Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iunie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Votu’, Dochia si Europa

Votu’, Dochia si Europa

• nici în Dochia, votul de duminică nu a stîrnit cine stie ce interes printre localnici • pentru săteni, Parlamentul European si Uniunea Europeană reprezintă notiuni abstracte • sătenii au fost mai preocupati de evenimentele religioase din comună, împărtite în mod egal între catolici si ortodocsi • un sofer milostiv a făcut mai multe transporturi de la Bălusesti cu electoratul dornic să-si exprime optiunile • am întîlnit si oameni supărati pe primar, pe viată, pe cîrciumărese, pe Uniune, pe presedinte sau pe viata de zi cu zi •

Adunarea pentru europarlamentarele de duminică, 7 iunie 2009, a sunat la redactia Monitorul la ora 6.45. Cu ochii cîrpiti de somn si cu regretul că o oră - două de stat cu capul pe pernă ar fi prins bine după o sîmbătă încărcată (pentru unii) bem în fugă o cafea si sudăm vreo cîteva tigări. Asa, ca să fie. Tragem la sorti destinatia raidului reportericesc si pentru ziaristii de la Piatra Neamt hărăzită a fost comuna Dochia, iar pentru colegii de la Roman, comuna Văleni. Cîstigati au fost primii, deoarece n-au avut de bătut mai multe sate (Dochia mai are doar un sat component - Bălusesti), în timp ce romascanii au avut de purces prin David, Moreni, Munteni si comuna amintită. Monitorul a încercat la aceste alegeri un experiment, adică si-a fixat ca tintă o singură localitate unde să realizeze o radiografie a votului, asa cum s-a desfăsurat el pe parcursul zilei. Si la Dochia am observat că, ceea ce am relatat deja de la Văleni în editia de luni a cotidianului nostru, s-a repetat oarecum, doar că personajele erau altele. Aici am putea enumera lipsa de interes pentru scrutin, faptul că Parlamentul European si Uniunea Europeană sînt notiuni total abstracte pentru săteni, oameni blazati ce-si duc traiul cotidian fără ca ceva nou să intervină de ani de zile în viata lor sau tineri condamnati să trăiască în comunităti care nu le oferă prea multe perspective.

„De la castan, la dreapta, la vale“

Pe la 8, fix trecute, descindem la Dochia, venind dinspre Izvoare. La primele case întrebăm de sectia de votare două sătence ce se odihneau pe-o bancă. „De la castan, la dreapta si la vale“, sîntem îndrumati. Si ce vedem? O localitate frumusică, europeană (că doar sîntem în Uniune de ceva ani), curată, cu primărie cochetă, scoală la fel chiar vizavi, unde duminică s-au organizat si cele două sectii de vot. Dacă de la primărie se vedea sectia de vot sau invers este încă un mister. O comună preocupată de ecologie, cel putin dacă ne luăm după indicatoarele presărate la tot pasul. În cîmp însă, lîngă un tumul - „Cetătuia“ ce străjuie localitatea, aveam să vedem că nu toate-s chiar roz în chestia cu gunoiul. Oamenii, ca oamenii de la tară. Mai pe la biserică, mai pe acasă cu o treabă sau alta chiar dacă era duminică. Putină lume pe la cîrciumi, unde crîsmarii (cei care aveau nenorocul să fie aproape de sectie) îti spuneau că nu au voie, dar te serveau cu o bere. Rece! Căldură mare monser! Doar n-o să lasi consăteanul să moară de sete pe caniculă. Pe la sectia de vot au trecut doar bătrîneii. Si activul de pe la partide, că era ordin de la stăpînire. Evenimente n-ar fi prea multe de consemnat. Nici nu aveau cum să fie, doar am votat toti pentru acelasi scop: să fim bine văzuti de Europa!

„A murit, dă-l în...“

Alegeri europarlamentare grele. Candidati grei. Mărturie: un gard de sipcă doborît de greutatea a două afise. Nu contează de la ce partid că toti sînt de familie bună. Europeană. Zăpuseală. Ajungem si la biserică. Aia ortodoxă. Vreo 50 de bătrîne si vreo 15 bătrînei. Plus copii. Biserica frumoasă. Si cimitirul. Nu al dorintelor, ci al satului. Slujba la început, toti atenti la ea. Nu bate deloc vînt de alegeri, doar o adiere de tămîie. Înapoi în drum, iar următoarea destinatie, normal, o cîrciumă. Ori magazin mixt. La iesirea din biserică ne reîntîlnim cu un bătrîn cu care dădusem mîna si în centrul satului, la sectia de votare. Iar ne salutăm si îsi face curaj să ne întrebe: „Sînteti de la centru în control, de alegeri?“. „Mai rău“, zicem noi si n-apucăm să dăm mai multe explicatii pentru că ne-o retează el: „N-aveti cum să fiti mai rău“. Continuă de la sine putere, semn că tot de la judet ne considera: „Primarul ăsta nou e bun. A făcut pentru comună. Nu ca pînă acum cînd ne furau cei de la Girov“. Vorbă spusă apăsat, cu răutate chiar. Aflăm că primarul de Girov de pe vremea „împuscatului“ a murit. „A murit?“, ne mirăm noi, „a murit, dă-l în...“. În fata bisericii omul înjură apăsat si ne explică de ce e asa de pornit. „Pe tata socru l-a lovit cu piciorul în fund cînd mergea în cadru, infirm fiind, după el pentru un teren pe care a băgat tractorul si i-a semănat păpusoi. I-a zis bătrînul care era veteran de război: „Eu am mers cu frontul de la Răsărit la Apus si am venit de la Apus la Răsărit ca tu să ai o viată liberă si îmi dai cu piciorul în c... Să dea Dumnezeu să mori fără să ai pe nimeni aproape“. Si a murit de inimă“. Încercăm să aducem vorba de alegeri. „Om merge si la vot, că trebuie (de ce? nu zice). Oricum e mai bine acum cînd sîntem comună decît în trecut cînd ne furau cei de la Girov“, ne mai precizează bătrînul ca să ne intre bine în cap si probabil să ducem vorba asta la judet de unde bănuia că sîntem. Ne dăm binete, el pleacă la ale lui, noi iar spre cîrciumă.

„Să nu poti bea una mică dacă ti-a născut nevasta. Mama lor cu alegerile lor cu tot“

Intrăm într-una din crîsmele de pe lîngă sectiile de votare. Cerem o bere. „Nu-i voie. E zi de vot si nu se vînd băuturi pe o rază de cinci sute de metri. Hotărîre de consiliu“, ne informează o vînzătoare zîmbitoare si fîsneată. Ne prefacem supărati si încercăm a o îndupleca. Nu-i chip si supărarea noastră e incomparabilă cu cea a unui tinerel care se lamentează în gura mare. „Păi mi-a născut nevasta aseară si vreau să-i fac o cinste lu’ tata socru. Dă ceva că o luăm repede“, încearcă si el să rezolve problema hotărîrii de consiliu local. Nu reuseste, vînzătoarea e neînduplecată, iar noi începem să ne gîndim că probabil chiar avem fete „de judet“. „Plec! La Bărbosu“ că acolo dă“, mai amenintă proaspătul tătic si chiar asta si face murmurînd printre dinti: „Să nu poti bea una mică dacă ti-a născut nevasta. Mama lor cu alegerile lor cu tot“. Iată o temă interesantă, ne gîndim noi, alegerile astea europene cu interdicttiile lor au toate sansele să ne afecteze sporul. Demografic. Că fără păhărelul de după parcă nu mai are nici un haz toată povestea asta cu nasterea. Pînă să ne lămurim dilema europeană, o luăm din nou spre biserică. Au mai apărut vreo cinci bătrînei, iar slujba e pe final. Predica, fără politică, a preotului si o luăm spre centrul satului. Ne oprim să fotografiem gardul doborît de greutătile electorale, dar europene si sîntem demascati.

Sofer milostiv

Oamenii au venit la vot care cum a avut posibilitatea. Care nu a avut i-a ajutat un sofer milostiv, care a făcut mai multe transporturi de la Bălusesti cu electoratul dornic să-si exprime optiunile. Chestiunea, fiind vorba pînă la urmă si de un gest crestinesc, n-ar fi atras atentia reporterului, dacă nu s-ar fi interesat primarul de... interesul gazetăresc, fotografic fată de respectivele transporturi. Bănuim că domnul primar era îngrijorat că gestul său crestinesc si al domnului cu microbuzul va fi făcut public, ei dorind să rămînă anonim ca orice gest crestinesc. Si am mers si pînă în cătunul Bălusesti. Acolo unde nu e sectie de votare, dar cei interesati de vot puteau veni pînă în centru cu microbuzul. În cătun parcă e si mai mult praf, mai cald si mai mult dezinteres pentru alegeri. O bătrînă cu niste hîrtie igienică în mînă (or veni vremuri…..?) ne lămureste că aici n-a fost niciodată sectie de votare pentru că sînt putine case, vreo 60, si nu prea e lumea interesată de vot.
Undeva între Dochia si Bălusesti, o colină atrage atentia prin formă. Într-un lateral, 2-3 case înconjurate de copaci. Cîmpuri cu grîne si multi, foarte multi maci. Un mosneag verde precum răzesii lui Stefan cel Mare se uită mirat la noi. Linistit, ne întreabă: „Da cu ce treabă?“ Îi spunem de alegeri. „Care alegeri, că eu nu mai aleg pe nimeni, că am vorbit cu domnul presedinte si mi-a promis că-mi pune curent si nici acum nu am. Nu mai votez pe nimeni, niciodată“. Ne-am luat rămas bun si am plecat cu bucuria de fi trecut prin cel mai european loc din comună.

Evenimente religioase

Locuitorii din Dochia au fost mai preocupati de evenimentele religioase din comună. La catolici a fost hram mare cu vreo opt preoti veniti din alte localităti. Mai multe amănunte nu am putut afla, dar oricum la biserica catolică nu puteai să arunci un ac. Lume era si dincolo la biserica ortodoxă. Nici nu e de mirare. Duminică a fost sărbătoare. Cîndva spre orele prînzului s-a încheiat slujba iar oamenii au luat-o încet-încet spre casă, cu cîte o crengută în mînă. Asa se si putea vedea care dintre ei... e dus la biserică si care nu. Putini dintre ei, mai ales cei ce aveau drum pe lîngă sectia de vot s-au oprit pentru a-si exprima optiunea. Unii au remarcat, în schimb, prezenta jurnalistilor. „Observatori trebuie să fie maică. Nu vezi că fotografiază de pe marginea soselei“, s-a arătat expertă o bătrînică. „Nu cred că-s observatori că au fost la biserică. N-au ăia treabă cu asta“, i-a răspuns partenera de drum, pe un ton care nu mai accepta replică.

Mare bal

Pe un afisier, în peregrinările prin localitate ne sare-n ochi un anunt ce trona peste un poster electoral al Elenei Băsescu. „MARE BAL. Sîmbătă ora 20.00 vă asteptăm în sala căminului cultural la «balul tinerilor care au împlinit 18 ani». Intrarea liberă“. Si aveam să aflăm că a fost mare bal, cu bere din belsug, valuri, după cum povesteau trei băietani veniti la o cîrciumă, pe la orele prînzului, probabil să se dreagă. „Bat o mai fost si Costel (dacă asa l-o fi chemînd pe cel în cauză). O vrut să iasă pe poartă, dar n-a văzut că e închisă. A dat cu capu’n stîlp si apoi cu teasta de pămînt. Am crezut că acolo rămîne. Da’ n-o avut nici pe dracu“, povestea unul dintre flăcăi pentru ceilalti doi tovarăsi., completat de altul: „Ce, numa’ el a fost tapăn? S-o băut sănătos. Bună ideea cu balu’!“. Cine a fost cu ideea petrecerii n-am mai insistat să aflăm, că cine stie ce mai auzeam.

Politisti vigilenti

După ora 14, canicula venită după zile răcoroase cu ploaie avea să alunge oamenii prin case, la masă si odihnă, după slujbele de la biserici si săptămîna de muncă. Ceva agitatie doar prin fata primăriei si la sectiile de vot, de unde memebrii comisiei mai ieseau la o tigară sau la o bîrfă cu vreun cunoscut. Asta ca să mai alunge din urîtul unei zile începute dis-de-dimineată, pe la 6 si care avea să se termine după ora 21. Clipele trec greu si pentru politistul care veghea la urne, atent să-si întoarcă fata ori de cîte ori îndreptam obiectivul aparatului de fotografiat către cerdacul scolii. Am remarcat cerbicia politistului comunitar, care n-a renuntat la geaca groasă, inscriptionată cu prerogativele functiei, desi afară se făcuseră 31 de grade (cel putin asa arăta termometrul masinii). De, era în exercitiul functiunii, cum s-ar zice. Alte plimbări pe ulita principală asfaltată ca la carte, mai o vorbă cu sătenii, despre Parlamentul European, Uniunea Europeană si ni se spune că n-o să ajungă nici unul dintre cei alesi pe la Dochia. Îi credem! Dar sperăm să ne înselăm.

PDL a cîstigat cu 66,6%

Pe listele permanente ale celor două sectii de votare din comuna Dochia au fost trecuti 1.972 de votanti. Dintre acestia, s-au prezentat la urne 1.078, printre ei numărîndu-se inclusiv săteni care au avut un deces în familie si care, după ce au dus mortul la groapă si au împărtit cele crestinesti, au venit la urne, pentru a-si exercita un drept constitutional. După cum a declarat primarul Petru Mîndru, pînă la ora 21, cînd s-au închis sectiile de votare care au functionat în cadrul scolii, s-au prezentat la urne 55% dintre persoanele cu drept de vot. La numărătoare, PDL-ul a iesit cum nici în vise nu credea: cu un procent de 66,6%, ceea ce înseamnă că din trei votanti, doi erau sustinători ai portocaliilor. Pesedistii s-au bucurat de sustinerea a 17,8% din totalul celor care s-au prezentat la urne, iar EBA a primit sprijinul a 4,6% dintre alegători. Ca peste tot în judet, si la Dochia s-a votat pe liste suplimentare, circa 200 de cetăteni regăsindu-se în această situatie. Primarul Petru Mîndu a pus acest număr mare pe seama hramului pe care l-au avut credinciosii catolici din localitate. „La noi jumătate sînt ortodocsi si jumătate catolici. I-am rugat pe cetătenii catolici, care duminică, 7 iunie au avut zi de hram, să vină la urne cu tot cu rudele care i-au vizitat. Si oamenii au înteles că acest lucru este în avantajul nostru, al românilor, si au venit la urne, votînd pe liste suplimentare dacă nu erau din localitate“, a declarat primarul Petru Mîndru.

Dochia - comuna cu 23 de crîsme si magazine

Cîte ceva despre comuna Dochia, care a devenit unitate administrativă prin desprinderea de Girov în 2003, ne-a detaliat viceprimarul Vasile Pascaru. În localitate trăiesc cam 3.000 de suflete, iar drept de vot au avut 1972. Nu există nici o firmă privată de productie, dar sînt 5 asociatii agricole care au luat în arendă terenul sătenilor si 23 de magazine si cîrciumi. „Cred că în comună sînt vreo 300 de persoane care muncesc legal, cu carte de muncă, majoritatea în constructii sau la firme din Izvoare sau Piatra Neamt. Iar dintre tineri ceva peste 100 sînt plecati în străinătate“, a sustinut vicele Pascaru.
Am plecat oarecum lămuriti că Europa e pe mîini bune. Chiar si în România. La plecare, pe drumul spre Piatra Neamt (de acestă dată am ales calea prin Girov) am remarcat si calitatea astfaltului. Numai că imediat după indicatorul cu Girov asfaltul s-a cam terminat brusc, în plin cîmp spre satul Dănesti. Să fi fost drumul spre UE?

Articol afisat de 1466 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(REDACTIA MONITORUL)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective