Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Nu-i milã, ci crimã sã ierti un ucigas“

• „Nu-i milã, ci crimã sã ierti un ucigas“ este crezul procurorului Nicolae Pãuna în ceea ce priveste munca de criminalist • magistratul a iesit la pensie dupã aproape patru decenii de activitate • la final de carierã are satisfactii profesionale, dar si regrete • „Am crezut în justitie si am luptat sã nu-i aduc nici un prejudiciu“, a declarat procurorul Pãuna •

Dupã 38 de ani de magistraturã procurorul Nicolae Pãuna pleacã la pensie cu sentimentul datoriei împlinite. Lasã locul magistratilor mai tineri dupã o carierã de exceptie, care din pãcate se terminã cu unele regrete. „Este vorba de modul în care se percepe înfãptuirea justitiei în momentul de fatã de cãtre unii dintre factorii politici si a modului în care se actioneazã pe plan legislativ privind drepturile magistratilor. A fost un element la care am reflectat mult, desi pasiunea, dãruirea pentru justitie, se vede în munca de o viatã. Acum sînt incertitudini create în plan legislativ care m-au obligat sã iau decizia de a pãrãsi sistemul prin iesirea la pensie“, spune Nicolae Pãuna. Numai în Parchetul Judetean Neamt a lucrat peste 30 de ani, din care 10, în perioada 1990 - 1999, a fost criminalist.
Pentru profesionalismul de care a dat dovadã Nicolae Pãuna a primit de la autoritãtile franceze o medalie suflatã în aur, iar o scrisoare de recunostintã a fost expediatã de autoritãtile strãine cãtre ministrul justitiei de la acea vreme, Ilie Botos.
ÃŽn fiecare an de activitate calificativele profesionale au inclus cuvinte cum ar fi seriozitate, capacitate de interpretare a probelor, profesionalism, competentã. Toatã viata si-a pus în fatã numele si mai apoi functia. A fost recompensat cu Meritul Judiciar clasa I de cãtre presedintele Ion Iliescu. Sînt putine cuvinte pentru a sintetiza activitatea de patru decenii a unui magistrat, iar prin iesirea sa la pensie Parchetul Judetean pierde unul din cei mai buni profesionisti. „Am crezut în justitie si am luptat sã nu-i aduc nici un prejudiciu“, acesta a fost mott-oul procurorului Pãuna în întreaga sa carierã si cã „nu-i milã, ci crimã sã ierti un ucigas“. Nu a uitat sã mentioneze faptul cã întotdeauna a lucrat cu ofitei de politie competenti, profesionisti si oameni de un mare caracter.

Caz unic

ÃŽn activitatea sa a avut cazuri grele, fiind primul procuror din care a trimis în judecatã un inculpat, pentru crimã, fãrã a avea cadavrul. Totul s-a întîmplat în localitatea Timisesti, în anii ‘90 cînd Constantin N. si-a ucis tatã. Pentru a-si proteja fiul, mama l-a ajutat, si împreunã au dus cadavrul pe malul apei. I-au dat foc, într-o groapã, dupã care l-au acoperit cu pãmînt. La o vreme au mutat cadavrul într-o altã groapã, chiar în albia rîului. Apa a ros malul si pãtura în care a fost îngropat cadavrul a iesit la suprafatã. Atît au gãsit criminalistii, numai pãtura, care corespundea cu cea pe care o descrisese inculpatul. S-a mers pe fir, înapoi, si criminalistii au dat de groapa în care fusese ars cadavrul. Din umerii hainei, care erau relativ intacti, au fost recoltate probe de grãsime, din care ulterior s-a stabilit grupa sanguinã a victimei. ÃŽn cele din urmã Nicolae Pãuna l-a inculpat pe tînãr, dar pentru asta a cãutat în arhiva Policlinicii din Tîrgu Neamt date despre victimã. „Nu-si fãcuse analize niciodatã, nu aveam grupa sanguinã si am cãuat în arhivã pînã în anul 1969. Am gãsit cu greu o fisã din care rezulta cã ar fi avut grupa 0, cea care iesise din probele ADN recoltate din haina partial arsã. Pe baza acestor probe, chiar si în lipsa cadavrului, inculpatul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. A fost unul din cele mai grele dosare din activitatea de criminalist“, a spus Nicolae Pãuna. Pentru asta, dar si pentru alte cazuri grele, procurorul a colaborat strîns cu cea mai mare somitate în materie de medicinã legalã din Moldova, profesorul Gheorghe Scripcaru, de la IML Iasi.
Un alt caz la fel de greu dar mult mai complex, a fost cel al studentilor ucigasi, Daniel Baciu si Andrei Vasile. Pentru multiple crime, jafuri si tîlhãrii cei doi au fost capturati si arestati în anul 2000. Ulterior au fost condamnati la detentie pe viatã. Relatãrile lor sîngeroase, sadismul cu care au ucus, dar si cãutarea cadavrelor de cãtre criminalisti au „rãpit“ anchetatorilor zile si nopti în sir. Daniel Baciu „a scãpat“ de pedeapsã, dupã ce si-a pierdut viata ca urmare a unei tentative esuate de evadare din arestul Politiei Neamt, însã Vasile Andrei a rãspuns si pentru uciderea celui de-al doilea taximetrist împuscat în cap si îngropat sub viaductul de la Valea Mormîntului.

Anchete realizate în tandem cu procurorii francezi

În perioada cît a lucrat în cadrul structurilor de combatere a criminalitãtii organizate a avut dosare la fel de grele, unele si cu mai mult de 10 inculpati. Tot atunci a avut trei comisii rogatorii, pentru solutionarea unor dosare cu fapte sãvîrsite de nemteni în strãinãtate. Una din acestea a fost cea din Franta. În baza anchetei realizate de procurorul Pãuna 14 români, dintre care sase romascani au fost condamnati în Franta pentru trafic de persoane si proxenetism la pedepse între 3 si 10 ani de detentie. Ei au cãzut în mîinile anchetatorilor francezi în urma unei actiuni care a avut loc la începutul anului 2004. Pentru elucidarea tuturor aspectelor care tineau de anchetã, datoritã faptului cã atît autorii, cît si victimele erau români, la Parchetul Judetean Neamt a ajuns o comisie rogatorie din Franta. Dosarul a fost înaintat spre solutionare procurorului Pãuna. Magistratul nemtean a lucrat cu un comandant de politie francez si un comisar principal din Paris, pentru solutionarea unui amplu caz de proxenetism. Au fost încarcerati 14 capi de retele de trafic de persoane care înlesneau practicarea relatiilor sexuale contra cost. Numai în acea cauzã era circa 160 de victime, femei recrutate din România, care erau obligate de proxeneti, toti etnici tigani, sã se vîndã la Paris. Oficialii francezi au cerut si obtinut sprijin în obtinerea de informatii privind recrutarea si transportul tinerelor în strãinãtate, audierea victimelor revenite în tarã si identificarea altor persoane care au avut tangentã cu retelele de trafic de persoane.

Articol afisat de 2192 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective