Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Februarie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

CHIAR MERITĂ MEDICII SĂ FIE CULPABILIZATI?

• Maricel Anton, sotul cu 35 de ani mai tînăr al unei bătrîne de 75 de ani decedate, acuză medicii de omor din culpă • asistentii sociali care au văzut victima sustin că era tinută într-o stare jalnică, fiind doar piele si os • înainte de deces s-a solicitat si o expertiză psihiatrică a bătrînei în vederea anulării căsătoriei • „Am făcut o plîngere la politie pentru abandon întrucît, conform legii, sotii au datoria să-si acorde reciproc sprijin si să aibă grijă unul de altul“, a declarat Ana Suteu, sefa Asistentei Sociale de la Primăria Piatra Neamt • cadavrul încă nu a fost ridicat de la morgă nici de fiu, nici de sot • Maricel Anton a mai fost si este cercetat penal •

Moartea unei bătrîne de 75 de ani la cîteva ore de la externarea din spital face din nou valuri întrucît sotul victimei face acuzatii la adresa medicilor care au îngrijit-o. Se pare nu prea întemeiate. Si medicii acuză la rîndul lor „familia“ victimei de faptul că au tinut-o pe aceasta într-o stare jalnică, nemîncată si neîngrijită, astfel încît nici tratamentul medicamentos nu prea putea fi făcut, bătrîna aproape nemaiavînd vene. Concret, este vorba despre Maria Anton, de 75 de ani, din Piatra Neamt care a decedat sîmbătă, 14 februarie la domiciliul său, la 6 ore de la externarea din sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean. Aceasta fusese internată la jumătatea lunii ianuarie în sectia respectivă cu diagnosticul de dementă senilă si pneumonie. În momentul în care a ajuns în spital medicii au declarat că aceasta era într-o stare jalnică, fiind numai piele si os si avînd numeroase escare, adică răni putenice pe spate de la statul îndelungat în pat. „Cînd am internat-o, era extrem de slabă, aproape nu avea vene. A fost nevoie să chemăm o asistentă de la pediatrie pentru a-i pune o branulă ca să-i facem perfuzii. Am tratat-o cu două antibiotice foarte puternice pentru pneumonie iar starea ei s-a ameliorat“, a precizat doctorita Veres din cadrul sectiei de Psihiatrie, cea care s-a ocupat de victimă. La începutul lunii februarie medicii, considerînd că starea femeii s-a îmbunătătit au încercat să ia legătura cu familia pentru a o trimite acasă. Atunci au aflat că sotul acesteia este cu 35 de ani mai tînăr decît ea si, în urmă cu cîtva timp, i-ar fi vîndut apartamentul bătrînei, el locuind acum în cartierul Speranta. L-au chemat pe sot la spital ca să-si ia nevasta dar acesta a depus un memoriu prin care solicita ca femeia să fie internată în continuare în spital deoarece el n-o poate îngriji. Medicii au refuzat pentru că nu pot tine la nesfîrsit un pacient pe patul de spital si atunci au luat legătura cu fiul victimei. Acesta, la rîndul său, a refuzat să-si îngrijească mama declarînd cadrelor medicale că mama nu i-a dat nici un ban din vînzarea apartamentului asa că este datoria sotului s-o aibă în grijă. Cadrele medicale au luat legătura si cu asistentii sociali de la Primăria Piatra Neamt pentru a se face o anchetă socială si astfel au iesit la iveală amănunte... Asistentii sociali au solicitat la sfîrsitul anului trecut o expertiză psihiatrică a bătrînei în vederea anulării căsătoriei deoarece femeia, după ce fusese ruptă de familie, nu mai fusese îngrijită corespunzător, fiind într-o stare jalnică. „L-am căutat de nenumărate ori pe domnul Anton pentru a-l trimite să-si ia sotia din spital. Ba chiar i-am dat si un ultimatum dar pentru că a refuzat am făcut o plîngere la politie pentru abandon întrucît, conform legii, sotii au datoria să-si acorde reciproc sprijin si să aibă grijă unul de altul“, a declarat Ana Suteu, sefa Directiei de Asistentă Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamt.

Cearta pe cadavru

Pînă la urmă, medicii de la Psihiatrie, văzînd că nu au prea mult succes cu familia bătrînei au trimis-o cu ambulanta acasă. Pe 13 februarie. În noaptea respectivă, cam la 6 ore de la externare, bătrîna a decedat iar cadavrul a ajuns din nou la spital. Dar la Medicină Legală, pentru necropsie. Maricel Anton, sotul bătrînei a cerut ca împreună cu avocatul său să asiste la necropsie dar au fost refuzati. Raportul medico legal arată că bătrîna a murit ca urmare a unei insuficiente pluriorganice si a unei bronhopneumonii torpide. „Această bronhpneumonie torpidă este specifică persoanelor imobilizate mult timp la pat întrucît ei nu-si pot curăta singuri căile respiratorii de mucus prin tuse, strănut sau chiar natural. Acestei boli i se mai spune popular aprindere la plămîni si ea nu se vede radiologic întotdeauna. Bătrîna respectivă a fost tratată cu antibiotice de ultimă generatie pentru o pneumonie făcută pe acest fond, starea ei fiind ameliorată. Cauza mortii nu a fost în principal pneumonia ci insuficienta tuturor organelor, de la insuficienta cardiacă, hepatică, etc. Toate cauzate de vîrstă dar si de starea sa de invaliditate“, a precizat doctor Silvia Rosescu, purtător de cuvînt al Spitalului Judetean Neamt. Cadavrul bătrînei a rămas la morgă urmînd să fie luat de familie în vederea înmormîntării. Ieri, la prînz corpul bătrînei nu fusese încă ridicat iar cadrele medicale de acolo aveau acum o mare problemă, nestiind cui să-l dea. „Avem o problemă. A venit fiul bătrînei si a declarat că vrea el să se ocupe de înmormîntarea mamei sale. Numai că sotul nu vrea să-i dea actele si certificatul de deces fără de care nu poate fi înhumată. În această situatie noi nu stim cui să dăm cadavrul“, a precizat medicul legist Serghei Ciuchilan.

Maricel vrea anchetă

Maricel Anton, după moartea sotiei, s-a dus să-i tragă la răspundere pe medicii de la Psihiatrie însotit de avocatul său, Alberto Kurtyan. Pentru că nu au avut prea mare succes, au depus o plîngere la Parchetul Neamt prin care acuză doctorii de ucidere din culpă. „Am depus deja o plîngere prin care i-am acuzat pe doctorii de la Psihiatrie de omor din culpă iar procurorul i-a dat si încadrare juridică“, a declarat avocatul Alberto Kurtyan care nu si-a dat acceptul să fie citat decît pentru aceste cîteva vorbe. Poate era mai bine să detalieze motivele acuzelor. Maricel Anton nu a putut fi contactat întrucît nu a răspuns la telefonul mobil. Acesta este o mai veche cunostintă a politistilor deoarece l-au mai cercetat de mai multe ori fiind suspectat de comiterea unor infractiuni. Se pare că nu a fost niciodată condamnat poate si pentru că avea un diagnostic... Politia Piatra Neamt face verificări în acest caz, iar sotul „îndoliat“ făcea obiectul unor verificări încă de anul trecut. „În luna decembrie a anului trecut, Primăria Piatra Neamt a sesizat Politia Municipiului depre faptul că Maria Anton este maltratată psihic de către sotul său, Maricel Anton. S-a luat decizia internării bătrînei la Psihiatrie în vederea unei expertize medico legale. Acum, pe data de 13 februarie, bătrîna a decedat iar moartea ei a fost considerată suspectă, de aceea s-a dispus efectuarea necropsiei. În functie de rezultate vor fi făcute verificările de rigoare“, a declarat inspector Cătălina Bădeanu, purtător de cuvînt al IPJ Neamt.

Articol afisat de 1931 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective