Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Voluntarii Politiei

Voluntarii Politiei

• de la intrarea în vigoare a Legii Voluntariatului, 250 de nemteni s-au adresat Politiei Neamt pentru a-si oferi serviciile • obiectul încheierii contractului îl constituie desfăsurarea unor activităti comune pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale • voluntarii nemteni s-au remarcat în spoturile de prevenire a accidentelor de circulatie si au înmînat materiale de prevenire • depăsirea limitelor atributiilor sau folosirea documentelor eliberate de politie în alte scopuri ce contravin dispozitiilor legale, nu absolvă voluntarii de la răspunderea penală sau contraventională •

Putini stiu că politistii nemteni beneficiază de aportul a nu mai putin de 250 de cetăteni care, de bună voie si nesiliti de nimeni, au consimtit să vină în sprijinul autoritătilor. Haina legală a acestei colaborări a fost dată de Legea Voluntariatului care a intrat în vigoare în 2001. Voluntarii nu fac altceva decît să-i sprijine pe politisti în activitatea lor. „Politia Rutieră a beneficiat de ajutorul voluntarilor. Acestia ne-au ajutat foarte mult în campaniile de prevenire. În clipul de prevenire a accidentelor rutiere, actorii sînt voluntari. Tot ei au ajutat la împărtirea pliantelor de mesaj preventiv“, a declarat inspectorul Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al Politiei Neamt. Poate fi voluntar în activitatea specifică politei orice persoană care îndeplineste mai multe cerinte, si anume: consimte benevol să actioneze ca voluntar, are domiciliul sau resedinta în raza teritorială a unitătii de politie cu care încheie contractul de voluntariat, să fie cunoscută cu o comportare civilizată, să fie discretă si să nu aibă vicii care să atragă comentarii negative din partea comunitătii, ori afectiuni psihice. Cetăteanul interesat să vină în sprijinul politiei va încheia un contract de voluntariat cu unitatea de politie unde locuieste, i se eliberează un certificat cu care îsi poate atesta calitatea si o insignă.

Drepturi si obligatii

La capitolul „Obligatiile politiei“, aflăm că institutia trebuie să asigure instruirea permanentă cu aspectele generale si specifice fiecărei misiuni, să asigure desfăsurarea activitătilor în conditiile legale de protectie a persoanei, să-l asigure pe voluntar, conform legii, împotriva riscurilor de accident ce decurg din natura actiunilor sau suportarea de politie a costurilor prestatiilor medicale privind leziunile sau suferintele contactate în timpul activitătilor, să elibereze o insignă si un certificat nominal care să ateste calitatea de voluntar pentru a fi folosite în timpul misiunilor, să asigure despăgubirea voluntarului pentru daunele materiale pe care acesta le-a suferit ca urmare a activitătii desfăsurată în folosul politiei. Voluntarul are dreptul să beneficieze de protectia politiei în timpul misiunilor executate în comun, să beneficieze de asistentă medicală pentru afectiunile dobîndite în timpul sau în legătură cu activitatea de voluntariat, să solicite despăgubiri pentru daunele materiale suferite ca urmare a activitătii de voluntar, să solicite certificarea printr-un înscris a activitătii pe care a desfăsurat-o.
Voluntarul are si obligatii, fiind nevoit să participe la cursurile de instruire si să îndeplinească sarcinile primite, să păstreze confidentialitatea informatiilor la care are acces, să nu depăsească limitele atributiilor ce-i revin în această calitate si să nu folosească documentele eliberate de politie în alte scopuri ce contravin legii. Depăsirea limitelor atributiilor sau folosirea documentelor eliberate de politie în alte scopuri ce contravin dispozitiilor legale, nu absolvă voluntarii de la răspunderea penală sau contraventională. Contractul dintre cele două părti poate fi anulat unilateral.
Mai trebuie precizat că participarea voluntarului la activităti împreună cu politistul, inclusiv folosirea unor obiecte, materiale sau mijloace de transport proprii nu se remunerează din partea institutiei, fiind considerate acte benevole.

Articol afisat de 2373 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de gyovy la data 28.10.2008 09:50
aici era solutia dirijarii intersectiilor aglomerate
sa puna rutiera pe voluntari sa le faca treaba. in felul asta vor fi mult mai multi militieni, pentru marea lor obsesie: RADAR.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective