Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PE VREMEA LUI CEAUSESCU NU ERA MAI RÃU

PE VREMEA LUI CEAUSESCU NU ERA MAI RÃU

• Spitalul Judetean este într-o crizã acutã de medicamente si materiale sanitare • operatiile se amînã din lipsa acestora si se rezolvã doar urgentele • bolnavii vin cu pastilele de acasã dar si cu seringi, tampoane, fase etc • chirurgii au ajuns ca înaintea operatiilor sã se roage la Dumnezeu sã nu li se termine anestezicele, medicamentele sau perfuziile • „Am zeci de ani de experientã si pot spune cã mai rãu decît acum nu era nici pe vremea lui Ceausescu“, a declarat un medic pietrean •

Spitalul Judetean Neamt, la fel ca si celelalte unitãti sanitare din judet dar si din tarã, este la un pas de moarte, sau mai bine zis, „acum i se tine lumînarea“, asa cum a rezumat plastic situatia un medic. Practic, unitatea se confruntã cu o crizã fãrã precedent de medicamente, de materiale sanitare si, lucrul cel mai important, este într-o crizã financiarã din care cu greu mai poate iesi. Spitalul nu mai are fonduri aproape deloc iar medicamentele fie s-au terminat fie sînt aduse cu tîrîita de furnizorii sãtui sã tot fie dusi cu vorba si amînati la plata datoriilor. De asemenea, adunarea banilor necesari pentru fondul de salarii necesar pentru cei peste 1.500 de angajati este o muncã tot mai grea pentru managerul spitalului care nu stie cum se va mai descurca în lunile urmãtoare. ÃŽn plus, datoriile care depãsesc în acest moment astronomica sumã de 200 de miliarde de lei vechi, tot cresc lunar spre groaza conducerii. Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, spitalul mai are si nenumãrate procese cu diversi furnizori care actioneazã în instantã unitatea sanitarã în încercarea de a mai recupera din datorii. ÃŽn aceste conditii, munca medicilor este de-a dreptul imposibilã iar chirurgii abia acum înteleg mai bine expresia „La mila Domnului“. Concret, în sectiile de chirurgie ale unitãtii sanitare nemtene lipsesc anestezicele, seringile, mãnusile, halatele dar si medicamentele post operatorii astfel încît medicii îsi imagineazã cã sînt în vremuri de rãzboi. ÃŽn aceste conditii, bolnavii ar trebui ca la internare, pe lîngã traista cu medicamente sã meargã si cu ceva apã sfintitã, agheazmã sau iconite, pentru a apela la ajutorul Celui de Sus.

„Mai rãu ca acum nici pe vremea lui Ceausescu nu era“

Chirurgii nemteni au devenit în ultima perioadã, tot din cauza crizei, mult mai religiosi. Înaintea fiecãrei operatii, medicii se roagã sã le ajungã anestezicul, sã fie bun antibioticul pe care îl dau bolnavului (singurul pe care-l au dealtfel) si sã nu se termine perfuziile.
„Stiti vorba lui Arghezi: «Din bube, mucegaiuri si noroi / Iscat-am frumuseti si vremuri noi?» Cam asa se poate sintetiza o zi din viata noastrã. Dimineata, cînd ajungem în sectie ne informãm ce materiale primim de la farmacia spitalului si, de cele mai multe ori, aflãm cã nu mai sînt anestezice, seringi, fase, medicamente etc. Atunci amînãm interventiile si le facem doar pe cele de extremã urgentã, dacã avem cu ce. Nu am ajuns încã sã închidem sectia dar nici mult nu mai avem. Stau cîteodatã si mã minunez cum de mai trãiesc bolnavii dupã operatiile noastre si nu din cauza lipsei de profesionalism ci, pentru cã facem tot felul de artificii pentru tratarea bolnavilor. Sincer, nu stiu cum va fi în viitor dacã acum e atît de rãu. Am zeci de ani de experientã si pot spune fãrã teama de a gresi cã, mai rãu decît acum nu era nici pe vremea lui Ceausescu, cînd era o sãrãcie lucie prin spitale. Presupun cã doar în vremea rãzboiului putea fi mai rãu, dar sã nu zicem hop. Am auzit cã spre sfîrsitul anului, mai exact prin octombrie, se estimeazã cã nu vor mai fi deloc bani pentru salarii, pensii, somaj. Nu vreau sã-mi imaginez ce va fi atunci“, a declarat un chirurg pietrean care a tinut sã-si pãstreze anonimatul, nu de alta dar ca sã nu deprime mai tare colegii si pacientii. Gravitatea situatiei este recunoscutã si de cãtre managerul Spitalului Judetean, care declarã cã nu capituleazã totusi în fata problemelor si se luptã sã tinã unitatea pe linia de plutire. „Lipsesc foarte multe medicamente si materiale sanitare din farmacia spitalului, ne milogim în fiecare zi la furnizori sã ne mai dea tratamente si sã ne mai pãsuiascã la plata datoriilor si facem economii peste tot, pentru a nu mai acumula debite. Pe deasupra, avem si foarte multe procese cu tot felul de creditori care ne actioneazã în instantã ca sã-si recupereze banii. Pe scurt, situatia nu este roz deloc dar facem eforturi cu totii ca sã supravietuim si, mai ales, sã asigurãm în continuare asistentã medicalã pietrenilor. Ne confruntãm cu o crizã gravã dar sper sã depãsim cu bine acest hop“, a declarat doctorul Ioan Lazãr, managerul Spitalului Judetean Neamt.

Articol afisat de 1914 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective