Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Grãdinite goale din cauzã de beta hemolitic

• din cei aproape 600 de prescolari înscrisi, doar 22 au fost primiti în cele douã grãdinite cu program prelungit din Tîrgu Neamt • restul vor fi acceptati în colectivitate doar cu rezultate care demonstreazã cã nu sînt purtãtori de streptococ • la începutul lunii trecute s-a constatat cã 109 copii erau purtãtori ai streptococului •

Grãdinitele nr. 1 si nr. 2 din Tîrgu Neamt si-au început, ieri, prima zi de activitate de dupã vacantã, cu doar 22 de copii din totalul de 600 de prescolari înscrisi. La Grãdinita nr. 1 au intrat în unitate 19 copii, iar la Grãdinita nr. 2, doar 3 prichindei s-au întîlnit, ieri, cu educatoarele. Conducerea Compartimentului Teritorial de Sãnãtate Publicã (CTSP) din Tîrgu Neamt s-a tinut de cuvînt si a dispus ca intrarea în cele douã grãdinite cu program prelungit din localitate sã se facã doar dupã efectuarea unui triaj epidemiologic riguros. Dimineatã, la usa de acces în fiecare unitate, au stat cadre medicale care au cerut pãrintilor sã prezinte rezultatele de la analizele exudatelor faringiene, din care sã rezulte cã prescolarii nu sînt purtãtori de streptococ beta hemolitic. Multi nu luaserã în serios avertismentele de dinainte de vacantã, si nu efectuaserã analizele. Altii nu aveau încã rezultatele de la exudatele faringiene recoltate sîmbãta trecutã la singurul laborator deschis în acea zi în oras. Astfel cã au fost primiti în cele douã grãdinite doar copiii care au prezentat dovada cã au analizele în regulã. ÃŽn fiecare dintre zilele urmãtoare se va proceda la fel, pentru a se înlãtura riscul aparitiei unor noi focare. Unii pãrinti au fãcut gãlãgie pe ici-colo, cã n-au cu cine-i lãsa pe cei mici, cã sînt sãnãtosi, dar nu au reusit sã-i înduplece pe epidemiologi. Acestia anuntaserã deja sanctiuni drastice pentru educatoarele care vor accepta în colectivitate copii neverificati medical, asa cã pãrintilor nu le-au fost de folos nici un fel de interventii. Copiii care fuseserã anterior depistati ca fiind purtãtori de streptococ beta hemolitic au avut obligatia de a se prezenta la CTSP pentru recoltarea probelor de exudat faringian, iar restul au fost îndrumati spre laboratoarele din oras.

Verificãri extinse

Medicul epidemiolog Cãtãlin Herghelegiu, seful CTSP Tîrgu Neamt, a declarat cã a informat Directia de Sãnãtate Publicã despre mãsurile adoptate la Tîrgu Neamt pentru anihilarea focarelor de streptococ beta hemolitic din rîndul prescolarilor, care nu mai sînt primiti în colectivitate pînã nu dovedesc cã sînt sãnãtosi, iar prin intermediul Autoritãtii de Sãnãtate Publicã, a fost informat si Inspectoratul Scolar Neamt despre aceastã stare de lucruri.
Doctorul Herghelegiu are intentia ca, dupã ce se încheie capitolul cu grãdinitele, sã efectueze controale prin sondaj la toate unitãtile de învãtãmînt din localitate, pentru a se verifica prezenta streptococului în rîndul scolarilor. Pentru cã, dupã cele douã grãdinite cu program prelungit unde s-au descoperit 109 cazuri de purtãtori printre cei 500 de prescolari testati, au fost depistate cîteva cazuri la elevi din clasele I si a III-a de la Liceul Economic „Vasile Conta“, iar alte douã cazuri au fost semnalate la Scoala nr. 5. Infectiile streptococice sînt chiar mai extinse decît se credea initial, fiindcã au apãrut informatii despre prezenta unor purtãtori de beta hemolitic si la copii de grãdinitã din Vînãtori-Neamt, si la elevi de seminar. La Grãdinita nr. 1 fuseserã depistate si trei educatoare bolnave, care au revenit dupã vacantã cu analizele în regulã.
Streptococul beta hemolitic poate da afectiuni diverse, de la rosu în gît sau angine, faringite, pînã la scarlatinã si complicatii renale, dacã este mai agresiv. Problema constã în faptul cã purtãtori pot fi si copii aparent sãnãtosi, care nu prezintã simptome de rãcealã. De aceea se fac investigatii extinse, pentru a se elimina toate focarele posibile, fiindcã streptococul este extrem de contagios. Tuturor pãrintilor li s-a explicat foarte clar cã nu mai trebuie sã-i aducã pe copii în colectivitate, pînã cînd nu sînt efectuate cele zece zile de tratament cu antibiotice recomandate conform antibiogramei.
Compartimentul Teritorial de Sãnãtate Publicã (CTSP) din Tîrgu Neamt a intrat în alertã la începutul lunii decembrie dupã ce la un laborator privat din oras s-a depistat prezenta streptocopului beta hemolitic grupa A la cîtiva copii de vîrstã prescolarã de la grãdinitele 1 si 2, astfel cã specialistii epidemiologi au decis sã treacã la verificãri în rîndul grupelor din care fãceau parte copiii bolnavi. Surpriza a fost foarte mare, constatîndu-se cã infectia streptococicã era destul de extinsã în ambele grãdinite. Aceastã stare de lucruri i-a alarmat pe epidemiologi, care la Tîrgu Neamt nu avuseserã niciodatã atît de multe cazuri. ÃŽnainte se înregistrau mai putin de 20 într-un an.

Articol afisat de 3139 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de costel_motcu la data 10.01.2009 21:38
RUSINE
Daca cel care a stabilit masura, avea putina omenie - putin respect fata de copii nu proceda astfel, in conditiile in care a fost perioada de sarbatori cind laboratoarele de analize nu au lucrat, iar aceste analize se proceseaza in cca 3 zile. Mai mult, majoritatea parintilor nici nu stiau despre nercesitatea efectuarii analizelor si prezentarea rezultatului la inceperea cursurilor, anunturile lipite pe ferestrele imobilului se refereau la acei copii depistati anterior ca fiind purtatori ai virusului si numai dupa protestele unor parinti sau afisat unele anunturi cu generalizarea necesitatii analizelor la intreg efectivul. Se poate pune intrebarea fireasca de ce a fost necesara aceasta cacialma, care au fost interesele, in conditiile in care la o epidemie (asa cum ne-a fost prezentata de persoanele in cauza) legal ar fi fost ca analizele sa fie facute de sanepid - sau cei care au solicitat acest lucru. Dar traim in Romania - tara tuturor posibilitatilor surclasind SUA.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective