 TEPE PE MOBIL
• o nouă escrocherie a fost brevetată: posesorii de celulare cu cartele telefonice primesc bip-uri de la un anumit număr de telefon • după ce l-au apelat au constatat că banii de pe cartelă au dispărut • este vorba despre un scam telefonic - un număr de telefon cu suprataxă • o altă înselătorie constă în trimiterea de false mesaje cu premii • Mintea diabolică a escrocilor nu are limită, iar acest lucru a fost confirmat recent de o nouă metodă folosită pentru a obtine bani fără să facă nimic. De această dată, escrocheria este aplicată prin intermediul telefonului mobil. Mai multi posesori de cartele telefonice Vodafone au căzut, în ultimele zile, victime acestor escroci. Metoda este una foarte simplă si aduce profituri substantiale infractorilor. Astfel, clientii serviciului de telefonie amintit primesc un apel scurt de la numărul +88213550860. Curiosi să vadă cine i-a apelat, oamenii au sunat la numărul respectiv si s-au trezit că au rămas fără toti banii de pe cartelă. „M-am trezit într-o dimineată si am văzut că am un apel pierdut. Nu am dat atentie numărului si l-am apelat să văd ce s-a întîmplat. M-am gîndit că mă caută cineva de la serviciu. Cînd s-a făcut legătura am constatat că-mi răspunde un robot. Mi-am dat seama că este ceva necurat si am închis telefonul imediat. Degeaba, pentru că toti banii mei de pe cartelă, respectiv vreo 4 euro, dispăruseră. M-am interesat si am înteles că este o escrocherie electronică. Este bine ca oamenii să fie foarte atenti la aceste apeluri. Mai ales cei care au abonamente, pentru că apelul te poate costa si 25 de euro“, ne-a declarat un pietrean pătit. Povestea este una cunoscută, inclusiv si de serviciile de telefonie care nu o dată i-au atentionat pe clienti să nu dea curs unor apeluri dubioase. Cunoscătorii afirmă că la mijloc este vorba de un scam telefonic. Adică, pe româneste, un număr de telefon cu suprataxă, iar toti cei care apelează sînt taxati imediat, trezindu-se fie cu banii luati de pe cartelă, fie cu factura încărcată. Astfel de centrale, care folosesc numere cu suprataxă, există si în România.
Atentie si la sms-urile cu „premii“
O altă înselătorie „de succes“ este cea cu mesaje telefonice primite pe mobil prin care posesorii aparatelor sînt anuntati că au fost desemnati cîstigătorii unor concursuri si că au de ridicat diverse premii. În cele mai multe dintre situatii, astfel de escrocherii se fac în numele unor cunoscute firme de telefonie mobilă, ori de obiecte electrocasnice. Cei care recurg la astfel de siretlicuri sînt de fapt escroci care doresc să îsi procure gratis cartele telefonice reîncărcabile. În consecintă, de pe un telefon mobil cu număr ce apartine celor mai cunoscute firme din domeniu, se trimit SMS-uri ale căror texte este cam asa: „Felicitări! Sînteti cîstigătorul unui premiu în valoare de... Pentru a vă ridica premiul, cumpărati cartele reîncărcabile în valoare de... euro, al căror cod de reîncărcare îl veti comunica reprezentantilor nostri“. Credulii care cad în plasă fără a se gîndi nici o clipă că ar putea fi victimele unor înselătorii respectă instructiunile, nefăcînd altceva decît să prelungească creditul cartelelor telefonice pentru escroci.
„Înainte de a respecta indicatiile primite prin intermediul acestor mesaje, recomandăm celor care primesc astfel de SMS-uri să îsi ia măsuri de precautie. Astfel, este bine să se contacteze reprezentantii firmelor care semnează mesajele si să ceară toate informatiile despre premiul promis. O firmă de telefonie mobilă sau de electrocasnice cu care aveti contract detine în baza de date numărul de telefon al unei persoane, numele, adresa etc. Ca atare, este bine să se apeleze numărul de la care oamenii primesc mesajul si să ceară cît mai multe detalii prin care să se convingă dacă mesajul este real sau nu“, sustin operatorii de telefonie mobilă. De asemenea, reprezentantii acestor societăti recomandă cetătenilor tratarea cu toată atentia a oricărui concurs la care sînt invitati să participe si să se asigure că premiul este real, înainte de a plăti o taxă, vreun comision de transport sau orice altă sumă de bani pretinsă de asa-zisii organizatori.
|