Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iunie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Planuri pentru resuscitarea Statiunii Negulesti

Planuri pentru resuscitarea Statiunii Negulesti

• conducerea Consiliului Judetean va propune consilierilor trei variante din care să se aleagă una, prin care să se redea circuitului turistic obiectivul aflat în paragină • o problemă de durată este obtinerea licentei de exploatare a izvoarelor minerale •

Consilierii judeteni vor decide mîine, în cadrul unei sedinte a legislativului judetean, care va fi varianta optimă pentru redarea în circuitul turistic a Statiunii Negulesti din comuna Piatra Soimului. Reprezentantii Consiliului Judetean au identificat trei posibilităti de relansare, din care se va alege una. „În oricare din variantele identificate, pentru o exploatare rentabilă, mai devreme sau mai tîrziu, Statiunea Negulesti trebuie inclusă în circuitul turistic oficial, mai precis aceasta trebuie declarată statiune balneoclimaterică. Acest lucru ar reprezenta un avantaj considerabil în ceea ce priveste promovarea statiunii prin institutii locale sau institutii centrale - de exemplu, Ministerul Turismului, prin diverse programe - proiecte, actiuni de popularizare etc, sau Ministerul Muncii si Protectiei Sociale prin circuitul biletelor de tratament. Din acest punct de vedere, statiunea nu întruneste criteriile minime obligatorii pentru a beneficia de acest statut, principalul impediment constituindu-l infrastructura precară de cazare si de tratament aferentă statiunii, precum si a zonei în general. Totodată, problema cea mai importantă si care necesită foarte mult timp este obtinerea licentei de exploatare a izvoarelor minerale existente la Negulesti. Licenta se eliberează de Agentia Natională pentru Resurse Minerale (ANRM) după parcurgerea unei proceduri relativ greoaie, nu atît prin volumul documentelor si documentatiilor necesare, cît prin perioada mare de timp necesară. Procedura cuprinde trei etape: delimitarea si fundamentarea perimetrului de explorare (documentatie sumară analizată si aprobată într-un timp relativ scurt), elaborarea, de către persoanele autorizate a programului de lucrări necesare refacerii punerii în exploatare controlată a izvoarelor si monitorizării, cantitative si calitative, a acestora, etapă care se derulează într-un interval de minim 18 luni si maximum 24 de luni. Aprobarea programului se materializează prin obtinerea licentei de explorare. La sfîrsitul perioadei de explorare, dacă din analiza efectuată rezultă că izvoarele au un debit suficient pentru functionarea statiunii, se efectuează demersurile pentru obtinerea licentei de explorare“, a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean Neamt.

Idei pentru trezirea la viată a statiunii

O primă variantă identificată se referă la parcurgerea de către CJ Neamt a procedurii de obtinere a licentei de exploatare pentru zăcămîntul de ape minerale Piatra Soimului si concesionarea prin licitatie publică a imobilului Statiunii Negulesti. Punctul tare în această variantă este că institutia Consiliului Judetean beneficiază de un anumit avantaj, legal - licenta de exploatare se obtine prin negociere directă si nu prin licitatie publică, ca si regulă generală. În paralel se poate organiza de către CJ procedura de concesionare a constructiilor de către un investitor privat, care poate beneficia de licenta obtinută de CJ, prin asocierea celor două părti. Dezavantajele se referă la cheltuielile necesare întocmirii documentatiilor pentru ANRM de către persoane autorizate si taxe aferente aprobărilor, la faptul că rămîne problema Consiliului Local Piatra Soimului, în calitate de proprietar al terenurilor aferente izvoarelor si celor aferente constructiilor ce formează baza de tratament. De asemenea există posibilitatea ca debitul izvoarelor să nu fie suficient de mare pentru o exploatare viitoare a statiunii.
A doua variantă pe care se poate merge pentru relansarea statiunii se referă la înstrăinarea constructiilor prin procedura clasică de licitatie publică de vînzare. Avantajul este că schimbarea proprietarului poate conduce imediat la stoparea degradării si punerea în exploatare a constructiilor, conform dorintelor noului proprietar, dar pentru asta sînt necesare cheltuieli prealabile privind realizarea documentatiei cadastrale, întabularea imobilului, stabilirea pretului de vînzare în baza unui raport de evaluare etc. Dezavantajul este că în acest moment, pretul pietei imobiliare este scăzut. Ultima propunere care va ajunge pe masa consilierilor judeteni este parcurgerea de către CJ a procedurii de obtinere a licentei de exploatare pentru zăcămîntul de ape minerale Piatra Soimului si înfiintarea de către CJ Neamt a unei societăti comerciale care să administreze Statiunea Negulesti. Avantajul este că ar permite CJ, pe termen lung, să obtină profit în calitate de actionar al obiectivului, dar pentru asta este necesară acordarea unui împrumut societătii nou înfiintate. De asemenea, dacă societatea nu este bine administrată, împrumutul nu va putea fi bine recuperat si nici Statiunea Negulesti nu va avea sanse de dezvoltare.
Pînă la alegerea celei mai bune solutii, drumul spre Statiunea Negulesti este „ca în palmă“, în urmă cu cîteva săptămîni încheindu-se lucrările de asfaltare a traseului. Presedintele Vasile Pruteanu a mai spus că în momentul de fată, de la Piatra Soimului, centru, si pînă la statiune drumul se parcurge cu masina în 15 minute.

Articol afisat de 1829 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective