Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Ianuarie 2009
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Comisarul sef Soric, despre Politia Neamt, cu bune si rele

• ├«ntr-un interviu acordat cotidianului nostru, seful Politiei Neamt vorbeste de succesele, dar si de insuccesele institutiei pe care o conduce

Reporter: Domnule comandant, cum caracterizati activitatea Politiei Neamt în anul 2008? Sînteti multumit de rezultatele obtinute?
Aurelian Vasea Soric: Activitatea Politiei Neamt ├«n anul 2008 a fost una foarte bunã, asa cum de altfel a si fost apreciatã cu ocazia bilantului prezentat de cur├«nd. Pentru a argumenta aceastã afirmatie as prefera sã vã dau c├«teva exemple. Desi la nivelul judetului existã 169 de politisti la 100. 000 de mii de locuitori, fatã de media nationalã mult mai crescutã, de 231 de politisti, majoritatea punctelor care au fãcut obiectul analizei, pot fi considerate pozitive. As ├«ncepe cu activitatea ├«n ceea ce priveste dosarele penale cu autori neidentificati unde, la Neamt, procentul de identificare a autorilor, din totalul dosarelor aflate ├«n lucru, este de 17, 82%, fatã de o medie nationalã de 9, 60%. Numãrul de dosare cu autori neidentificati, rãmase ├«n lucru, raportat la 100. 000 de locuitori, este de 880, fatã de 2. 084 la nivel national. De asemenea, ├«n ceea ce priveste infractionalitatea stradalã, datoritã folosirii eficiente a dispozitivelor de ordine si sigurantã publicã, dar si prin identificarea «punctelor negre» - zonele unde de regulã se comit infractiuni, am reusit ├«n mod constant, ├«n ultimii 3 ani, sã diminuãm acest fenomen. ├Än 2008, diminuarea fenomenului a fost de 13%. Acest lucru aratã cã cetãtenii s├«nt mult mai ├«n sigurantã acum dec├«t ├«n anii anteriori. Rezultate bune am ├«nregistrat si ├«n ceea ce priveste combaterea t├«lhãriilor, unde am actionat ├«n cadrul programului „Pentru siguranta ta“, reusind sã obtinem o scãdere a acestui gen de fapte cu 40%. De asemenea, foarte important este faptul cã 25% dintre persoanele cercetate de IJP Neamt, au fost prinse ├«n flagrant. Vreau sã precizez cã si furturile din locuinte s-au redus cu 50%, iar cele de animale cu acelasi procent. Un alt aspect important este faptul cã ├«n urma implicãrii mai mari pe care a avut-o Politia de proximitate ├«n 2008, dar si ├«n colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi, am reusit sã diminuãm la jumãtate infractiunile comise ├«n scoli si ├«n imediata apropiere a acestora. Au fost doar 11 fapte de acest gen ├«n 2008. Specialistii criminalisti ai Politiei Neamt, prin mijloace specifice, au reusit sã identifice 329 de persoane ca fiind autori ai unor fapte penale, cresterea ├«nregistratã fiind de 38%.

„Existã si nerealizãri“

Rep. : Ati expus o serie de realizãri importante. Dacã ar fi sã discutãm de nerealizãri, pe ce ati pune accent?
A. V. S. : Existã si nerealizãri, iar una dintre cele mai importante apreciez cã este aceea de a nu avea toate sediile de politie amenajate, si mã refer ├«n special la posturile de politie comunale, astfel ├«nc├«t cetãtenii care au nevoie de serviciul politienesc sã le perceapã ca niste sedii europene. Nu ├«n ultimul r├«nd mã g├«ndesc la cei care ├«si desfãsoarã activitatea ├«n acest sedii, pentru cã ei ar trebui sã beneficieze de conditii decente de muncã. Voi cãuta solutii ├«n acest an pentru demararea unui proiect prin care sã reabilitãm aceste sedii. Am ├«nregistrat si un numãr mare de omoruri, 25, ├«nsã as remarca urmãtoarele aspecte: infractiunea de omor este o infractiune ├«n competenta strictã de solutionare a procurorului. Profesionalismul de care au dat dovadã cei doi ofiteri desemnati sã lucreze pe l├«ngã procurorii criminalisti, ne-a condus la situatia ├«n care am reusit, ├«mpreunã, sã identificãm toti autorii acestor fapte, situatie care continuã ├«ncep├«nd din anul 2006. De remarcat ar fi cã majoritatea omorurilor din 2008 au avut loc ├«n mediul rural, ├«n urma unor conflicte spontane si a consumului de alcool. Nici o crimã nu a avut loc ├«n zone acoperite de patrule de ordine si sigurantã publicã. S-au ├«nregistrat, ├«n 2008, mai multe accidente rutiere dec├«t ├«n anul anterior. Cauzele s├«nt ├«ncãlcarea regulilor de circulatie de cãtre pietoni si viteza neadaptatã la conditiile de trafic, ├«n conditiile ├«n care fermitatea politistilor rutieri a fost una crescutã, acestia aplic├«nd cu aproape 50% mai multe sanctiuni contraventionale. Este cunoscut faptul cã ├«n acest domeniu, tot ceea ce ├«ntreprinde politia poate sã influenteze cifrele statistice ├«ntr-un procent de maxim 15%. De aceea, ne propunem ca ├«n acest an sã colaborãm cu alte structuri de aplicare a legii administratiei publice locale, administratiei drumurilor pe care sã-i constientizãm ca si parteneri ├«n cadrul unor programe de reducere a accidentelor.
Rep. : Care este starea de spirit a politistilor nemteni?
A. V. S. : Ar trebui remarcat cã ├«n cadrul Politei Neamt existã coeziune si stabilitate, iar atmosfera de lucru este una destinsã si simt cã politistii apreciazã eforturile sustinute pe care le fac, la adevãrata lor valoare. ├Ämi propun ca sã mentin acest stil de management, ├«mpreunã cu cei doi adjuncti pe linie de investigatii criminale si ordine publicã, scopul comun fiind acela ca, prin eforturi sustinute, sã crestem gradul de sigurantã al cetãtenilor, arãt├«nd ├«n acelasi timp profesionalism, transparentã si integritate.

Articol afisat de 1744 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective