Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Martie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„AM UDAT CU SÃŽNGE EUROPA“

„AM UDAT CU SÃŽNGE EUROPA“

• veteranii si urmasii veteranilor de rãzboi din Farcasa mai sperã cã vor intra în posesia pãdurilor ce li se cuvin • circa 60 de cetãteni din satele Stejaru, Farcasa, Frumosu, Popesti si Busumei au trimis o scrisoare deschisã Prefecturii • conducerea institutiei îi asigurã pe oameni cã problema lor se va rezolva curînd •

Una dintre cele mai grele probleme ale cetãtenilor de pe Valea Muntelui, care de ani de zile asteaptã sã îsi primeascã pãdurile cuvenite, va intra în linie dreptã si va fi solutionatã. Este vorba despre cei trecuti pe celebrele deja „Tabele din ‘45“, în baza cãrora ar urma sã fie împroprietãriti cu pînã la cinci hectare de pãdure. Pînã acum acest lucru nu s-a întîmplat întrucît membrii comisiei judetene care ar fi trebuit sã dea ultimul aviz si-au arãtat muschii si au uzat de o cale legalã - anularea hotãrîrilor locale. Doar cã de douã sãptãmîni, cei de la judet si-au schimbat optiunea si singuri renuntã la atacul la care au pornit si prin care nu a fãcut decît sã îi punã pe oameni de drumuri, sã îi oblige sã cheltuiascã bani si sã îi forteze sã vadã cum din pãdurile lor se tãie cu nemiluita, fãrã ca ei sã aibã dreptul la mãcar o creangã.

Vorbe de suflet

Zilele trecute, 60 de cetãteni din comuna Farcasa s-au adresat Prefecturii, ca „instantã“ care ar putea schimba ceva din deciziile anterioare: „Sîntem un grup de veterani si urmasi ai veteranilor din cel de-al doilea rãzboi mondial, locuitori ai comunei Farcasa. Am rãmas foarte putini pentru cã unii îsi dorm somnul de veci departe de tarã, iar altii, care au scãpat de ororile rãzboiului au trecut între timp în lumea celor drepti. ÃŽntre 1941-1945 am luptat pentru eliberarea strãvechilor teritorii românesti - Basarabia, Bucovina si Transilvania - ocupate de invadatori, am udat cu sîngele nostru Europa, de la Stalingrad si pînã în Muntii Tatra, în numele dreptãtii si adevãrului. Ne-am fãcut datoria fatã de neam, credintã si glia strãbunã, asa cum au fãcut dintotdeauna oamenii acestor locuri, fãrã a pretinde nici un fel de rãsplatã, iar guvernul de atunci a hotãrît sã ne împroprietãreascã cu pînã la cinci hectare de pãdure, adoptînd Legea 187/1945. Au urmat anii dictaturii comuniste, cînd aceastã lege a fost neglijatã si multi dintre cetãtenii acestei tãri au fost deposedati în mod abuziv de unele dintre bunurile si proprietãtile lor. Evenimentele din ‘89 ne-au readus speranta într-o lume mai bunã si într-o conducere mai înteleaptã, mai apropiatã de popor, care avea sã repare nedreptãtile trecutului. Din pãcate pentru noi, aceste sperante nu s-au împlinit. ÃŽn ciuda hotãrîrii comisii Locale Farcasa de aplicare a legilor funciare, comisie care a validat dosarele noastre, Comisia Judeteanã a invocat tot felul de motive pentru nepunerea noastrã în posesie. Sîntem bãtrîni si bolnavi, singuri si încercati de sãrãcie. Nu avem nici putere si nici mijloacele financiare de a bate la usi care rãmîn mereu închise. Pe baza acelorasi tabele întocmite în 1945, în baza Legii 204/2004, Comisia Judeteanã a validat peste 500 de dosare, iar cetãtenii care au cerut reconstituirea dreptului de proprietate au fost pusi în posesie în 2006-2007. Cererile prin care solicitãm si noi reconstituirea dreptului de proprietate în baza Legii 193/2007 au fost depuse în termenul legal prevãzut, am depus aceleasi documente, ca si cetãtenii care au fost pusi deja în posesie. Regimul comunist «a uitat» de drepturile noastre ca pedeapsã la participarea noastrã la campania din est. Guvernele care au urmat dupã 1989 au uitat de sacrificiul nostru si ne-au umilit sistematic. Cerem sã ni se facã si nouã dreptate asa cum s-a procedat cu urmasii unor mari familii nobiliare de pe Valea Bistritei. Dacã pe documentele lor de familie si pe cãrtile de vizitã acestea au ca semn al vechimii si puterii blazoanele, noi avem ca blazon cinstea, credinta, rãbdarea si buna cuviintã“, se precizeazã în scrisoarea trimisã de cãtre cei mai vîrstnici fãrcãseni Prefecturii Neamt.

Prefectura, împãciuitoare

Petre Ilie, director în cadrul Prefecturii, a declarat cã institutia a fãcut demersurile necesare pentru anularea proceselor aflate în diverse faze în instantele de judecatã. „Toate procesele aflate pe rol pentru cã s-a cerut de cãtre Comisia Judeteanã anularea hotãrîrilor comisiilor locale vor fi anulate. Formele sînt gata si au semnãtura în original. Ele se trimit în instantã în functie de zilele în care sînt programate procesele. Nu se trimit toate cererile de anulare odatã. Avem circa 500 de astfel de cazuri care vor fi solutionate“, a declarat Ilie Petre. Prefectul Mihai Archip a precizat cã prin aceastã decizie se vrea efectuarea unui act reparatoriu oamenilor cãrora li s-a fãcut o nedreptate. Cristinel Gheorghiu (foto), primarul comunei Farcasa, a declarat cã oamenii care au avut în ultimele zile termene au fost informati sã cearã amînarea procesului, pentru ca Prefectura sã cearã renuntarea la judecatã. El a mai spus cã Ocolul Silvic are suficientã pãdure cît sã fie împroprietãriti si oamenii care de ani de zile asteaptã sã li se facã dreptate.

Articol afisat de 2204 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective