Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Decembrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

La 95 de ani, cu o pensie de 24 de lei

Savastica Grigore, din satul Moreni, comuna Văleni, are o pensie, după mai multe majorări si indexări succesive, de doar... 24 de lei. Femeia, care a împlinit în luna septembrie vîrsta de 95 de ani , îsi duce singură zilele într-o căsută îngrijită, avînd grijă de cele cîteva păsări pe care le mai are în bătătură după ce, din vară si pînă acum, la începutul lui decembrie, i-au murit vreo 15 găini. La vîrsta sa bătrîna a rămas activă si vioaie,trebăluind prin ogradă si făcînd, zilnic, cîte două vizite la crîsma din sat, pentru portia ei de rom. În afara acestor activităti, femeia încearcă să înteleagă democratia, asa cum au croit-o politicienii după aproape 20 de ani de la Revolutie, o democratie care nu-i tine însă nici de cald si nici de foame „De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere! Mi-au murit o grămadă de păsări. Am să mănînc mai putină carne de pasăre, pentru că porc n-am mai tinut de patru, cinci ani. La vîrsta mea m-au cam lăsat puterile. Mă misc si eu prin ogradă, mă mai duc în grădină, mai gătesc. Mă roade singurătatea, după ce bărbatul meu, Stefan, a murit acum 22 de ani“, s-a destăinuit nonagenara. Bătrîna, uscătivă, cu fata brăzdată de ridurile „lăsate amintire“ de munca la cîmp sau în gospodărie, în bătaia ploilor si vînturilor, este încă viguroasă si nu are nevoie de sprijin la mers. „Eu să mă sprijin în baston? Doamne fereste! Cît voi putea să merg pe picioarele mele, n-am nevoie de ajutor. Merg mai încet, că nu mai am unde mă grăbi. Zilnic, mă duc în sat la magazin sau la crîsmă. De vreo doi ani mă cam doare stomacul si mă tratez cu cîte oleacă de rachiu. Mă duc la birt, la fete si, de 30 de bani, iau cîte o măsurică de rom sau vodcă si iute îmi trece burta. La pensia mea, după atîtia ani de muncă si chin, nu pot să cheltui prea mult. Ce mai înseamnă astăzi 24 de lei? Cu banii acestia abia poti lua o sticlă de ulei, un chil de zahăr, chibrituri si lumînări“ ne-a dezvăluit Savastica Grigore.

„E tare bun... maică“!

Surprinzător, bătrîna ne-a dezvăluit că mai face si economii din pensia de mizerie pe care guvernantii i-au acordat-o. „ Este greu cu mîncarea, cînd mai bine, cînd mai rău. Adun, cîte două, trei luni, cîtiva bănuti, pentru a cumpăra de la magazin oleacă de cîrnati sau de mezel. E tare bun maică! Te saturi la un moment dat numai de barabule si fasole!“ a mai spus săgalnic Savastica Grigore. Femeia are trei copii, o fată si doi băieti care o vizitează de cîte ori au ocazia. Vasile, cel mai mic, s-a chinuit trei ani pentru a-i ridica mamei sale o nouă căsută, în locul cocioabei bătrînesti. „Nu pot nici eu să vin prea des din cauza serviciului. Însă am muncit aproape singur vreo trei ani să-i ridic o căsută cu două camere. Mama nu mai are vigoarea de altădată si de aceea treburile gospodăresti cad în seama mea mai mult. Toată vara am tăiat buruienile din curte si din grădină. Sînt bucuros că mama este sănătoasă si n-are nevoie de medicamente. La pensia pe care o are moare cu zile, dacă se îmbolnăveste. Mama este o femeie credincioasă si din putinii bani pe care-i are dă si la biserică. Nici preotului nu i-a venit a crede că are doar 24 de lei pensie“, a declarat mezinul Vasile Grigore. În ziua în care am vizitat-o pe bătrînă, aceasta se afla în bucătăria de vară, supraveghind atentă o oală care clocotea pe plită. Ne-a mărturisit că-l asteaptă pe primar cu banii de lemne. „A promis primarul, care stă la cîteva case mai încolo, că vine să-mi aducă banii pentru lemne“

Văleni, comuna unde „viata este vesnică“

Pînă acum un an Savastica Grigore n-a avut lumină, trăind toti acesti ani la lumina lumînării. Cu sprijinul copiilor si a primarului comunei Văleni, Ionel Stoleru, noua căsută terminată după trei ani de muncă, a fost racordată la reteaua de curent electric.
Seful administratiei publice locale a precizat că de multi ani este
impresionat de modul cum această bătrînă, din satul Moreni,
reuseste să nu se dea bătută în luptă cu viata, cu toate că mijloacele
materiale de care dispune sînt limitate. „O cunosc pe mătusa
Sevastica Grigore de pe vremea cînd eram mic copil, mai ales că
are locuinta la cîteva case mai încolo de gospodăria familiei mele.
A muncit toată viata la CAP, pentru ca acum să se «bucure» de o
pensie de 24 de lei, «mărită» de la 1 octombrie. A locuit într-o cocioabă, fără lumină, multi ani, trăind mereu cu pericolul ca aceasta să se năruie peste dînsa.Feciorul bătrînei, Vasile, căruia i-am oferit sprijin material, a reusit să-i ridice o căsută mai acceptabilă. Femeie necăjită, si-a crescut copii frumos si i-a asezat pe toti la casele lor, în Roman. La rîndul lor, cei doi copii, pe care-i mai are mătusa Savastica o duc greu la Roman, mai ales că au trecut si ei de vîrsta de 70 de ani. Băiatul vine mai des, si-i mai achită bătrînei factura la lumină, însă nu-i ajung nici lui banii, pentru o viată cît de cît decentă la oras“, a povestit primarul Ionel Stoleru.
Acesta a precizat că de multi ani familia sa are grijă de bătrînă,
ajutînd-o material. „În fiecare iarnă, mătusa Savastica are lemne de
foc, prin grija Consiliului Local Văleni. De asemenea, produsele de
bază ca uleiul, zahărul, orezul precum si alte alimente sînt asigurate
de către sotia mea. De anul trecut, bătrîna are conditii mult mai
bune de viată, de cînd are tras curentul electric. La racordarea
locuintei la reteaua de electricitate a contribuit si familia mea, cu o
sumă de bani. Din pensia ei mătusa mai cumpără cîte o sticlă de
ulei, o pîine acolo. Parcă ce mai înseamnă, astăzi, 24 de lei?“, a mai
spus seful executivului local. Si în acest an, de sărbători, primarul a promis că va avea grijă ca bătrînei să nu-i lipsească nimic. „Întotdeauna în preajma acestor oameni, care au depăsit 90 de ani sau 100 de ani, mă simt parcă dator să încerc să le fac zilele un pic mai bune si cred că am reusit pînă acum. Sînt mîndru că m-am născut într-o comună în care «viata este aproape vesnică». Comunitatea noastră se mîndreste cu două «centenare», Elena Bostan, 103 ani, pe care-i va împlini în decembrie si Elena Vamanu, 102 ani. Ne mîndrim si cu cei care au depăsit 90 de ani, nu putini la număr “, a încheiat „lectia de viată“ primarul Ionel Stoleru.

Articol afisat de 972 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Constantin CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective