Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scolile groazei

Scolile groazei

• 87 de scoli nemtene aratã ca-n Evul Mediu • acestea nu au apã curentã, n-au canalizare, toaletele sînt în curte si aratã ca vai de ele • cu toate acestea, în aceste unitãti neautorizate învatã si-si riscã viata peste 1.000 de copii

Zilele acestea guvernantii se sfîsie politic pe multele variante ale Codului Educatiei, fiecare atribuindu-si merite în introducerea unor articole sau a altora. Toti politicienii ultimilor 20 de ani au fãcut experimente pe cîteva generatii de copii, s-au luptat pe ciolanul fondurilor alocate Educatiei, le-au dat sau le-au luat sporuri si salarii profesorilor, dar cu totii au uitat sã mai si construiascã sau sã modernizeze scoli. Politicienii, cînd vin în vizitã de lucru, ca sã nu lãcrimeze din cauza mirosurilor si sã nu se îngretoseze de imaginea învãtãmîntului românesc sînt dusi în vizitã la cîteva scoli etalon de prin buricul tîrgurilor unde lucrurile aratã bine, chiar foarte bine. Chiar dacã li se spune cã sînt scoli care aratã jalnic, cu totii dau din cap a aprobare gravã si promit rezolvare. Din pãcate, cele mai multe scoli de pe la sate aratã ca acum 30-40 de ani, fãrã apã, fãrã cãldurã, fãrã toalete etc. Unii ar spune cã „si pe vremea mea era la fel si uite ce carte am învãtat“. Perfect adevãrat dar în secolul 21, într-o tarã europeanã cu pretentii absurde, dar pretentii, este greu de imaginat în ce conditii învatã acum mii de copii.

152 de scoli din Neamt nu sînt autorizate sanitar

În judetul Neamt existã si functioneazã 410 unitãti de învãtãmînt: scoli, grãdinite, licee. Anual, acestea sînt verificate de cãtre inspectorii de la Directia de Sãnãtate Publicã si tot anual, la multe sînt gãsite nereguli. Aceste unitãti aflate în conditii jalnice nu primesc autorizatii de functionare sau primesc conditionat. Cu toate acestea, peste 1.000 de copii învatã în aceste scoli an de an, îngheatã iarna în clase, se coc vara, le plouã în cap primãvara si tot asa. Desi lipsa autorizatiilor este un subiect dezbãtut la începutul fiecãrui an scolar nimeni nu face nimic, nu se gãsesc niciodatã bani pentru aceste unitãti si astfel, problemele devin permanente. Si în 2009, inspectorii de control de la DSP Neamt au fãcut o vizitã la unitãtile de învãtãmînt iar verificãrile au scos la ivealã cã mai bine de o treime din scoli nu îndeplinesc normele igienico-sanitare. Astfel, 152 de scoli sînt neautorizate dar 65 sînt în curs de autorizare. Deci, 87 de scoli nu au autorizatie sanitarã si nu au nici o sansã sã functioneze. Acestea nu pot primi avizul favorabil pentru cã nu au surse de apã potabilã, nu sînt racordate la apã, nu au toalete corespunzãtoare, nu au canalizare, cãldurã, functioneazã în clãdiri vechi, degradate etc.

Rezolvarea problemelor, treabã complicatã pentru autoritãti

Complicatiile întîlnite la unele unitãti de învãtãmînt sînt „cãrate“ de ani de zile, iar rezolvarea lor nu se poate face într-o varã, pentru ca problema autorizãrii sanitare a scolilor sã se solutioneze definitiv la nivelul judetului Neamt. ÃŽn vreme ce în unele unitãti lipsa autorizatiei este legatã de criza economicã, pentru cã au rãmas cu lucrãrile nefinalizate, în alte cazuri vinovat este timpul, pentru cã existã scoli vechi de zeci de ani, prin acoperisurile cãrora plouã si care nu mai pot fi reabilitate pentru cã structura de rezistentã nu mai prezintã sigurantã în exploatare. Profesor Luminita Georgeta Vîrlan, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, a declarat cã în general lipsa apei curente, grupurile sanitare necorespunzãtoare, lipsa retelei de canalizare si nefinalizarea lucrãrilor de igienizare reprezintã principalele motive ale neautorizãrii sanitare. Scolile Giurgeni si Chilii, de exemplu, au acoperisurile ca vai de ele si din acest motiv unitãtile nu pot fi autorizate. La Scoala Vasile Conta din Ghindãoani nu s-au finalizat grupul social si clãdirea în care sã fie montatã centrala termicã. Se sperã însã cã aceastã unitate va fi autorizatã pînã la venirea elevilor în noul an scolar, motiv pentru care acum se munceste cu spor la finalizarea lucrãrilor începute. La Scoala de Arte si Meserii Dulcesti, douã corpuri de clãdire au fost debransate la finele lunii august de la reteaua de gaz metan, pe motiv de neplatã, dar si în cazul acestei unitãti se sperã cã se vor gãsi fondurile necesare pentru achitarea facturilor restante si pentru a se intra în normalitate. ÃŽn comuna Agapia, la Scoala Nicolae Grigorescu nu se poate realiza reteaua de apã rece conform proiectului existent. Conducerea Scolii Hangu s-a plîns Inspectoratului Scolar Judetean Neamt cã nu existã personal care sã se ocupe de buna functionare a centralei termice din unitatea de învãtãmînt. Si la Scoala Sãvinesti II sînt probleme, în sensul cã nu s-au terminat lucrãrile de constructie la trei grupe de grãdinitã. Si la Pîngãrati mai e de lucru la grupurile sanitare, iar Colegiul Tehnic de Transporturi a rãmas si în acest an fãrã mult-rîvnitul camion pe care elevii sã învete sã conducã, si aceasta tot din cauza crizei.
Unele dintre scolile neautorizate au întocmit planuri de conformare prin care aratã cã vor cãuta surse de finantare prin care sã-si rezolve problemele. Altele nici nu se mai obosesc. Si totusi, an de an, aceste scoli care reprezintã adevãrate pericole pentru copii îsi deschid portile si functioneazã bine mersi. Statul se pare cã are mai mare grijã de betivii de prin cîrciumi decît de generatiile tinere. Un bar sau un restaurant nu poate functiona fãrã autorizatie sanitarã, dar o scoalã da. Concluzia? România a devenit tara tuturor „posibilitãtilor“.

Articol afisat de 1347 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. BALINT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective