Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Medic învins de stat în lupta pentru gemeni

Medic învins de stat în lupta pentru gemeni

• un medic pietrean, care are gemeni, a dat în judecatã statul dar a pierdut • actiunea în justitie a fost formulatã pentru cã Directia de Muncã i-a acordat alocatia pentru ambii copii, dar indemnizatie doar pentru unul • Tribunalul Neamt a admis cererea medicului, dar a pierdut la Curtea de Apel Bacãu • „Cred cã justitia ar trebui sã ne protejeze, nu sã ne luptãm cu statul prin instantã“, spune medicul nemtean • o femeia cu tripleti, din Aiud, a cîstigat un proces similar, acum douã sãptãmîni •

Medicul nemtean Tatiana Urioc, mamã a doi gemeni, a decis sã dea în judecatã statul, în încercarea de a determina autoritãtile sã-i acode indemnizatia de crestere a copilului pentru ambii fii. Deocamdatã actiunea sa în instantã a intrat în impas dupã ce Curtea de Apel Bacãu a dat în aceastã spetã o sentintã irevocabilã. Dar medicul mai are o sansã, putînd uza de cãile de atac extraordinare, revizuire sau contestatia în anulare. Totul a început în primãvara acestui an, dupã ce medicul neurolog a nãscut gemeni. Ulterior a solicitat Directiei de Muncã Neamt indemnizatie pentru cresterea copilului pentru ambii fii. Paradoxal, a obtinut alocatie de stat pentru ambii copii (200 de lei de copil), dar indemnizatie (600 de lei) doar pentru unul. „Cum sã fie alocatie pentru doi copii si indemnizatie doar pentru unul? Am atacat în instantã decizia Directiei de Muncã, iar Tribunalul Neamt mi-a dat cîstig de cauzã. Totusi, Directia de Muncã a atacat sentinta cu recurs, iar Curtea de Apel Bacãu a admis actiunea, a modificat sentinta initialã si a respins actiunea mea ca nefondatã“, a declarat medicul Urioc. Nu mai departe de acum douã sãptãmîni o mamã cu tripleti a învins statul, în timp ce în acest caz s-a dat o solutie cel putin discutabilã. Practic în acest moment nemteanca nu mai poate deschide un alt proces pentru aceleasi drepturi, deoarece existã exceptia puterii de lucru judecat. Tînãra mamã este hotãrîtã sã apeleze la ajutorul unui avocat, deoarece, pînã acum, si-a sustinut singurã cauza prin sãlile de judecatã. „Dupã ce am nãscut, în februarie 2008, am auzit de un caz similar în alt judet si am cerut si eu indemnizatia pentru ambii copii. Nu am avut avocat niciodatã, am mers în instantã de cîte ori am fost citatã, si dacã la Tribunalul Neamt am avut cîstig de cauzã, Curtea de Apel Bacãu a respins actiunea ca nefondatã. La fiecare din cele douã instante am expus aceleasi motive, dar sentintele au fost diferite. Nu am vãzut încã hotãrîrea de la Bacãu si nu stiu cum a fost motivatã. ÃŽn acest moment nu cred cã mã mai pot descurca singurã si cred cã este nevoie sã mã consult cu un specialist în drept. Trebuie sã merg mai departe, dar nimeni nu-ti spune ce ai de fãcut si este destul de greu. Consider cã este o mare nedreptate, într-un caz sã se dea o sentintã favorabilã si în alt caz exact invers. Legile sînt interpretabile, dar justitia trebuie sã fie a noastrã, sã ne apere, nu sã ne luptãm cu statul ca sã ne obtinem drepturile“, a declarat medicul Urioc.
Chiar dacã la noi nu existã institutia precedentului judiciar, existã cea a unei practici unitare, iar acest lucru ar trebui sã oblige instantele de judecatã ca în spete similare sã adopte aceleasi solutii. Ceea ce o desparte pe doctorita Urioc de femeia de la Aiud care a cîstigat tot în instantã indemnizatie pentru tripleti, este faptul cã aceasta din urmã s-a judecat direct cu statul, cerînd bani pentru toti cei trei copii, în timp ce nemteanca a contestat un act administrativ, proces care are mai putine cãi de atac. Indiferent de natura cauzei, obiectul era acelasi, iar sentintele sînt contrare. „Cred cã este normal sã se acorde aceastã indemnizatie pentru copil si nu pentru nastere. Sînt foarte multe familii cu gemeni, sau chiar cu tripleti, care primesc bani numai pentru un singur copil. Legea nu este perfectã, ci perfectibilã si am speranta cã se va face dreptate. De asemenea, legea nu trebuie aplicatã în litera, ci în spiritul ei“, a mai spus Tatiana Urioc.

Pentru unii mumã, pentru altii ciumã

Chiar dacã Tatiana Urioc este medic, deci obtine venituri ceva mai mari decît media, tot are nevoie de ajutorul pãrintilor pentru a se decurca cu cei doi gemeni. „ÃŽn nici un caz nu mã plîng, ne ajutã si pãrintii, dar este nedrept ca într-un caz sã se adopte o solutie, iar în alt caz, similar, hotãrîrea sã fie cu totul alta“, a mai spus nemteanca. Pe 9 octombrie 2008, ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie i-a dat cîstig de cauzã unei femei care solicitase acelasi lucru si care are tripleti. Ionela Danciu, din Aiud a avut cîstig de cauzã la Curtea de Apel Alba, iar recursul Directiei de Muncã a fost respins de ÃŽnalta Curte. Femeia mai ceruse sã i se dea retroactiv banii care le-ar fi revenit de drept celorlalte douã fetite, fiind vorba de 28.800 de lei. Potrivit legii în vigoare mamele primesc indemnizatie la fiecare nastere, dar nu se face nici o referire la cazurile cînd printr-o singurã nastere sînt adusi pe lume mai multi copii. ÃŽntr-un alt caz, dar pe alte considerente, s-a dat cîstig de cauzã unei judecãtoare. Magistratul din Bucuresti a dat în judecatã statul, în martie 2008, nemultumitã fiind de suma primitã cu titlu de indemnizatie, pe care o considera prea micã. A solicitat daune morale, motivat de faptul cã din cauza indemnizatiei mici, nu a putut beneficia de concediul de doi ani. Cei 600 de lei nu-i ajungeau, a trebuit sã renunte la concediu si sã meargã la muncã. Colegii judecãtori i-au acordat despãgubiri de 10.000 de lei. Consiliul National pentru Combaterea Discriminãrii a recomandat atunci promovarea unui proiect de act normativ prin care sã se modifice indemnizatia, în functie de contributia fiecãruia. ÃŽn acest moment indemnizatia este egalã pentru toatã lumea, indiferent de salariu. Lunar, mamele primesc 600 de lei plus încã 200 cu titlu de alocatie pentru copil. Asta pînã ce minorul împlineste 2 ani, dupã care alocatia revine ca la toti cei sub 18 ani, adicã 40 lei.
Recent, Senatul României, au decis diferentierea valorii indemnizatiei pentru cresterea copilului. Mamele ar trebui sã primeascã 600 de lei lunar pentru un singur copil, în timp ce în cazul gemenilor indemnizatia a fost stabilitã la 800 de lei. Pentru tripleti sau mai multi copii indemnizatia ar trebui sã fie de 1.000 de lei. Slabã consolare însã pentru mamele care trebuie sã-si creascã gemenii sau tripletii. Totusi, proiectul de lege aprobat de senatori trebuie sã treacã si de Camera Deputatilor. Se pare cã acest demers este unul inutil, deoarece de la 1 ianuarie 2009, indemnizatia de crestere a copilului a fost stabilitã la 85% din salariul net, dar nu mai putin de 600 de lei noi. Adicã se va reveni la o lege care se aplica acum cîtiva ani, care permitea ca la un salariu al unui pãrinte de 50 de milioane de lei vechi, indemnizatia sã fie de zeci de milioane. Numai cã aceastã prevedere nu are efecte în cazul pãrintilor cu gemeni sau tripleti.

Articol afisat de 2105 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mary la data 25.10.2008 07:46
JUSTITIA LU' PESTE
va dati seama ce justitie de 2bani avem in tara asta de kko.RUSINE JUDECATORILOR de la CURTEA DE APEL BACAU.probabil niste mosnegi (caci daca au fost tineri este GRAV).RUSINE inca o data!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective