Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Octombrie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Chinul dascălilor, NAVETA

• sute de profesori dau lunar milioane de lei din buzunar pe navetă, pentru că primăriile nu au fonduri • la Războieni, de exemplu, un debutant dă mai bine de un sfert din salariu pe navetă si mai rămîne cu cinci milioane de lei •

Sînt dascăli nemteni ale căror venituri sînt mai mici decît ale vînzătorilor de la tarabe sau ale celor care prestează muncă necalificată, desi lucrătorii de la catedră au studii superioare si ar trebui să reprezinte o altă categorie socială decît cea care prestează munci fizice mai grele. La ora actuală sînt în judetul Neamt profesori care rămîn după o lună de muncă în buzunar cu cinci milioane de lei, sau chiar mai putin, după ce îsi plătesc transportul pe care îl au de făcut zi de zi, din localitatea lor de domiciliu pînă la scoala unde au catedră. Din ceea ce le rămîne, vrînd nevrînd trebuie să îsi asigure materialele didactice cu care lucrează în fata elevilor ori se pregătesc acasă, pentru orele de a doua zi. Trăgînd o linie, în astfel de cazuri dascălii aproape că fac voluntariat atunci cînd se prezintă în fata copiilor.

Primăriile sînt obligate să suporte contravaloarea transportului

Pînă în acest an scolar, cazurile în care naveta dascălilor nu era decontată din bugetele locale erau rare în Neamt. Chiar dacă se înregistrau întîrzieri în decontarea transportului, pînă la urmă acestea erau aduse la zi si lumea era multumită. Criza economică a făcut însă ca lucrurile să se strice rău de tot si prin visteriile primăriilor să bată vîntul. Situatia a căpătat o asa turnură, că pot fi numărate pe degete primăriile care decontează transportul dascălilor, iar cele care nu au bani pentru aceste cheltuieli au îngrosat rîndurile. Pentru că în Statutul personalului didactic este prevăzută obligativitatea consiliilor locale de a achita contravaloarea transportului, liderii Sindicatului Liber din Învătămînt Neamt au cerut de la fiecare scoală din judet situatia privind decontarea cheltuielilor cu naveta. Marti, 27 octombrie, se stia deja ce se întîmplă în zona Piatra Neamt. Si după cum a declarat Gabriela Grigore, secretar general al sindicatului amintit, zece primării nu au suportat aceste cheltuieli în contul dascălilor navetisti de mai multe luni. Este vorba despre comunele Bîrgăoani, Dragomiresti, Dumbrava Rosie, Mărgineni, Războieni, Rediu, Stefan cel Mare, Tarcău si Zănesti. „Zece primării din zona Piatra Neamt nu au decontat cheltuielile cu naveta ale cadrelor didactice. Am făcut mai multe demersuri la primăriile cu restante, dar nu am avut nici o reactie. La Dumbrava Rosie, de un an, naveta se decontează doar în procent de 50%, motivînd că diferenta este acoperită prin tichetele cadou care se dau cu diverse ocazii, desi acest lucru este ilegal. La Tarcău, restantele sînt din iunie 2009, fiind aferente anului scolar trecut. La Dragomiresti, banii nu s-au dat nici pe iunie si nici pe septembrie. Dascălilor din Mărgineni li s-a făcut ultima decontare în luna mai. Pe iunie li s-a dat jumătate din sumă, iar pe septembrie, doar 30%. La Războieni, restantele sînt tot de la sfîrsitul anului scolar trecut, iar la Stefan cel Mare, din martie“, a declarat secretarul general al SLI Neamt, Gabriela Grigore.

La Războieni, mai usor găsesti ochi de om decît bani

Comuna Războieni este una dintre cele în care criza e atît de mare încît toate se fac pe datorie, începînd cu procurarea de lemne de foc pentru scoli si terminînd cu prestatia functionarilor publici din primărie. În aceste conditii, nici vorbă de decontarea navetei celor 15 cadre didactice care vin zilnic la scolile din comună, de la Piatra Neamt. „Naveta noastră este de aproape două milioane de lei vechi pe lună, bani pe care îi suportăm integral din buzunarele noastre. Avem un coleg aflat la începutul carierei didactice, care ia în jur de sapte milioane si jumătate salariu. Din leafa lui, mai bine de un sfert dă pe navetă. Dar chiar si în aceste conditii nu se pune problema să renunte la serviciu. Sîntem 15 cadre didactice navetiste de la Piatra Neamt, din 24 cîte sînt în toate scolile din comună, inclusiv structurile“, a declarat profesor Constantin Cira, directorul Scolii Războieni. Primarul Sebastian Tarălungă nu are nici o solutie în ceea ce priveste problema. „Avem restante peste tot. Ne-ar trebui 3,5 miliarde de lei vechi, ca să ne acoperim facturile neplătite. Bugetul comunei pe acest an a fost de 15 miliarde de lei, din care două miliarde reprezintă veniturile proprii. Cunosc problema cadrelor didactice, care scot din buzunar cîte 50.000 de lei pentru un singur drum ca să ajungă la Războieni, dar nu stiu cum să le ajut. Dacă vom scăpa la bani, sigur le vom da sumele care li se cuvin. Am luat lemne pentru încălzirea scolilor pe datorie, dar acestea ne ajung pînă în ianuarie, după care nu stiu ce va mai urma. Nu văd nici o iesire din acest impas financiar. Am reusit si am dat oamenilor din primărie banii pe luna august, iar pentru plătile care ar trebui făcute peste cîteva zile nu avem sumele integrale. Avem cam jumătate din necesar. Sînt 18 oameni de plătit, din care patru sînt soferii-pompieri, care reprezintă Serviciul pentru Situatii de Urgentă. Acest serviciu ne costă cam două miliarde de lei pe an si beneficiază de el si primăriile Dragomiresti si Stefan cel Mare. Din păcate, aceste două primării achită cîte 75 milioane de lei pe an si noi dăm restul, ceea ce nu e echitabil. Aceasta este situatia de la Primăria Războieni si nu stiu cum vom reveni la normalitate“, a declarat primarul Sebastian Tarălungă.

Directorul de Bîrgăoani se teme să nu-si piardă colegii

Profesor Jana Gutu, directorul Scolii Bîrgăoani, a declarat că în ultima sedintă de Consiliu Local le-a explicat consilierilor că există pericolul ca dascălii navetisti să îsi caute alte unităti, către care transportul este mai ieftin, rămînînd astfel comunitatea fără cadre didactice calificate. „Pentru că nu se decontează transportul, noi ne-am grupat cîte trei, patru colegi, si venim la scoală cu masina unuia dintre noi. Asa iesim putin mai ieftin cu naveta. Ne zbatem ca măcar partial să ni se deconteze drumul. Eu am prezentat problema decontării si în sedinta de Consiliu Local si autoritatea locală trebuie să arate că îi pasă de dascăli si să nu vrea să îi piardă. Sînt colegi care au ore si în trei, patru scoli, si situatia lor este si mai complicată decît în cazul celor care predau într-o singură scoală“, a declarat directorul Scolii Bîrgăoani, Jana Gutu. Naveta cu autobuzul de la Piatra Neamt la Bîrgăoani este de 1,8 milioane de lei pe lună.
Liderii de sindicat sînt în faza în care întocmesc un raport pe care îl vor trimite către Prefectură, cerînd sprijin pentru rezolvarea problemei dăscălimii navetiste. În cazul în care nici prefectul Mihai Archip nu va reusi să deblocheze situatia, următoarea cale de atac este instanta de judecată, în care vor fi pîrîte toate consiliile locale din Neamt care nu si-au onorat cheltuielile cu transportul cadrelor didactice.

Articol afisat de 1469 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective