Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Radu Timofte, ex-seful SRI, a încetat din viatã

Alexandru Radu Timofte, nemteanul cu cea mai mare demnitate detinutã dupã 1990 a decedat ieri, 19 octombrie, spre dimineatã, pe fondul unei afectiuni mai vechi, într-o clinicã bucuresteanã. Astfel, s-a „dus“ una dintre cele mai interesante figuri ale vietii politice românesti de dupã Revolutie. Originar din comuna Horia, fostul sef al Serviciului Român de Informatii, asa cum îl stie cel mai bine toatã lumea, Alexandru Radu Timofte nu si-a pierdut niciodatã calitatea de nemtean. Si nici nu a renuntat la ea. Acesta a murit la vîrsta de 60 de ani, speculatiile fiind cã ar fi suferit de leucemie sau o altã formã de cancer, mai ales cã romascanul nu si-a trãdat niciodatã boala. Dupã retragerea de pe prim-planul scenei politice, Alexandu Radu Timofte a fost un om simplu, încercînd sã-si trateze crunta afectiune. Acesta a rãmas, totusi, fidel romascanilor care, imediat dupã Revolutie, l-au trimis în Parlament, unde s-a remarcat mai apoi ca si un bun specialist în probleme de sigurantã nationalã. De altfel, una din cele mai recente aparitii în public a ex-senatorului s-a petrecut tot aproape de Roman, la Hanul Rãzesilor, anul trecut. Jurnalistul romascan Alexandru Mihãilã a încercat sã sintetizeze într-o lucrare intitulatã „Cazul Timofte - KGB“ dovezile pentru ideea cã ex-seful SRI a fost victima unor jocuri politice. Atunci, Alexandru Radu Timofte si-a manifestat public, o datã în plus, mîndria de a se fi nãscut pe meleagurile nemtene. De altfel, în ciuda faptului cã nu mai are rude apropiate în Horia, este posibil ca aici sã fie înhumat politicianul nemtean.
Alexandru-Radu Timofte s-a nãscut pe 7 aprilie 1949, în comuna Horia. Acesta a absolvit Academia de Înalte Studii Militare din Bucuresti - Facultatea de Comandã si Stat Major, fiind ofiter activ în Ministerul Apãrãrii Nationale (grãniceri, n.r.) pînã în anul 1988, cînd a fost trecut în rezervã, ca urmare a rãmînerii ilegale în strãinãtate a surorii sale. În perioada Revolutiei din decembrie 1989, Radu Timofte a fãcut parte din conducerea comitetului FSN din municipiul Roman. În legislaturile 1990-2004, el a fost ales ca senator de Neamt pe listele FSN, FDSN si PDSR. În aceastã calitate a îndeplinit functiile de presedinte al Comisiei parlamentare de anchetã pentru cercetarea evenimentelor violente desfãsurate în zilele de 23-28 septembrie 1991 în Valea Jiului, Bucuresti si alte localitãti din tarã. Acesta a mai fost vicepresedinte al Comisiei Parlamentare a României la Adunarea Parlamentarã a NATO (1992-1996), membru în Comisia pentru apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã (1992-2001), de asemenea fiind vicepresedinte al Comisiei parlamentare de control al activitãtii Serviciului de Informatii Externe. Ca parlamentar, a initiat peste 15 proiecte de lege adoptate de Parlamentul României. Pe 7 februarie 2001, a fost numit sef la SRI, fapt care, ulterior, a dus la avansarea la gradul de general de brigadã cu o stea, în rezervã. La data de 20 iulie 2006, Alexandru Timofte si-a prezentat demisia din functia de director al SRI, ca urmare a situatiei create de eliberarea si disparitia lui Omar Hayssam (acuzat de terorism).

Articol afisat de 2253 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. MARCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective