Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
La Azochim „Mos Nicolae/ Ne-a adus o laie“

La Azochim „Mos Nicolae/ Ne-a adus o laie“

• circa 200 de salariati de la fostul Azochim au protestat la Prefecturã • „Nu vrem sã somãm, vrem sã lucrãm“, „Nu ne scumpiti gazul, ãsta e necazul“, „Jos Guvernul!“, „Mos Nicolae/ Ne-a adus o laie“ - sînt cîteva dintre lozincile scandate • circa 550 de salariati riscã sã fie disponibilizati • sanse mari pentru schimbarea situatiei nu se prea întrevãd •

Aproximativ 200 de salariati de la Azochim au protestat ieri în fata Prefecturii, cerînd ajutorul guvernantilor speriati de faptul cã mai bine de trei sferturi dintre ei vor rãmîne fãrã loc de muncã. „Vrem sã ne pãstrãm locurile de muncã, nu sã nu fie disponibilizati oamenii. Si sã fie deblocate exporturile. Din 711 de salariati ai GaProCo Chemicals este vorba sã fie disponibilizati, începînd cu ianuarie 2009, 540 de oameni. Dacã nu se va rezolva cu acest protest în fata Prefecturii, vom merge în ianuarie în fata noilor guvernanti pentru a ne clama nemultumirile. Salariatii care sînt pensionari vor pleca la pensiile lor, iar o parte vor pleca în somaj, fãrã nici un salariu compensator pentru cã în contractul colectiv de muncã se spune cã dacã firma are profit sã se dea un salariu, iar dacã nu are profit, atunci sã nu se dea nimic“. Ioan Zaharia, presedintele „Cartel Alfa“ Neamt, a completat: „Nu stiu dacã acest protest va avea un succes imediat pentru cã problema îngrãsãmintelor chimice este una care dãinuie din 1990. ÃŽn România nu este un program concret pentru revitalizarea agriculturii iar pretul gazelor este impus cum este el impus. Viitorul Guvern trebuie sã ia mãsuri de revitalizarea agriculturii care a fost întotdeauna în programul de guvernare ca cel mai important obiect, dar niciodatã nu s-a trecut la realizarea lui“. ÃŽn timp ce grevistii strigau în fata Prefecturii - „Nu vrem sã somãm, vrem sã lucrãm“, „Nu ne scumpiti gazul, ãsta e necazul“, „Jos Guvernul!“, „Mos Nicolae/ Ne-a adus o laie“, prefectul Mioara Manea s-a întîlnit cu delegatia salariatilor, cu liderii de sindicat si cu directorul general al societãtii.

Ianuarie nu aduce nimic bun

Acesta a mentionat cã din 750 de angajati, este posibil ca începînd cu a doua parte a lunii ianuarie, 550 sã fie disponibilizati. Încã din luna septembrie au fost programate revizii generale, salariatii fiind plãtiti în aceastã perioadã cu 75% din salariu pentru lucrãri de reparatii si întretinere. În stocul societãtii, în prezent se afã 5.200 de tone azotat de amoniu. Pentru realizarea fondului de salarii, de mai mult timp, societatea a fost nevoitã sã vîndã sub pretul de fabricatie, rezultînd astfel pierderi. În prezent, se fac eforturi mari pentru a putea fi plãtite salariile lunii noiembrie, în preajma sãrbãtorilor.
Pretul gazului metan si al energiei electrice ajunge pînã la 75-80% din pretul de productie al îngrãtãmintelor chimice. Din acest motiv, pretul cãtre agricultori nu poate fi scãzut si nici nu poate intra într-o competitie corectã cu îngrãsãmintele importate din Ucraina, care se produc cu preturi mult mai scãzute. ÃŽngrijorãtor este cã situatia financiarã a producãtorului este de asa naturã încît este posibil sã nu poatã fi fãcute nici plãtile compensatorii. Prefectul a solicitat pãrtilor în dialog formularea de solutii concrete, pentru a fi sustinute la nivelul administratiei centrale. Aceste solutii, sustinute de reprezentantul conducerii, sînt: demersuri pentru scãderea pretului la gaz metan si energie electricã, protejarea productiei interne de îngrãsãminte prin taxarea suplimentarã a importurilor din Ucraina si subventionarea producãtorilor agricoli prin acordarea de cupoane pentru achizitionarea directã de îngrãsãminte. La rîndul lor, sindicalistii au solicitat, printre altele, interventia statului, asa cum se practicã si în alte tãri ale UE, prin materii prime absolut necesare pentru suprafetele cultivate, urmînd ca rambursarea acestor fonduri sã se facã în cantitate echivalentã cu produsele agricole din recolta anului 2009. Prefectul a preluat aceste propuneri, precum si planul de mãsuri de urgentã pentru redresarea situatiei în industria chimicã, urmînd sã le transmitã Guvernului. „Este regretabil cã s-a ajuns la o astfel de situatie. Trebuie sã facem tot ce depinde de noi, fiecare la nivelul sãu de competentã, pentru a proteja productia internã. Acest combinat trebuie sã producã în continuare atît pentru agricultura judetului cît si pentru întreaga tarã“, a spus prefectul Mioara Manea.

Articol afisat de 1796 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 12.12.2008 11:52
Haideti curaj!
Haideti oameni buni! Pentru inceput e bine! Acestea sunt efectele jafului acestor mafioti, care pana acum se schimbau intre ei, iar acum si-au dat mana. Din cauza lor s-a scumpit gazul, curentul electric si combustibilii. Stefanel al nostru nu e strain de modul in cre se capuseaza energia electrica. Haideti ca usor usor explodeaza mamaliga. Sa-i vedem atunci pe toti astia care acum nu mai pot de dragul nostru.Singura conditie e ca oamenii sa fie atenti la sindicate, ca de obicei joaca la mai multe capete.
Ad�ugat de mickey999 la data 13.12.2008 06:16
Stii tu ceva, da' nu stii prea bine
Nene...duci lucrurile la un extrem hilar.
Carburantul( de orice fel !!!) e cam pe duca peste tot in lume!Stefan nu cred ca este un fel de sultan sau imparat ca sa decida el preturile pe glob la carburant! Sa fim seriosi!
Cauta putin mai sus vinovatii care vor sa mai traga neaparat ceva verzishori din treaba asta! Iti sugerez sa-i intrebi pe baietzashii cu tichiutze si taiatzi imprejur care au inventat sayaua si bancile! Au ei sigur un raspuns da' nu cre' ca esti atit de norocos ca sa-l si obtii!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective