Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tichetul de sãnãtate - impozit pe boalã

• mult discutata coplatã transformatã în tichete de sãnãtate nu reprezintã decît servicii medicale cu bani • gratuite vor rãmîne doar urgentele •

Tichetele de sãnãtate care înlocuiesc ca denumire termenul de coplatã se pare cã în fond nu sînt decît niste banale chitante care reprezintã un nou bir pe capul nemtenilor în vreme de crizã. Mascatã de îngrijorarea Ministerului fatã de faptul cã doar tara noastrã face exceptie de la introducerea sistemului de coplatã, criza din sistemul sanitar a nãscut un monstru numit tichetul de sãnãtate. Concret, Ministerul Sãnãtãtii a fãcut public miercuri, 1 iulie, ce va însemna tichetul de sãnãtate si cît vor plãti pacientii la medic. Practic, tichetul de sãnãtate va fi doar o chitantã pe care o va primi fiecare pacient pentru banii pe care îi va da la medic. Concret, Ministerul a stabilit ca pacientii sã plãteascã anual un maximum de 6 milioane de lei vechi pentru serviciile medicale. Aceastã sumã maximã se referã la pacientii cei mai bolnavi iar dintr-o estimare a mai marilor sãnãtãtii reiese cã un pacient mediu, adicã unul care nu are nevoie de prea multe servicii medicale, va plãti din buzunar cam 3,5 milioane de lei. Pacientul va avea de banii acestia cam 6-8 vizite la medicul de familie, douã perioade de spitalizare timp de mai multe zile, douã perioade de spitalizare de o zi, 4 vizite la medicul specialist, o vizitã la domiciliu, 10 analize de laborator (adicã 10 tipuri de analize si nu efectuarea de 10 ori a analizelor), o radiografie si o tomografie sau un RMN. Omul cînd va merge la medicul de familie sau la specialist va plãti, iar pentru acei bani va primi chitantã. Acele chitante trebuie pãstrate, iar anul viitor, cînd va depune declaratia de venit global, le va atasa la fisã si aceste chitante vor fi deductibile, deci impozitul perceput de stat va fi mai mic. În cazul în care un pacient va depãsi plafonul de 6 milioane de lei anual va fi taxat ca într-o clinicã privatã, adicã serviciile vor fi foarte scumpe. Potrivit primelor date furnizate de Ministerul Sãnãtãtii, o consultatie la medicul de familie va fi taxatã cu 5 lei, una la medicul specialist cu 10 lei, o zi de spitalizare tot cu atît iar un RMN cu substantã de contrast va costa 200 de lei. Deci un bolnav care face trei RMN-uri anual si-a depãsit plafonul iar apoi, dacã mai are nevoie de unul, va plãti costul investigatiei integral, adicã 5-700 de lei, chiar dacã este asigurat.

Urgentele vor fi gratis

Toate serviciile medicale vor fi taxate, mai putin cele de urgentã. Cu alte cuvinte, un pacient care merge la urgentã si necesitã internarea pentru o apendicitã nu va plãti nimic însã, dacã va merge la specialist va da 10 lei iar dacã se va decide internarea sa timp de 5 zile sã zicem, va mai da încã 50 de lei. Rãmîne de vãzut si care va fi taxa pentru operatie, pentru medicatia fãcutã în timpul spitalizãrii etc. Nu vor fi taxati în nici un fel, nici la urgentã si nici în afara acesteia pensionarii dar doar cei care au venituri mai mici de 700 de lei, copiii pînã în 18 ani, gravidele, somerii, persoanele cu handicap, revolutionarii precum si personalul sanitar. Deocamdatã, aceste tichete nu sînt foarte clar explicate pacientilor iar medicii sînt si ei într-o ceatã totalã. „Cred cã va fi o bulibãsealã cumplitã, nu stiu cum vom taxa pacientii, vom avea chitantiere, dacã omul vine de 10 ori la medic si si-a depãsit plafonul, eu ce fac cu el, cu cît îl taxez?
Asteptãm lãmuriri de la dom’ ministru dar cred cã va fi o mare ametealã.“a precizat un medic de familie nemtean care a preferat sã nu-si spunã numele. Tichetele de sãnãtate vor fi introduse de la 1 septembrie, iar pe timpul verii se va face o amplã campanie de informare publicã.

Articol afisat de 1509 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective