Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Ianuarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Securist supãrat pe „interceptãri“

Securist supãrat pe „interceptãri“

• un act normativ prevede stocare tuturor datelor la convorbirile telefonice pe fix si mobil • la fel se va Ă®ntĂ®mpla de luna viitoare si cu corespondenta electronicã • anchetatorii spun cã mãsura este bine venitã • scepticii apreciazã cã este doar legalizarea unei stãri de fapt mai vechi • „Atunci cĂ®nd Securitatea intercepta convorbirile pentru a fi pãstratã siguranta natioanlã, s-a fãcut ditamai scandalul. Acum se face totul legal, pentru toatã lumea“, a spus Dumitru Badea, presedintele PRM Neamt, fost ofiter de Securitate •

ĂŽn toatã perioada comunismului cĂ®t si Ă®n cele douã decenii de la revolutie Ă®ncoace, aproape toatã lumea a avut cel putin o datã impresia cã telefoane Ă®i sĂ®nt monitorizate. De pe 20 ianuarie 2009, este oficial, deoarece prin Legea 298/ 2008, privind retinerea datelor generale sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, s-a decis ca toate convorbirile telefonice, pe fix si mobil, cĂ®t si SMS-urile sã fie Ă®nregistrate si stocate de operatorii de telefonie. Acestia au obligatia de a pãstra toate aceste date timp de 6 luni. Toate companiile de telefoane, respectiv Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote sau Zapp vor stoca date precum numãrul de telefon al apelantului si al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locatia celui care este apelat, data si durata apelului, la care se adaugã SMS-urile, de la cine pleacã si cui sĂ®nt adresate. Scopul legii este acela de a depista criminalitatea si singurele institutii care pot avea acces la date sĂ®nt Ministerul de Interne, Parchetul General, Serviciul Român de Informatii si Serviciul de Informatii Externe. Conform legii solicitãrile de date se pot face dupã Ă®nceperea urmãririi penale, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã. Desi companiile de telefonie vor avea Ă®n mĂ®nã date foarte importante, mãsura a fost salutatã de anchetatori. „Este vorba nu de continutul convorbirii, ci de date tehnice, numãrul de unde se sunã, cãtre cine se sunã, durata apelului. Utilizarea acestora nu se poate face decĂ®t pe bazã de mandat de la instantã sau la dispozitia procurorului. Mãsura este bunã atĂ®ta timp cĂ®t nu vor exista abuzuri“, a declarat Virgil Cornea, prim procuror adjunct al Parchetului Judetean Neamt. De aceeasi pãrere este si presedintele Judecãtoriei Piatra Neamt, Cãtãlin Mormoe: „ĂŽn cazul infractiunilor de criminalitate organizatã, sau a celor financiare, de exemplu, care sĂ®nt mai greu de probat, o astfel de bazã de date este mai mult decĂ®t utilã. Nu ar Ă®ncãlca drepturile si libertãtile fundamentale, atĂ®ta timp cĂ®t datele stocate sĂ®nt strict folosite Ă®n conditiile prevãzute de lege. Depinde si dacã firmele de telefonie au mijloacele tehnice si dotarea pentru a stoca aceste date“. Comisarul sef Ioan Andries, adjunctul sefului Politiei Neamt crede cã normele sĂ®nt de un real folos. „Aceastã lege ne poate ajuta foarte mult atunci cĂ®nd sĂ®ntem sesizati privind comiterea unei infractiuni la o anumitã distantã de timp. ĂŽnregistrãrile respective pot fi utilizate doar pe baza autorizatiei emise de judecãtori. Bine, judecãtorul nu-ti poate permite accesul la astfel de informatii decĂ®t dacã existã probe si indicii cã o persoanã a comis fapte penale. Trebuie sã ai Ă®nceputã urmãrirea penalã Ă®mpotriva unei persoane pentru a putea solicita astfel de date“, a declarat comisarul sef Andries.

Nu scapã de ochiul vigilent nici posta electronicã

ĂŽnceoĂ®nd de la data de 15 martie 2009, aceiasi operatori, Ă®n aceleasi conditii, si pentru aceeasi perioadã de timp vor pãstra datele din corespondeta electronicã. Toti furnizorii de internet, RDS&RCS, UPC, Romtelecom, Orange, Vodafone, Zapp, vor pãstra datele corespondentei electronice si accesul la internet. Este vorba de unde este trimis e-mailul si cãtre cine cu numele si adresa abonatului, data si ora conectãrii si deconectãrii de la internet. „Depinde de cum privesti acest lucru. Probabil pentru cei care au dreptul sã asculte si sã utilizeze aceste informatii legea este manã cereascã, dar pentru persoanele care se stiu supravegheate, actul normativ pare un abuz. Acum, va depinde foarte mult si felul Ă®n care vor fi utilizate aceste informatii. Dacã vor fi folosite doar atunci cĂ®nd anchetatorii au dovezi clare cã o persoanã se face vinovatã de comiterea unei infractiuni totul va fi OK. Dacã Ă®nsã informatiile care, pĂ®nã la urmã tin doar de intimitatea fiecãruia, vor fi utilizate doar dacã vor exista suspiciuni sau nici mãcar atĂ®t, este clar cã se poate vorbi de un abuz. Pe de altã parte, cinstit vorbind, toatã lumea stia cã telefoanele sĂ®nt ascultate, acum nu s-a fãcut decĂ®t o legalizare a acestei practici. Pe mine personal nu cred cã mã va afecta aceastã lege Ă®ntrucĂ®t nu am nici un fel de secrete iar conversatiile mele cele mai intime sĂ®nt cu copiii si nepotii“, a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu. Inspectorul scolar general Mihai Lãcãtusu sustine cã mare diferentã Ă®ntre ce a fost si ce se Ă®ntĂ®mplã acum nu existã. „Discutiile persoanelor publice au fost tot timpul verifcate. Ce mai conteazã cã acum s-a anuntat oficial acest lucru! Eu am fost deschis si am comunicat cu toatã lumea sincer, si nu mã deranjeazã cã pot afla si altii ceea ce spun. Voi rãmĂ®ne la fel, pentru cã asa e structura mea, sã fiu sincer. Poate ar trebui totusi fãcutã o modificare la termenul la care se stocheazã informatiile, Ă®n unele cazuri acesta fiind prea scurt“, a declarat seful Ă®nvãtãmĂ®ntului nemtean. Mioara Manea, prefectul de Neamt, este de pãrere cã dacã o lege a fost adoptatã, atunci ea trebuie respectatã: „ĂŽn momentul Ă®n care se adoptã o lege, ea trebuie respectatã. Efectele ei se vor vedea pe parcurs, dacã va avea urmãrile urmãrite, sau nu. ĂŽn nici un caz nu mã voi simti mai stresatã de acum, pe motiv cã ar fi cunoscute de cineva convorbirile sau mesajele mele. Nu am nimic de ascuns“.
Revoltat de prevederile acestei legi se aratã a fi Dumitru Badea, fost ofiter de Securitate, care sustine cã prin aceastã „dezlegare“ la interceptãri se Ă®ncalcã un drept constitutional si moral al fiecãrui cetãtean român. „Am rãmas foarte surprins cã nimeni nu a atacat aceastã lege la Curtea Constitutionalã. Parcã a trecut pe nevãzute. Este ilegal sã se intercepteze convorbirile si alte mesaje fãrã avizul cuiva. Atunci cĂ®nd Securitatea intercepta convorbirile pentru a fi pãstratã siguranta nationalã, s-a fãcut ditamai scandalul. Acum se face totul legal, pentru toatã lumea. Aceastã lege este cu totul si cu totul Ă®n afara Constitutiei si a moralei. E de condamnat o asemenea atitudine“, a spus Dumitru Badea.

Articol afisat de 2223 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective