Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Printii Sturdza în „ecuatia uraniului“

• mostenitorii printului Sturdza detin terenurile din perimetrul în care se aflã minele de uraniu de la Grinties si care s-ar vrea redeschise • „Subsolul apartine României si dacã tara are vreun interes, atunci nu ne vom opune“, afirmã avocatul Neculai Bujor, cel care apãrã interesele familiei Sturdza • Prefectura Neamt aratã cã Ministerul Economiei, în responsabilitatea cãruia sînt minele, va colabora cu Sturdzenii •

Suprizã în ceea ce priveste minele de uraniu de la Grinties, o zonã de o importantã deosebitã pentru economia României. Mai ales în perspectiva deschiderii a încã douã reactoare la Centrala Atomo-Electricã de la Cernavodã. Cum zãcãmîntul este pretios, fiind absolut necesar pentru ca cele douã reactoare sã functioneze, autoritãtile încearca varianta Grinties, tocmai pentru a nu apela la importuri. Numai cã autoritãtile s-au trezit în fata unui fapt împlinit, si anume retrocedarea, cãtre familia printilor Sturdza, a terenului pe care se aflã minele. Acest lucru înseamnã cã statul nu va putea face mai nimic în zonã fãrã a-i consulta pe mostenitorii fostului latifundiar. Si, cel putin în acest moment, proprietarii terenului s-au arãtat deschisi oricãrei forme de colaborare în ceea ce priveste intentia declaratã de redeschidere a minelor. „Familia Sturdza nu se va opune la ceea ce statul român va vrea sã facã. Subsolul apartine României si dacã tara are vreun interes, atunci nu ne vom opune. Am fost anuntati despre închiderea minei, apoi despre prospectiunile care se vor a se face. Noi sîntem proprietari si trebuie sã ne întrebe, dar, repet, interesul tãrii primeazã si noi vom face tot ce e bine pentru tarã, fãrã a ne opune“, a declarat Neculai Bujor, procuratorul familiei Sturdza.

Prospectiuni în zona minelor

Neavînd de ales, autoritãtile române se vãd nevoite sã consulte proprietarul terenului, iar acest lucru a fost confirmat de reprezentantii Prefecturii Neamt. „ÃŽn perioada 2006-2007, cînd s-a aflat în procedura de emitere a acordului de mediu proiectul: «Punerea în exploatare a zãcãmãntului de uraniu Tulghes-Grinties si amenajare intersectie DN 15 km 224+415 cu drum industrial în etapa de executie a studiului de impact», familia Sturza nu era încã în posesia terenului. Ministerul Economiei, în responsabilitatea cãruia sînt minele, va colabora cu familia Sturdza. ÃŽn aceastã fazã, la Agentia de Mediu Neamt, se aflã în procedura de emitere a acordului de mediu pentru proiectul «Executarea lucrãrilor de prospectiune, cercetãri geologice si geofizice pentru uraniu în Perimetrul Preluca Ursului, situat în sectorul de exploatare a mineralizatiei uranifere Primatar I si II Tulghes», etapa de încadrare a proiectului. Pentru emiterea acestui aviz, APM Neamt a cerut Ministerul Economiei si Finantelor - titularul solicitãrii de emitere a acordului de mediu - prezentarea acceptului familiei Sturdza pentru realizarea acestui proiect. ÃŽn acest moment se desfãsoarã actiunea de punere în posesie si întocmire a documentelor cadastrale pe baza cãrora se va emite titlul de proprietate familiei Sturdza“, se aratã într-un comunicat al Prefecturii Neamt.

Proprietate inestimabilã

Mostenitorii familiei Sturdza au obtinut, ca urmare a aplicãrii legilor fondului funciar, 26.000 de hectare de pãdure, teren care se aflã în mare parte în zona împãduritã a masivului Ceahlãu si de pe Valea Bistritei. ÃŽn acest moment, împroprietãrirea mostenitorilor familiei Sturdza, se aflã pe ultima sutã de metri. ÃŽn primãvara acestui an, printul Gheorghe Sturdza s-a întîlnit cu sefii Directiei Silvice Piatra Neamt, pentru a stabili, de comun acord amplasamentul pentru retrocedarea unui „rest“ de 8.500 de hectare de pãdure. Mai trebuie spus cã mostenitorii familiei Sturdza au fost împroprietãriti cu 26.100 de hectare de pãdure, în urma unei decizii a Tribunalului Neamt, ce a fost luatã pe 4 decembrie 2006. Proprietarii celor 26.100 de hectare de teren cu vegetatie forestierã sînt urmasii printului Mihai D. Sturdza, respectiv Elena Sturdza, Mihai Sturdza, Margareta Sturdza, Dimitrie Sturdza, Gheorghe Sturdza si Eric Sturdza. Acestia sînt descendentii uneia dintre cele mai faimoase familii nobiliare din România, mare parte a reprezentantilor sãi fiind nevoiti sã pãrãseascã tara la putin timp dupã instaurarea regimului comunist.

Articol afisat de 2053 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de liberaluldepiatra la data 17.12.2008 08:34
Iar lui bunicul meu nu i-a mai dat nimeni nimic
Oh, printii lui peste. Mosii si stramosii lor s-au imbogatit pe seama muntenilor din zona. Hai, stat roman, da-le tot.. Iar lui bunicul meu, Dumnezeu sa-l aiba-n paza, nu i-a mai dat nimeni inapoi perechea de cai si sculele de tamplarie..
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective