Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iunie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
FURIA APELOR

FURIA APELOR

• furtuna si precipitatiile de marti noaptea a produs pagube în 10 localităti • aproape 100 de gospodării au fost inundate si 155 sînt izolate • un cetătean din comuna Alexandru cel Bun a vrut să îsi salveze masina din calea apei si a fost tîrît de viitură • a fost salvat de echipele ISU • mii de săteni au rămas fără curent electric •

Judetul Neamt nu a fost ocolit de pagube de pe urma precipitatiilor din ultimele două zile. Ploile abundente, vijelia si descărcările electrice care au avut loc în cursul zilei si noptii de marti, 2 iunie, au produs pagube în zece localităti, printre care Alexandru cel Bun, Piatra Neamt, Gîrcina, Tibucani, Bodesti si Dobreni. Cel mai grav incident produs de inundatii are legătură cu un cetătean care a fost pe punctul de a-si pierde viata, din dorinta de a-si scoate masina din iuresul apelor. În municipiul Piatra Neamt, circulatia pe calea ferată a fost întreruptă, marti, 2 iunie, pînă la ora 22.35, datorită acumulării de material lemnos si aluviuni pe terasament în urma scurgerii torentilor. De asemenea, străzile Cetatea Neamtului, Dărmănesti si Obor au fost afectate de aluviuni pe aproximativ 200 de metri fiecare. În comuna Alexandru cel Bun, 35 de gospodării au fost inundate, 15 poduri si podete de pe drumuri judetene si comunale au fost blocate, a fost afectat stîlpul de sustinere a unei conducte de gaz metan ceea ce a pus în pericol magistrala, DN12C a fost blocat pe o distantă de o sută de metri cu aluviuni si o portiune de 0,6 km de pe strada Plopusor a fost inundată. Datorită curentilor au fost avariate trei autoturisme iar o persoană care încerca să-si salveze autoturismul a fost luată de torent si rănită.
Ieri dimineată, primarul Ion Rotaru, însotit de viceprimarul Valeriu Lazarov au iesit din nou pe teren pentru a inspecta zonele afectate. „Pagubele sînt destul de mari si urmează să facem evaluarea lor. Mai multe case au fost avariate, iar portiuni mari de străzi au fost rupte de ape. Am reusit să facem rost de utilaje pentru a elibera strada de aluviunile aduse de puhoi. Sperăm ca în scurt timp să reparăm toate stricăciunile produse de această furtună si să luăm măsuri pentru a nu mai avea probleme în viitor“, a declarat primarul Ion Rotaru. Gheorghe Maftei, unul dintre sătenii cei mai afectati de intemperiile de marti seară, suduia de mama focului, supărat pe o punte de peste pîrîul Plopusor. „Toate mizeriile din albie au fost aduse la vale si s-au oprit în punte. Apa nu a mai avut pe unde trece si a ajuns în grădina mea. Mi-a stricat toată recolta, dar mi-a făcut si mari stricăciuni în gospodărie. Păsările mi-au murit toate. Numai cocosul a scăpat. Masina care era în curte a fost luată de apă si deplasată cîtiva metri buni. Fînarul mi-a fost distrus, iar apa a intrat si în casă. A fost prăpăd mare, însă nu s-ar fi ajuns aici dacă puntea care a oprit gunoaiele ar fi fost la o înăltime mai mare, iar albia ar fi fost curătată de mizerie“, a declarat Maftei.

Fîntîni colmatate

În comuna Tibucani au fost afectate cinci gospodării si drumul comunal DC 23 între satul Tibucani si schitul din pădure.
În comuna Gîrcina, o portiune de 50 de metri de pe drumul comunal a fost afectată, patru gospodării inundate si un podet din tuburi a fost distrus. În comuna Bodesti este colmatat un pod, 20 de gospodării si cinci locuinte au fost inundate si s-a distrus îmbrăcămintea asfaltică pe nouă metri de pe DN 15C. În comuna Dobreni a fost afectat de aluviuni DN 15C pe o distantă de doi km. Totodată a fost afectată partial o linie de medie tensiune cu 11 posturi de transformare fiind întreruptă energia electrică în cinci localităti: Miron Costin, Bogzesti, Climesti, Butnăresti, Giulesti.
În comuna Petricani, satul Tolici, s-a revărsat pîrîul Tolici si a produs următoarele efecte: un pod avariat, două podete distruse, pe jumătate de kilometru de drum judetean (DJ 155 I) a fost spălată suprastructura si zece fîntîni au fost colmatate.
În comuna Hangu, sat Hangu - pîrîul Boboteni a distrus două poduri din tuburi Premo, pe DC 146 Boboteni si drumul Sasu, un pod si un podet sînt colmatate, iar platformele drumurilor DC 146 si DC 149 au fost distruse partial. În urma distrugerii podului din tuburi Premo de pe DC 146 Boboteni au rămas izolate 155 gospodării, scoala si biserica din localitate si sectia de votare nr 303.

Sarcini pentru fiecare institutie

Prefectul a dispus interventia echipelor din Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă, care, conduse de inspectorul sef Ioan Nitică, s-au deplasat în zonele afectate pentru evaluarea situatiei si coordonarea interventiei. Echipele ISU au intervenit la intersectia dintre DN15 si strada Plopusor din localitatea Alexandru cel Bun, cu mai multe utilaje, printre care un autocamion si o motopompă, coordonate de 15 subofiteri, pentru salvarea unei persoane luate de torent în încercarea de a-si salva autoturismul, degajarea a trei autoturisme surprinse de torent, evacuarea apei din 15 gospodării (locuinte, curti, anexe gospodăresti), decolmatarea a 15 poduri si podete, degajarea de arbori si alte obstacole a sectiunii de scurgere a pîrîului Plopusoru către rîul Bistrita, crearea de obstacole folosind material lemnos pentru limitarea pătrunderii apelor în locuinte. În municipiul Piatra Neamt s-a intervenit pe strada Crizantemei, în zona magazinului Kaufland, cu un utilaj si patru subofiteri, pentru evacuarea apei din două gospodării, la calea ferată Piatra Neamt-Bicaz, între punctele strada Liliacului si pîrîul Sarata, cu un autocamion cu zece subofiteri, pentru degajarea pe o portiune de 300 de metri a materialului lemnos si aluviunilor. E.On Electrica a intervenit cu opt lucrători si cinci autoutilitare pentru remedierea defectiunilor la trei linii de medie tensiune cu 11 puncte de transformare. E.On GAZ a intervenit cu trei lucrători si o autoutilitară pentru verificarea traseelor de distributie a gazului metan în localitatea Alexandru cel Bun.
Sectia Neamt a Companiei Nationale de Autostrăzi si Drumuri Nationale a intervenit cu 15 lucrători, sase autospeciale si un buldoexcavator pe DN 15C, km 8 si km 11, pe raza comunelor Dobreni si Gîrcina (sat Almas) pentru înlăturarea aluviunilor si materialului lemnos de pe carosabil, si pe DN 15D, între localitătile Ghigoiesti si Roman, pentru îndepărtarea crengilor de pe carosabil.
„Pe total, în judet, au fost afectate trei drumuri nationale, două drumuri comunale, 17 poduri si podete, 64 de gospodării inundate, cinci locuinte inundate, trei autoturisme avariate, o persoană rănită si o linie de medie tensiune afectată“, a declarat Dana Savu, purtător de cuvînt al Prefecturii Neamt. „Sînt multumit de modul în care s-a actionat în colaborare, între toate institutiile cu responsabilităti în domeniu, pentru remedierea de urgentă a situatiilor produse. E bine că nu sînt victime. Echipe mixte de specialisti s-au depalsat în teren pentru evaluarea pagubelor si pentru a lua măsurile ce se impun. Se lucrează în continuare la remedierea liniei de medie tensiune căzută pentru a reda furnizarea energiei electrice. Important este că am iesit din codul galben. În functie de evaluările din teren si de mărimea pagubelor vom lua decizia dacă se impune initierea unui proiect de hotărîre de Guvern“, a declarat prefectul Mihai Archip.

Ploaia ca o „mană cerească“

Ploaia mocănească, ce a căzut în ultimele 24 de ore în zonele din împrejurimile Romanului, a constituit o gură de oxigen pentru marii si micii agricultori. În multe comune seceta începuse să-si arate coltii, iar grădinile si culturile din cîmp au tînjit după un strop de apă. În comuna Făurei, ploaia a adus, în tot intervalul circa 75 de litri pe metrul pătrat, o cantitate bună, în opinia primarului Vasile Gherghel, dar nu în totalitate suficientă. „Administratia publică din Făurei a luat măsuri de prevenire a secetei pe imasurile comunale, însă în grădinile oamenilor si în culturile de cîmp nu am avut cum interveni si ne-am rugat ca o ploaie izbăvitoare să vină să mai salveze ceva. Dumnezeu a dat o ploaie bună si culturile s-au mai înviorat. Culturile de păioase sînt în faza de coacere si aveau mare nevoie de apă. În zona noastră de la începutul ploii au căzut 75 de litri de apă pe metrul pătrat. Poate dacă ar mai fi plouat o zi ar fi fost acoperit tot necesarul de apă. Pămîntul încă mai are nevoie de ploaie“, a declarat Vasile Gherghel, primarul comunei Făurei. Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului este de aceeasi părere, chiar dacă a avut unele mici neplăceri din cauza ploii mocănesti. „Au fost cîteva probleme la unele cursuri de apă, însă nu îngrijorător sau cu efecte majore asupra bunei desfăsurări a activitătii oamenilor. Ploaia a fost una binecuvîntată, pentru care s-au rugat preotii si credinciosii în biserici si dacă ar mai fi căzut o zi nu ne-am fi supărat, din cauză că pămîntul încă mai are nevoie de apă“ a spus primarul Viorel Smeria.

Articol afisat de 2348 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TĂRNĂ, D. MURARU, C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective