Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Meseria datului din gurã

Sãptãmîna trecutã, la o emisiune în prime time, TVR a organizat o dezbatere despre imaginea Parlamentului României. Tema e în prezent, la noi, de o importantã iesitã din comun, si posturile publice, singurele care-si pot permite sã dea cu tifla ratingurilor smulse cu orice pret, ar trebui s-o treacã printre prioritãti. Fie si din cel putin trei motive:
1) Parlamentul e principala institutie a unei democratii autentice. Încã de pe vremea Magnei Carta, s-a pus problema unei institutii reprezentative a unei tãri avînd forta sã contracareze concentrarea puterii în mîinile unei persoane.
2) Opusã imaginii cu care firea omeneascã e obisnuitã (cea a Puterii întruchipate de o persoanã), Parlamentul se confruntã peste tot în lume cu slãbiciuni tinînd atît de el însusi (e alcãtuit din personalitãti diverse, actioneazã complicat si cu lentoare), cît si de nivelul de culturã institutionalã al marii majoritãti a populatiei (dificultatea de a întelege subtilele proceduri parlamentare).
3) În conditiile democratiei încã nedate în pîrg din România, prioritatea acordatã Parlamentului între institutiile puterii rãmîne greu de înteles de majoritatea populatiei.
4) Proasta imagine a Parlamentului înseamnã automat un început de cancer al încrederii în democratie.
Dincolo de importanta sa teoreticã, tema are o importantã practicã deosebitã în context românesc actual. Asa cum s-a vãzut si din ancheta de stradã difuzatã la începutul emisiunii, cetãtenii au o pãrere proastã despre Parlamentul României. Asta explicã poate, printre altele, absenteismul la alegeri, dar si tentatia autoritaristã a presedintelui. Parlamentul rãmîne institutia desemnatã, prin statut, sã contracareze tendintele dictatoriale ale unor persoane. Pentru a-si îndeplini misiunea asta, Parlamentul are nevoie de încrederea populatiei. Încredere destul de firavã la noi. La emisiune au fost invitati cu precãdere politicieni. Dupã opinia mea, prezenta politicienilor la o dezbatere e purã inutilitate. Orice temã din lume - pînã si cea dedicatã cozii de rîndunicã -e abordatã de un politician cu gîndul la politica partidului sãu si, mai ales, la capitalul sãu electoral. Toatã stima pentru politicienii care si-au spus punctul de vedere. Dupã cum s-a vãzut însã din emisiune, domniile lor n-au reusit - de fapt nici nu si-au propus- sã iasã din hotarele destul de strîmte ale partidelor reprezentate. As fi pariat cã Valeriu Tabãrã, de la PDL fiind, îl va apãra pe Traian Bãsescu, iar Bogdan Olteanu, de la PNL fiind va critica guvernul. O dezbatere autenticã a unei teme precum imaginea Parlamentului trebuie sã convoace mai ales specialisti: sociologi, psihologi ai colectivitãtii, analisti politici (autentici, nu dãtãtori cu pãrerea). TVR n-a fãcut altceva decît sã dea curs unei mode impuse în peisajul mediatic autohton de televiziunile de stiri. Acestea invitã la dezbaterile care se succed de dimineatã pînã seara politicieni. O fac din comoditate.
Spre deosebire de specialisti, politicienii rãspund la iutealã convocãrii. Lucru normal. Meseria lor e de a da din gurã.

Articol afisat de 1499 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective