Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CHIAR MERITÃ MEDICII SÃ FIE CULPABILIZATI?

• Maricel Anton, sotul cu 35 de ani mai tînãr al unei bãtrîne de 75 de ani decedate, acuzã medicii de omor din culpã • asistentii sociali care au vãzut victima sustin cã era tinutã într-o stare jalnicã, fiind doar piele si os • înainte de deces s-a solicitat si o expertizã psihiatricã a bãtrînei în vederea anulãrii cãsãtoriei • „Am fãcut o plîngere la politie pentru abandon întrucît, conform legii, sotii au datoria sã-si acorde reciproc sprijin si sã aibã grijã unul de altul“, a declarat Ana Suteu, sefa Asistentei Sociale de la Primãria Piatra Neamt • cadavrul încã nu a fost ridicat de la morgã nici de fiu, nici de sot • Maricel Anton a mai fost si este cercetat penal •

Moartea unei bãtrîne de 75 de ani la cîteva ore de la externarea din spital face din nou valuri întrucît sotul victimei face acuzatii la adresa medicilor care au îngrijit-o. Se pare nu prea întemeiate. Si medicii acuzã la rîndul lor „familia“ victimei de faptul cã au tinut-o pe aceasta într-o stare jalnicã, nemîncatã si neîngrijitã, astfel încît nici tratamentul medicamentos nu prea putea fi fãcut, bãtrîna aproape nemaiavînd vene. Concret, este vorba despre Maria Anton, de 75 de ani, din Piatra Neamt care a decedat sîmbãtã, 14 februarie la domiciliul sãu, la 6 ore de la externarea din sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean. Aceasta fusese internatã la jumãtatea lunii ianuarie în sectia respectivã cu diagnosticul de dementã senilã si pneumonie. ÃŽn momentul în care a ajuns în spital medicii au declarat cã aceasta era într-o stare jalnicã, fiind numai piele si os si avînd numeroase escare, adicã rãni putenice pe spate de la statul îndelungat în pat. „Cînd am internat-o, era extrem de slabã, aproape nu avea vene. A fost nevoie sã chemãm o asistentã de la pediatrie pentru a-i pune o branulã ca sã-i facem perfuzii. Am tratat-o cu douã antibiotice foarte puternice pentru pneumonie iar starea ei s-a ameliorat“, a precizat doctorita Veres din cadrul sectiei de Psihiatrie, cea care s-a ocupat de victimã. La începutul lunii februarie medicii, considerînd cã starea femeii s-a îmbunãtãtit au încercat sã ia legãtura cu familia pentru a o trimite acasã. Atunci au aflat cã sotul acesteia este cu 35 de ani mai tînãr decît ea si, în urmã cu cîtva timp, i-ar fi vîndut apartamentul bãtrînei, el locuind acum în cartierul Speranta. L-au chemat pe sot la spital ca sã-si ia nevasta dar acesta a depus un memoriu prin care solicita ca femeia sã fie internatã în continuare în spital deoarece el n-o poate îngriji. Medicii au refuzat pentru cã nu pot tine la nesfîrsit un pacient pe patul de spital si atunci au luat legãtura cu fiul victimei. Acesta, la rîndul sãu, a refuzat sã-si îngrijeascã mama declarînd cadrelor medicale cã mama nu i-a dat nici un ban din vînzarea apartamentului asa cã este datoria sotului s-o aibã în grijã. Cadrele medicale au luat legãtura si cu asistentii sociali de la Primãria Piatra Neamt pentru a se face o anchetã socialã si astfel au iesit la ivealã amãnunte... Asistentii sociali au solicitat la sfîrsitul anului trecut o expertizã psihiatricã a bãtrînei în vederea anulãrii cãsãtoriei deoarece femeia, dupã ce fusese ruptã de familie, nu mai fusese îngrijitã corespunzãtor, fiind într-o stare jalnicã. „L-am cãutat de nenumãrate ori pe domnul Anton pentru a-l trimite sã-si ia sotia din spital. Ba chiar i-am dat si un ultimatum dar pentru cã a refuzat am fãcut o plîngere la politie pentru abandon întrucît, conform legii, sotii au datoria sã-si acorde reciproc sprijin si sã aibã grijã unul de altul“, a declarat Ana Suteu, sefa Directiei de Asistentã Socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamt.

Cearta pe cadavru

Pînã la urmã, medicii de la Psihiatrie, vãzînd cã nu au prea mult succes cu familia bãtrînei au trimis-o cu ambulanta acasã. Pe 13 februarie. ÃŽn noaptea respectivã, cam la 6 ore de la externare, bãtrîna a decedat iar cadavrul a ajuns din nou la spital. Dar la Medicinã Legalã, pentru necropsie. Maricel Anton, sotul bãtrînei a cerut ca împreunã cu avocatul sãu sã asiste la necropsie dar au fost refuzati. Raportul medico legal aratã cã bãtrîna a murit ca urmare a unei insuficiente pluriorganice si a unei bronhopneumonii torpide. „Aceastã bronhpneumonie torpidã este specificã persoanelor imobilizate mult timp la pat întrucît ei nu-si pot curãta singuri cãile respiratorii de mucus prin tuse, strãnut sau chiar natural. Acestei boli i se mai spune popular aprindere la plãmîni si ea nu se vede radiologic întotdeauna. Bãtrîna respectivã a fost tratatã cu antibiotice de ultimã generatie pentru o pneumonie fãcutã pe acest fond, starea ei fiind amelioratã. Cauza mortii nu a fost în principal pneumonia ci insuficienta tuturor organelor, de la insuficienta cardiacã, hepaticã, etc. Toate cauzate de vîrstã dar si de starea sa de invaliditate“, a precizat doctor Silvia Rosescu, purtãtor de cuvînt al Spitalului Judetean Neamt. Cadavrul bãtrînei a rãmas la morgã urmînd sã fie luat de familie în vederea înmormîntãrii. Ieri, la prînz corpul bãtrînei nu fusese încã ridicat iar cadrele medicale de acolo aveau acum o mare problemã, nestiind cui sã-l dea. „Avem o problemã. A venit fiul bãtrînei si a declarat cã vrea el sã se ocupe de înmormîntarea mamei sale. Numai cã sotul nu vrea sã-i dea actele si certificatul de deces fãrã de care nu poate fi înhumatã. ÃŽn aceastã situatie noi nu stim cui sã dãm cadavrul“, a precizat medicul legist Serghei Ciuchilan.

Maricel vrea anchetã

Maricel Anton, dupã moartea sotiei, s-a dus sã-i tragã la rãspundere pe medicii de la Psihiatrie însotit de avocatul sãu, Alberto Kurtyan. Pentru cã nu au avut prea mare succes, au depus o plîngere la Parchetul Neamt prin care acuzã doctorii de ucidere din culpã. „Am depus deja o plîngere prin care i-am acuzat pe doctorii de la Psihiatrie de omor din culpã iar procurorul i-a dat si încadrare juridicã“, a declarat avocatul Alberto Kurtyan care nu si-a dat acceptul sã fie citat decît pentru aceste cîteva vorbe. Poate era mai bine sã detalieze motivele acuzelor. Maricel Anton nu a putut fi contactat întrucît nu a rãspuns la telefonul mobil. Acesta este o mai veche cunostintã a politistilor deoarece l-au mai cercetat de mai multe ori fiind suspectat de comiterea unor infractiuni. Se pare cã nu a fost niciodatã condamnat poate si pentru cã avea un diagnostic... Politia Piatra Neamt face verificãri în acest caz, iar sotul „îndoliat“ fãcea obiectul unor verificãri încã de anul trecut. „ÃŽn luna decembrie a anului trecut, Primãria Piatra Neamt a sesizat Politia Municipiului depre faptul cã Maria Anton este maltratatã psihic de cãtre sotul sãu, Maricel Anton. S-a luat decizia internãrii bãtrînei la Psihiatrie în vederea unei expertize medico legale. Acum, pe data de 13 februarie, bãtrîna a decedat iar moartea ei a fost consideratã suspectã, de aceea s-a dispus efectuarea necropsiei. ÃŽn functie de rezultate vor fi fãcute verificãrile de rigoare“, a declarat inspector Cãtãlina Bãdeanu, purtãtor de cuvînt al IPJ Neamt.

Articol afisat de 2257 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective