Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Voluntarii Politiei

Voluntarii Politiei

• de la intrarea în vigoare a Legii Voluntariatului, 250 de nemteni s-au adresat Politiei Neamt pentru a-si oferi serviciile • obiectul încheierii contractului îl constituie desfãsurarea unor activitãti comune pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale • voluntarii nemteni s-au remarcat în spoturile de prevenire a accidentelor de circulatie si au înmînat materiale de prevenire • depãsirea limitelor atributiilor sau folosirea documentelor eliberate de politie în alte scopuri ce contravin dispozitiilor legale, nu absolvã voluntarii de la rãspunderea penalã sau contraventionalã •

Putini stiu cã politistii nemteni beneficiazã de aportul a nu mai putin de 250 de cetãteni care, de bunã voie si nesiliti de nimeni, au consimtit sã vinã în sprijinul autoritãtilor. Haina legalã a acestei colaborãri a fost datã de Legea Voluntariatului care a intrat în vigoare în 2001. Voluntarii nu fac altceva decît sã-i sprijine pe politisti în activitatea lor. „Politia Rutierã a beneficiat de ajutorul voluntarilor. Acestia ne-au ajutat foarte mult în campaniile de prevenire. ÃŽn clipul de prevenire a accidentelor rutiere, actorii sînt voluntari. Tot ei au ajutat la împãrtirea pliantelor de mesaj preventiv“, a declarat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. Poate fi voluntar în activitatea specificã politei orice persoanã care îndeplineste mai multe cerinte, si anume: consimte benevol sã actioneze ca voluntar, are domiciliul sau resedinta în raza teritorialã a unitãtii de politie cu care încheie contractul de voluntariat, sã fie cunoscutã cu o comportare civilizatã, sã fie discretã si sã nu aibã vicii care sã atragã comentarii negative din partea comunitãtii, ori afectiuni psihice. Cetãteanul interesat sã vinã în sprijinul politiei va încheia un contract de voluntariat cu unitatea de politie unde locuieste, i se elibereazã un certificat cu care îsi poate atesta calitatea si o insignã.

Drepturi si obligatii

La capitolul „Obligatiile politiei“, aflãm cã institutia trebuie sã asigure instruirea permanentã cu aspectele generale si specifice fiecãrei misiuni, sã asigure desfãsurarea activitãtilor în conditiile legale de protectie a persoanei, sã-l asigure pe voluntar, conform legii, împotriva riscurilor de accident ce decurg din natura actiunilor sau suportarea de politie a costurilor prestatiilor medicale privind leziunile sau suferintele contactate în timpul activitãtilor, sã elibereze o insignã si un certificat nominal care sã ateste calitatea de voluntar pentru a fi folosite în timpul misiunilor, sã asigure despãgubirea voluntarului pentru daunele materiale pe care acesta le-a suferit ca urmare a activitãtii desfãsuratã în folosul politiei. Voluntarul are dreptul sã beneficieze de protectia politiei în timpul misiunilor executate în comun, sã beneficieze de asistentã medicalã pentru afectiunile dobîndite în timpul sau în legãturã cu activitatea de voluntariat, sã solicite despãgubiri pentru daunele materiale suferite ca urmare a activitãtii de voluntar, sã solicite certificarea printr-un înscris a activitãtii pe care a desfãsurat-o.
Voluntarul are si obligatii, fiind nevoit sã participe la cursurile de instruire si sã îndeplineascã sarcinile primite, sã pãstreze confidentialitatea informatiilor la care are acces, sã nu depãseascã limitele atributiilor ce-i revin în aceastã calitate si sã nu foloseascã documentele eliberate de politie în alte scopuri ce contravin legii. Depãsirea limitelor atributiilor sau folosirea documentelor eliberate de politie în alte scopuri ce contravin dispozitiilor legale, nu absolvã voluntarii de la rãspunderea penalã sau contraventionalã. Contractul dintre cele douã pãrti poate fi anulat unilateral.
Mai trebuie precizat cã participarea voluntarului la activitãti împreunã cu politistul, inclusiv folosirea unor obiecte, materiale sau mijloace de transport proprii nu se remunereazã din partea institutiei, fiind considerate acte benevole.

Articol afisat de 2577 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 28.10.2008 09:50
aici era solutia dirijarii intersectiilor aglomerate
sa puna rutiera pe voluntari sa le faca treaba. in felul asta vor fi mult mai multi militieni, pentru marea lor obsesie: RADAR.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective