Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Martie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„AM UDAT CU SÎNGE EUROPA“

„AM UDAT CU SÎNGE EUROPA“

• veteranii si urmasii veteranilor de război din Farcasa mai speră că vor intra în posesia pădurilor ce li se cuvin • circa 60 de cetăteni din satele Stejaru, Farcasa, Frumosu, Popesti si Busumei au trimis o scrisoare deschisă Prefecturii • conducerea institutiei îi asigură pe oameni că problema lor se va rezolva curînd •

Una dintre cele mai grele probleme ale cetătenilor de pe Valea Muntelui, care de ani de zile asteaptă să îsi primească pădurile cuvenite, va intra în linie dreptă si va fi solutionată. Este vorba despre cei trecuti pe celebrele deja „Tabele din ‘45“, în baza cărora ar urma să fie împroprietăriti cu pînă la cinci hectare de pădure. Pînă acum acest lucru nu s-a întîmplat întrucît membrii comisiei judetene care ar fi trebuit să dea ultimul aviz si-au arătat muschii si au uzat de o cale legală - anularea hotărîrilor locale. Doar că de două săptămîni, cei de la judet si-au schimbat optiunea si singuri renuntă la atacul la care au pornit si prin care nu a făcut decît să îi pună pe oameni de drumuri, să îi oblige să cheltuiască bani si să îi forteze să vadă cum din pădurile lor se tăie cu nemiluita, fără ca ei să aibă dreptul la măcar o creangă.

Vorbe de suflet

Zilele trecute, 60 de cetăteni din comuna Farcasa s-au adresat Prefecturii, ca „instantă“ care ar putea schimba ceva din deciziile anterioare: „Sîntem un grup de veterani si urmasi ai veteranilor din cel de-al doilea război mondial, locuitori ai comunei Farcasa. Am rămas foarte putini pentru că unii îsi dorm somnul de veci departe de tară, iar altii, care au scăpat de ororile războiului au trecut între timp în lumea celor drepti. Între 1941-1945 am luptat pentru eliberarea străvechilor teritorii românesti - Basarabia, Bucovina si Transilvania - ocupate de invadatori, am udat cu sîngele nostru Europa, de la Stalingrad si pînă în Muntii Tatra, în numele dreptătii si adevărului. Ne-am făcut datoria fată de neam, credintă si glia străbună, asa cum au făcut dintotdeauna oamenii acestor locuri, fără a pretinde nici un fel de răsplată, iar guvernul de atunci a hotărît să ne împroprietărească cu pînă la cinci hectare de pădure, adoptînd Legea 187/1945. Au urmat anii dictaturii comuniste, cînd această lege a fost neglijată si multi dintre cetătenii acestei tări au fost deposedati în mod abuziv de unele dintre bunurile si proprietătile lor. Evenimentele din ‘89 ne-au readus speranta într-o lume mai bună si într-o conducere mai înteleaptă, mai apropiată de popor, care avea să repare nedreptătile trecutului. Din păcate pentru noi, aceste sperante nu s-au împlinit. În ciuda hotărîrii comisii Locale Farcasa de aplicare a legilor funciare, comisie care a validat dosarele noastre, Comisia Judeteană a invocat tot felul de motive pentru nepunerea noastră în posesie. Sîntem bătrîni si bolnavi, singuri si încercati de sărăcie. Nu avem nici putere si nici mijloacele financiare de a bate la usi care rămîn mereu închise. Pe baza acelorasi tabele întocmite în 1945, în baza Legii 204/2004, Comisia Judeteană a validat peste 500 de dosare, iar cetătenii care au cerut reconstituirea dreptului de proprietate au fost pusi în posesie în 2006-2007. Cererile prin care solicităm si noi reconstituirea dreptului de proprietate în baza Legii 193/2007 au fost depuse în termenul legal prevăzut, am depus aceleasi documente, ca si cetătenii care au fost pusi deja în posesie. Regimul comunist «a uitat» de drepturile noastre ca pedeapsă la participarea noastră la campania din est. Guvernele care au urmat după 1989 au uitat de sacrificiul nostru si ne-au umilit sistematic. Cerem să ni se facă si nouă dreptate asa cum s-a procedat cu urmasii unor mari familii nobiliare de pe Valea Bistritei. Dacă pe documentele lor de familie si pe cărtile de vizită acestea au ca semn al vechimii si puterii blazoanele, noi avem ca blazon cinstea, credinta, răbdarea si buna cuviintă“, se precizează în scrisoarea trimisă de către cei mai vîrstnici fărcăseni Prefecturii Neamt.

Prefectura, împăciuitoare

Petre Ilie, director în cadrul Prefecturii, a declarat că institutia a făcut demersurile necesare pentru anularea proceselor aflate în diverse faze în instantele de judecată. „Toate procesele aflate pe rol pentru că s-a cerut de către Comisia Judeteană anularea hotărîrilor comisiilor locale vor fi anulate. Formele sînt gata si au semnătura în original. Ele se trimit în instantă în functie de zilele în care sînt programate procesele. Nu se trimit toate cererile de anulare odată. Avem circa 500 de astfel de cazuri care vor fi solutionate“, a declarat Ilie Petre. Prefectul Mihai Archip a precizat că prin această decizie se vrea efectuarea unui act reparatoriu oamenilor cărora li s-a făcut o nedreptate. Cristinel Gheorghiu (foto), primarul comunei Farcasa, a declarat că oamenii care au avut în ultimele zile termene au fost informati să ceară amînarea procesului, pentru ca Prefectura să ceară renuntarea la judecată. El a mai spus că Ocolul Silvic are suficientă pădure cît să fie împroprietăriti si oamenii care de ani de zile asteaptă să li se facă dreptate.

Articol afisat de 1953 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective