Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

VIRUSUL AH1N1, PERICOL MORTAL

• o gravidã în 16 sãptãmîni a fost nevoitã sã avorteze • femeia este în stare gravã, internatã la un spital din Iasi si ventilatã mecanic • alte douã gravide sînt infectate cu AH1N1 • femeia care a nãscut la Iasi este confirmatã cu AH1N1, dar bebelusul ei nu are virusul • în ultimele 24 de ore au apãrut 21 de cazuri noi de gripã, multe dintre ele la elevi •

Gripa AH1N1 devine din ce în ce mai periculoasã iar numãrul cazurilor noi apãrute în Neamt au început sã se numere cu zecile. Partea cea mai proastã este cã în cazul gravidelor, infectarea cu noul virus gripal este foarte periculoasã si afecteazã serios atît mamele cît si fetii. ÃŽn ultimele 24 de ore, în judetul Neamt, medicii epidemiologi din cadrul Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt au primit confirmarea infectãrii a 21 de persoane cu noul virus gripal. Dintre acestea, 14 au fost confirmate prin teste de laborator efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucuresti iar restul de 7 au fost confirmate pe baza testelor clinice si epidemiologice, adicã pe baza simptomelor prezentate de bolnavi precum si din cauza faptului cã erau contactii unor persoane deja confirmate ca avînd gripa nouã. Din pãcate, multe dintre aceste cazuri noi apãrute recent în judet au fost la elevi din foarte multe unitãti de învãtãmînt. Concret, au fost depistate trei cazuri noi de gripã la elevii din comuna Ghindãoani unde deja erau confirmate 11 cazuri, cîte un caz la colegiile Stefan cel Mare si Vasile Conta din Tîrgu Neamt si cîte un caz la Scoala nr 10, Colegiul Petru Rares, Colegiul Cartianu si Liceul Spiru Haret, toate din Piatra Neamt. Au mai fost confirmate douã cazuri de gripã la Colegiul National de Informaticã si trei la Liceul Auto, ambele din Piatra Neamt, si alte douã cazuri noi la Seminarul Teologic Ortodox din Roman. „Avînd în vedere amploarea cazurilor si extinderea din ce în ce mai mare, am luat decizia de a nu mai suspenda cursurile scolare. Am trimis elevii bolnavi acasã, supraveghem cu atentie contactii si tinem sã insistãm asupra respectãrii mãsurilor de igienã. ÃŽn scoli am cerut efectuarea triajului epidemiologic cu mare atentie, efectuarea dezinfectiei si o evaluare a absenteismului în scoli care este foarte mare. Gripa nu este o glumã, nu este isterie nationalã si trebuie luatã foarte în serios pentru cã este o boalã potential mortalã. Vaccinul este singurul mod de a ne proteja de acest virus asa cã recomand cu cãldurã imunizarea“, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, sefa Compartimentului Epidemiologic din cadrul DSP Neamt. ÃŽn acest moment, în judetul Neamt sînt 49 de cazuri de gripã nouã confirmate.

Gravidele, în mare pericol la contactul cu AH1N1

Noul virus gripal trece repede si fãrã urmãri la persoanele sãnãtoase. Din pãcate, anumite grupe de risc, precum cei care au diabet, boli cardiovasculare, boli cronice, astm bronsic, boli imune, cancer, hepatitã cronicã sau gravide, sînt în pericol în momentul infectãrii cu virusul AH1N1 deoarece pot face complicatii grave. ÃŽn acest moment, în Neamt sînt trei gravide infectate cu virusul gripal, una dintre ele fiind acasã, în stare bunã, dar celelalte douã sînt internate în spital pentru cã au unele complicatii si pentru a fi supravegheate mai bine. Toate cele trei femei sînt din Tîrgu Neamt. ÃŽn afara acestora, mai existã o femeie, tot din Tîrgu Neamt, suspectã de AH1N1, care este internatã în acest moment în Sectia ATI a Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iasi si care este ventilatã mecanic. Aceasta era gravidã în 16 sãptãmîni si de sãptãmîna trecutã a fost internatã în spitalul din Tîrgu Neamt pentru cã era rãcitã. Pentru cã nu se simtea bine iar starea ei evolua din ce în ce mai prost, medicii au cerut sfatul colegilor din Piatra Neamt si împreunã cu epidemiologii au ajuns la concluzia cã este posibil sã fie infectatã cu AH1N1. Pacienta a fost transportatã cu ambulanta la Iasi si a fost internatã direct la ATI. Medicii au decis sã-i se facã o întrerupere de sarcinã pentru a nu-i pune viata în pericol si pentru a putea primi medicatia antiviralã. Din pãcate, starea ei nu este deloc bunã, ea fiind în acest moment ventilatã mecanic. Nici starea femeii din Tîrgu Neamt care a nãscut la Iasi la sfîrsitul sãptãmînii trecute nu este prea bunã, ea respirînd cu ajutorul aparatelor. Gravidã fiind în 33 de sãptãmîni si suspectã de gripã nouã, nemtencei i s-a fãcut o cezarianã de urgentã pentru a fi salvati si ea si bebelusul despre care se credea cã ar putea avea si el noul virus gripal. Rezultatele testelor care au ajuns luni seara la DSP Neamt au arãtat cã femeia era infectatã cu AH1N1 dar bebelusul ei, un bãietel de 2,8 kg, nu este infectat. ÃŽn schimb, amîndoi sînt în stare destul de gravã.
Inspectoratul Scolar Judetean Neamt a cerut printr-o adresã tuturor unitãtilor de învãtãmînt sã anunte dacã organizeazã reuniuni de genul „Balul bobocilor“, „Balul fulgilor de nea“ sau alte întruniri dedicate apropierii Sãrbãtorilor de Iarnã. Solicitarea inspectoratului este o consecintã a cererii Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt, care vrea sã aibã în vizor evenimentele care presupun aglomerarea de tineri în afara orelor de curs. Pentru cã în momentul de fatã se stie cã vacanta de iarnã va veni începînd cu data de 11 decembrie, foarte multe grãdinite au anuntat cã nu vor mai organiza serbãrile traditionale de sfîrsit de an calendaristic. ÃŽn felul acesta aglomeratiile specifice acestor evenimente, pentru cã fiecare copil venea însotit de cel putin un pãrinte, se vor mai reduce ca numãr. Conducerea ISJ nu sustine întru totul varianta închiderii întregii clase de elevi în cazul în care unu singur este depistat cu gripã porcinã, mergînd pe ideea cã si asa se pierd din ore prin liberele de pe 30 noiembrie, 1 decembrie si apoi sãptãmîna de scoalã la care se renuntã din motiv de libere neplãtite (14-18 decembrie).

Articol afisat de 1736 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective