Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Septembrie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scolile groazei

Scolile groazei

• 87 de scoli nemtene arată ca-n Evul Mediu • acestea nu au apă curentă, n-au canalizare, toaletele sînt în curte si arată ca vai de ele • cu toate acestea, în aceste unităti neautorizate învată si-si riscă viata peste 1.000 de copii

Zilele acestea guvernantii se sfîsie politic pe multele variante ale Codului Educatiei, fiecare atribuindu-si merite în introducerea unor articole sau a altora. Toti politicienii ultimilor 20 de ani au făcut experimente pe cîteva generatii de copii, s-au luptat pe ciolanul fondurilor alocate Educatiei, le-au dat sau le-au luat sporuri si salarii profesorilor, dar cu totii au uitat să mai si construiască sau să modernizeze scoli. Politicienii, cînd vin în vizită de lucru, ca să nu lăcrimeze din cauza mirosurilor si să nu se îngretoseze de imaginea învătămîntului românesc sînt dusi în vizită la cîteva scoli etalon de prin buricul tîrgurilor unde lucrurile arată bine, chiar foarte bine. Chiar dacă li se spune că sînt scoli care arată jalnic, cu totii dau din cap a aprobare gravă si promit rezolvare. Din păcate, cele mai multe scoli de pe la sate arată ca acum 30-40 de ani, fără apă, fără căldură, fără toalete etc. Unii ar spune că „si pe vremea mea era la fel si uite ce carte am învătat“. Perfect adevărat dar în secolul 21, într-o tară europeană cu pretentii absurde, dar pretentii, este greu de imaginat în ce conditii învată acum mii de copii.

152 de scoli din Neamt nu sînt autorizate sanitar

În judetul Neamt există si functionează 410 unităti de învătămînt: scoli, grădinite, licee. Anual, acestea sînt verificate de către inspectorii de la Directia de Sănătate Publică si tot anual, la multe sînt găsite nereguli. Aceste unităti aflate în conditii jalnice nu primesc autorizatii de functionare sau primesc conditionat. Cu toate acestea, peste 1.000 de copii învată în aceste scoli an de an, îngheată iarna în clase, se coc vara, le plouă în cap primăvara si tot asa. Desi lipsa autorizatiilor este un subiect dezbătut la începutul fiecărui an scolar nimeni nu face nimic, nu se găsesc niciodată bani pentru aceste unităti si astfel, problemele devin permanente. Si în 2009, inspectorii de control de la DSP Neamt au făcut o vizită la unitătile de învătămînt iar verificările au scos la iveală că mai bine de o treime din scoli nu îndeplinesc normele igienico-sanitare. Astfel, 152 de scoli sînt neautorizate dar 65 sînt în curs de autorizare. Deci, 87 de scoli nu au autorizatie sanitară si nu au nici o sansă să functioneze. Acestea nu pot primi avizul favorabil pentru că nu au surse de apă potabilă, nu sînt racordate la apă, nu au toalete corespunzătoare, nu au canalizare, căldură, functionează în clădiri vechi, degradate etc.

Rezolvarea problemelor, treabă complicată pentru autorităti

Complicatiile întîlnite la unele unităti de învătămînt sînt „cărate“ de ani de zile, iar rezolvarea lor nu se poate face într-o vară, pentru ca problema autorizării sanitare a scolilor să se solutioneze definitiv la nivelul judetului Neamt. În vreme ce în unele unităti lipsa autorizatiei este legată de criza economică, pentru că au rămas cu lucrările nefinalizate, în alte cazuri vinovat este timpul, pentru că există scoli vechi de zeci de ani, prin acoperisurile cărora plouă si care nu mai pot fi reabilitate pentru că structura de rezistentă nu mai prezintă sigurantă în exploatare. Profesor Luminita Georgeta Vîrlan, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, a declarat că în general lipsa apei curente, grupurile sanitare necorespunzătoare, lipsa retelei de canalizare si nefinalizarea lucrărilor de igienizare reprezintă principalele motive ale neautorizării sanitare. Scolile Giurgeni si Chilii, de exemplu, au acoperisurile ca vai de ele si din acest motiv unitătile nu pot fi autorizate. La Scoala Vasile Conta din Ghindăoani nu s-au finalizat grupul social si clădirea în care să fie montată centrala termică. Se speră însă că această unitate va fi autorizată pînă la venirea elevilor în noul an scolar, motiv pentru care acum se munceste cu spor la finalizarea lucrărilor începute. La Scoala de Arte si Meserii Dulcesti, două corpuri de clădire au fost debransate la finele lunii august de la reteaua de gaz metan, pe motiv de neplată, dar si în cazul acestei unităti se speră că se vor găsi fondurile necesare pentru achitarea facturilor restante si pentru a se intra în normalitate. În comuna Agapia, la Scoala Nicolae Grigorescu nu se poate realiza reteaua de apă rece conform proiectului existent. Conducerea Scolii Hangu s-a plîns Inspectoratului Scolar Judetean Neamt că nu există personal care să se ocupe de buna functionare a centralei termice din unitatea de învătămînt. Si la Scoala Săvinesti II sînt probleme, în sensul că nu s-au terminat lucrările de constructie la trei grupe de grădinită. Si la Pîngărati mai e de lucru la grupurile sanitare, iar Colegiul Tehnic de Transporturi a rămas si în acest an fără mult-rîvnitul camion pe care elevii să învete să conducă, si aceasta tot din cauza crizei.
Unele dintre scolile neautorizate au întocmit planuri de conformare prin care arată că vor căuta surse de finantare prin care să-si rezolve problemele. Altele nici nu se mai obosesc. Si totusi, an de an, aceste scoli care reprezintă adevărate pericole pentru copii îsi deschid portile si functionează bine mersi. Statul se pare că are mai mare grijă de betivii de prin cîrciumi decît de generatiile tinere. Un bar sau un restaurant nu poate functiona fără autorizatie sanitară, dar o scoală da. Concluzia? România a devenit tara tuturor „posibilitătilor“.

Articol afisat de 1024 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. BALINT)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective