Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2008
Tip„reste articolul - Varianta pentru imprimant„ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Voluntarii Politiei

Voluntarii Politiei

• de la intrarea √ģn vigoare a Legii Voluntariatului, 250 de nemteni s-au adresat Politiei Neamt pentru a-si oferi serviciile • obiectul √ģncheierii contractului √ģl constituie desf√£surarea unor activit√£ti comune pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale • voluntarii nemteni s-au remarcat √ģn spoturile de prevenire a accidentelor de circulatie si au √ģnm√ģnat materiale de prevenire • dep√£sirea limitelor atributiilor sau folosirea documentelor eliberate de politie √ģn alte scopuri ce contravin dispozitiilor legale, nu absolv√£ voluntarii de la r√£spunderea penal√£ sau contraventional√£ •

Putini stiu c√£ politistii nemteni beneficiaz√£ de aportul a nu mai putin de 250 de cet√£teni care, de bun√£ voie si nesiliti de nimeni, au consimtit s√£ vin√£ √ģn sprijinul autorit√£tilor. Haina legal√£ a acestei colabor√£ri a fost dat√£ de Legea Voluntariatului care a intrat √ģn vigoare √ģn 2001. Voluntarii nu fac altceva dec√ģt s√£-i sprijine pe politisti √ģn activitatea lor. „Politia Rutier√£ a beneficiat de ajutorul voluntarilor. Acestia ne-au ajutat foarte mult √ģn campaniile de prevenire. √én clipul de prevenire a accidentelor rutiere, actorii s√ģnt voluntari. Tot ei au ajutat la √ģmp√£rtirea pliantelor de mesaj preventiv“, a declarat inspectorul C√£t√£lina B√£deanu, purt√£torul de cuv√ģnt al Politiei Neamt. Poate fi voluntar √ģn activitatea specific√£ politei orice persoan√£ care √ģndeplineste mai multe cerinte, si anume: consimte benevol s√£ actioneze ca voluntar, are domiciliul sau resedinta √ģn raza teritorial√£ a unit√£tii de politie cu care √ģncheie contractul de voluntariat, s√£ fie cunoscut√£ cu o comportare civilizat√£, s√£ fie discret√£ si s√£ nu aib√£ vicii care s√£ atrag√£ comentarii negative din partea comunit√£tii, ori afectiuni psihice. Cet√£teanul interesat s√£ vin√£ √ģn sprijinul politiei va √ģncheia un contract de voluntariat cu unitatea de politie unde locuieste, i se elibereaz√£ un certificat cu care √ģsi poate atesta calitatea si o insign√£.

Drepturi si obligatii

La capitolul „Obligatiile politiei“, afl√£m c√£ institutia trebuie s√£ asigure instruirea permanent√£ cu aspectele generale si specifice fiec√£rei misiuni, s√£ asigure desf√£surarea activit√£tilor √ģn conditiile legale de protectie a persoanei, s√£-l asigure pe voluntar, conform legii, √ģmpotriva riscurilor de accident ce decurg din natura actiunilor sau suportarea de politie a costurilor prestatiilor medicale privind leziunile sau suferintele contactate √ģn timpul activit√£tilor, s√£ elibereze o insign√£ si un certificat nominal care s√£ ateste calitatea de voluntar pentru a fi folosite √ģn timpul misiunilor, s√£ asigure desp√£gubirea voluntarului pentru daunele materiale pe care acesta le-a suferit ca urmare a activit√£tii desf√£surat√£ √ģn folosul politiei. Voluntarul are dreptul s√£ beneficieze de protectia politiei √ģn timpul misiunilor executate √ģn comun, s√£ beneficieze de asistent√£ medical√£ pentru afectiunile dob√ģndite √ģn timpul sau √ģn leg√£tur√£ cu activitatea de voluntariat, s√£ solicite desp√£gubiri pentru daunele materiale suferite ca urmare a activit√£tii de voluntar, s√£ solicite certificarea printr-un √ģnscris a activit√£tii pe care a desf√£surat-o.
Voluntarul are si obligatii, fiind nevoit s√£ participe la cursurile de instruire si s√£ √ģndeplineasc√£ sarcinile primite, s√£ p√£streze confidentialitatea informatiilor la care are acces, s√£ nu dep√£seasc√£ limitele atributiilor ce-i revin √ģn aceast√£ calitate si s√£ nu foloseasc√£ documentele eliberate de politie √ģn alte scopuri ce contravin legii. Dep√£sirea limitelor atributiilor sau folosirea documentelor eliberate de politie √ģn alte scopuri ce contravin dispozitiilor legale, nu absolv√£ voluntarii de la r√£spunderea penal√£ sau contraventional√£. Contractul dintre cele dou√£ p√£rti poate fi anulat unilateral.
Mai trebuie precizat c√£ participarea voluntarului la activit√£ti √ģmpreun√£ cu politistul, inclusiv folosirea unor obiecte, materiale sau mijloace de transport proprii nu se remunereaz√£ din partea institutiei, fiind considerate acte benevole.

Articol afisat de 2587 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaug„ comentariul t„u la acest articol Comentarii la acest articol:
AdÔŅĹugat de gyovy la data 28.10.2008 09:50
aici era solutia dirijarii intersectiilor aglomerate
sa puna rutiera pe voluntari sa le faca treaba. in felul asta vor fi mult mai multi militieni, pentru marea lor obsesie: RADAR.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective