Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sinistratii, sinistrati si la tabla pentru case

Sinistratii, sinistrati si la tabla pentru case

• guvernantii au stabilit sã se aloce mai putinã tablã decît suprafata acoperisului la noile locuinte • oamenii care locuiau în anexe gospodãresti se plîng cã au rãmas fãrã adãpost si nu primesc nici un ajutor • prefectul Toader Mocanu a atras atentia cã nisipul pentru constructii nu este de calitate • si a fost felicitat de cei care l-au fãcut sã-si dea demisia • se pare cã noul prefect va fi un secratar de stat de la Bucuresti •

Situatie de rîsu’-plînsu în comunele sinistrate din Neamt. Guvernantii s-au dat peste cap sã asigure materialele de refacere si reconstructie a caselor distruse de ploi la finele lunii iulie, dar au uitat esentialul: n-au dat tablã suficientã încît sã nu plouã pe locatari. Astfel, o bucatã de la marginea acoperisului rãmîne în bãtaia ploii. Ieri, specialisti de la Inspectoratul de Stat în Constructii Neamt si echipe ale firmelor de constructii au experimentat pe viu necesarul de tablã, întrucît tocmai s-a lucrat la acoperirea unei case ridicatã în totalitate. Azi se va face un calcul privind necesarul si Prefectura va trimite cãtre Ministerul Internelor si Reformei Administrative o notã de fundamentare cu cîte coli de tablã mai trebuie în comunele calamitate din Neamt. Aceastã situatie a relatat-o ieri, Toader Mocanu, prefect demisionar, în cadrul videoconferintei cu conducerea Ministerului Internelor si Reformei Administrative si cu sefii celorlalte prefecturi din judetele afectate de inundatiile produse la sfîrsitul lunii iulie 2008. La videoconferintã, alãturi de prefect au mai fost cei doi subprefecti si conducerea Inspectoratului Judetean în Constructii Neamt. „ÃŽn cadrul videoconferintei a fost analizat stadiul actiunilor desfãsurate la nivelul unitãtilor administrativ-teritoriale pentru efectuarea lucrãrilor de reconstructie, consolidare si repararea a locuintelor afectate. Pentru judetul nostru, din cele 639 de case de reconstruit - fie de cãtre firme de constructii (471), fie în regie proprie (168) -, 447 se aflã în diferite stadii de executie, de la sãparea fundatiei pînã la realizarea sarpantei. Totodatã din cele 640 de case propuse pentru reparat, 247 sînt deja finalizate.
ÃŽn cinci localitãti - Doljesti, Tãmãseni, Gîdinti, Horia, Ion Creangã - din cele sapte afectate, sînt instalate, în continuare, 95 de locuinte modulare în care locuiesc peste 300 de persoane. Doar 29 de module sînt dotate cu calorifere electrice“, a declarat Daniela Savu, purtãtor de cuvînt al Prefecturii Neamt. Prefectul Mocanu, în timpul videoconferintei, a sesizat autoritãtile centrale cu privire la cantitatea de tablã cutatã alocatã unei locuinte, care este mai micã decît necesarul real. Totodatã a solicitat urgentarea livrãrii materialelor de constructii, în special a agregatelor de balastierã - sosite în procent cuprins între 54 si 76% - si a elementelor de zidãrie - sosite în procent cuprins între 42 si 51%. La finalul videoconferintei secretarul de stat Victor Paul Dobre a apreciat activitatea de refacere a locuintelor afectate, pentru judetele Neamt si Iasi. Dupã sedintã prefectul a dispus salariatilor institutiei întocmirea unei solicitãri cãtre ANRS, în cursul zilei de marti, 16 septembrie, pentru diferenta de calorifere electrice necesare pentru dotarea celorlalte 66 de locuinte modulare. De asemenea a solicitat întocmirea unei adrese cãtre MIRA cu privire la reanalizarea consumului de tablã cutatã necesar pentru acoperirea unei case.

Prefectul, felicitat surprinzãtor

„A fost o videoconferintã de analizã a stadiului de refacere a caselor afectate de inundatii. Am sesizat autoritãtile centrale asupra problemelor cu care ne confruntãm efectiv în teren. Nu ajunge tabla cutatã. E o problemã cu consumul. Nisipul primit nu este conform cu standardele pentru constructii. A trebuit sã ne descurcãm pe plan local, cu nisip din balastierele noastre. Am solicitat sã înceapã livrarea usilor si ferestrelor pentru cã sînt case care au ajuns la sarpantã“, a declarat Toader Mocanu, încã prefect, care, spre surprinderea celor prezenti la videoconferintã, a primit felicitãri pentru cum a coordonat activitatea de refacere a zonelor distruse de ploi. Felicitãri pentru acelasi lucru pentru care a fost batjocorit si si-a dat demisia. Ieri, pentru prima datã de cînd ocupã functia la care a renuntat pe 26 august, Toader Mocanu s-a impus în fata sefilor, avînd curajul sã le spunã cã nisipul nu-i bun pentru zidãrie, iar Guvernul n-a calculat corect aria acoperisurilor caselor. Azi e sedintã de Guvern. Sînt sanse de mãcar 50% ca demisia lui, dupã trei sãptãmîni de la înaintare, sã intre în discutia guvernantilor. Si cel care va fi numit în locul sãu sã fie anuntat public. Dacã nici azi nu se va întîmpla asta, mai e o singurã sansã - sãptãmîna viitoare, în sedintã de Guvern, pentru cã pe 24 septembrie se vor împlini 30 de zile de la anuntarea demisiei si devine „liber de contract“, ceea ce înseamnã cã nu îi va mai pãsa de ce vor face guvernantii. Se pare cã locul sãu va fi ocupat de cãtre un secretar de stat din Bucuresti.

Sinistrati... invizibili

Sinistrati rãmasi fãrã adãpost în urma inundatiilor de pe valea Siretului nu vor primi nici un sprijin de la Guvern, pentru cã locuintele lor nu figureazã în evidente ca dependinte. Acesti oameni nu au o casã a lor, ci stau în clãdiri aflate în curtea vreunei rude, care în acte sînt înscrise drept „sopron“ sau „bucãtãrie de varã“, dar asta nu se vede în statisticile oficiale. ÃŽn cazul acestor sãteni, atunci cînd a trecut comisia care evalueazã pagubele în vederea acordãrii ajutoarelor nu are ce sã facã, chiar dacã, în fapt, sînt rãmasi fãrã un acoperis deasupra capului. ÃŽntr-o astfel de situatie se gãseste Ana Mihoc, din Adjudeni, comuna Tãmãseni. „Stau cu o sorã într-o dependintã a casei fratelui meu, unde avem douã camere si bucãtãrie. Clãdirea a fost ridicatã pe cînd trãia mama mea, ca sã locuiascã acolo, iar acum, dupã ce am iesit la pensie, m-am mutat eu cu sora mea. Nu am în altã parte unde sã locuiesc, iar la inundatii peretele din spate s-a înclinat si sopronul stã sã cadã, nu va rezista peste iarnã“, a declarat Ana Mihoc. Cînd a venit comisia, luni, 15 septembrie, oamenii s-au uitat la clãdirea în care locuiesc cele douã femei, dar legea nu permite acordarea de ajutoare decît pentru repararea si reconstructia locuintei, nu si pentru anexe. „Conform hotãrîrii guvernului, nu se dau nici bani nici materiale de constructii pentru anexe, ci doar pentru casele de locuit. Totusi, acesti oameni au dreptate, deoarece sînt, practic, rãmasi fãrã acoperis. Vom prezenta aceste cazuri domnului prefect si poate cã se va gãsi o cale de a-i ajuta sã-si reconstruiascã locuintele“, a declarat Carmen Georgiana Dobricã, consilier juridic la Oficiul Prefectural Roman. La audientele de miercuri, 17 septembrie, de la Oficiul Prefectural Roman a venit si Filomena Bãcãoan, tot din Adjudeni, care a descris o situatie asemãnãtoare în care se aflã fiul sãu, Iulian, care locuieste cu întreaga familie într-o astfel de dependintã gospodãreascã care stã gata sã se dãrîme, fiind construitã din chirpici, acum înmuiati de apã.

Articol afisat de 1802 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Valeriu MUSAT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective