Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Septembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mica Sirenã, regina Danemarcei ex-primarul Rotaru si gunoaiele

Mica Sirenã, regina Danemarcei ex-primarul Rotaru si gunoaiele

• statuia donatã municipalitãtii de Regina Danemarcei este depozitatã într-o halã a firmei Brantner • primãria sustine cã o tine acolo pînã cînd se decide unde s-o amplaseze • statuia a fost realizatã cu prilejul vizitei reginei Danemarcei în Piatra Neamt, acum 9 ani •

Statuia Micii Sirene ce înfrumuseta orasul Piatra Neamt de mai bine de 9 ani, a devenit mai cunoscutã printre pietreni de cînd a dispãrut din peisajul urban. Mai concret, de cîteva luni, aceastã statuie, replicã a celebrei Sirene din Copenhaga, care era amplasatã în parcul mare al orasului a dispãrut si nu a fost reasezatã nicãieri în altã parte. Mai multi pietreni au sunat la redactia cotidianului Monitorul de Neamt, iar altii au scris pe site-ul redactiei noastre si ne-au întrebat curiosi unde a dispãrut acest simbol al municipiului. „Am lipsit din localitate aproape 2 luni. Nu am regãsit Mica Sirenã. Investigatiile mele au rãmas fãrã rezultat. Multumesc anticipat pentru rãspuns. Multã sãnãtate, succese redactionale si multã multumire sufleteascã“, ne scrie Marcel Isacovici pe adresa electronicã a ziarului (www.monitorulneamt.ro)

La Brantner, în depozit

Curiozitatea, dar si întrebãrile cititorilor ne-au îndemnat sã întrebãm si noi unde se aflã acum aceastã statuie, copie a celebrei statui din capitala Danemarcei. Culmea este cã aceastã sculpturã care timp de 9 ani a stat prin parcurile din Piatra Neamt a ajuns acum sã zacã într-un depozit de la firma care se ocupã cu salubrizarea orasului, societatea Brantner. Municipalitatea îi consoleazã pe pietreni spunîndu-le cã este pãzitã cu un sistem de supraveghere video astfel încît nu existã vreun pericol. „Statuia Micii Sirene a fost depozitatã la societatea Brantner unde este pãzitã printr-un sistem de camere video astfel încît ea este foarte bine protejatã. Deocamdatã, sculptura se aflã acolo urmînd ca în viitor sã se ia o decizie în privinta amplasãrii sale în municipiu“, se aratã într-un comunicat al primãriei pietrene. Statuia Micii Sirene a avut un traseu extrem de sinuos în Piatra Neamt, ea fiind amplasatã în mai multe locuri, fiind mutatã de ici-colo iar acum a ajuns sã zacã într-un depozit. Aceastã sculpturã a fost realizatã în anul 2000 de un artist plastic pietrean iar costul total al lucrãrii a fost de peste 50 de milioane de lei la acea vreme. Statuia a reprezentat o donatie din partea Reginei Danemarcei care în acelasi an a venit în vizitã în Piatra Neamt însotitã de printul consort Henrik.

Mutatã de ici colo

La acea datã se puneau bazele unei colaborãri între guvernul danez si autoritãtile locale pietrene pentru realizarea unui depozit ecologic de deseuri menajere. Programul ISPA prin care s-a realizat acest depozit la noi a fost finantat în proportie de peste 40% de Guvernul Danemarcei. Cu prilejul vizitei suveranei acestei tãri la Piatra Neamt, în luna mai a anului 2000 a fost dezvelitã si statuia Micii Sirene, care reprezenta un simbol al prieteniei dintre cele douã tãri, mai ales cã aceastã sculpturã este simbolul Danemarcei. Replica din Piatra Neamt a fost amplasatã initial în fata Centrului de Plasament Elena Doamna pentru ca mai apoi sã fie mutatã în parcul central al municipiului. Dupã un timp, Mica Sirenã a fost iarãsi mutatã si a ajuns sã strãjuiascã bazinul din mijlocul Parcului Zoologic iar dupã un timp, statuii i s-a schimbat încã o datã amplasamentul, fiind adusã iarãsi în centrul orasului, în parcul mare. ÃŽn luna iunie a acestui an, primãria a demarat lucrãrile pentru realizarea unei fîntîni arteziene spectaculoase, cu jocuri de lumini si muzicã iar Mica Sirenã a fost victimã colateralã a acestor investitii. Mutatã initial din parc pentru a fi protejatã, statuia a rãmas în continuare în depozitul de la Brantner chiar dacã de la inaugurarea fîntînii „cîntãrete“ a trecut mai bine de o lunã. Nu se stie ce traseu va mai urma copia celebrei Sirene din Copenhaga, dar de-a lungul timpului au fost si idei care sustineau amplasarea ei în strandul municipal dar si în alte zone de maxim interes. Sã sperãm numai cã nu va fi furatã la fel ca si surata ei originalã din capitala danezã care a fost „rãpitã“ de hoti de mai multe ori, dar a fost recuperatã de fiecare datã si va putea fi admiratã în continuare de pietreni.

Articol afisat de 2527 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective