Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gunoiul european, beleaua de pe capul primarilor

• UE impune imperativ închiderea depozitelor de deseuri care nu respectã normele comunitare de mediu • în trei luni trebuie închise 104 gropi de gunoi din satele nemtene • aceeasi soartã vor avea si depozitele din Roman, Bicaz si Tîrgu Neamt, dar închiderea lor va avea loc peste cîtiva ani • în caz de nerespectare a legislatiei europene, gunoiul ar putea costa România 200.000 de euro zilnic • bani care vor fi plãtiti de administratiile care nu se conformeazã legislatei UE •

104 gropi de gunoi din satele nemtene, identificate de cãtre comisarii Comisariatului Judetean al Gãrzii Nationale de Mediu vor trebui desfiintate în trei luni, pentru a nu veni în contradictie cu prevederile Uniunii Europene. La fel stau lucrurile si în cazul a trei depozite de deseuri, din Roman, Bicaz si Tîrgu Neamt, care au termen de închidere ceva mai îndepãrtat. La fel ca si gropile, si deseurile sînt neautorizate si nevãzute cu ochi buni de cãtre europeni. ÃŽn Neamt este autorizat un singur depozit, cel ecologic de la Piatra Neamt. Irimia Iacob, comisar în cadrul Comisariatului Judetean al Gãrzii de Mediu, a declarat cã toate cele 104 depozite neorganizate de la sate au fost identificate în cadrul controalelor tematice privind salubrizarea localitãtilor. „Toate depozitele din rural trebuie închise pînã pe data de 16 iulie. De asemenea, dintre depozitele organizate - de la Roman, Tîrgu Neamt si Bicaz, sînt prevãzute termene pentru închidere. Depozitul de la Bicaz trebuie închis pînã la sfîrsitul acestui an, iar cele din Roman si Tîrgu Neamt, pînã la finele lui 2012. Deocamdatã, judetul nu plãteste nici o taxã pe motiv de poluare a mediului din cauza acestor depozite, mai mici sau mai mari, pentru cã termenul limitã de închidere a lor nu a fost depãsit“, a declarat comisarul Irimia Iacob.
Depozitul vechi al municipiului Piatra Neamt a fost închis în 2003, respectîndu-se astfel un program impus tot de Uniunea Europeanã.

Manã cereascã pentru „gunoieri“

Dupã ce nu vor mai avea „gropi de gunoi“, primãriile nemtene vor fi obligate sã apeleze la serviciile unui transportator de deseuri, desigur, contracost, pentru a scãpa de reziduurile produse în gospodãrii. Autoritãtile publice vor avea si posibilitatea de a înfiinta propriile servicii de gospodãrire comunalã, care sã asigure transportul în depozitele autorizate. De altfel, Consiliul Judetean are obligatia de a înfiinta un nou depozit ecologic, a cãrui locatie se vrea a fi pe teritoriul comunei Gîrcina, dar acest lucru nu prea este pe placul unor localnici din... Negresti (comunã învecinatã), se pare din cauza unor „interese“ mai mult sau mai putin spuse. ÃŽn momentul de fatã, multe comune nemtene au apelat la serviciile unui transportator. Comuna Sagna, de exemplu, nu mai are depozit de gunoi propriu de anul trecut. Tot de atunci a apelat la serviciile societãtii Rosal. „Am apelat la aceastã societate, care periodic transportã gunoiul la depozitul din Roman. Sigur în perioada urmãtoare vor crestere preturile la aceste transporturi, pentru cã va trebui sã beneficiem de ele. Deja Rosal a mãrit pretul pe care îl plãteste comuna Sagna pentru depozitarea gunoiului. Nu mi se pare normal acest lucru. De ce un cetãtean din Sagna sã plãteascã mai mult decît un romascan, pentru acelasi serviciu? Si astfel de scumpiri se vor întîmpla si de acum“, a declarat Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna.

Tara stã mai rãu ca Neamt

Problema gunoiului ar putea sã coste foarte scump România, dacã nu îndeplinim angajamentele asumate în cadrul procesului de aderare la UE. Nerespectarea deciziei de închidere a depozitelor neconfirme pînã la jumãtatea lui iulie va conduce la declansarea procedurii de infringement, care se soldeazã cu amenzi de 200.000 de euro pe zi ce trebuie plãtite de cãtre stat. Realizarea gropilor de gunoi ecologice este obligatia autoritãtilor locale, în colaborare cu structurile Ministerului Mediului. Si România are toate sansele sã nu respecte conditionalitãtile legate de depozitele de deseuri, desi din punct de vedere legislativ tara s-a aliniat la normele comunitare în domeniu. Nu mai sînt permise simplele gropi unde se descãrcau gunoaiele, noile facilitãti trebuind sã producã cît mai putinã poluare. De aceea, vechile gropi de gunoi trebuie închise, România convenind cu UE un calendar de închidere a depozitelor neconforme, care se întinde pînã în 2017. Cel mai mare impact îl are închiderea gropilor de gunoi municipale. Potrivit normelor, 251 de astfel de depozite trebuie sã-si sisteze activitatea pînã în 2017; 11 s-au închis în 2003, alte 139 trebuind sã nu mai functioneze pînã la 16 iulie 2009, iar restul de 101 pînã în 2017. Ce este grav este faptul cã numai anul acesta trebuie sã se închidã 78 de astfel de gropi de gunoi. Locul acestor depozite trebuie luat de un adevãrat sistem de colectare si depozitare a deseurilor, care sã acopere întreaga tarã, inclusiv mediul rural. În prezent, sînt construite 25 de depozite conforme, la care se adaugã alte sapte care sînt în curs de amenajare pentru deseuri municipale, din totalul de 65 prevãzute. În România, doar 18 judete beneficiazã de depozite ecologice, unul dintre acestea fiind în Neamt. Nerealizarea în timp util a altor gropi de gunoi s-ar putea sã impunã României costuri suplimentare. Autoritãtile au douã alternative: ori închid depozitele neconforme, iar masinile de gunoi vor fi directionate cãtre gropile permise, dar cu consecinte asupra tarifelor de depozitare plãtite de populatie, ori le lasã sã opereze în continuare, dar statul are toate sansele sã intre în procedura de infringement. În martie, ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a afirmat cã România nu va putea evita sanctiunile din partea UE pe problema managementului deseurilor, singura sansã, extrem de micã, fiind solicitarea unor pãsuiri din partea comisiei. Oficialul român a anuntat posibilitatea unei amenzi de 200.000 de euro pe zi. Sumele însã ar urma sã fie plãtite de autoritãtile locale care nu au fost în stare sã-si rezolve problemele de management al deseurilor.

Articol afisat de 1626 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective