Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Subfinantarea ne-a transformat în cersetori la capra podului“

„Subfinantarea ne-a transformat în cersetori la capra podului“

• interviu cu doctor Silvia Rosescu, managerul Spitalului Judetean Neamt

Reporter: Doamna manager, pe 21 octombrie s-au împlinit douã luni de cînd ati preluat functia. Încã de la instalare se stia cã spitalul traverseazã o perioadã grea. Care este situatia acum?
Silvia Rosescu: Stiam cã va fi greu, cã este o situatie dificilã atît în spital cît si în întreg sistemul medical dar nu mi-am imaginat nici mãcar o secundã cã lucrurile vor fi atît de grave. În momentul în care am preluat aceastã functie, primul lucru ce mi-a ajuns pe masa de lucru a fost stocul de materiale sanitare existente în spital. Cînd am vãzut cã majoritatea rubricilor care se refereau la diverse tipuri de materiale, dintre cele mai banale, pînã la cele mai complicate aveau în dreptul lor trecut doar o liniutã, adicã stocul era epuizat m-am îngrozit. Am constatat atunci cã în spital nu era un strop de spirt, un ac de seringã mãcar, nu existau branule, bonete de unicã folosintã, mãnusi de examinare, pungi pentru urinã, seringi de insulinã, truse perfuzoare, fese, tetine, biberoane etc, si lista ar putea continua.
Rep.: Care este acum situatia cu stocurile de materiale si unde aveti cele mai mari proibleme?
S.R.: Douã luni mai tîrziu de la preluarea mandatului de manager, situatia este aproximativ la fel. Ne zbatem si acum în lipsuri cumplite, stocurile de materiale si medicamente sînt în majoritatea cazurilor aproape de zero, deci se poate spune cã functionãm la o limitã de avarie dacã nu chiar sîntem la cote de alarmã. Practic, toate aceste lucruri se întîmplã atît din cauza crizei financiare ce afecteazã toatã economia tãrii dar si din cauza faptului cã spitalul nostru a fost tot timpul subfinantat. Adicã, noi în fiecare lunã am prezentat Casei de Asigurãri necesarul de bani ca sã supravietuim si sã putem acorda asistentã medicalã de calitate. Din pãcate, de fiecare datã am primit mult mai putini bani decît am cerut iar acest lucru se reflectã în datoriile pe care le acumulãm de la o zi la alta. Subfinantarea nu este de anul acesta ci se întîmplã de cîtiva ani încoace, iar asta a fãcut ca nivelul datoriilor Spitalului Neamt sã ajungã la 222 de miliarde de lei vechi, majoritatea acestor sume reprezentînd banii pe care trebuia sã-i dãm furnizorilor de medicamente.

„Campania Monitorul este o mînã de ajutor nesperatã si extrem de bine venitã“

Rep.: Cum supravietuiti în aceste conditii?
S.R. Am ajuns ca din cauza acestei lipse cronice de bani si a subfinantãrii sã ne transformãm într-un fel de cersetori la capra podului. Dupã ce cã datoram furnizorilor sume imense, de-mi era rusine sã mai dau ochii cu ei, tot furnizorii au fost cei care ne-au sãrit în ajutor, dãruindu-ne materiale sanitare de strictã necesitate si nu au fost putine. Partea cea mai proastã este cã pentru ultimele trei luni ale acestui an avem alocate sume insignifiante. Spitalul nostru a primit de la începutul anului si pînã în august cîte 50 de miliarde de lei lunar, banii care ne acopereau minimum necesar. În luna septembrie am primit putin peste 24 de miliarde de lei iar pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie mai avem doar 1 miliard pe lunã din suma contractatã pe 2009. Toate acestea înseamnã cã ratia de hranã a bolnavilor pe zi a fost redusã de la 7 lei pe pacient la doar 3 lei iar cea de medicamente la doar 14 lei pe zi pe bolnav. Ce am putea cumpãra din banii acestia ca un om, retineti, un om bolnav, un copil sau o persoanã proaspãt operatã, sã primeascã trei mese pe zi?
Rep.: Sînt solutii pentru depãsirea aceste crize profunde?
S.R.: Încercãm sã facem rost de bani pe toate cãile si de aceea am fãcut cîteva propuneri ce vor fi supuse dezbaterii Comitetului Director. Am vrea sã percepem o taxã de 5-10 lei la internare, sã taxãm parcarea în curtea spitalului, sã facem analize de înaltã performantã în laboratoarele noastre contra cost si sã realizãm cîteve rezerve cu conditii foarte bune în care sã fie internati contra unei sume cei ce vor un tratament preferential. Pînã atunci, stãm cu mîna întinsã si facem chetã pentru a cumpãra materialele sanitare pentru cazurile urgente iar campania cotidianului Monitorul este o mînã de ajutor nesperatã si extrem de bine venitã. Sper sã avem succes si nemtenii cu suflet generos sã dea dovadã de solidaritate cu bolnavii.

Articol afisat de 1328 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective