Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vine tăvălugul peste tevari?

Vine tăvălugul peste tevari?

• ArcelorMittal a început să trimită oamenii acasă în fabricile din tară • nici negocierile salariale nu merg mai bine • de vină ar fi criza globală • sindicalistii romascani sînt îngrijorati •

Zilele grele, anticipate de mediul economic pentru salariatii celei mai mari societăti comerciale din zona Romanului, ArcelorMittal, în plină criză financiară globală, sînt foarte aproape. Într-o perioadă nebuloasă, cu frămîntări pentru stabilirea lefurilor, nu este exclus să se ajungă, pînă la urmă, si la disponibilizări. Gheorghe Ciobanu, liderul celui mai mare sindicat din fabrica de tevi, Sindicatul Liber Petrotub, este mai mult decît îngrijorat de ceea ce se întîmplă, mai ales că în fabricile „surori“ din tară a început să „bată vîntul“. Acesta, alături de colegi, a făcut o deplasare la Galati, la finele săptămînii trecute, în speranta că va fi rezolvată măcar problema salarială. „Ducem în continuare discutii. Să vedem ce va fi... Stim că în fabricile din tară este jale. S-au făcut disponibilizări prin reducerea capacitătilor la Iasi, oamenii au fost trimisi acasă cu 75% salarii, urmează Hunedoara, Galatiul si cine mai stie... Vine tăvălugul“, a precizat sindicalistul romascan. Mai mult decît atît, tevarii sînt în plin proces de negociere a veniturilor de care se vor bucura în următorii patru ani, acestia părînd să „bată la usi închise“ în discutiile cu patronatul. Pînă în prezent, muncitorii au primit o ofertă de 7%, crestere salarială nesemnificativă, după cum afirmă sindicalistii si cum simt, zi de zi, oamenii care trebuie să-si sustină familiile. Se speră că totul va trece si că problemele vor fi, totusi, rezolvate în niste termeni amiabili. „Cel putin la prima vedere, criza mondială nu ne afectează direct. Ne preocupă, cel mai mult, ceea ce se va întîmpla cu oamenii pe care îi reprezentăm, în perioada următoare“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub. Acesta a mai declarat că, după esecul utimelor discutii purtate cu membrii conducerii române a concernului, sortii de izbîndă pentru muncitori sînt discutabili.
„S-a ajuns la situatia în care un om care iese la pensie să ia 11-12 milioane de lei, iar cei care rămîn în fabrică să ia sapte milioane, pe acelasi post. Nu se poate asa ceva si să mai pretindem ca lumea să rămînă la lucru. Nici o crestere de 100% nu ar fi suficientă, în ziua de azi. Trebuie să mergem miercuri, 22 octombrie, la Galati, la noi discutii, însă confirmarea că partenerii de dialog vor putea veni trebuie primită telefonic, în aceeasi zi, dimineată. Ni s-a cerut să înghetăm negocierile, date fiind problemele de piată, însă cine se mai gîndeste la oameni?“, s-a mai întrebat sindicalistul romascan. Reprezentantii muncitorilor din cadrul fabricii de tevi ArcelorMittal Cordun au adresat în ultimele săptămîni inclusiv proteste către conducerea întreprinderii, pe motiv că „timpul trece si negocierile stagnează“. Din punctul de vedere al sindicalistilor, oferta deja înaintată patronatului nu poate fi dezvăluită. Cert este că reprezentantii muncitorilor au scos pe tapet în primul rînd problema salarizării. Reamintim că salariatii celei mai mari întreprinderi din zona Romanului asteaptă cu înfrigurare rezultatul negocierilor, în conditiile în care le-a expirat contractul semnat cu patronatul pentru perioada 2004-2008 si vor trebui să se aseze din nou la masa negocierilor.

Vin vremuri grele?

Problemele tevarilor romascani fac parte dintr-un ansamblu mai mare, care tine de criza globală. Problema prin care trece ArcelorMittal în Europa, respectiv săderea comenzilor externe, a dus deja la închiderea unei otelării si a unuia dintre cele trei furnale ale combinatului siderurgic de la Galati, dar si la reducerea programului de lucru a 300 de angajati de la Iasi. Potrivit lui Radu Nelu, vicepresedintele Federatiei Sindicale a Siderurgistilor Metarom Galati, citat de diverse canale media, participant la întîlnirea de la Luxemburg a Comitetului european restrîns din cadrul ArcelorMittal, furnalul numărul 5 al combinatului de la Galati urmează să fie închis pe o perioadă nedeterminată. Platforma, cea mai mare din tară, asigură 70% din productia internă de otel si a raportat pe anul 2007 un profit de 97 milioane de euro, conform secretarului general al FSS Metarom, Nicolae Coman. ArcelorMittal Galati este cel mai afectat combinat din România, pentru că jumătate din productia sa este destinată pentru piata externă. Oficialii concernului au declarat că sîntem martorii unei scăderi a cererii pentru produsele din otel, în Portul Romportmet Galati, ce apartine combinatului, rămînînd fără cerere peste 100.000 de tone de tablă. Robrech Himpe (presedintele Diviziei de Laminate Plate a ArcelorMittal din Europa - n.r.) a afirmat că, deocamdată, nu se pune problema ca salariatii să rămînă fără locuri de muncă, în primul rînd la Galati si Hunedoara. Personalul de la furnal va fi redistribuit către alte uzine ale platformei sau vor ajuta la întretinerea unitătii închise. Situatia este mai grea la combinatul din Iasi, unde o să fie o reducere de activitate din aceasta lună. „Prin rotatie, cei 650 de angajati din unitate vor sta acasă cu 75% din salariu si sporurile de vechime, dar la dispozitia angajatorului“, au anuntat sindicalistii de aici. Nici la Roman, se pare, lucrurile nu stau mai bine. Canadianul David North, directorul executiv al ArcelorMittal Tubular Steel Products, declara, la instalarea sa din luna august, că vrea redresarea fabricii însă, în primul semestru al acestui an, uzina cu 2.000 de angajati a pierdut 11 milioane de euro.

Articol afisat de 1945 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective