Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Februarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Parlamentarii si bugetul lui Doamne-ajutã

Discutiile savuroase pe bugetul României - se presupune si al românilor - sînt pline de nerv, nervi si tîrguieli. Se spune cã pentru a putea da ochii cu alegãtorii, fiecare parlamentar aflat la putere a primit în gestiune 2.800.000.000 lei pe care sã-i foloseascã spre binele comunitãtii. Evident, pentru asta ar fi trebuit sã facã amendamente la buget sau sã fie cineva care sã negocieze în numele lor. Un calcul simplu spune cã e vorba, în total, de 25 de miliarde si un mizilic de 200 de milioane, socotiti în lei vechi. Bani frumosi, mai ales dacã îi folosesti cum se cuvine. Cum nimeni nu spune cã parlamentarul x are banii si reparã cu ei un gard cu cine stie ce oiste, am cãutat prin anexele bugetului sã vedem dacã regãsim suma cu pricina.

Anexa Biserici apolitice

Închinatul în fata alegãtorilor, pãcatele trecute, mai mari sau mai mici ale fiecãrui parlamentar, dar mai ales pãcatele viitoare, toate i-au fãcut sã-si îndrepte privirile si sumele de la buget spre biserici. Din cele 25 de miliarde si ceva de care fãceam vorbire, pentru biserici din judetul Neamt a fost alocatã suma de 14 miliarde. Este mult sau putin, rãmîne sã judecati dumneavoastrã. Interesante sînt si lãcasurile de cult care vor primi bani de la buget, asa cum rezultã din Anexa 3/27/2.r.
Pozitia 440 - Parohia Romano-Catolicã „Isus Bunul Pãstor“ , str. Sucedava nr.4, Roman- 900 de milioane;
Pozitia 441- Episcopia Romanului, str. Alexandru cel Bun, nr.5, Roman- 1 miliard;
Poztia 442 - Parohia Romano-Catolicã „Fericitul Ieremia Valahul“ str. Siretului, nr.2, Roman- 900 milioane;
Pozitia 443 - Biserica Penticostalã Piatra Neamt - 2 miliarde 800 milioane
Pozitia 444 - Biserica catolicã Talpa, comuna Bîrgãoani - 1 miliard 500 de milioane;
Pozitia 445 - Parohia Iucsa, comuna Bozieni - 1 miliard 500 de milioane;
Pozitia 446 - Parohia Catolicã Pildesti - 2 miliarde 600 de milioane;
Pozitia 447- Biserica Ortodoxã Tupilati, comuna Tupilati - 1 miliard 300 de milioane;
Pozitia 448- Biserica „Sf. Treime“, comuna Zãnesti - 1 miliard 300 de milioane;
Pozitia 449 - Biserica Ortodoxã Traian, comuna Zãnesti - 200 de milioane;

Anexa „Viitor de aur“

11 miliarde si 200 de milioane de lei din „alocatia“ per parlamentar de Neamt s-au îndreptat spre grãdinite - semn cã se pregãtesc viitorii alegãtori - si o scoalã. Sumele si destinatia lor le gãsim în altã anexã de la buget, destinatã învãtãmîntului. O simplã comparatie între sumele alocate la nivel national pentru învãtãmînt si bisericã spune si ea ceva: 55.062 mii lei pentru biserici si 33.495 mii lei pentru scoli. Este clar, pocãinta la nivel parlamentar este înaintea educatiei. La nivel de politicã dîmboviteanã, este clar cã mai usor manipulezi masele de la amvon decît de la catedrã. Dar sã ne întoarcem în judet:
Pozitia 193 - Scoala de Arte si Meserii Humulesti, Tîrgu Neamt;
Pozitia 194 - Grãdinita nr.8, cartierul Dãrmãnesti, Piatra Neamt;
Pozitia 195 - Cresa Precista, municipiul Piatra Neamt;
Pozitia 196 - Grãdinita nr.1 „Veronica Filip“, Piatra Neamt.
Toate aceste unitãti scolare vor primi cite 2 miliarde 800 de milioane. În concluzie, am reusit sã gãsim toate sumele per cap de parlamentar. E bine cã banii vin în judet. E rãu cã se duc doar spre sectoare cu impact electoral. E foarte rãu cã bugetul nu se face pe nevoi reale si cã se face cu picioarele sau cum dã Domnul. Iatã un singur exemplu.

Amendament refuzat dar prins în buget!

Parlamentarul Toader Mocanu de la PDL, pentru conformitate fostul prefect de Neamt, face un amendament pentru alocarea sumei de 2 miliarde 800 de milioane pentru „Cresa din Precista, str. Alexandru Lãpusneanu nr. 19, municipiul Neamt (sic!) avînd ca obiect mansardarea si refacerea acoperisului, suplimentarea locurilor cu 35 de copii“. Amendamentul este respins „întrucît nu existã bazã legalã pentru finantarea cheltuielilor aferente creselor din bugetul ministerului Educatiei, Cercetãrii si Inovãrii, astfel, potrivit legii, cresele sînt considerate unitãti sanitare, iar finantarea acestora se realizeazã din bugetele locale“! Asa aflãm cã o cresã este un stabiliment sanitar, dar sã trecem peste amãnunte nesemnificative. Creatorii bugetului îl refuzã pe domnul Mocanu. Surpriza o vedem în materialul nostru, la pozitia 195, unde cresa primeste exact suma cerutã de parlamentarul nemtean. Sursa de finantare o gãsim tot în buget, în anexa privind învãtãmîntul, la „unitãti de învãtãmînt preuniversitar de stat, care se pot finanta din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetãrii si Inovãrii pe anul 2009... “. Rezultã cam asa: cresa e unitate sanitarã si nu poate primi bani de la învãtãmînt prin amendament, dar primeste exact aceeasi sumã de la doamna Andronescu, în anexa cu pricina. Acum înteleg de ce se dau bani multi la biserici. Bugetul României se face cum dã Domnul, de cele mai multe ori cu picioarele. Doamne-ajutã!

Articol afisat de 2490 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BÃLÃNESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de groparul la data 21.02.2009 12:08
"paraindarat" la greu
Nea Vali, sa nu ai nici un comentariu pina la ora asta?!... O fi teama de Monitor(izare)a mailurilor?
Daca ne spui si care parlamentar pentru ce biserica s-a batut, reintri in istorie ca pe vremea cu "director si patron". Ce tinar erai...
Oare popa Axinte, de la penticostali si pravalia de pantofi din Piatra, cit da "paraindarat" la sustinator? Poate redistribuie la televiziunile care ne omoara dimineata cu slujbele penticostalilor. Ce stii, ce zici?
Ad�ugat de cicero la data 21.02.2009 12:19
Care cum poate
Domnul a dat voturi, domnii iau paralelele, impreuna cu popii. Pe vremea " director si patron" ziaristii credeau ca schimba lumea. Acum directorii si patronii de la stat sunt primari, parlamentari, directori, au copiii aranjati, unde credeti, tot la stat. "Nea Vali" nu mai scrie decit cind vrea muschii lui, anchete nu mai face nimeni, e vremea cind miticii politici isi dau mina cu popii la jaf.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective