreunei rude, care în acte sînt înscrise drept „sopron“ sau „bucătărie de vară“, dar asta nu se vede în statisticile oficiale. În cazul acestor săteni, atunci cînd a trecut comisia care evaluează pagubele în vederea acordării ajutoarelor nu are ce să facă, chiar dacă, în fapt, sînt rămasi fără un acoperis deasupra capului. Într-o astfel de situatie se găseste Ana Mihoc, din Adjudeni, comuna Tămăseni. „Stau cu o soră într-o dependintă a casei fratelui meu, unde avem două camere si bucătărie. Clădirea a fost ridicată pe cînd trăia mama mea, ca să locuiască acolo, iar acum, după ce am iesit la pensie, m-am mutat eu cu sora mea. Nu am în altă parte unde să locuiesc, iar la inundatii peretele din spate s-a înclinat si sopronul stă să cadă, nu va rezista peste iarnă“, a declarat Ana Mihoc. Cînd a venit comisia, luni, 15 septembrie, oamenii s-au uitat la clădirea în care locuiesc cele două femei, dar legea nu permite acordarea de ajutoare decît pentru repararea si reconstructia locuintei, nu si pentru anexe. „Conform hotărîrii guvernului, nu se dau nici bani nici materiale de constructii pentru anexe, ci doar pentru casele de locuit. Totusi, acesti oameni au dreptate, deoarece sînt, practic, rămasi fără acoperis. Vom prezenta aceste cazuri domnului prefect si poate că se va găsi o cale de a-i ajuta să-si reconstruiască locuintele“, a declarat Carmen Georgiana Dobrică, consilier juridic la Oficiul Prefectural Roman. La audientele de miercuri, 17 septembrie, de la Oficiul Prefectural Roman a venit si Filomena Băcăoan, tot din Adjudeni, care a descris o situatie asemănătoare în care se află fiul său, Iulian, care locuieste cu întreaga familie într-o astfel de dependintă gospodărească care stă gata să se dărîme, fiind construită din chirpici, acum înmuiati de apă.

Articol afisat de 1466 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ, Valeriu MUSAT)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective