Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Planuri pentru resuscitarea Statiunii Negulesti

Planuri pentru resuscitarea Statiunii Negulesti

• conducerea Consiliului Judetean va propune consilierilor trei variante din care sã se aleagã una, prin care sã se redea circuitului turistic obiectivul aflat în paraginã • o problemã de duratã este obtinerea licentei de exploatare a izvoarelor minerale •

Consilierii judeteni vor decide mîine, în cadrul unei sedinte a legislativului judetean, care va fi varianta optimã pentru redarea în circuitul turistic a Statiunii Negulesti din comuna Piatra Soimului. Reprezentantii Consiliului Judetean au identificat trei posibilitãti de relansare, din care se va alege una. „ÃŽn oricare din variantele identificate, pentru o exploatare rentabilã, mai devreme sau mai tîrziu, Statiunea Negulesti trebuie inclusã în circuitul turistic oficial, mai precis aceasta trebuie declaratã statiune balneoclimatericã. Acest lucru ar reprezenta un avantaj considerabil în ceea ce priveste promovarea statiunii prin institutii locale sau institutii centrale - de exemplu, Ministerul Turismului, prin diverse programe - proiecte, actiuni de popularizare etc, sau Ministerul Muncii si Protectiei Sociale prin circuitul biletelor de tratament. Din acest punct de vedere, statiunea nu întruneste criteriile minime obligatorii pentru a beneficia de acest statut, principalul impediment constituindu-l infrastructura precarã de cazare si de tratament aferentã statiunii, precum si a zonei în general. Totodatã, problema cea mai importantã si care necesitã foarte mult timp este obtinerea licentei de exploatare a izvoarelor minerale existente la Negulesti. Licenta se elibereazã de Agentia Nationalã pentru Resurse Minerale (ANRM) dupã parcurgerea unei proceduri relativ greoaie, nu atît prin volumul documentelor si documentatiilor necesare, cît prin perioada mare de timp necesarã. Procedura cuprinde trei etape: delimitarea si fundamentarea perimetrului de explorare (documentatie sumarã analizatã si aprobatã într-un timp relativ scurt), elaborarea, de cãtre persoanele autorizate a programului de lucrãri necesare refacerii punerii în exploatare controlatã a izvoarelor si monitorizãrii, cantitative si calitative, a acestora, etapã care se deruleazã într-un interval de minim 18 luni si maximum 24 de luni. Aprobarea programului se materializeazã prin obtinerea licentei de explorare. La sfîrsitul perioadei de explorare, dacã din analiza efectuatã rezultã cã izvoarele au un debit suficient pentru functionarea statiunii, se efectueazã demersurile pentru obtinerea licentei de explorare“, a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean Neamt.

Idei pentru trezirea la viatã a statiunii

O primã variantã identificatã se referã la parcurgerea de cãtre CJ Neamt a procedurii de obtinere a licentei de exploatare pentru zãcãmîntul de ape minerale Piatra Soimului si concesionarea prin licitatie publicã a imobilului Statiunii Negulesti. Punctul tare în aceastã variantã este cã institutia Consiliului Judetean beneficiazã de un anumit avantaj, legal - licenta de exploatare se obtine prin negociere directã si nu prin licitatie publicã, ca si regulã generalã. În paralel se poate organiza de cãtre CJ procedura de concesionare a constructiilor de cãtre un investitor privat, care poate beneficia de licenta obtinutã de CJ, prin asocierea celor douã pãrti. Dezavantajele se referã la cheltuielile necesare întocmirii documentatiilor pentru ANRM de cãtre persoane autorizate si taxe aferente aprobãrilor, la faptul cã rãmîne problema Consiliului Local Piatra Soimului, în calitate de proprietar al terenurilor aferente izvoarelor si celor aferente constructiilor ce formeazã baza de tratament. De asemenea existã posibilitatea ca debitul izvoarelor sã nu fie suficient de mare pentru o exploatare viitoare a statiunii.
A doua variantã pe care se poate merge pentru relansarea statiunii se referã la înstrãinarea constructiilor prin procedura clasicã de licitatie publicã de vînzare. Avantajul este cã schimbarea proprietarului poate conduce imediat la stoparea degradãrii si punerea în exploatare a constructiilor, conform dorintelor noului proprietar, dar pentru asta sînt necesare cheltuieli prealabile privind realizarea documentatiei cadastrale, întabularea imobilului, stabilirea pretului de vînzare în baza unui raport de evaluare etc. Dezavantajul este cã în acest moment, pretul pietei imobiliare este scãzut. Ultima propunere care va ajunge pe masa consilierilor judeteni este parcurgerea de cãtre CJ a procedurii de obtinere a licentei de exploatare pentru zãcãmîntul de ape minerale Piatra Soimului si înfiintarea de cãtre CJ Neamt a unei societãti comerciale care sã administreze Statiunea Negulesti. Avantajul este cã ar permite CJ, pe termen lung, sã obtinã profit în calitate de actionar al obiectivului, dar pentru asta este necesarã acordarea unui împrumut societãtii nou înfiintate. De asemenea, dacã societatea nu este bine administratã, împrumutul nu va putea fi bine recuperat si nici Statiunea Negulesti nu va avea sanse de dezvoltare.
Pînã la alegerea celei mai bune solutii, drumul spre Statiunea Negulesti este „ca în palmã“, în urmã cu cîteva sãptãmîni încheindu-se lucrãrile de asfaltare a traseului. Presedintele Vasile Pruteanu a mai spus cã în momentul de fatã, de la Piatra Soimului, centru, si pînã la statiune drumul se parcurge cu masina în 15 minute.

Articol afisat de 2146 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective