Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Ianuarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cetatea Neamtului, aproape gata pentru turisti

• Ă®n prezenta vicepresedintelui Consiliului Judetean, Mircea Pintilie, ieri s-a fãcut receptia preliminarã a lucrãrilor de reabilitare de la Cetatea Neamtului • ultimele mici reparatii care mai trebuie realizate au fost trecute Ă®n nota anexã la procesul-verbal de receptie, si vor trebui finalizate pĂ®nã pe 2 iulie, cĂ®nd va fi marcatã Ziua Cetãtii Neamt • presedintele comisiei de receptie, primarul Decebal Arnãutu, a declarat cã, pĂ®nã va fi scoasã Ă®n circuitul turistic, Ă®n Cetate vor fi necesare si proiecte de amenajare a interiorului, Ă®n genul unui muzeu •

Lucrãrile de reabilitare a Cetãtii Neamt, realizate cu importante fonduri europene, sĂ®nt Ă®n prag de finalizare. Ieri a avut loc receptia preliminarã, Ă®n prezenta celor implicati Ă®n derularea proiectului, Ă®n frunte cu Mircea Pintilie, vicepresedintele Consiliului Judetean, si primarul Decebal Arnãutu, presedintele comisiei de receptie. Practic, s-a constatat cã lucrãrile sĂ®nt aproape gata, cu mici exceptii care au fost trecute Ă®n nota anexã la procesul verbal de receptie. Acestea urmeazã sã fie duse la Ă®ndeplinire pĂ®nã la Ă®nceputul lunii iulie cĂ®nd va avea loc inaugurarea oficialã, prin reluarea sãrbãtorii Ziua Cetãtii, cĂ®nd va fi organizat si un festival medieval de o amploare si mai mare decĂ®t a celui de la Sighisoara.
Ieri se lucra de zor Ă®n Cetate. Se putea merge cu masina pĂ®nã sus, drumul asfaltat pe la sfĂ®rsitul anului trecut fusese curãtat bine de zãpadã pentru vizita membrilor comisiei de receptie. Pe margine s-au pus lampioane negre, cu douã brate, care pe timpul noptii ilumineazã feeric aleea ce strãbate pãdurea pĂ®nã la fortãreatã. Miercuri seara s-a fãcut probã si la proiectoarele montate Ă®n jurul Cetãtii, astfel cã de pe la orele 18, timp de vreo trei ore, ansamblul arhitectonic s-a putut observa de departe Ă®n noapte, imaginea fiind una impresionantã. Se va trece Ă®nsã si la toaletarea copacilor din jur, pentru ca vizibilitatea sã fie cĂ®t mai bunã. Casa Custodelui, ridicatã din piatrã pe platoul de lĂ®ngã pod, este gata, si pare sã fie acolo dintotdeauna. Se vãd alãturi si grupurile sanitare ce vor fi puse la dispozitia turistilor. Pe ultima parte a podului de acces se montau, ieri, balustradele. Muncitorii mai aveau Ă®ncã de fãcut retusuri prin curte si Ă®ncãperi, unde pe ici-colo se mai zãrea cĂ®te o schelã, iar prin jurul Cetãtii si la bazã mai lucrau diverse utilaje. Toate camerele au deja luminã Ă®n interior, peretii sĂ®nt dati cu var alb, si podelele din lemn sĂ®nt Ă®n mare parte lãcuite. Un candelabru atĂ®rnã Ă®n mijlocul tavanului Ă®n Ă®ncãperea paraclisului cu hramurile SfĂ®ntul Nicolae si Stefan cel Mare si SfĂ®nt, unde va fi adusã si o catapeteasmã, strane si icoane.
Membrii comisiei de receptie au fãcut un tur al Cetãtii si s-au arãtat multumiti de cele vãzute. Mircea Pinitilie, vicepresedinte al Consiliului Judetean, a declarat cã lucrãrile fãcute sĂ®nt deosebite, si cã Ă®ncãperile din Cetate s-au adus la o formã apropiatã de cea de odinioarã, pe baza mãrturiilor pãstrate din acele timpuri. „Totul s-a fãcut dupã o documentare prealabilã a Directiei de Muzee. Lucrãrile de reabilitare sĂ®nt Ă®n stadiul final, ultimele finisãri urmeazã sã se facã pĂ®nã pe 2 iulie, cĂ®nd va fi marea sãrbãtoare a Cetãtii Neamt“, a precizat Mircea Pintilie. Primarul Decebal Arnãutu s-a arãtat multumit de faptul cã a fost implicat atĂ®t la Ă®nceperea lucrãrilor cĂ®t si la finalizarea lor: „ĂŽn calitate de presedinte al comisiei de receptie pentru lucrãrile de reabilitare a obiectivului turistic Cetatea Neamt, am constatat cã lucrãrile sĂ®nt gata, cu mici ajustãri ce mai trebuie fãcute, si care vor fi trecute Ă®n nota anexã la procesul verbal de receptie. De aici si pĂ®nã la scoaterea Cetãtii Ă®n circuitul turistic mai trebuie fãcute proiecte de interior, de amenajare a Ă®ncãperilor, asa Ă®ncĂ®t vizitatorul sã aibã ce vedea. ĂŽn paraclis oamenii vor putea aprinde chiar o lumĂ®nare, acolo unde s-au rugat Petru I Musat, Stefan cel Mare, Vasile Lupu si curtenii acelor vremuri“. Sebastian Todicã, managerul de proiect, a mentionat cã mai sĂ®nt de fãcut foarte putine lucrãri. „Mai sĂ®nt mici reparatii, si de montat cĂ®teva ferestre. Toatã marfa este Ă®n curte, Ă®ntĂ®zierea a apãrut din cauza frigului. Practic proiectul a prevãzut refacerea infrastructurii din centrul orasului pĂ®nã Ă®n Cetate. Avem retea de apã si canalizare adusã pĂ®nã la Casa Custodelui, fiind rezolvatã si problema grupurilor sanitare, care lipseau Ă®nainte. Cetatea a fost reconstruitã si adusã la ce a fost odinioarã pe laturile de est si vest, s-au refãcut camerele, cu tĂ®mplãrie, Ă®ncadramente, pardoseli, tencuieli stil vechi, istorice, la bolti. Este un proiect pilot Ă®n tarã, e prima cetate reconstruitã, si va urma probabil, Cetatea Sucevei“, a declarat Sebastian Todicã.
Cetatea Neamt este un obiectiv foarte important realizat cu fonduri comunitare. Este vorba despre 2, 5 miloane de euro, dintre care 10% sĂ®nt suportati de cãtre Consiliul Judetean. Pe timpul lucrãrilor, efectuate de firma Iasicon, accesul vizitatorilor Ă®n incintã a fost interzis.

Articol afisat de 1817 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective