Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sex fãrã buletin

• copiii nemteni îsi încep viata sexualã tot mai repede • statisticile aratã cã anul acesta 5 fete sub 15 ani au nãscut, iar una a avortat • aproape 250 de adolescente de pînã în 19 ani au devenit mame iar alte 100 au avortat la cerere •

Nu mai reprezintã nici o noutate faptul cã în ultimii ani, vîrsta la care îsi încep viata sexualã adolescentii a coborît tot mai mult, ajungînd chiar în fragedã copilãrie. Curiozitatea, bombardamentul mediatic care promoveazã intens comportamentul dezinhibat referitor la sex, lipsa educatiei sexuale în scoli dar si indiferenta sau reticenta pãrintilor în legãturã cu acest subiect considerat delicat îi determinã pe copii sã experimenteze viata sexualã de la vîrste tot mai fragede. În afara faptului cã din acest motiv, sexul devine un fel de sport practicat din ce în ce mai devreme si cu consecventã chiar de multi adolescenti. Din pãcate, multe dintre relatiile sexuale adolescentine se concretizeazã într-un mod nedorit de nimeni si anume într-o sarcinã. Astfel, adolescente sau chiar copile mai mici de 15 ani ajung sã devinã mame sau, dacã nu este prea tîrziu, se confeseazã pãrintilor care le aduc val vîrtej la spital unde fac avorturi la cerere. Toate aceste sarcini la vîrste foarte mici precum si avorturile fãcute în copilãrie sau adolescentã au consecinte nefaste asupra dezvoltãrii fizice si psihice a minorelor, ce merg chiar pînã la infertilitate. De asemenea, statisticile aratã cã cele mai multe mame care îsi abandoneazã copiii sînt minore iar consecintele sînt tragice pemntru acesti copii nedoriti care ajung sã îngroase rîndurile orfelinatelor.

Copii cu copii în brate

Stitisticile întocmite de Directia de Sãnãtate Publicã Neamt referitoare la avorturi si nasteri la vîrsta adolescentei sînt îngrijorãtoare si aratã cã educatia sexualã precum si mijloacele contraceptive sînt în continuare o necunoscutã pentru nemtence. Potrivit acestor indicatori, în primele 6 luni ale acestui an, 5 copile cu vîrsta mai micã de 15 ani au devenit mame iar alte 246 de adolescente, cu vîrste cuprinse între 15 si 19 ani, vîrstã la care ar fi trebuit sã se afle pe bãncile unui liceu, au adus pe lume copii. Îmbucurãtor este faptul (dacã poate fi ceva pozitiv în toatã aceastã situatie) cã numãrul nasterilor în rîndurile adolescentelor a scãzut usor fatã de primul semetru al anului trecut. În 2008 au nãscut 5 fete mai mici de 15 ani, iar alte 245 de adolescente, cu vîrste între 15 si 19 ani au devenit mame. Aceste cazuri sînt cele care fie si-au dorit copiii fie au depistat prea tîrziu sarcina si nu au mai putut face un avort. Dar în prima jumãtate a anului 2009 au fost si multe cazuri de avorturi la fete care ar fi trebuit sã se joace cu pãpusile si nu sã ajungã la ginecolog. Concret, anul acesta statisticile aratã cã în spitalele din judet s-a fãcut un avort la o fetitã sub 15 ani iar alte 101 de adolescente, de pînã în 19 aniau ales sã întrerupã sarcina. În 2008 au fost înregistrate 3 avorturi sub 15 ani si 98 la fetele cu vîrste cuprinse între 15 si 19 ani. Trebuie tinut cont cã toate statisticile întocmite de DSP fac referire strict la spitalele de stat, existînd în Neamt o multime de cabinete particulare în care se pot face avorturi la cerere. Medicii nemteni cred cã toate aceste cazuri sînt determinate doar de o lipsã de informare si de o lipsã de comunicare între pãrinti si copii. În plus, educatia sexualã lipseste aproape cu desãvîrsire din scoli iar mijloacele contraceptive sînt promovate mult prea putin si chiar cu ferealã, de parcã ceva nu ar fi în regulã cu ele. Si asta vorbind de situatiile din mediul urban. La sate, situatie este mult mai gravã, discutiile referitoare la acest subiect fiind aproape tabu iar consumul de alcool este în floare.
Dacã pînã acum cîtiva ani erau o raritate mamele sub 15 ani, în ultima perioadã au fost si cazuri în care copile de 12-13 ani au nãscut la vîrsta la care colegele lor se mai jucau cu pãpusile. Asa este si cazul unei copile de 13 ani din Bodesti care a fost violatã de trei indivizi. Fata a rãmas însãrcinatã iar acest lucru a fost depistat mult prea tîrziu, abia cînd copila avea deja peste 5 luni de sarcinã. În aceste conditii, fetei nu i-a mai rãmas altceva de fãcut decît sã nascã bebelusul iar familia ei a spus cã se gîndeste dacã sã-l pãstreze sau sã-l dea spre adoptie. Un alt caz care a fãcut vîlvã si pe plan international a fost cel al unei fetite de 11 ani din comuna Piatra Soimului care a fost violatã de unchiul ei în 2008. Copila a rãmas însãrcinatã în urma abuzurilor iar pãrintii ei au cerut întreruperea sarcinii dar pentru cã legislatia din România nu permite avortul peste o anumitã vîrstã a sarcinii, fata a ajuns în Anglia unde i s-a fãcut un avort. Din pãcate astfel de cazuri nu sînt putine, tot mai multe fetite ajungînd victime ale abuzurilor sexuale comise chiar de cãtre rude apropiate.

Articol afisat de 2076 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective