Printii Sturdza în „ecuatia uraniului“
• mostenitorii printului Sturdza detin terenurile din perimetrul în care se află minele de uraniu de la Grinties si care s-ar vrea redeschise • „Subsolul apartine României si dacă tara are vreun interes, atunci nu ne vom opune“, afirmă avocatul Neculai Bujor, cel care apără interesele familiei Sturdza • Prefectura Neamt arată că Ministerul Economiei, în responsabilitatea căruia sînt minele, va colabora cu Sturdzenii • Supriză în ceea ce priveste minele de uraniu de la Grinties, o zonă de o importantă deosebită pentru economia României. Mai ales în perspectiva deschiderii a încă două reactoare la Centrala Atomo-Electrică de la Cernavodă. Cum zăcămîntul este pretios, fiind absolut necesar pentru ca cele două reactoare să functioneze, autoritătile încearca varianta Grinties, tocmai pentru a nu apela la importuri. Numai că autoritătile s-au trezit în fata unui fapt împlinit, si anume retrocedarea, către familia printilor Sturdza, a terenului pe care se află minele. Acest lucru înseamnă că statul nu va putea face mai nimic în zonă fără a-i consulta pe mostenitorii fostului latifundiar. Si, cel putin în acest moment, proprietarii terenului s-au arătat deschisi oricărei forme de colaborare în ceea ce priveste intentia declarată de redeschidere a minelor. „Familia Sturdza nu se va opune la ceea ce statul român va vrea să facă. Subsolul apartine României si dacă tara are vreun interes, atunci nu ne vom opune. Am fost anuntati despre închiderea minei, apoi despre prospectiunile care se vor a se face. Noi sîntem proprietari si trebuie să ne întrebe, dar, repet, interesul tării primează si noi vom face tot ce e bine pentru tară, fără a ne opune“, a declarat Neculai Bujor, procuratorul familiei Sturdza.
Prospectiuni în zona minelor
Neavînd de ales, autoritătile române se văd nevoite să consulte proprietarul terenului, iar acest lucru a fost confirmat de reprezentantii Prefecturii Neamt. „În perioada 2006-2007, cînd s-a aflat în procedura de emitere a acordului de mediu proiectul: «Punerea în exploatare a zăcămăntului de uraniu Tulghes-Grinties si amenajare intersectie DN 15 km 224+415 cu drum industrial în etapa de executie a studiului de impact», familia Sturza nu era încă în posesia terenului. Ministerul Economiei, în responsabilitatea căruia sînt minele, va colabora cu familia Sturdza. În această fază, la Agentia de Mediu Neamt, se află în procedura de emitere a acordului de mediu pentru proiectul «Executarea lucrărilor de prospectiune, cercetări geologice si geofizice pentru uraniu în Perimetrul Preluca Ursului, situat în sectorul de exploatare a mineralizatiei uranifere Primatar I si II Tulghes», etapa de încadrare a proiectului. Pentru emiterea acestui aviz, APM Neamt a cerut Ministerul Economiei si Finantelor - titularul solicitării de emitere a acordului de mediu - prezentarea acceptului familiei Sturdza pentru realizarea acestui proiect. În acest moment se desfăsoară actiunea de punere în posesie si întocmire a documentelor cadastrale pe baza cărora se va emite titlul de proprietate familiei Sturdza“, se arată într-un comunicat al Prefecturii Neamt.
Proprietate inestimabilă
Mostenitorii familiei Sturdza au obtinut, ca urmare a aplicării legilor fondului funciar, 26.000 de hectare de pădure, teren care se află în mare parte în zona împădurită a masivului Ceahlău si de pe Valea Bistritei. În acest moment, împroprietărirea mostenitorilor familiei Sturdza, se află pe ultima sută de metri. În primăvara acestui an, printul Gheorghe Sturdza s-a întîlnit cu sefii Directiei Silvice Piatra Neamt, pentru a stabili, de comun acord amplasamentul pentru retrocedarea unui „rest“ de 8.500 de hectare de pădure. Mai trebuie spus că mostenitorii familiei Sturdza au fost împroprietăriti cu 26.100 de hectare de pădure, în urma unei decizii a Tribunalului Neamt, ce a fost luată pe 4 decembrie 2006. Proprietarii celor 26.100 de hectare de teren cu vegetatie forestieră sînt urmasii printului Mihai D. Sturdza, respectiv Elena Sturdza, Mihai Sturdza, Margareta Sturdza, Dimitrie Sturdza, Gheorghe Sturdza si Eric Sturdza. Acestia sînt descendentii uneia dintre cele mai faimoase familii nobiliare din România, mare parte a reprezentantilor săi fiind nevoiti să părăsească tara la putin timp după instaurarea regimului comunist.
|