Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Firmele rãpuse de crizã

• potrivit Registrului Comertului la nivel national s-a înregistrat o explozie de radieri • simultan au loc dizolvãri voluntare si suspendãri de activitate • azi intrã în vigoare impozitul forfetar • aceastã formã de impozitare va duce la disparitia altor firme •

Vremurile în care firmele apãreau ca ciupercile dupã ploaie s-au dus demult. Destul de rar mai apare un nou agent economic, iar agitatia si aglomeratia de la Registrul Comertului are acum o altã motivatie, ce nu are la bazã prosperitatea. Cei care nu mai rezistã pe piatã din cauza conditiilor economice, nu mai pot face fatã obilgatiilor pe care le au, îsi recunosc înfrîngerea si cer de bunã voie condamnarea la moarte. Reprezentantii celor care nu pot depãsi perioada aceasta extrem de dificilã solicitã la Oficiului Registrului Comertului (ORC) suspendarea activitãtii, iar în cel mai rãu caz dizolvarea si radierea voluntarã. Institutia a comunicat cã la nivel national s-a înregistrat o explozie de radieri, toate în luna aprilie 2009. La nivel national situatia este de-a dreptul dramaticã, dar judetul Neamt pare ceva mai ferit de acest fenomen, în sensul cã disparitia firmelor este ceva mai putin îngrijorãtoare. Astfel, în ce priveste suspendãrile de activitate, în intervalul 1-27 aprilie 2009 au avut loc în Neamt 63 de astfel de solicitãri, în timp ce în aceeasi perioadã a anului trecut au fost numai 44. În general cei care cer acest lucru au ca obiect de activitate comert, reparatii auto, motociclete, tranzactii imobiliare, precum si industria prelucrãtoare. Mai gravã este situatia la radierile voluntare. Conform datelor de la ORC în aprilie 2009 în Neamt au fost radiate din voia patronilor 41 de firme, fatã de numai 9 în aceeasi perioadã a anului trecut. Mai bine stãm la dizolvãrile voluntare ale agentilor economici deoarece în perioada avutã în vedere au avut loc numai douã, iar în aprilie 2008 au fost de trei ori mai multe, adicã 6. Domeniile cele mai afectate rãmîn cam aceleasi, respectiv comert, tranzactii imobiliare, servicii. La nivel national, în aprilie 2009 s-au înregistrat circa 1.800 de radieri voluntare ale societãtilor comerciale, triplu fatã de aprilie 2008 cînd au fost 590. În acelasi timp suspendãrile temporare de activitate voluntarã au înregistrat o crestere de 344,8% fatã de anul trecut, iar dizolvãrile au crescut cu 215,5% (556 în aprilie 2009 si doar 258 anul trecut).

Impozitul între 500 si 10.000 de euro

Un motiv pentru care societãtile se închid ar fi introducerea de azi, 1 mai 2009, a impozitului minim, stabilit în functie de veniturile firmei. Cota este stabilitã în functie de cifra de afaceri si oscileazã între 500 si 10.000 de euro, indiferent dacã existã profit sau nu. Asfel:
- cifrã de afaceri sub 12.000 euro - impozit de 500 euro
- cifrã de afaceri între 12.000-50.000 euro - impozit de 1.000 euro
- cifrã de afaceri între 50.000-100.000 euro - impozit de 1.500 euro
- cifrã de afaceri între 100.000-un milion euro - impozit de 2.000 euro
- cifrã de afaceri între 1-5 milioane euro - impozit de 2.500 euro
- cifrã de afaceri între 5-30 milioane euro - impozit de 5.000 euro
- cifrã de afaceri peste 30 milioane euro - impozit de 10.000 euro.
Chiar cu impunerea acestor sume ministrul de finante Gheorge Pogea a apreciat cã impozitul forfetar „nu va bãga în faliment mii de firme“. O alternativã pentru a scãpa de impozitul forfetar este transformarea unei firme în persoanã fizicã autorizatã (PFA). Cei care practicã profesiile liberale (avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect, etc) se pot transforma usor în PFA. La fel pot face cei care realizeazã spectacole, fac comert, efectueazã transport persoane, meseriasii, drepturile de autor si cele conexe. Avantajele sînt cã PFA plãteste un impozit pe venit de 16%, si 6,5% la sãnãtate, dar are drept de pensie, concediu medical si poate obtine un credit bancar la nivelul veniturilor reale. ÃŽn plus, poate deduce cheltuielile de telefon, combustibil, o parte din cheltuielile locuintei unde se desfãsoarã activitatea. Contabilitatea nu necesitã cunostinte deosebite si se tine în partidã simplã.

Articol afisat de 1636 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective