Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vine tãvãlugul peste tevari?

Vine tãvãlugul peste tevari?

• ArcelorMittal a început sã trimitã oamenii acasã în fabricile din tarã • nici negocierile salariale nu merg mai bine • de vinã ar fi criza globalã • sindicalistii romascani sînt îngrijorati •

Zilele grele, anticipate de mediul economic pentru salariatii celei mai mari societãti comerciale din zona Romanului, ArcelorMittal, în plinã crizã financiarã globalã, sînt foarte aproape. ÃŽntr-o perioadã nebuloasã, cu frãmîntãri pentru stabilirea lefurilor, nu este exclus sã se ajungã, pînã la urmã, si la disponibilizãri. Gheorghe Ciobanu, liderul celui mai mare sindicat din fabrica de tevi, Sindicatul Liber Petrotub, este mai mult decît îngrijorat de ceea ce se întîmplã, mai ales cã în fabricile „surori“ din tarã a început sã „batã vîntul“. Acesta, alãturi de colegi, a fãcut o deplasare la Galati, la finele sãptãmînii trecute, în speranta cã va fi rezolvatã mãcar problema salarialã. „Ducem în continuare discutii. Sã vedem ce va fi... Stim cã în fabricile din tarã este jale. S-au fãcut disponibilizãri prin reducerea capacitãtilor la Iasi, oamenii au fost trimisi acasã cu 75% salarii, urmeazã Hunedoara, Galatiul si cine mai stie... Vine tãvãlugul“, a precizat sindicalistul romascan. Mai mult decît atît, tevarii sînt în plin proces de negociere a veniturilor de care se vor bucura în urmãtorii patru ani, acestia pãrînd sã „batã la usi închise“ în discutiile cu patronatul. Pînã în prezent, muncitorii au primit o ofertã de 7%, crestere salarialã nesemnificativã, dupã cum afirmã sindicalistii si cum simt, zi de zi, oamenii care trebuie sã-si sustinã familiile. Se sperã cã totul va trece si cã problemele vor fi, totusi, rezolvate în niste termeni amiabili. „Cel putin la prima vedere, criza mondialã nu ne afecteazã direct. Ne preocupã, cel mai mult, ceea ce se va întîmpla cu oamenii pe care îi reprezentãm, în perioada urmãtoare“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub. Acesta a mai declarat cã, dupã esecul utimelor discutii purtate cu membrii conducerii române a concernului, sortii de izbîndã pentru muncitori sînt discutabili.
„S-a ajuns la situatia în care un om care iese la pensie sã ia 11-12 milioane de lei, iar cei care rãmîn în fabricã sã ia sapte milioane, pe acelasi post. Nu se poate asa ceva si sã mai pretindem ca lumea sã rãmînã la lucru. Nici o crestere de 100% nu ar fi suficientã, în ziua de azi. Trebuie sã mergem miercuri, 22 octombrie, la Galati, la noi discutii, însã confirmarea cã partenerii de dialog vor putea veni trebuie primitã telefonic, în aceeasi zi, dimineatã. Ni s-a cerut sã înghetãm negocierile, date fiind problemele de piatã, însã cine se mai gîndeste la oameni?“, s-a mai întrebat sindicalistul romascan. Reprezentantii muncitorilor din cadrul fabricii de tevi ArcelorMittal Cordun au adresat în ultimele sãptãmîni inclusiv proteste cãtre conducerea întreprinderii, pe motiv cã „timpul trece si negocierile stagneazã“. Din punctul de vedere al sindicalistilor, oferta deja înaintatã patronatului nu poate fi dezvãluitã. Cert este cã reprezentantii muncitorilor au scos pe tapet în primul rînd problema salarizãrii. Reamintim cã salariatii celei mai mari întreprinderi din zona Romanului asteaptã cu înfrigurare rezultatul negocierilor, în conditiile în care le-a expirat contractul semnat cu patronatul pentru perioada 2004-2008 si vor trebui sã se aseze din nou la masa negocierilor.

Vin vremuri grele?

Problemele tevarilor romascani fac parte dintr-un ansamblu mai mare, care tine de criza globalã. Problema prin care trece ArcelorMittal în Europa, respectiv sãderea comenzilor externe, a dus deja la închiderea unei otelãrii si a unuia dintre cele trei furnale ale combinatului siderurgic de la Galati, dar si la reducerea programului de lucru a 300 de angajati de la Iasi. Potrivit lui Radu Nelu, vicepresedintele Federatiei Sindicale a Siderurgistilor Metarom Galati, citat de diverse canale media, participant la întîlnirea de la Luxemburg a Comitetului european restrîns din cadrul ArcelorMittal, furnalul numãrul 5 al combinatului de la Galati urmeazã sã fie închis pe o perioadã nedeterminatã. Platforma, cea mai mare din tarã, asigurã 70% din productia internã de otel si a raportat pe anul 2007 un profit de 97 milioane de euro, conform secretarului general al FSS Metarom, Nicolae Coman. ArcelorMittal Galati este cel mai afectat combinat din România, pentru cã jumãtate din productia sa este destinatã pentru piata externã. Oficialii concernului au declarat cã sîntem martorii unei scãderi a cererii pentru produsele din otel, în Portul Romportmet Galati, ce apartine combinatului, rãmînînd fãrã cerere peste 100.000 de tone de tablã. Robrech Himpe (presedintele Diviziei de Laminate Plate a ArcelorMittal din Europa - n.r.) a afirmat cã, deocamdatã, nu se pune problema ca salariatii sã rãmînã fãrã locuri de muncã, în primul rînd la Galati si Hunedoara. Personalul de la furnal va fi redistribuit cãtre alte uzine ale platformei sau vor ajuta la întretinerea unitãtii închise. Situatia este mai grea la combinatul din Iasi, unde o sã fie o reducere de activitate din aceasta lunã. „Prin rotatie, cei 650 de angajati din unitate vor sta acasã cu 75% din salariu si sporurile de vechime, dar la dispozitia angajatorului“, au anuntat sindicalistii de aici. Nici la Roman, se pare, lucrurile nu stau mai bine. Canadianul David North, directorul executiv al ArcelorMittal Tubular Steel Products, declara, la instalarea sa din luna august, cã vrea redresarea fabricii însã, în primul semestru al acestui an, uzina cu 2.000 de angajati a pierdut 11 milioane de euro.

Articol afisat de 2169 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective