Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dezinteresul micilor fermieri i-a lãsat fãrã subventii

• diferentele dintre datele declarate si cele constatate pe teren au fost puse pe seama dezinteresului crescãtorilor de animale • multi dintre acestia nu au declarat la timp modificãrile în ceea ce priveste numãrul de animale pe care le detin în proprietate •

Angajatii Centrului Judetean Neamt al Agentiei de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA) au finalizat actiunea de control pentru cererile aferente plãtilor directe complementare în sectorul zootehnic, speciile bovine si ovine-caprine. Rezultatul verificãrilor au scos la ivealã o neconcordantã în ceea ce priveste datele comunicate cãtre APIA si cele constatate pe teren. La nivelul judetului Neamt, au fost depuse 7.850 cereri pentru 38.273 capete bovine. În urma efectuãrii controlului s-a constatat cã doar 7.411 cereri sînt eligibile, cu 35.743 capete. Crescãtorii nemteni de ovine si caprine au depus 741 de cereri pentru 100.971 de capete. Controlul angajatilor APIA a scos la ivealã faptul cã doar 700 de cereri sînt eligibile, urmînd sã se acorde subventii doar pentru 87.062 de animale.
Conform celor declarate de cãtre Cristina Tãrniceru, purtãtorul de cuvînt al APIA Neamt, la nivelul judetului nu s-au înregistrat fraude, în sensul descoperirii pe teren a unui numãr mai mare de animale decît cel precizat în acte. „Subventia pentru o bovinã este de 350 de lei, iar pentru ovine si caprine de 25 de lei. Principalele nereguli constatate au fost completarea eronatã a cererilor de sprijin, respectiv trecerea incorectã a codului de exploatatie sau a numãrului de identificare a animalelor si neconcordanta dintre datele din baza nationalã de date (Registrul National al Exploatatiilor) si animalele existente la fata locului. Acolo unde s-a constatat aceste neconcordante nu se va mai acorda subventia. ÃŽn Neamt nu s-a înregistrat nici o tentativã de fraudã, în ceea ce priveste acordarea acestor subventii“, a declarat Cristina Tãrniceru.
Potrivit regulamentelor europene, trebuie efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse, atît pentru specia bovine, cît si pentru specia ovine-caprine. În plus, pentru ovine-caprine, este obligatoriu un control si un supracontrol la fata locului. În cazul României, controlul pe teren trebuie efectuat în proportie de 100% din efectivul solicitat la platã, pe durata aplicarii schemei de platã. La nivelul întregii tãri au fost respinse cereri de acordare a subventiilor pentru 995.000 ovine/caprine (15,3%), în timp ce pentru specia bovinã a fost respins un procent de 7,7%.

Articol afisat de 1382 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective