Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FURIA APELOR

FURIA APELOR

• furtuna si precipitatiile de marti noaptea a produs pagube în 10 localitãti • aproape 100 de gospodãrii au fost inundate si 155 sînt izolate • un cetãtean din comuna Alexandru cel Bun a vrut sã îsi salveze masina din calea apei si a fost tîrît de viiturã • a fost salvat de echipele ISU • mii de sãteni au rãmas fãrã curent electric •

Judetul Neamt nu a fost ocolit de pagube de pe urma precipitatiilor din ultimele douã zile. Ploile abundente, vijelia si descãrcãrile electrice care au avut loc în cursul zilei si noptii de marti, 2 iunie, au produs pagube în zece localitãti, printre care Alexandru cel Bun, Piatra Neamt, Gîrcina, Tibucani, Bodesti si Dobreni. Cel mai grav incident produs de inundatii are legãturã cu un cetãtean care a fost pe punctul de a-si pierde viata, din dorinta de a-si scoate masina din iuresul apelor. În municipiul Piatra Neamt, circulatia pe calea feratã a fost întreruptã, marti, 2 iunie, pînã la ora 22.35, datoritã acumulãrii de material lemnos si aluviuni pe terasament în urma scurgerii torentilor. De asemenea, strãzile Cetatea Neamtului, Dãrmãnesti si Obor au fost afectate de aluviuni pe aproximativ 200 de metri fiecare. În comuna Alexandru cel Bun, 35 de gospodãrii au fost inundate, 15 poduri si podete de pe drumuri judetene si comunale au fost blocate, a fost afectat stîlpul de sustinere a unei conducte de gaz metan ceea ce a pus în pericol magistrala, DN12C a fost blocat pe o distantã de o sutã de metri cu aluviuni si o portiune de 0,6 km de pe strada Plopusor a fost inundatã. Datoritã curentilor au fost avariate trei autoturisme iar o persoanã care încerca sã-si salveze autoturismul a fost luatã de torent si rãnitã.
Ieri dimineatã, primarul Ion Rotaru, însotit de viceprimarul Valeriu Lazarov au iesit din nou pe teren pentru a inspecta zonele afectate. „Pagubele sînt destul de mari si urmeazã sã facem evaluarea lor. Mai multe case au fost avariate, iar portiuni mari de strãzi au fost rupte de ape. Am reusit sã facem rost de utilaje pentru a elibera strada de aluviunile aduse de puhoi. Sperãm ca în scurt timp sã reparãm toate stricãciunile produse de aceastã furtunã si sã luãm mãsuri pentru a nu mai avea probleme în viitor“, a declarat primarul Ion Rotaru. Gheorghe Maftei, unul dintre sãtenii cei mai afectati de intemperiile de marti searã, suduia de mama focului, supãrat pe o punte de peste pîrîul Plopusor. „Toate mizeriile din albie au fost aduse la vale si s-au oprit în punte. Apa nu a mai avut pe unde trece si a ajuns în grãdina mea. Mi-a stricat toatã recolta, dar mi-a fãcut si mari stricãciuni în gospodãrie. Pãsãrile mi-au murit toate. Numai cocosul a scãpat. Masina care era în curte a fost luatã de apã si deplasatã cîtiva metri buni. Fînarul mi-a fost distrus, iar apa a intrat si în casã. A fost prãpãd mare, însã nu s-ar fi ajuns aici dacã puntea care a oprit gunoaiele ar fi fost la o înãltime mai mare, iar albia ar fi fost curãtatã de mizerie“, a declarat Maftei.

Fîntîni colmatate

În comuna Tibucani au fost afectate cinci gospodãrii si drumul comunal DC 23 între satul Tibucani si schitul din pãdure.
În comuna Gîrcina, o portiune de 50 de metri de pe drumul comunal a fost afectatã, patru gospodãrii inundate si un podet din tuburi a fost distrus. În comuna Bodesti este colmatat un pod, 20 de gospodãrii si cinci locuinte au fost inundate si s-a distrus îmbrãcãmintea asfalticã pe nouã metri de pe DN 15C. În comuna Dobreni a fost afectat de aluviuni DN 15C pe o distantã de doi km. Totodatã a fost afectatã partial o linie de medie tensiune cu 11 posturi de transformare fiind întreruptã energia electricã în cinci localitãti: Miron Costin, Bogzesti, Climesti, Butnãresti, Giulesti.
În comuna Petricani, satul Tolici, s-a revãrsat pîrîul Tolici si a produs urmãtoarele efecte: un pod avariat, douã podete distruse, pe jumãtate de kilometru de drum judetean (DJ 155 I) a fost spãlatã suprastructura si zece fîntîni au fost colmatate.
În comuna Hangu, sat Hangu - pîrîul Boboteni a distrus douã poduri din tuburi Premo, pe DC 146 Boboteni si drumul Sasu, un pod si un podet sînt colmatate, iar platformele drumurilor DC 146 si DC 149 au fost distruse partial. În urma distrugerii podului din tuburi Premo de pe DC 146 Boboteni au rãmas izolate 155 gospodãrii, scoala si biserica din localitate si sectia de votare nr 303.

Sarcini pentru fiecare institutie

Prefectul a dispus interventia echipelor din Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, care, conduse de inspectorul sef Ioan Niticã, s-au deplasat în zonele afectate pentru evaluarea situatiei si coordonarea interventiei. Echipele ISU au intervenit la intersectia dintre DN15 si strada Plopusor din localitatea Alexandru cel Bun, cu mai multe utilaje, printre care un autocamion si o motopompã, coordonate de 15 subofiteri, pentru salvarea unei persoane luate de torent în încercarea de a-si salva autoturismul, degajarea a trei autoturisme surprinse de torent, evacuarea apei din 15 gospodãrii (locuinte, curti, anexe gospodãresti), decolmatarea a 15 poduri si podete, degajarea de arbori si alte obstacole a sectiunii de scurgere a pîrîului Plopusoru cãtre rîul Bistrita, crearea de obstacole folosind material lemnos pentru limitarea pãtrunderii apelor în locuinte. În municipiul Piatra Neamt s-a intervenit pe strada Crizantemei, în zona magazinului Kaufland, cu un utilaj si patru subofiteri, pentru evacuarea apei din douã gospodãrii, la calea feratã Piatra Neamt-Bicaz, între punctele strada Liliacului si pîrîul Sarata, cu un autocamion cu zece subofiteri, pentru degajarea pe o portiune de 300 de metri a materialului lemnos si aluviunilor. E.On Electrica a intervenit cu opt lucrãtori si cinci autoutilitare pentru remedierea defectiunilor la trei linii de medie tensiune cu 11 puncte de transformare. E.On GAZ a intervenit cu trei lucrãtori si o autoutilitarã pentru verificarea traseelor de distributie a gazului metan în localitatea Alexandru cel Bun.
Sectia Neamt a Companiei Nationale de Autostrãzi si Drumuri Nationale a intervenit cu 15 lucrãtori, sase autospeciale si un buldoexcavator pe DN 15C, km 8 si km 11, pe raza comunelor Dobreni si Gîrcina (sat Almas) pentru înlãturarea aluviunilor si materialului lemnos de pe carosabil, si pe DN 15D, între localitãtile Ghigoiesti si Roman, pentru îndepãrtarea crengilor de pe carosabil.
„Pe total, în judet, au fost afectate trei drumuri nationale, douã drumuri comunale, 17 poduri si podete, 64 de gospodãrii inundate, cinci locuinte inundate, trei autoturisme avariate, o persoanã rãnitã si o linie de medie tensiune afectatã“, a declarat Dana Savu, purtãtor de cuvînt al Prefecturii Neamt. „Sînt multumit de modul în care s-a actionat în colaborare, între toate institutiile cu responsabilitãti în domeniu, pentru remedierea de urgentã a situatiilor produse. E bine cã nu sînt victime. Echipe mixte de specialisti s-au depalsat în teren pentru evaluarea pagubelor si pentru a lua mãsurile ce se impun. Se lucreazã în continuare la remedierea liniei de medie tensiune cãzutã pentru a reda furnizarea energiei electrice. Important este cã am iesit din codul galben. ÃŽn functie de evaluãrile din teren si de mãrimea pagubelor vom lua decizia dacã se impune initierea unui proiect de hotãrîre de Guvern“, a declarat prefectul Mihai Archip.

Ploaia ca o „manã cereascã“

Ploaia mocãneascã, ce a cãzut în ultimele 24 de ore în zonele din împrejurimile Romanului, a constituit o gurã de oxigen pentru marii si micii agricultori. ÃŽn multe comune seceta începuse sã-si arate coltii, iar grãdinile si culturile din cîmp au tînjit dupã un strop de apã. ÃŽn comuna Fãurei, ploaia a adus, în tot intervalul circa 75 de litri pe metrul pãtrat, o cantitate bunã, în opinia primarului Vasile Gherghel, dar nu în totalitate suficientã. „Administratia publicã din Fãurei a luat mãsuri de prevenire a secetei pe imasurile comunale, însã în grãdinile oamenilor si în culturile de cîmp nu am avut cum interveni si ne-am rugat ca o ploaie izbãvitoare sã vinã sã mai salveze ceva. Dumnezeu a dat o ploaie bunã si culturile s-au mai înviorat. Culturile de pãioase sînt în faza de coacere si aveau mare nevoie de apã. ÃŽn zona noastrã de la începutul ploii au cãzut 75 de litri de apã pe metrul pãtrat. Poate dacã ar mai fi plouat o zi ar fi fost acoperit tot necesarul de apã. Pãmîntul încã mai are nevoie de ploaie“, a declarat Vasile Gherghel, primarul comunei Fãurei. Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului este de aceeasi pãrere, chiar dacã a avut unele mici neplãceri din cauza ploii mocãnesti. „Au fost cîteva probleme la unele cursuri de apã, însã nu îngrijorãtor sau cu efecte majore asupra bunei desfãsurãri a activitãtii oamenilor. Ploaia a fost una binecuvîntatã, pentru care s-au rugat preotii si credinciosii în biserici si dacã ar mai fi cãzut o zi nu ne-am fi supãrat, din cauzã cã pãmîntul încã mai are nevoie de apã“ a spus primarul Viorel Smeria.

Articol afisat de 2587 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU, C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective