Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Grindinã nimicitoare

Grindinã nimicitoare

• joi seara, în cîteva minute, mii de hectare cu culturi agricole si acoperisuri de locuinte au fost distruse de grindinã • asa cum s-a întîmplat si în urmã cu cîteva zile, „potopul“ a venit pe nepusã masã • canalele Romanului nu au fãcut fatã imensului volum de apã •

Judetul Neamt a mai fost afectat o datã de grindinã în aceastã varã, la un interval de cîteva zile. Dupã furtunile care au distrus hectare întregi la începutul sãptãmînii în zona Roman (din nefericire atunci s-a înregistrat si o victimã - o femeie de 38 de ani a fost seceratã de un trãsnet), joi spre searã, alte cîteva comune au fost „mãcelãrite“ de grindinã. Desi se anuntase „cod galben“ peste judet, oamenii nu se asteptau sã se trezeascã în cîteva minute cu curtile pline de boabe de gheatã. Conform centralizãrii de la Prefecturã, precipitatiile abundente, însotite de grindinã si intensificãri ale vîntului, cãzute în dupã amiaza zilei de 25 iunie au produs pagube la gospodãrii ale populatiei si la culturi agricole. Au fost afectate municipiul Roman si comunele Sagna, Bîrgãoani, Girov, Doljesti, Bîra si Tibucani. Este posibil ca pagube sã fie si în alte zone, dar ele n-au fost raportate pentru cã reprezentantii primãriilor s-au miscat mai încet sau deloc si nu au fãcut constatãrile în unitãtile administrativ-teritoriale de care sînt responsabili. „Toatã ziua de joi a fost bine si ne-am ocupat de treburi pe lîngã casã. Spre searã, pe la 16.30, cerul s-a înnegrit si deodatã a început sã plouã abundent. Apoi a venit gheta, care curgea cu gãleata. Nu am mai vãzut atîta grindinã vreodatã. S-a umplut curtea de gheatã si curgea suvoi si pe drum. Bucãtile au fost foarte colturoase si au distrus tot ce au prins în cale. Copacii au rãmas fãrã frunze, via fãrã crengi, rãsadurile au fost acoperite de grindinã. Nu se mai vedea nimic din grãdina de zarzavaturi. Poate de acum se va mai reface ceva, dar pagubele sînt imense. Porumbul începea sã dea în spic si acum nu mai are decît tulpina, fãrã nici o frunzã. Potopul a durat circa 20 de minute, dar a fãcut prãpãd“, a declarat un cetãtean din Bîrgãoani.

Evaluãri

Autoritãtile locale din localitãtile afectate au format comisii de evaluare a pagubelor produse. Primele estimãri au fost finalizate doar în comunele Sagna si Girov. ÃŽn Sagna au fost afectate acoperisurile a 88 de case si/sau anexe gospodãresti si 100 de hectare de teren agricol. ÃŽn comuna Girov, 140 de gospodãrii au fost avariate si circa 600 de hectare de teren cultivat cu porumb, grîu, orz, soia sau legume, au fost afectate. Totodatã a fost avariat acoperisul unei hale si folia unui solar (700 de metri pãtrati) de la o societate agricolã din Girov. Retelele electrice, posturile de transformare si retelele de telecomunicatii au rãmas functionale în Neamt, în ciuda represaliilor la care au avut de rezistat. „De luni o comisie mixtã formatã din specialisti din cadrul Consiliului Judetean, Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, Sistemului de Gospodãrire a Apelor si Inspectoratul de Stat în Constructii va merge pe teren pentru evaluarea pagubelor“, a spus prefectul Mihai Archip.

Canale arteziene la Roman

Ploaia torentialã ce s-a abãtut asupra municipiului Roman în dupã-amiaza de joi, 25 iunie, a transformat în adevãrate arteziene gurile de canal din zonele joase ale orasului. ÃŽn Lipoveni si Cartierul Muncitoresc unde apa a dat pe afarã strãzile sînt cunoscute cã au canalizarea necorespunzãtoare standardelor, nici chiar în conditii normale. ÃŽn fiecare primãvarã se actioneazã la drenarea retelei, dar chiar si curatã, tevãraia nu a fãcut fatã diluviului. Au fost romascani care au telefonat la sediul Apa Serv Neamt din muncipiu în momentul în care apa le-a intrat în curti, „firitisindu-i“ pe angajatii companiei. „Am primit un telefon de la un cetãtean de pe strada Maramures, de fapt vorbea nevasta si el comenta de la distantã, lucruri foarte «interesante», care as fi curios dacã ar fi avut curajul sã mi le zicã dacã era în fata mea. ÃŽntr-adevãr, avem ceva probleme cu capacitatea canalizãrii din anumite zone ale orasului, dar nu se pot rezolva peste noapte. Apoi, sã nu uitãm cã a cãzut o masã importantã de apã, ati vãzut ce s-a întîmplat si în alte orase din tarã si din toatã Europa, nu te poti pune cu natura“, a declarat Vasile Dumitrache, director Apa Serv Neamt Zona Est-Roman. Planurile operatorului de apã-canal presupun accesarea programului european pentru întreg judetul, în valoare de aproximativ 100 milioane euro, în care intrã si modernizarea canalizãrilor cu probleme din Roman. Instalatia va fi reproiectatã si înlocuitã, în tot municipiul nu doar acolo nu functioneazã corespunzãtor, iar unele zone, cum ar fi Cartierul Nicoale Bãlcescu, va fi introdus acest serviciu care acum lipseste.

Articol afisat de 2340 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, V. MUSAT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective