Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Certat, pupat, dar granita cu „ungurii“ încã nu-i

Certat, pupat, dar granita cu „ungurii“ încã nu-i

• întîlnirea de ieri dintre presedintele CJ Neamt si cel de la Harghita s-a soldat cu o nouã întrevedere, peste o lunã • motivul întrevederii: împãrtirea Cheilor Bicazului • în vreme ce presedintele Pruteanu a „venit“ cu legea scrisã negru pe alb, cel al ungurilor vorbea despre „neclaritatea“ ei • si ar vrea niste comitii •

ÃŽntîlnirea de joi, 2 iulie, dintre presedintii Consiliilor Judetene Neamt si Harghita a fost cu succes si nu prea. Partea bunã este cã s-a ajuns la întelegere între pãrti si ambele judete vor sã stie pînã unde se întind, unde le este limita. Partea proastã este cã nu s-a stabilit acum unde este granita, astfel cã proiectul conducerii Consiliului Judetean Neamt privind fixarea unui panou la granita dinspre Harghita va mai suporta amînare. „Miercuri, 5 august, la ora 12, este termenul limitã dupã care vom începe fixarea panoului cu intrarea în Neamt“, a fost declaratia presedintelui Vasile Pruteanu, dupã discutiile purtate timp de o orã cu omologul maghiar.

Întîlnire în România, la Lacul Rosu

Reprezentantii CJ Neamt i-au contactat pe cei din Harghita în urmã cu mai multe zile, pentru a le propune sã se întîlneascã si sã discute mai multe teme, printre care vechea problemã a hotarului si modelul constructiilor care vor lua locul actualelor chioscuri în care se vînd produse de artizanat în Cheile Bicazului. Ora fixatã, 10.30, a fost respectatã, la fel ca si locul întîlnirii - într-o salã a unui restaurant de la Lacul Rosu. Discutia a început în termeni diplomatici, partea nemteanã încercînd sã abordeze elegant problema sensibilã a granitei. Vasile Pruteanu a pus pe tapet faptul cã în urmã cu sapte ani, pe vremea cînd era prefect, subiectul a fost dezbãtut, dar a rãmas fãrã rezultat. A fost semnat chiar si un act în urma întîlnirii, dar totul a fost în zadar. „ÃŽntîlnirea din 2002 a fost o gãselnitã pentru niste deputati maghiari, care au abordat subiectul astfel încît sã îsi asigure capital electoral. Dar existã o lege foarte clarã, Legea 2 din 1968, în baza cãreia se stabileste limita dintre judete. Nu înteleg, de ce vã deranjeazã aceastã precizare? De sãptãmîna viitoare vom începe lucrãrile de amenajare a unui panoul informativ, pe teritoriul judetului Neamt. Nu mai asteptãm nimic. Ce sã facem, sã mai stãm 6-7 luni, ca sã ce? V-am informat despre ce vrem sã facem, pentru cã asa e frumos si civilizat. Ce sã asteptãm, sã treacã si perioada concediilor? Noi vom fixa panoul unde este indicatã granita dintre judete, în lege. Acolo vrem noi! Nu aveti decît sã instalati si dumneavoastrã, unde vreti!“, a fost una dintre interventiile presedintelui Pruteanu.

Csaba ar vrea comitie

Omologul sãu, Borboly Csaba, a fost foarte reticent la începutul discutiilor. „Competentele privind stabilirea limitei dintre judete nu sînt ale Consiliului Judetean. Institutia prefectului si oficiile de cadastru trebuie sã se ocupe de documentatie. Trebuie stabilitã o comisie mixtã pentru a stabili garnita. ÃŽn judetul nostru avem 180 de astfel de comisii, care stabilesc limitele dintre comunele din Harghita. Cei din Gheorghieni refuzã limitã la care se face referite în legea despre care vorbiti. Am avut aceeasi problemã si cu cei din Bacãu si am fãcut comisie mixtã“, a spus presedintele CJ Harghita.
ÃŽn apãrarea intereselor nemtenilor a sãrit Simion Stîncel, directorul Oficiului Judetean de Cadastru si Organizarea Teritoriului. „Legea
2/1968 e clarã pentru toatã lumea. E o granitã naturalã, nu impusã, nu trasatã în urma discutiilor. E vorba de confluenta dintre rîurile Bicaz si Cupas. Avem schite care atestã acest lucru“. Primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, a venit cu argumente de bun simt care demonstrau necesitatea stabilirii hotarului dintre granite. „Ne aflãm într-o Europã liberã, într-o Românie liberã, în care cetãtenii români si unguri ar trebui sã aibã aceleasi drepturi. Haideti sã punem în aplicare acest proiect, de limitare a judetelor, pentru a putea sã ne facem treaba, sã putem dezvolta proiecte fiecare. Sînt niste limite naturale care ne despart. Puteti pune judetul Harghita la intrare în Bicaz Chei, nu mã deranjeazã! Dar dati-ne voie sã ne punem în aplicare proiectele, sã ne dezvoltãm turismul în partea aceasta! Turistii vin în Neamt la o mãnãstire, dar dupã aceea tot la Lacul Rosu se duc, pentru cã e altã atmosferã. Deci nu pierdeti nimic!“, a spus primarul Oniga.

5 august, termen limitã

Presedintele Pruteanu a tinut sã le spunã gazdelor cã într-o vreme, Lacul Rosu apartinea judetului Neamt si nimeni nu mai face acum caz de asta. Vãzîndu-se oarecum încoltit de cãtre nemteni - comisia de la CJ Neamt era formatã din presedinte, arhitect sef, secretar general, directorul OCOT, directorul de programe si cel de la drumurui, presedintele Csaba, care avea doar cîtiva oameni din institutia sa, spus cã oaspetii nu au fost cinstiti, pentru cã i-au anuntat cã vor sã discute alte probleme decît cea legatã de granitã. Asta, în conditiile în care comisia „ungarã“ a venit „dotatã“ cu harta administrativ-teritorialã a Harghitei, pe care au agãtat-o la vedere. Pînã la urmã au decis de comun acord cã pe 5 august, la ora 11, se vor întîlni pentru „a bate în cuie“ granita. ÃŽn caz contrar, nemtenii vor monta un panou informativ de 1,1 miliarde de lei vechi, la intrarea în judetul nostru, la confluenta dintre rîurile Bicaz si Cupas.

Articol afisat de 1949 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 03.07.2009 09:53
Dar oare prim ministru mai are tara asta?
Sau macar ministru al administratiei? Ce tot atata scandal? Trebuie sa se roage cineva de un presedinte de consiliu judetean sa respecte o lege? Ce daca nationalitatea lui e maghiara? Astia chiar nu stiu decat de frica si de bata?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective