Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Octombrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Medic învins de stat în lupta pentru gemeni

Medic învins de stat în lupta pentru gemeni

• un medic pietrean, care are gemeni, a dat în judecată statul dar a pierdut • actiunea în justitie a fost formulată pentru că Directia de Muncă i-a acordat alocatia pentru ambii copii, dar indemnizatie doar pentru unul • Tribunalul Neamt a admis cererea medicului, dar a pierdut la Curtea de Apel Bacău • „Cred că justitia ar trebui să ne protejeze, nu să ne luptăm cu statul prin instantă“, spune medicul nemtean • o femeia cu tripleti, din Aiud, a cîstigat un proces similar, acum două săptămîni •

Medicul nemtean Tatiana Urioc, mamă a doi gemeni, a decis să dea în judecată statul, în încercarea de a determina autoritătile să-i acode indemnizatia de crestere a copilului pentru ambii fii. Deocamdată actiunea sa în instantă a intrat în impas după ce Curtea de Apel Bacău a dat în această spetă o sentintă irevocabilă. Dar medicul mai are o sansă, putînd uza de căile de atac extraordinare, revizuire sau contestatia în anulare. Totul a început în primăvara acestui an, după ce medicul neurolog a născut gemeni. Ulterior a solicitat Directiei de Muncă Neamt indemnizatie pentru cresterea copilului pentru ambii fii. Paradoxal, a obtinut alocatie de stat pentru ambii copii (200 de lei de copil), dar indemnizatie (600 de lei) doar pentru unul. „Cum să fie alocatie pentru doi copii si indemnizatie doar pentru unul? Am atacat în instantă decizia Directiei de Muncă, iar Tribunalul Neamt mi-a dat cîstig de cauză. Totusi, Directia de Muncă a atacat sentinta cu recurs, iar Curtea de Apel Bacău a admis actiunea, a modificat sentinta initială si a respins actiunea mea ca nefondată“, a declarat medicul Urioc. Nu mai departe de acum două săptămîni o mamă cu tripleti a învins statul, în timp ce în acest caz s-a dat o solutie cel putin discutabilă. Practic în acest moment nemteanca nu mai poate deschide un alt proces pentru aceleasi drepturi, deoarece există exceptia puterii de lucru judecat. Tînăra mamă este hotărîtă să apeleze la ajutorul unui avocat, deoarece, pînă acum, si-a sustinut singură cauza prin sălile de judecată. „După ce am născut, în februarie 2008, am auzit de un caz similar în alt judet si am cerut si eu indemnizatia pentru ambii copii. Nu am avut avocat niciodată, am mers în instantă de cîte ori am fost citată, si dacă la Tribunalul Neamt am avut cîstig de cauză, Curtea de Apel Bacău a respins actiunea ca nefondată. La fiecare din cele două instante am expus aceleasi motive, dar sentintele au fost diferite. Nu am văzut încă hotărîrea de la Bacău si nu stiu cum a fost motivată. În acest moment nu cred că mă mai pot descurca singură si cred că este nevoie să mă consult cu un specialist în drept. Trebuie să merg mai departe, dar nimeni nu-ti spune ce ai de făcut si este destul de greu. Consider că este o mare nedreptate, într-un caz să se dea o sentintă favorabilă si în alt caz exact invers. Legile sînt interpretabile, dar justitia trebuie să fie a noastră, să ne apere, nu să ne luptăm cu statul ca să ne obtinem drepturile“, a declarat medicul Urioc.
Chiar dacă la noi nu există institutia precedentului judiciar, există cea a unei practici unitare, iar acest lucru ar trebui să oblige instantele de judecată ca în spete similare să adopte aceleasi solutii. Ceea ce o desparte pe doctorita Urioc de femeia de la Aiud care a cîstigat tot în instantă indemnizatie pentru tripleti, este faptul că aceasta din urmă s-a judecat direct cu statul, cerînd bani pentru toti cei trei copii, în timp ce nemteanca a contestat un act administrativ, proces care are mai putine căi de atac. Indiferent de natura cauzei, obiectul era acelasi, iar sentintele sînt contrare. „Cred că este normal să se acorde această indemnizatie pentru copil si nu pentru nastere. Sînt foarte multe familii cu gemeni, sau chiar cu tripleti, care primesc bani numai pentru un singur copil. Legea nu este perfectă, ci perfectibilă si am speranta că se va face dreptate. De asemenea, legea nu trebuie aplicată în litera, ci în spiritul ei“, a mai spus Tatiana Urioc.

Pentru unii mumă, pentru altii ciumă

Chiar dacă Tatiana Urioc este medic, deci obtine venituri ceva mai mari decît media, tot are nevoie de ajutorul părintilor pentru a se decurca cu cei doi gemeni. „În nici un caz nu mă plîng, ne ajută si părintii, dar este nedrept ca într-un caz să se adopte o solutie, iar în alt caz, similar, hotărîrea să fie cu totul alta“, a mai spus nemteanca. Pe 9 octombrie 2008, Înalta Curte de Casatie si Justitie i-a dat cîstig de cauză unei femei care solicitase acelasi lucru si care are tripleti. Ionela Danciu, din Aiud a avut cîstig de cauză la Curtea de Apel Alba, iar recursul Directiei de Muncă a fost respins de Înalta Curte. Femeia mai ceruse să i se dea retroactiv banii care le-ar fi revenit de drept celorlalte două fetite, fiind vorba de 28.800 de lei. Potrivit legii în vigoare mamele primesc indemnizatie la fiecare nastere, dar nu se face nici o referire la cazurile cînd printr-o singură nastere sînt adusi pe lume mai multi copii. Într-un alt caz, dar pe alte considerente, s-a dat cîstig de cauză unei judecătoare. Magistratul din Bucuresti a dat în judecată statul, în martie 2008, nemultumită fiind de suma primită cu titlu de indemnizatie, pe care o considera prea mică. A solicitat daune morale, motivat de faptul că din cauza indemnizatiei mici, nu a putut beneficia de concediul de doi ani. Cei 600 de lei nu-i ajungeau, a trebuit să renunte la concediu si să meargă la muncă. Colegii judecători i-au acordat despăgubiri de 10.000 de lei. Consiliul National pentru Combaterea Discriminării a recomandat atunci promovarea unui proiect de act normativ prin care să se modifice indemnizatia, în functie de contributia fiecăruia. În acest moment indemnizatia este egală pentru toată lumea, indiferent de salariu. Lunar, mamele primesc 600 de lei plus încă 200 cu titlu de alocatie pentru copil. Asta pînă ce minorul împlineste 2 ani, după care alocatia revine ca la toti cei sub 18 ani, adică 40 lei.
Recent, Senatul României, au decis diferentierea valorii indemnizatiei pentru cresterea copilului. Mamele ar trebui să primească 600 de lei lunar pentru un singur copil, în timp ce în cazul gemenilor indemnizatia a fost stabilită la 800 de lei. Pentru tripleti sau mai multi copii indemnizatia ar trebui să fie de 1.000 de lei. Slabă consolare însă pentru mamele care trebuie să-si crească gemenii sau tripletii. Totusi, proiectul de lege aprobat de senatori trebuie să treacă si de Camera Deputatilor. Se pare că acest demers este unul inutil, deoarece de la 1 ianuarie 2009, indemnizatia de crestere a copilului a fost stabilită la 85% din salariul net, dar nu mai putin de 600 de lei noi. Adică se va reveni la o lege care se aplica acum cîtiva ani, care permitea ca la un salariu al unui părinte de 50 de milioane de lei vechi, indemnizatia să fie de zeci de milioane. Numai că această prevedere nu are efecte în cazul părintilor cu gemeni sau tripleti.

Articol afisat de 1888 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de mary la data 25.10.2008 07:46
JUSTITIA LU' PESTE
va dati seama ce justitie de 2bani avem in tara asta de kko.RUSINE JUDECATORILOR de la CURTEA DE APEL BACAU.probabil niste mosnegi (caci daca au fost tineri este GRAV).RUSINE inca o data!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective