Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
RÃZMERITÃ ÎN EDUCATIE

RÃZMERITÃ ÎN EDUCATIE

• în zilele în care sînt programate tezele cu subiect unic va fi grevã generalã • pe luna trecutã a fost anulat premiul de 2% • a dispãrut si plata la cumul, care se transformã în plata cu ora • nici orele suplimentare nu se mai plãtesc • salariile angajatilor din educatia nemteanã au fost subtiate cu 252.286.000 de lei, adicã aproape 2.523 miliarde de lei vechi •

Învãtãmîntul nemtean a dat în clocot. Acum douã zile, angajatii din sistem au aflat cã li se vor diminua salariile, dar nu stiau nici cu cît si nici de cînd. Ieri au aflat: reducerea se produce de... luna trecutã, adicã din aprilie. Bugetul alocat prin ultima rectificare de buget pentru cheltuielile salariale în judetul Neamt a ajuns sã fie diminuat cu 252.286.000 de lei, ceea ce în bani vechi înseamnã 2.522,86 miliarde. E o sumã imensã, care trebuie recuperatã treptat din ce s-a alocat prin bugetul de stat, la începutul anului. Pentru a se putea realiza încadrarea în ultima alocare, a început sã se strîngã cureaua încã din aprilie, adicã dascãlii se trezesc cã pentru ce au muncit luna trecutã vor lua bani mai putini, dar asta au aflat dupã ce s-a încheiat aprilie. Astfel, de la 1 aprilie se suspendã fondul de premiere de 2%. Din acest fond se acordau niste bani lunar, de care se bucura fiecare angajat al scolii. A doua mãsurã impusã de rectificarea bugetarã în minus îi afecteazã pe cei circa o sutã de pensionari care au fost primiti în sistem pentru a mai profesa, în lipsa specialistilor. Toti acesti dascãli au aflat ieri cã nu vor mai fi plãtiti la cumul - adicã sã încaseze lunar si pensia cuvenitã si salariul aferent muncii prestate la catedrã, ci vor fi plãtiti la plata cu ora, ceea ce înseamnã o diminuare a plãtii. Ultima mãsurã stabilitã de cãtre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Neamt priveste personalul didactic auxiliar si nedidactic, care asigura ore suplimentare. Acestia nu vor mai fi plãtiti deloc, desi ei si-au fãcut treaba luna trecutã. În locul muncii prestate ei vor fi recompensati cu zile libere, prevedere care apare în contractul colectiv de muncã. Mãsura aceasta nu îi priveste si pe profesori, ci doar pe cei nespecializati.
Cele trei mãsuri au stîrnit mare vîlvã printre angajatii educatiei nemtene, cu atît mai mult cu cît oamenii au aflat cã ele se aplicã retroactiv. „Noi ne asteptam la majorãri salariale, lucru stabilit prin lege din octombrie anul trecut, si ne trezim cã luãm salariile mai mici decît de obicei. Era de înteles cã majorãrile promise nu se puteau opera, pentru cã e un an greu pentru toatã lumea, dar nici ceea ce aveam pînã acum sã nu ni se mai dea? Noi nu putem veni la serviciu si sã lucrãm mai putin, sau sã spunem cã nu avem chef sã ne pregãtim pentru a doua zi. De la an la an, pretentiile în educatie sînt tot mai mari si trebuie sã ne adaptãm mereu cerintelor“, a declarat un învãtãtor de la Scoala Grumãzesti.

Sindicatul a decis: grevã generalã în ziua tezelor cu subiecte unice

Cele trei mãsuri comunicate de cãtre Inspectoratul Scolar Judetean Neamt au fost luate astfel încît sã „deranjeze“ cît mai putin salariile dascãlilor. A fost nevoie sã se gãseascã solutii pentru ca lefurile din scoli sã se încadreze într-un buget. Si deciziile finale aveau a fi transmise cãtre Ministerul Educatiei în termen de o zi. Se pare cã la Neamt au fost identificate variante destul de blînde în comparatie cu alte judete, în care s-a mers direct pe tãierea salariilor, indiferent de prestatia sau calitãtile de dascãl. „S-au luat niste mãsuri astfel încît sã se facã încadrarea salariilor într-o limitã nou impusã. Ce s-a întîmplat acum este total nemultumitor pentru angajatii din sistem. Din acest motiv s-a decis sã trecem la grevã generalã. Decizia a fost îmbrãtisatã de birorurile reunite ale tuturor celor patru confederatii din tarã. ÃŽn cele trei zile în care au fost planificate teze cu subiecte unice - 5, 13 si 21 mai - va fi grevã generalã în tot sistemul de învãtãmînt. Astfel, vor fi afectati toti dascãlii, nu doar cei care erau implicati în desfãsurarea tezelor cu subiecte unice. Denuntãm strategia pentru educatie, pentru cã nu mai respectã principiul în care ea a fost conceputã: «Bani contra reformã». Banii pentru educatie nu reprezintã 6% din PIB, asa cum s-a promis. Mai mult, s-a trecut si la diminuarea veniturilor cadrelor didactice, ceea ce demonstreazã cã nu mai putem vorbi despre o reformã realã. Vom face grevã generalã si vom înceta, voluntar, lucrul. Niciodatã nu ne-am dorit sã recurgem la o astfel de actiune, dar posibilitãtile noastre de a semnala nemultumirile sînt limitate. Nemultumiti am fost zi de zi în ultimele luni, dar mereu am considerat cã interesul elevilor este mai mare decît al nostru. Acum am tras concluzia cã de fapt avem un interes comun: vrem toti un sistem de educatie performant, care sã corespundã cerintelor noastre, ale elevilor si ale pãrintilor. Scopul protestului nostru nu este sã îi sacrificãm pe elevi, pentru cã nu vor putea sustine tezele cu subiect unic. Vrem doar sã ni se facã dreptate“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt.
În zilele de 5, 13 si 21 mai, cînd va avea loc greva generalã, în fiecare unitate scoalã vor fi organizate comitete de grevã care vor gestiona situatia din fiecare scoalã. În cazul în care vor fi elevi care vor veni la scoalã, li se va asigura supravegherea de cãtre dascãli, pentru a nu le fi afectatã securitatea pe perioada sederii în clasã.
În judetul Neamt îsi desfãsoarã activitatea în unitãtile de învãtãmînt 8.812 persoane, care detin 8.636 de norme. Din cei 8.812 angajati, 6.108 reprezintã personalul didactic, 868 de salariati reprezintã personalul didactic auxiliar si 1.826 oameni înseamnã personalul nedidactic. Din totalul de angajati, conform recensãmîntului realizat în anul 2008, sînt membri de sindicat 8.132 de persoane.

Articol afisat de 1718 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective