Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

A dat turbarea în tot mai multe jivine

Numãrul cazurilor de turbare în rîndul sãlbãticiunilor este în crestere de la un an la altul. Pe baza datelor înregistrate de cãtre Directia Sanitarã Veterinarã Neamt, în anul 2008, cele mai multe cazuri de turbare au fost confirmate la vulpi, al cãror numãr a crescut. În anul 2008 au fost confirmate 17 cazuri de turbare la animale domestice si sãlbatice, comparativ cu anul 2007 cînd au fost confirmate doar opt. Din totalul de 17 cazuri înregistrate în 2008, douã cazuri au fost la animale domestice - o pisicã si o bovinã, în comunele Borlesti si Hangu, si 15 la animale sãlbatice, la vulpi. În acest an, s-au înregistrat douã cazuri de rabie la vulpea sãlbaticã, în comunele Tazlãu si Alexandru cel Bun. În majoritatea cazurilor, vulpile bolnave au pãtruns în localitãti si chiar în curtile oamenilor, crescînd riscul rãspîndirii turbãrii la animalele domestice si la om, prin muscãturã, zgîrîieturã, etc.
Directia Sanitarã Veterinarã le sugereazã cetãtenilor, pentru a preveni rãspîndirea turbãrii, sã se prezinte cu animalele pentru efectuarea vaccinãrii antirabice, sã nu lase cîinii în afara curtilor, sã tinã cîinii de pazã legati în permanentã, astfel încît sã nu poatã iesi din ogrãzi, sã anunte imediat orice suspiciune de turbare medicului veterinar sau medicului uman din localitate, sã anunte imediat orice muscãturã produsã la om de cãtre cîinii sau pisicile aflate în proprietatea sau în îngrijirea lor sau muscãturi produse de cãtre animale sãlbatice. Sînt interzise jupuirea animalelor sãlbatice gãsite moarte si vînãtoarea cu cîini, în zonele în care s-a diagnosticat turbarea.
Rabia este o boalã produsã de un virus care afecteazã sistemul nervos central (creierul si mãduva spinãrii), atît la animale cît si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractatã foarte usor în cazul în care un animal domestic nevaccinat intrã în contact cu un animal sãlbatic bolnav si este muscat de acesta. Oamenii pot dobîndi boala în urma muscãturilor, produse atît de animale sãlbatice cît si de domestice. La om, perioada de incubare este în medie de 30-40 de zile. Primele simptome sînt durerile si o senzatie de amortire a pãrtii muscate, febrã, iritatie în gît, ameteli, halucinatie, vomã, dureri abdominale, etc. Evolutia bolii este rapidã, ducînd la paralizie, spasme ale gîtului, delir, comã si în final deces (în douã, trei zile).

Articol afisat de 1687 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective