Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
De prin sate, de la vot adunate

De prin sate, de la vot adunate

Ziua alegerilor prezidentiale nu a fost cu mult mai diferitã decît una normalã de duminicã în Neamt. Doar cã oameni au mai avut o grijã: sã aplice o stampilã peste numele celui pe care îl vor presedinte. Vremea a fost frumoasã si lumea a venit la sectii. Dar, ca de obicei, a primat rezolvarea problemele personale: mersul la bisericã, masa în familie sau una micã bãutã la cîrciumã cu vecinii si mai tîrziu mersul la urne.

La Roznov, liniste si vot tihnit

Am ajuns în orasul Roznov în timp ce soarele se itea de peste deal. Ne oferea un rãsãrit superb si un semn cã vom avea parte de o zi minunatã, caldã, desi ar fi fost posibil ca zãpadã sã fi trecut mult peste genunchi. Mergem pe strãzile satului Slobozia, pentru a ajunge la cele douã sectii de votare, de la Dispensarul Uman si de la scoalã. Pe un gard acoperit cu scîndurã, o mîtã îsi etala mãiestria de a merge în perfectã stare de echilibru. Se îndrepta spre o alta, care cãsca cu poftã spre soare. În ogrãzile oamenilor liniste. Parcã era pustiu. Se aude cum un gospodar deschide usa unei suri si o vacã mugetã usor. Ajungem la sectia din dispensar si aflãm cã dupã deschiderea urnelor au votat 21 de persoane, cam toate în trecere spre bisericã. Cel mai vîrstnic votant e un bãtrînel care are putin peste 80 de ani. Lãsãm în urmã sectia 139 într-o liniste deplinã, inclusiv pe membrii sectiei, care la prima orã nu prea aveau subiect de discutie. Ne îndreptãm spre Sectia 140, care functioneazã în scoalã. Pînã pe la ora 9 votaserã circa 60 de persoane si dintre acestea trei au refuzat sã se pronunte în legãturã cu referendumul. Cei trei roznoveni au fost sinceri si au recunoscut cã habar n-au în ce constã acest eveniment electoral, motiv pentru care au preferat sã nu se pronunte. Unul dintre politistii comunitari s-a dus hotãrît la crîsma din apropiere si a atentionat-o pe vînzãtoare cã nu are voie sã mai vîndã bãuturi la pahar. Asta dupã ce cîtiva clienti fuseserã serviti imediat cum bodega si-a deschis portile. Cãutãm sã bem o cafea, de bine cã ne integrasem în atmosfera electoralã. Mai întîi stãm la o micã discutie cu primarul, care zice cã vrea sã se atingã în orasul sãu un procent de 60% prezentã la vot, cu speranta cã în turul II participarea va fi si mai mare. Apoi mergem la o cafea într-un bar în care vînzãtoarea, simtind cã are clienti strãini locului, anunta de cum îi intra un om în bar cã nu vinde decît bãuturi rãcoritoare. Asta însã a durat cîteva ore, pentru cã spre prînz am vãzut-o cum aduna sticlele de bere de pe o masã pusã la soare, la care stãtuserã cîtiva bãrbati.

Multi, multi politisti

Orele trec si lumea începe sã curgã spre sectii cam spre prînz, cînd iese de la bisericã. Pe strãzi masinile de politie nu-si mai dau rînd. Vin si membri ai partidelor prinse în hora electoralã si pe la colturi fiecare îl vedea pe adversar, hot sigur. În centrul orasului, pe drumul spre Bacãu, politistii au oprit un autobuz cu numãr de Vaslui, plin cu oameni. Sînt verificate actele soferului, dupã care toatã lumea pleacã împãcatã. De altfel, numãrul oamenilor legii prezenti, atît în zona sectiilor de votare, dar si în principala intersectie din Roznov, a fost substantial. Lucru care i-a mai linistit pe reprezentantii partidelor politice.
ÃŽn unele sectii de votare din diverse comune s-a votat destul de mult pe liste suplimentare. Zãnesti este una dintre acesta. Fiind o localitate de tranzit, multi trecãtori au ales sã se opreascã acolo pentru a îsi exprima optiunea în privinta viitorului presedinte. S-au consemnat prezente ale unor cetãteni din judetele Tulcea, Constanta sau Bacãu, dar si din localitãtile limitrofe Zãnestiului. La Sectia 561 Zãnesti, dupã prînz puseserã stampila pe cel ales aproximtiv 550 de votanti dintr-un total de 1.730. Sectia Specialã 430 Podoleni i-a avut, poate, pe cei mai matinali votanti „strãini“, la ora 8 fiind deja însemnate primele douã buletine de vot, „perechea“ fiind din judetul Bacãu. Apoi, la 13:40, s-au înregistrat 30 de „strãini“ la Podoleni, din care numai 29 votaserã si la referendum. Oamenii aveau cãrti de identitate editate în Brasov, Iasi, Galati, Vaslui si Neamt. ÃŽn rest, liniste si pace si putinã prezentã la vot, membrii sectiilor de votare astepînd un total de maxim 50% pe întreaga duratã a zilei. „Dacã trecem de 50% meritãm un premiu“, a glumit o presedintã a unei sectii de votare.

Liniste si pace si prin alte comunitãti nemtene

Pe Valea Tazlãului, si-n localitãtile oarecum învecinate, a fost aceeasi liniste si indiferentã, semn cã oamenii nu prea erau interesati de cel care le va fi presedinte pentru urmãtorii cinci ani. În comunele Piatra Soimului, Borlesti si Tazlãu, pînã duminicã dupã prînz, numãrul votantilor cu greu depãsise un procent de 10-15%. Sectia cu cel mai mic numãr de alegãtori a fost cea din satul Nechit, din Borlesti, unde în jur de 12.00, votaserã doar 3 persoane din cele peste 200 înscrise pe liste. În aceste localitãti, pe liste suplimentare au votat foarte putine persoane iar acestia erau în majoritate, pelerini veniti din alte judete la mãnãstiri. Presedintii sectiilor de votare sperau cã mai spre searã sã se mai anime atmosfera desi nici ei nu erau prea optimisti. Apatia a marcat prima parte a zilei de vot si în comunele Dochia si Mãrgineni. Pînã spre orele prînzului abia dacã se prezentaserã la urne 14-15% dintre alegãtorii cu drept de vot. Unii pe la cîrciumi (mai putini), majoritatea pe la bisericã, iar unii dintre ei chiar pe cîmp la muncã în ciuda zilei de sãrbãtoare. Muncile agricole nu tin însã seama de calendarul bisericesc. Au fost putine cazuri în care alegãtorii au refuzat referendumul. Nici listele speciale nu s-au bucurat de cine stie ce aflux, desi pe baza lor se spunea cã se pune la cale masiva fraudare a alegerilor. Afisajul electoral destul de decent în cele douã localitãti, potrivit probabil si cu criza economicã, iar pãstrarea distantei legale de 500 de metri fatã de sectii s-a stabilit cu un sistem de mãsurare ciudat cunoscut doar de presedintii respectivelor sectii. Direct din afisul în care îl sustine pe un anume candidat a poposit în carne si oase, la Mãrgineni, pe la orele prînzului, si presedintele CJ Neamt, Vasile Pruteanu. Acesta îl cãuta... pe seful de post, pentru a lãmuri unele incidente din ultima sãptãmînã a campaniei electorale. Informat fiind telefonic cã respectivul politist este pe teren, Vasile Pruteanu s-a îndreptat spre alte zãri. Nu înainte de a se informa asupra prezentei din localitate si a estima cã la nivel national nu se va trece de un 38-40%.

Articol afisat de 1928 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective