Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Chinul dascãlilor, NAVETA

• sute de profesori dau lunar milioane de lei din buzunar pe navetã, pentru cã primãriile nu au fonduri • la Rãzboieni, de exemplu, un debutant dã mai bine de un sfert din salariu pe navetã si mai rãmîne cu cinci milioane de lei •

Sînt dascãli nemteni ale cãror venituri sînt mai mici decît ale vînzãtorilor de la tarabe sau ale celor care presteazã muncã necalificatã, desi lucrãtorii de la catedrã au studii superioare si ar trebui sã reprezinte o altã categorie socialã decît cea care presteazã munci fizice mai grele. La ora actualã sînt în judetul Neamt profesori care rãmîn dupã o lunã de muncã în buzunar cu cinci milioane de lei, sau chiar mai putin, dupã ce îsi plãtesc transportul pe care îl au de fãcut zi de zi, din localitatea lor de domiciliu pînã la scoala unde au catedrã. Din ceea ce le rãmîne, vrînd nevrînd trebuie sã îsi asigure materialele didactice cu care lucreazã în fata elevilor ori se pregãtesc acasã, pentru orele de a doua zi. Trãgînd o linie, în astfel de cazuri dascãlii aproape cã fac voluntariat atunci cînd se prezintã în fata copiilor.

Primãriile sînt obligate sã suporte contravaloarea transportului

Pînã în acest an scolar, cazurile în care naveta dascãlilor nu era decontatã din bugetele locale erau rare în Neamt. Chiar dacã se înregistrau întîrzieri în decontarea transportului, pînã la urmã acestea erau aduse la zi si lumea era multumitã. Criza economicã a fãcut însã ca lucrurile sã se strice rãu de tot si prin visteriile primãriilor sã batã vîntul. Situatia a cãpãtat o asa turnurã, cã pot fi numãrate pe degete primãriile care deconteazã transportul dascãlilor, iar cele care nu au bani pentru aceste cheltuieli au îngrosat rîndurile. Pentru cã în Statutul personalului didactic este prevãzutã obligativitatea consiliilor locale de a achita contravaloarea transportului, liderii Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt au cerut de la fiecare scoalã din judet situatia privind decontarea cheltuielilor cu naveta. Marti, 27 octombrie, se stia deja ce se întîmplã în zona Piatra Neamt. Si dupã cum a declarat Gabriela Grigore, secretar general al sindicatului amintit, zece primãrii nu au suportat aceste cheltuieli în contul dascãlilor navetisti de mai multe luni. Este vorba despre comunele Bîrgãoani, Dragomiresti, Dumbrava Rosie, Mãrgineni, Rãzboieni, Rediu, Stefan cel Mare, Tarcãu si Zãnesti. „Zece primãrii din zona Piatra Neamt nu au decontat cheltuielile cu naveta ale cadrelor didactice. Am fãcut mai multe demersuri la primãriile cu restante, dar nu am avut nici o reactie. La Dumbrava Rosie, de un an, naveta se deconteazã doar în procent de 50%, motivînd cã diferenta este acoperitã prin tichetele cadou care se dau cu diverse ocazii, desi acest lucru este ilegal. La Tarcãu, restantele sînt din iunie 2009, fiind aferente anului scolar trecut. La Dragomiresti, banii nu s-au dat nici pe iunie si nici pe septembrie. Dascãlilor din Mãrgineni li s-a fãcut ultima decontare în luna mai. Pe iunie li s-a dat jumãtate din sumã, iar pe septembrie, doar 30%. La Rãzboieni, restantele sînt tot de la sfîrsitul anului scolar trecut, iar la Stefan cel Mare, din martie“, a declarat secretarul general al SLI Neamt, Gabriela Grigore.

La Rãzboieni, mai usor gãsesti ochi de om decît bani

Comuna Rãzboieni este una dintre cele în care criza e atît de mare încît toate se fac pe datorie, începînd cu procurarea de lemne de foc pentru scoli si terminînd cu prestatia functionarilor publici din primãrie. ÃŽn aceste conditii, nici vorbã de decontarea navetei celor 15 cadre didactice care vin zilnic la scolile din comunã, de la Piatra Neamt. „Naveta noastrã este de aproape douã milioane de lei vechi pe lunã, bani pe care îi suportãm integral din buzunarele noastre. Avem un coleg aflat la începutul carierei didactice, care ia în jur de sapte milioane si jumãtate salariu. Din leafa lui, mai bine de un sfert dã pe navetã. Dar chiar si în aceste conditii nu se pune problema sã renunte la serviciu. Sîntem 15 cadre didactice navetiste de la Piatra Neamt, din 24 cîte sînt în toate scolile din comunã, inclusiv structurile“, a declarat profesor Constantin Cira, directorul Scolii Rãzboieni. Primarul Sebastian Tarãlungã nu are nici o solutie în ceea ce priveste problema. „Avem restante peste tot. Ne-ar trebui 3,5 miliarde de lei vechi, ca sã ne acoperim facturile neplãtite. Bugetul comunei pe acest an a fost de 15 miliarde de lei, din care douã miliarde reprezintã veniturile proprii. Cunosc problema cadrelor didactice, care scot din buzunar cîte 50.000 de lei pentru un singur drum ca sã ajungã la Rãzboieni, dar nu stiu cum sã le ajut. Dacã vom scãpa la bani, sigur le vom da sumele care li se cuvin. Am luat lemne pentru încãlzirea scolilor pe datorie, dar acestea ne ajung pînã în ianuarie, dupã care nu stiu ce va mai urma. Nu vãd nici o iesire din acest impas financiar. Am reusit si am dat oamenilor din primãrie banii pe luna august, iar pentru plãtile care ar trebui fãcute peste cîteva zile nu avem sumele integrale. Avem cam jumãtate din necesar. Sînt 18 oameni de plãtit, din care patru sînt soferii-pompieri, care reprezintã Serviciul pentru Situatii de Urgentã. Acest serviciu ne costã cam douã miliarde de lei pe an si beneficiazã de el si primãriile Dragomiresti si Stefan cel Mare. Din pãcate, aceste douã primãrii achitã cîte 75 milioane de lei pe an si noi dãm restul, ceea ce nu e echitabil. Aceasta este situatia de la Primãria Rãzboieni si nu stiu cum vom reveni la normalitate“, a declarat primarul Sebastian Tarãlungã.

Directorul de Bîrgãoani se teme sã nu-si piardã colegii

Profesor Jana Gutu, directorul Scolii Bîrgãoani, a declarat cã în ultima sedintã de Consiliu Local le-a explicat consilierilor cã existã pericolul ca dascãlii navetisti sã îsi caute alte unitãti, cãtre care transportul este mai ieftin, rãmînînd astfel comunitatea fãrã cadre didactice calificate. „Pentru cã nu se deconteazã transportul, noi ne-am grupat cîte trei, patru colegi, si venim la scoalã cu masina unuia dintre noi. Asa iesim putin mai ieftin cu naveta. Ne zbatem ca mãcar partial sã ni se deconteze drumul. Eu am prezentat problema decontãrii si în sedinta de Consiliu Local si autoritatea localã trebuie sã arate cã îi pasã de dascãli si sã nu vrea sã îi piardã. Sînt colegi care au ore si în trei, patru scoli, si situatia lor este si mai complicatã decît în cazul celor care predau într-o singurã scoalã“, a declarat directorul Scolii Bîrgãoani, Jana Gutu. Naveta cu autobuzul de la Piatra Neamt la Bîrgãoani este de 1,8 milioane de lei pe lunã.
Liderii de sindicat sînt în faza în care întocmesc un raport pe care îl vor trimite cãtre Prefecturã, cerînd sprijin pentru rezolvarea problemei dãscãlimii navetiste. În cazul în care nici prefectul Mihai Archip nu va reusi sã deblocheze situatia, urmãtoarea cale de atac este instanta de judecatã, în care vor fi pîrîte toate consiliile locale din Neamt care nu si-au onorat cheltuielile cu transportul cadrelor didactice.

Articol afisat de 1758 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective