Mielul de Paste, regim special de sacrificare
Cetãtenii sînt sfãtuiti de cãtre inspectorii sanitar-veterinari sã achizitioneze carne de miel si alte produse alimentare numai din locuri autorizate. Produsele comercializate în astfel de locuri sînt controlate de cãtre medici si nu constituie un pericol pentru sãnãtate. Sacrificarea mieilor în perioada premergãtoare Pastelui trebuie sã se realizeze cu respectarea legislatiei sanitar-veterinare. Animalele identificate, însotite de certificatul de sãnãtate si formularul de miscare, emise de cãtre medicul veterinar, se transportã spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate. Toate punctele de sacrificare autorizate vor dispune de echipamente de asomare puse la dispozitie de administratia pietelor. Carnea si organele de miel sînt admise pentru consumul public numai dacã sînt însotite de un certificat de sãnãtate publicã veterinarã si poartã marca de sãnãtate. ÃŽn gospodãriile populatiei, proprietarul trebuie sã anunte medicul veterinar atunci cînd doreste sã sacrifice si sã predea medicului veterinar concesionar crotalia animalului sacrificat. Carnea rezultatã va fi utilizatã numai pentru consumul propriu iar cea provenitã din sacrificãrile efectuate în locuri special amenajate temporar va fi comercializatã direct cumpãrãtorului, imediat dupã sacrificare, examinare si marcare. Sacrificarea animalelor în alte locuri decît cele autorizate sau în absenta supravegherii sanitare veterinare constituie abatere si va fi sanctionatã conform legii. Medicii veterinari vor verifica modul în care se efectueazã marcarea si certificarea produselor de origine animalã, conform legislatiei existente. „Este interzisã comercializarea produselor si alimentelor de origine animalã în spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar, sau în sistem de vînzare stradal, în care nu este asiguratã o temperaturã si o stare de igienã corespunzãtoare. S-a întocmit lista cu abatoarele autorizate sanitar-veterinar si a unitãtilor cu derogare temporarã pentru sacrificarea ovinelor pentru perioada 1-19 mai 2009. La nivelul DSV si centrelor sanitar-veterinare s-a întocmit un program de permanentã, inclusiv în zilele de sîmbãtã si duminicã, pentru aceeasi perioadã, cu afisarea la sedii a programului de lucru, persoana responsabilã si numãrul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare“, a declarat doctor Constantin Lipan, director executiv adjunct al DSV Neamt.
|