Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Spitalul în ghearele crizei

Spitalul în ghearele crizei

• pacientii internati în spital vin de-acasã cu medicamente, seringi, materiale sanitare etc. • în aceste conditii, bolnavii primesc doar cazare si supraveghere medicalã •

Criza financiarã cu care se confruntã unitãtile sanitare din tarã a transformat spitalele mai mult în hoteluri, si acelea infecte pentru cã pacientii au ajuns sã beneficieze doar de cazare de proastã calitate si de servicii medicale. Spitalul Judetean Neamt nu face exceptie de la aceastã regulã, bolnavii care au ghinionul sã aibã nevoie de internare fiind nevoiti de cele mai multe ori sã-si cumpere singuri medicamentele dar si seringile, vata, tifonul, branulele etc. Toate aceste lipsuri nu mai mirã pe nimeni, ba chiar ar putea pãrea ceva anormal dacã un pacient nu ar fi nevoit sã-si cumpere traista de medicamente pentru a supravietui. O vizitã în spitalul nemtean, în special în clãdirile vechi ale unitãtii sanitare este mai mult decît deprimantã. Dacã prin absurd, un pacient din America sau dintr-o tarã vest-europeanã ar fi obligat sã stea cîteva zile într-o sectie a spitalului nemtean (precum cele din Spitalul Vechi sau din pavilioanele ce trebuiau dãrîmate demult, dar ele sînt în picioare bine mersi si adãpostesc bolnavi), ar crede cã a ajuns undeva printr-o tarã africanã, care n-a depãsit stadiul evolutiv al cãtãratului prin copaci. Tavanele scorojite ce stau sã cadã, holurile mizere, înguste de abia ai loc sã treci fãrã sã te lovesti de o altã persoanã, paturile din fier, cu lenjerii si saltele de-o seamã cu ctitorii spitalului, bãile fãrã usi si cu robinete mereu plîngînd, aratã starea de fapt a sistemului sanitar - un sistem sãrac, bolnav si deprimant. Culmea ironiei este cã unele dintre sectiile vechi ale spitalului sînt vopsite în portocaliu, integral (precum sectia de psihiatrie) sau doar pe portiuni. O fi vreun semn de simpatie politicã, o fi vreo metodã de a reda optiomismul bolnavilor, o fi rãmas cuiva, în urma alegerilor vreo gãleatã de vopsea în ton cu presedintele, nimeni nu stie, dar cert este cã bolnavii, sãtui de oranj vãd negru în fata ochilor.

„N-avem branule, medicamente cînd si cînd, astept cu nerãbdare sã ne trimitã în concediu fãrã platã“

Aspectul deprimant al saloanelor poate ar fi ignorat de bolnavii nemteni, care nici nu au termen de comparatie si care obisnuiti cu sãrãcia nici nu au asteptãri prea mari. Ce-i doare cel mai tare pe pacienti este faptul cã sînt nevoiti sã cumpere din farmacii, din bugetul lor mai mult decît anemiat de crizã, medicamente, seringi si tot ce le mai trebuie prin spital. „Nu mai avem branule de cîtva timp iar ca sã faci o intravenoasã unui copil de un an-doi de fiecare datã cînd este cazul este inuman. Sîntem nevoiti sã rugãm pãrintii sã cumpere aceste branule ca sã nu chinuim inutil micutii. Care au cumpãrã, care nu, nu. ÃŽn plus, nici medicamente nu avem întotdeauna si tot bietii pãrinti trebuie sã facã acest lucru. Nu este normal sã se întîmple asa ceva, mai ales într-o sectie unde tratãm copii si unde medicatia este vitalã. Pînã la urmã, cred cã abia astept sã ne trimitã în concediul ãla de 10 zile fãrã platã, ca sã mai uitãm de lipsuri si sãrãcie“, a declarat un doctor de la Pediatrie care a preferat sã nu-si dea numele. Nici la chirurgie situatia nu este mai roz, multe operatii care nu sînt urgente fiind amînate pînã se gãsesc toate materialele necesare. Prin spital umbla o vorbã cum cã în sectiile unde se fac interventii chirurgicale mãnusile de unicã folosintã se refolosesc. „Ar fi culmea crizei, exact ca în bancurile alea, sã refolosim mãnusile, dar deocamdatã mai avem cel putin mãnusi. Pe de altã parte, la cum merg lucrurile acum, nu m-ar mira sã ajungem si sã refolosim mãnusile“, a precizat cu umor negru un medic chirurg. Situatia de crizã este cunoscutã si de cãtre conducerea Spitalului Judetean Neamt, dar sustine cã rezolvarea problemelor nu tine prea mult de ea. „ÃŽntr-adevãr ne confruntãm cu tot felul de lipsuri, de la medicamente si pînã la materiale sanitare dar situatia nu se regãseste doar la noi ci în toate spitalele din tarã. Banii alocati anul acesta sînt extrem de putini iar cerinta generalã a fost de a face economii drastice. ÃŽn afara lipsurilor materiale ne mai lovim si de lipsa persoanalului care este de asemenea acutã, astfel încît lucrurile în momentul de fatã nu sînt tocmai ce ne-am dori. Sper ca situatia sã se remedieze în timp“ a declarat doctorul Sorin Ciobanu, directorul medical al Spitalului Neamt. ÃŽn aceste conditii, dacã nu sînt pe moarte, nemtenii ar trebui sã fugã ca dracul de tãmîie de spitale.

Articol afisat de 1962 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gyovy la data 04.09.2009 11:50
Se mai indoieste cineva ca incepand cu `89,suntem supusi unui program de exterminare si de dezmembrare teritoriala bine pus la punct?
Daca este cineva care tot mai crede in "democratie","liberalism","economie de piata","privatizare","capitalism","sunteti pe calea cea buna","mai bine pentru cei multi","parteneriat pentru Romania","statul de drept","institutiile statului",tra la la,insemna ca este un mare dobitoc si isi merita soarta cu varf si indesat.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective