Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Votu’, Dochia si Europa

Votu’, Dochia si Europa

• nici în Dochia, votul de duminicã nu a stîrnit cine stie ce interes printre localnici • pentru sãteni, Parlamentul European si Uniunea Europeanã reprezintã notiuni abstracte • sãtenii au fost mai preocupati de evenimentele religioase din comunã, împãrtite în mod egal între catolici si ortodocsi • un sofer milostiv a fãcut mai multe transporturi de la Bãlusesti cu electoratul dornic sã-si exprime optiunile • am întîlnit si oameni supãrati pe primar, pe viatã, pe cîrciumãrese, pe Uniune, pe presedinte sau pe viata de zi cu zi •

Adunarea pentru europarlamentarele de duminicã, 7 iunie 2009, a sunat la redactia Monitorul la ora 6.45. Cu ochii cîrpiti de somn si cu regretul cã o orã - douã de stat cu capul pe pernã ar fi prins bine dupã o sîmbãtã încãrcatã (pentru unii) bem în fugã o cafea si sudãm vreo cîteva tigãri. Asa, ca sã fie. Tragem la sorti destinatia raidului reportericesc si pentru ziaristii de la Piatra Neamt hãrãzitã a fost comuna Dochia, iar pentru colegii de la Roman, comuna Vãleni. Cîstigati au fost primii, deoarece n-au avut de bãtut mai multe sate (Dochia mai are doar un sat component - Bãlusesti), în timp ce romascanii au avut de purces prin David, Moreni, Munteni si comuna amintitã. Monitorul a încercat la aceste alegeri un experiment, adicã si-a fixat ca tintã o singurã localitate unde sã realizeze o radiografie a votului, asa cum s-a desfãsurat el pe parcursul zilei. Si la Dochia am observat cã, ceea ce am relatat deja de la Vãleni în editia de luni a cotidianului nostru, s-a repetat oarecum, doar cã personajele erau altele. Aici am putea enumera lipsa de interes pentru scrutin, faptul cã Parlamentul European si Uniunea Europeanã sînt notiuni total abstracte pentru sãteni, oameni blazati ce-si duc traiul cotidian fãrã ca ceva nou sã intervinã de ani de zile în viata lor sau tineri condamnati sã trãiascã în comunitãti care nu le oferã prea multe perspective.

„De la castan, la dreapta, la vale“

Pe la 8, fix trecute, descindem la Dochia, venind dinspre Izvoare. La primele case întrebãm de sectia de votare douã sãtence ce se odihneau pe-o bancã. „De la castan, la dreapta si la vale“, sîntem îndrumati. Si ce vedem? O localitate frumusicã, europeanã (cã doar sîntem în Uniune de ceva ani), curatã, cu primãrie cochetã, scoalã la fel chiar vizavi, unde duminicã s-au organizat si cele douã sectii de vot. Dacã de la primãrie se vedea sectia de vot sau invers este încã un mister. O comunã preocupatã de ecologie, cel putin dacã ne luãm dupã indicatoarele presãrate la tot pasul. ÃŽn cîmp însã, lîngã un tumul - „Cetãtuia“ ce strãjuie localitatea, aveam sã vedem cã nu toate-s chiar roz în chestia cu gunoiul. Oamenii, ca oamenii de la tarã. Mai pe la bisericã, mai pe acasã cu o treabã sau alta chiar dacã era duminicã. Putinã lume pe la cîrciumi, unde crîsmarii (cei care aveau nenorocul sã fie aproape de sectie) îti spuneau cã nu au voie, dar te serveau cu o bere. Rece! Cãldurã mare monser! Doar n-o sã lasi consãteanul sã moarã de sete pe caniculã. Pe la sectia de vot au trecut doar bãtrîneii. Si activul de pe la partide, cã era ordin de la stãpînire. Evenimente n-ar fi prea multe de consemnat. Nici nu aveau cum sã fie, doar am votat toti pentru acelasi scop: sã fim bine vãzuti de Europa!

„A murit, dã-l în...“

Alegeri europarlamentare grele. Candidati grei. Mãrturie: un gard de sipcã doborît de greutatea a douã afise. Nu conteazã de la ce partid cã toti sînt de familie bunã. Europeanã. Zãpusealã. Ajungem si la bisericã. Aia ortodoxã. Vreo 50 de bãtrîne si vreo 15 bãtrînei. Plus copii. Biserica frumoasã. Si cimitirul. Nu al dorintelor, ci al satului. Slujba la început, toti atenti la ea. Nu bate deloc vînt de alegeri, doar o adiere de tãmîie. ÃŽnapoi în drum, iar urmãtoarea destinatie, normal, o cîrciumã. Ori magazin mixt. La iesirea din bisericã ne reîntîlnim cu un bãtrîn cu care dãdusem mîna si în centrul satului, la sectia de votare. Iar ne salutãm si îsi face curaj sã ne întrebe: „Sînteti de la centru în control, de alegeri?“. „Mai rãu“, zicem noi si n-apucãm sã dãm mai multe explicatii pentru cã ne-o reteazã el: „N-aveti cum sã fiti mai rãu“. Continuã de la sine putere, semn cã tot de la judet ne considera: „Primarul ãsta nou e bun. A fãcut pentru comunã. Nu ca pînã acum cînd ne furau cei de la Girov“. Vorbã spusã apãsat, cu rãutate chiar. Aflãm cã primarul de Girov de pe vremea „împuscatului“ a murit. „A murit?“, ne mirãm noi, „a murit, dã-l în...“. ÃŽn fata bisericii omul înjurã apãsat si ne explicã de ce e asa de pornit. „Pe tata socru l-a lovit cu piciorul în fund cînd mergea în cadru, infirm fiind, dupã el pentru un teren pe care a bãgat tractorul si i-a semãnat pãpusoi. I-a zis bãtrînul care era veteran de rãzboi: „Eu am mers cu frontul de la Rãsãrit la Apus si am venit de la Apus la Rãsãrit ca tu sã ai o viatã liberã si îmi dai cu piciorul în c... Sã dea Dumnezeu sã mori fãrã sã ai pe nimeni aproape“. Si a murit de inimã“. ÃŽncercãm sã aducem vorba de alegeri. „Om merge si la vot, cã trebuie (de ce? nu zice). Oricum e mai bine acum cînd sîntem comunã decît în trecut cînd ne furau cei de la Girov“, ne mai precizeazã bãtrînul ca sã ne intre bine în cap si probabil sã ducem vorba asta la judet de unde bãnuia cã sîntem. Ne dãm binete, el pleacã la ale lui, noi iar spre cîrciumã.

„Sã nu poti bea una micã dacã ti-a nãscut nevasta. Mama lor cu alegerile lor cu tot“

Intrãm într-una din crîsmele de pe lîngã sectiile de votare. Cerem o bere. „Nu-i voie. E zi de vot si nu se vînd bãuturi pe o razã de cinci sute de metri. Hotãrîre de consiliu“, ne informeazã o vînzãtoare zîmbitoare si fîsneatã. Ne prefacem supãrati si încercãm a o îndupleca. Nu-i chip si supãrarea noastrã e incomparabilã cu cea a unui tinerel care se lamenteazã în gura mare. „Pãi mi-a nãscut nevasta asearã si vreau sã-i fac o cinste lu’ tata socru. Dã ceva cã o luãm repede“, încearcã si el sã rezolve problema hotãrîrii de consiliu local. Nu reuseste, vînzãtoarea e neînduplecatã, iar noi începem sã ne gîndim cã probabil chiar avem fete „de judet“. „Plec! La Bãrbosu“ cã acolo dã“, mai amenintã proaspãtul tãtic si chiar asta si face murmurînd printre dinti: „Sã nu poti bea una micã dacã ti-a nãscut nevasta. Mama lor cu alegerile lor cu tot“. Iatã o temã interesantã, ne gîndim noi, alegerile astea europene cu interdicttiile lor au toate sansele sã ne afecteze sporul. Demografic. Cã fãrã pãhãrelul de dupã parcã nu mai are nici un haz toatã povestea asta cu nasterea. Pînã sã ne lãmurim dilema europeanã, o luãm din nou spre bisericã. Au mai apãrut vreo cinci bãtrînei, iar slujba e pe final. Predica, fãrã politicã, a preotului si o luãm spre centrul satului. Ne oprim sã fotografiem gardul doborît de greutãtile electorale, dar europene si sîntem demascati.

Sofer milostiv

Oamenii au venit la vot care cum a avut posibilitatea. Care nu a avut i-a ajutat un sofer milostiv, care a fãcut mai multe transporturi de la Bãlusesti cu electoratul dornic sã-si exprime optiunile. Chestiunea, fiind vorba pînã la urmã si de un gest crestinesc, n-ar fi atras atentia reporterului, dacã nu s-ar fi interesat primarul de... interesul gazetãresc, fotografic fatã de respectivele transporturi. Bãnuim cã domnul primar era îngrijorat cã gestul sãu crestinesc si al domnului cu microbuzul va fi fãcut public, ei dorind sã rãmînã anonim ca orice gest crestinesc. Si am mers si pînã în cãtunul Bãlusesti. Acolo unde nu e sectie de votare, dar cei interesati de vot puteau veni pînã în centru cu microbuzul. ÃŽn cãtun parcã e si mai mult praf, mai cald si mai mult dezinteres pentru alegeri. O bãtrînã cu niste hîrtie igienicã în mînã (or veni vremuri…..?) ne lãmureste cã aici n-a fost niciodatã sectie de votare pentru cã sînt putine case, vreo 60, si nu prea e lumea interesatã de vot.
Undeva între Dochia si Bãlusesti, o colinã atrage atentia prin formã. ÃŽntr-un lateral, 2-3 case înconjurate de copaci. Cîmpuri cu grîne si multi, foarte multi maci. Un mosneag verde precum rãzesii lui Stefan cel Mare se uitã mirat la noi. Linistit, ne întreabã: „Da cu ce treabã?“ ÃŽi spunem de alegeri. „Care alegeri, cã eu nu mai aleg pe nimeni, cã am vorbit cu domnul presedinte si mi-a promis cã-mi pune curent si nici acum nu am. Nu mai votez pe nimeni, niciodatã“. Ne-am luat rãmas bun si am plecat cu bucuria de fi trecut prin cel mai european loc din comunã.

Evenimente religioase

Locuitorii din Dochia au fost mai preocupati de evenimentele religioase din comunã. La catolici a fost hram mare cu vreo opt preoti veniti din alte localitãti. Mai multe amãnunte nu am putut afla, dar oricum la biserica catolicã nu puteai sã arunci un ac. Lume era si dincolo la biserica ortodoxã. Nici nu e de mirare. Duminicã a fost sãrbãtoare. Cîndva spre orele prînzului s-a încheiat slujba iar oamenii au luat-o încet-încet spre casã, cu cîte o crengutã în mînã. Asa se si putea vedea care dintre ei... e dus la bisericã si care nu. Putini dintre ei, mai ales cei ce aveau drum pe lîngã sectia de vot s-au oprit pentru a-si exprima optiunea. Unii au remarcat, în schimb, prezenta jurnalistilor. „Observatori trebuie sã fie maicã. Nu vezi cã fotografiazã de pe marginea soselei“, s-a arãtat expertã o bãtrînicã. „Nu cred cã-s observatori cã au fost la bisericã. N-au ãia treabã cu asta“, i-a rãspuns partenera de drum, pe un ton care nu mai accepta replicã.

Mare bal

Pe un afisier, în peregrinãrile prin localitate ne sare-n ochi un anunt ce trona peste un poster electoral al Elenei Bãsescu. „MARE BAL. Sîmbãtã ora 20.00 vã asteptãm în sala cãminului cultural la «balul tinerilor care au împlinit 18 ani». Intrarea liberã“. Si aveam sã aflãm cã a fost mare bal, cu bere din belsug, valuri, dupã cum povesteau trei bãietani veniti la o cîrciumã, pe la orele prînzului, probabil sã se dreagã. „Bat o mai fost si Costel (dacã asa l-o fi chemînd pe cel în cauzã). O vrut sã iasã pe poartã, dar n-a vãzut cã e închisã. A dat cu capu’n stîlp si apoi cu teasta de pãmînt. Am crezut cã acolo rãmîne. Da’ n-o avut nici pe dracu“, povestea unul dintre flãcãi pentru ceilalti doi tovarãsi., completat de altul: „Ce, numa’ el a fost tapãn? S-o bãut sãnãtos. Bunã ideea cu balu’!“. Cine a fost cu ideea petrecerii n-am mai insistat sã aflãm, cã cine stie ce mai auzeam.

Politisti vigilenti

Dupã ora 14, canicula venitã dupã zile rãcoroase cu ploaie avea sã alunge oamenii prin case, la masã si odihnã, dupã slujbele de la biserici si sãptãmîna de muncã. Ceva agitatie doar prin fata primãriei si la sectiile de vot, de unde memebrii comisiei mai ieseau la o tigarã sau la o bîrfã cu vreun cunoscut. Asta ca sã mai alunge din urîtul unei zile începute dis-de-dimineatã, pe la 6 si care avea sã se termine dupã ora 21. Clipele trec greu si pentru politistul care veghea la urne, atent sã-si întoarcã fata ori de cîte ori îndreptam obiectivul aparatului de fotografiat cãtre cerdacul scolii. Am remarcat cerbicia politistului comunitar, care n-a renuntat la geaca groasã, inscriptionatã cu prerogativele functiei, desi afarã se fãcuserã 31 de grade (cel putin asa arãta termometrul masinii). De, era în exercitiul functiunii, cum s-ar zice. Alte plimbãri pe ulita principalã asfaltatã ca la carte, mai o vorbã cu sãtenii, despre Parlamentul European, Uniunea Europeanã si ni se spune cã n-o sã ajungã nici unul dintre cei alesi pe la Dochia. Îi credem! Dar sperãm sã ne înselãm.

PDL a cîstigat cu 66,6%

Pe listele permanente ale celor douã sectii de votare din comuna Dochia au fost trecuti 1.972 de votanti. Dintre acestia, s-au prezentat la urne 1.078, printre ei numãrîndu-se inclusiv sãteni care au avut un deces în familie si care, dupã ce au dus mortul la groapã si au împãrtit cele crestinesti, au venit la urne, pentru a-si exercita un drept constitutional. Dupã cum a declarat primarul Petru Mîndru, pînã la ora 21, cînd s-au închis sectiile de votare care au functionat în cadrul scolii, s-au prezentat la urne 55% dintre persoanele cu drept de vot. La numãrãtoare, PDL-ul a iesit cum nici în vise nu credea: cu un procent de 66,6%, ceea ce înseamnã cã din trei votanti, doi erau sustinãtori ai portocaliilor. Pesedistii s-au bucurat de sustinerea a 17,8% din totalul celor care s-au prezentat la urne, iar EBA a primit sprijinul a 4,6% dintre alegãtori. Ca peste tot în judet, si la Dochia s-a votat pe liste suplimentare, circa 200 de cetãteni regãsindu-se în aceastã situatie. Primarul Petru Mîndu a pus acest numãr mare pe seama hramului pe care l-au avut credinciosii catolici din localitate. „La noi jumãtate sînt ortodocsi si jumãtate catolici. I-am rugat pe cetãtenii catolici, care duminicã, 7 iunie au avut zi de hram, sã vinã la urne cu tot cu rudele care i-au vizitat. Si oamenii au înteles cã acest lucru este în avantajul nostru, al românilor, si au venit la urne, votînd pe liste suplimentare dacã nu erau din localitate“, a declarat primarul Petru Mîndru.

Dochia - comuna cu 23 de crîsme si magazine

Cîte ceva despre comuna Dochia, care a devenit unitate administrativã prin desprinderea de Girov în 2003, ne-a detaliat viceprimarul Vasile Pascaru. ÃŽn localitate trãiesc cam 3.000 de suflete, iar drept de vot au avut 1972. Nu existã nici o firmã privatã de productie, dar sînt 5 asociatii agricole care au luat în arendã terenul sãtenilor si 23 de magazine si cîrciumi. „Cred cã în comunã sînt vreo 300 de persoane care muncesc legal, cu carte de muncã, majoritatea în constructii sau la firme din Izvoare sau Piatra Neamt. Iar dintre tineri ceva peste 100 sînt plecati în strãinãtate“, a sustinut vicele Pascaru.
Am plecat oarecum lãmuriti cã Europa e pe mîini bune. Chiar si în România. La plecare, pe drumul spre Piatra Neamt (de acestã datã am ales calea prin Girov) am remarcat si calitatea astfaltului. Numai cã imediat dupã indicatorul cu Girov asfaltul s-a cam terminat brusc, în plin cîmp spre satul Dãnesti. Sã fi fost drumul spre UE?

Articol afisat de 1805 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(REDACTIA MONITORUL)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective